Huisarts gebeld

Zoals een aantal van jullie weten ben ik eind november in een burn-out beland. Mijn lichaam liet me heel duidelijk merken dat het genoeg was en dat ik een stapje terug moest zetten. Eind voorjaar hadden we, helaas op een erg vervelende manier, maar daar kon het sociaal wijkteam niets aan doen, contact gekregen met het sociaal wijkteam. Ons contact met het sociaal wijkteam zelf was erg fijn en zij gaven aan dat het hen verstandig leek dat ik, naast extra ondersteuning in de huishouding, ook wat persoonlijke begeleiding zou krijgen. Sinds eind augustus komt er elke week een specialistische begeleider thuis van Eleos (SBT).


In het begin vond ik het heel spannend dat ze kwam en heeft heeft dan ook een aantal maanden geduurd voordat ik wat opener durfde te worden. De afgelopen periode hebben we meerdere gesprekken. Er zijn waarschijnlijk meerdere redenen waarom ik in een burn-out ben beland. Tijdens mijn jeugd hebben er een paar dingen gespeeld, waardoor ik deels in een soort van overlevingsstand ben beland en waar ik nu nog steeds inzit. Dit heeft me geholpen om als kind te blijven staan, maar nu ik volwassen ben, zit  het me in de weg en is het deze overlevingsstand ook niet meer nodig. De afgelopen jaren is er opnieuw het een en ander gebeurd en de 'overlevingsstand' zit me nu ook in de weg om hier goed mee om te kunnen gaan. Mijn karakter zit me ook niet altijd mee. Ik ben behoorlijk perfectionistisch en zit veel in mijn hoofd. Mijn hersens maken continu overuren en piekeren is mij niet onbekend. Ik heb ook erg last van faalangst en angst voor onbekende ruimtes (bv winkels). Al die dingen zijn nu samen gekomen en hebben geresulteerd in mijn burn-out.


Nu de reden waarom ik de huisarts heb gebeld. Naast de bovengenoemde punten heb ik nog een aantal karaktereigenschappen waarin ik niet gemiddeld ben. Het lijkt mijn begeleider dan ook goed om uit te sluiten of ik niet een of meer 'labeltjes' heb. Ze gaf wel duidelijk aan dat ze het bij mij niet heel duidelijk vindt en dat ze ook niet precies weet wat dat 'labeltje' dan zou moeten zijn, maar ook dat er dus wel wat 'dingetjes' zijn. Mogelijkheden zijn autisme of ADD. Hoogbegaafdheid is ook niet uitgesloten of misschien een combinatie van HB en iets anders, maar het is dus ook goed  mogelijk dat er niets uit gaat komen. Zelf heb ik al vanaf kinds af aan het gevoel 'anders' te zijn, maar ik kan mijn vinger er niet echt op leggen. Het onderzoekstraject kan ik ook bij Eleos afleggen, maar ik heb hiervoor wel een verwijzing van de huisarts nodig.


Ik vind dit traject echt ontzettend spannend en het heeft dan ook een paar maanden geduurd voordat ik de moed had om de huisarts te bellen. Vandaag heb ik eindelijk de stap durven zetten. De assistent gaat nu overleggen met de huisarts of ik eerst langs moet komen of dat ik zo de verwijzing ga krijgen. De huisarts is al op de hoogte van mijn burn-out en weet dat ik begeleiding heb via de gemeente.


Edit: Het gaat gelukkig wel steeds beter met me, al is het met kleine stapjes en ik ben langzaam uit mijn burn-out op aan het krabbelen. Ik ben er momenteel alweer een heel stuk beter aan dan tijdens het begin van mijn burn-out.


 

1588 x gelezen, 4

reacties (13)


 • Jti-gl

  Soms is het even spannend om zo n stap te zetten, maar goed dat je het hebt gedaan! Met een 'labeltje' kunnen veel dingen op zn plek vallen en gerichtere hulp worden aangeboden. Succes!!

 • Anna-76

  Wat knap dat je over de drempel bent gestapt. Ik hoop dat je er veel aan zult hebben. Sterkte en succes bij alles wat op je pad komt 😘

 • Sharon

  Lieverd wat fijn dat het al beter gaat met je en fijn dat ze verder onderzoeken

  Succes

 • Nog-even!

