L. drie dagen oud. Ik ben zo onzeker!

Alvast excuses voor het lange verhaal!

Op 20-12-'20 om 01:01 uur 's nachts is ons allermooiste meisje geboren na een zwangerschap van 38 weken en 1 dag. Ze was 47 cm lang en woog 3005 gram. Ik had nooit gedacht dat een gevoel van intens geluk en angst elkaar zo snel op konden volgen. Gisteravond en deze ochtend had ik echt even angstmomenten. Mijn eigen moeder is 7 jaar geleden overleden toen ik net 20 jaar oud was. Mijn zusje was destijds 15. Gisteravond had ik onze dochter L. in mijn armen en begon ik heel erg te huilen. Ik kon alleen maar denken: wat er destijds bij mij en m'n zusje is gebeurd, mag bij haar niet gebeuren. Hoe zorg is er voor dat haar niet hetzelfde overkomt en zij ook jong haar moeder moet verliezen. Hoe voorkom ik dat? En straks gebeurt er iets bij haar. Juist omdat ik weet dat je op deze dingen geen invloed hebt, vind ik dat zo moeilijk. Zo'n mini mensje maakt zoveel emoties bij je los.

Het is een heel tevreden meisje die bijna niet huilt, maar afgelopen nacht, na de laatste fles om 00:00 uur, begon ze te huilen. Ze wilde niet in haar wiegje liggen. Het leek alsof ze krampjes had en ze wilde alleen op haar zij op mij liggen. Ik denk dat dit komt omdat we de voeding verhoogd hebben op aanraden van de kraamzorg. Om 21:00 uur hebben we haar nog een flesje van 30 cc gegeven en om 00:00 uur mochten we verhogen. De kraamzorg gaf aan dat we direct maar moesten verhogen naar 60 cc en L. vanzelf wel zou stoppen met drinken als ze niet meer zou willen. Ik heb toen gevraagd of het niet beter was om met 10 cc per dag te verhogen, zoals het ziekenhuis ook aangegeven had, maar zij vond dat onzin. Vervolgens heeft L. om 00:00 uur dus 55 cc gedronken, waarna ze het op het huilen zette toen ik haar in haar wiegje legde. Daarna heeft ze tot de volgende fles om 03:00 uur op mijn borst heb gelegen. Om 03:00 uur heeft ze 30 cc gedronken en weer begon het huilen. De fles om 06:00 uur weigerde ze. Ze wilde toen wel in haar wiegje slapen. Mijn vriend is er om 08:00 uur uitgegaan en heeft mij laten liggen, omdat ik heb de hele nacht met L. heb opgezeten. Om 09:00 uur maakte mij vriend mij best wel ongerust wakker. De kraamzorg was geschrokken omdat ze in de nacht 70 gram was afgevallen. Zij vond dit te veel voor 1 nacht, vooral omdat ze de dag daarvoor maar 20 gram onder haar geboortegewicht zat. Ook gaf ze aan dat ze dacht dat L. een te strak lipbandje heeft en hierdoor de speen niet goed vacuüm kan zuigen, waardoor er voeding langs haar mondje loopt en er blaren op haar lipjes ontstaan. Ik schrok echt ontzettend toen ik dit hoorde. Was compleet in paniek. Zij wilde de verloskundige bellen om het te bespreken en die gaf aan dat het niet erg was, want dat ze nog maar op 3% gewichtsverlies zit. Ook moesten we een afspraak maken in Groningen voor het lipbandje, dus dit hebben we meteen gedaan. Ik heb dit alles meteen naar mijn nichtje geappt, wiens moeder kraamhulp is, omdat ik echt niet meer rustig te krijgen was. Zij gaf meteen aan dat ze het belachelijk vond van de kraamhulp dat zij ons direct liet verhogen naar 65 cc, want dat haar maagje dit nooit aan kan. Ook gaf ze aan dat ze direct langs zou komen, want dat zij dacht dat de speen van onze fles (avent flesjes) te groot was en zij nog een nieuwe dr. Brown had staan met een veel kleinere speen. Deze hebben we vanmiddag geprobeerd en hier kan ze inderdaad haar lippen veel beter om heen krijgen! Ik heb nu zelf besloten om haar sinds de fles van 18:00 uur 45/55 cc aan te bieden. Hoe hebben jullie dit gedaan? En wat is normaal qua hoeveelheid op dag 3 (vannacht om 01:01 uur is ze precies 4 dagen oud). Hebben jullie ook ervaring met blaartjes op de mond en een eventueel verkort lipbandje? Ik maak me zo ongerust en ben bang dat ze pijn heeft.