  Echt fijn dat je dit hebt gedaan! Mijn vriendin heeft bij Eleos ook een uitgebreid onderzoek gehad. Daar kwam een label uit en daar heeft ze ook nog begeleiding voor gekregen... Het heeft haar zeker geholpen. Alleen al om zichzelf beter te kunnen begrijpen! Ik hoop voor jou ook echt dat dit je iets goeds zal brengen en wie weet een stukje ontspanning/rust!

 • VaVaVoom

  Wat goed dat je die stap hebt gezet! O, en als reactie op Bambi: hoe komt het dat jij zelf moest betalen? Normaal wordt diagnostiek en behandeling betaald vanuit je basisverzekering bij de zorgverzekeraar (en betaal je dus alleen je eigen risico, voor zover je dat nog nier hebt opgemaakt)

 • MemLB

  Ik heb idd ook begrepen dat het vergoed wordt, mits ik de doorverwijzing van de huisarts ga krijgen. Maar dat laatste zie ik wel goed komen.

 • NYVM

  Wat vervelend dat je een burn-out hebt. Hoe was je er achter gekomen? Je hoort het tegenwoordig best veel helaas.

  En weet je al hoe je meer rust in je hoofd kunt krijgen? Daar kan ik ook wel wat tips voor gebruiken.

 • MemLB

  In mijn geval was de burn-out heel duidelijk. Ik was van de een op andere dag extreem moe en erg duizelig. Ik sliep de halve dag, maar de vermoeidheid ging niet weg. Ik kon ook bijna niet meer zitten vanwege de duizeligheid en was de eerste dagen blij als ik de wc haalde. Ik ben nog bij de huisarts geweest en heb bloed laten prikken om te kijken of de duizeligheid nog een andere oorzaak had, maar het was echt psychisch.

  Ik heb nog steeds geen idee hoe ik meer rust in mijn hoofd krijg. Dit blijkt toch wel een lastig iets te zijn ;)

 • NYVM

  Zo oké. Dan weet je dat er iets goed mis is.

  Ah jammer. Ik knap er meestal goed van op als ik aan mijn vriend vertel wat me dwarszit. Die is emotioneel zo sterk dat dat mij echt helpt.

 • Dromenvanger1987

  Sterkte en succes meis? En het klinkt gek... Maar ook veel plezier gewenst. Ik hoop het tenminste! Ik herken het verhaal deels. Zelf op volwassen leeftijd in een burnout diagnose add en hb gekregen en het was fucking bevrijdend! En het idee dat er eindelijk naar me geluisterd werd... Heerlijk vond ik het. Gewoon omdat mijn gevoel anders te zijn bevestigd werd en ik me eindelijk begrepen voelde. De puzzelstukjes vielen op hun plek. Uiteraard was het ook eng en moeilijk! Maar het heeft me geholpen me te leren wie ik ben en waarom ik ben zoals ik ben en ik kon mezelf eindelijk accepteren. En het gaf me heel veel rust. En in die laatste dingen zit hem dat stukje plezier. Ik voel me nu zoveel gelukkiger in het leven. Ik gun jou dat ook

  Ps.... Mijn tests werden allemaal vergoed.

 • MemLB

  Dankjewel! Ik ben benieuwd of er bij mij ook iets uit gaat komen. Het kan in mijn geval ook te maken hebben met de dingen die ik heb meegemaakt. Het staat wel los van de gebeurtenissen van de afgelopen jaren, aangezien dit stukje al langer speelt. Overigens vind ik mezelf helemaal geen HB'er, maar ik weet dat er meerderen in mijn omgeving zijn die het niet echt zouden verbazen, mocht ik het wel zijn.

 • Bambi84

  Oh Meis je bent zo goed bezig daar mag je trots op zijn. Ik weet zelf sinds 2 jaar dat ik gecombineerde ADHD heb oftewel ADHD en ADD erg moeilijke combi ook ik voel me anders dan andere.

  Let er wel op ik moest de onderZoeken zelf betalen ruim 1200 euro sterkte Meis je bent super goed bezig

 • MemLB

  Ik wist niet dat je ook een combi van die twee kon hebben. Ik denk niet dat ik ADHD heb. Tenminste, ik ken een paar ADHD'ers en die zijn heel anders dan ik. Ik ben veel rustiger, althans in mijn doen en laten. Ik voel wel vaak onrust in mijn hoofd en moet bv ook altijd iets in mijn handen hebben. Er zijn tijdens mijn leven al heel wat pennen gesneuveld ;).