Nu mijn laatste dilemma. Bij ons thuis is kerst altijd ontzettend belangrijk geweest. Voor mijn moeder waren dit de mooiste dagen van het jaar. Wij hebben dus de traditie om op kerstavond ieder jaar gezamenlijk te gourmetten en vervolgens cadeautjes uit te pakken. Nu weet ik dit jaar niet wat ik moet doen. Voor mijn vader is dit altijd een ontzettend belangrijke avond en ook al heeft hij al een aantal jaar een nieuwe vriendin, blijft hij het vooral met deze dagen ontzettend moeilijk hebben met het verlies van mijn moeder. Nu hij zijn eerste kleinkind heeft gekregen, is dit natuurlijk nog erger geworden. Ik zit dus ontzettend in tweestrijd wat we morgenavond moeten doen. Aan de ene kant wil ik heel graag even naar mijn vader en zusje en aanhang plus kinderen (we zullen dan in totaal met 8 mensen zijn + mijn vriend en ik. Allemaal inwonend, dus toegestaan volgens de coronaregels). Aan de andere kant vraag ik me af of ik hier wel goed aan doe met een klein meisje van 4 dagen. Ze moet dan op dag 4 al in de auto zitten en we gaan toch naar een andere omgeving. Als we heen gaan, blijven we maar een uurtje en gaan wij niet gourmetten.
Wat zouden jullie doen? En kan dit op dag 4?

Bedankt voor de moeite om dit hele verhaal te lezen. Ik hoor heeel graag van jullie.

1803 x gelezen, 0

In Baby

reacties (11)


 • Mayren

  Bedankt allemaal voor jullie reacties! Ik wilde al eerder reageren, maar door problemen met de site kon ik niet reageren of zag ik de hele blog niet meer.

  Ik heb, mede door jullie berichten, besloten om kerstavond thuis te blijven. Het voelde zo niet goed. Ik vond haar veel te klein en zag het echt niet zitten om met haar de deur uit te gaan. Daarnaast werd ik zelf met de dag emotioneler en zaten we nog midden in de kraanweek.

  Ik moet zeggen dat het huilen minder wordt, maar ik nog steeds heel veel angst ervaar om haar of haar papa kwijt te raken. Na een relatie van 3 jaar en een hele zware zwangerschap verder, zijn wij nog steeds zo ontzettend gelukkig samen. Juist omdat het geluk zo groot is, ben ik ontzettend bang om dit kwijt te raken en dan bedoel ik in de vorm van een ziekte, ongeluk of iets in die richting. Ik ben bang dat dat gevoel ook nooit weg gaat. Ervaren jullie dit ook? Of zal dit aan mijn geschiedenis liggen.

 • Lindaaaaaaaa

  1ste weken en maandag zijn spannend en ben je onzeker. Hier ook een keer teveel fles gegeven en bleef maar drinken, daarna dus huilen . Ouders "maken fouten " en er gaat wel eens een kier iets "mis ' ieder kind is anders dus ga aub niet vergelijken

 • Pcuk

  Voeding verhogen ben ik geen voorstander van. Kijk goed na je kindje, dat maagje is nog zo klein. Hier gingen de flessen mega snel op, en leek hij niet verzadigd tot we een tip kregen van een kleinere speen (prematuur) vd dr Brown. Dat ging super en hem gevoed op aanvraag. Beter meer kleine beetjes dan in 1 keer heel veel. Geloof dat als de kraamhulp weg zou zijn je op 90 moest zitten. Wij zaten toen nog op 60.

  En hij zit pas sinds een maand of 2 op speen 3. En doet het fantastisch. Niet te snel ophogen krampen, zuurbranding krijg je dan.

  Je doet het fantastisch je luistert na je moeder instinct. Wees trots. En feestdagen geniet van je mooie kindje. En blijf lekker thhis.

 • Mykha

  Hi! Ik herken je onzekerheid! Zodra mijn kraamhulp vertrok raakte ik in paniek en huilde ongecontroleerd elke dag... als m’n baby krampjes had dan raakte ik ook in paniek want ik wist niet hoe ik hem kon helpen. Maar na een paar weekjes verdween de onzekerheid en voelde ik me een hele goede moeder...

  Mijn zoontje is 12 december vorigjaar geboren en ben met kerst en oud en nieuw naar familie gegaan omdat ik me verplicht voelde. Wat een nachtmerrie was dat! Met kerst heeft m’n zoontje alleen maar gehuild omdat we met 12 man in een kleine ruimte zaten wat veel te veel was voor z’n klein manneke... hij kwam niet in slaap en kon het niet aan, maar we waren anderhalfuur van huis🤭 Oud en nieuw was helemaal een ramp, heb heel de nacht boven in het bed van m’n schoonmoeder gelegen met m’n zoontje terwijl de rest bekenden spelletjes speelde... ik had een borstontsteking, spruw, was van onder nog niet genezen en was kapot van de kraamperiode.... ik heb zoveel gehuild de eerste maand en tot de dag van vandaag spijt dat ik m’n rust niet heb gepakt die eerste weken. Heb veel te veel gedaan! Ik zou dus lekker thuis blijven en geen risico nemen, zeker niet in deze coronatijd.

 • MelissaJB

  O wat herken in jouw onzekerheid zo als kersverse moeder, maar weet dat je het goed doet! De voeding verhoog je inderdaad elke dag met 10 cc. Op dag drie hoort ze dus op 30 cc te zitten. Ons zoontje zat vanaf dag 9 op 90 cc en heeft dit ongeveer tot 3.5 week gekregen. We merkte toen aan hem dat hij steeds sneller kwam voor zijn voeding dus zijn naar 120 om de 4 uur gegaan, dit gaat prima! Nu hij bijna 8 weken is bieden we hem 150 flessen om de 4 uur aan, maar vaak drinkt hij deze niet leeg, het is gewoon nog wat te veel voor hem. Hij krijgt om 23 uur zijn laatste voeding en dan wanneer hij zelf komt. Om 7 uur starten we weer met zijn eerste voeding, zodat hij elke dag op dezelfde tijden krijgt.

  Ons kraamhulp gaf ons een rekensom voor de hoeveelheid voeding 150 ml x lichaamsgewicht : 100 = aantal ml per dag. Als je dit deelt door het aantal voedingen dat je geeft weet je precies hoeveel hij per keer binnen mag hebben. Pas dit pas toe vanaf het moment dat je op 90 cc zit.

  Wij gebruiken avent flessen en hebben hierop een prematuurspeen (speen 0). Onze zoon drink hier nog steeds uit.

  Volg je gevoel, jij als moeder voelt het beste aan wat je kindje nodig heeft. Je doet het goed 🤗

  Wat betreft kerst, het is nog niet aan te raden om op pad te gaan met een kindje van 3 dagen. Een kindje mag pas naar buiten wanneer het terug is op geboortegewicht (valt altijd eerst af). Ook raden onze kraamzorg aan te wachten tot de navelstreng eraf is. Bij ons was dit op dag 10

 • Idris

  Bah heel vervelend om je zo onzeker te voelen! Maar hoort er helemaal bij.

  Wat betreft bezoek zou ik zeker thuis blijven. Er wordt geadviseerd om pas naar buiten te gaan als de kleine weer boven haar geboorte gewicht is. Dus zou zeker niet met deze kou in de auto gaan, ze heeft nog zoveel energie nodig om zichzelf op temperatuur te houden. Los van alle prikkels die zij maar jij ook te verwerken krijgt.

  Qua fles zou ik ook dr.brown gaan proberen en niet zo snel in voeding ophogen, gewoon in kleine stapjes. Pas bij 7% gewichtsverlies hoef je na te gaan denken over extra bijvoeding of iets. Staar je niet blind op dat gewicht, alle baby's vallen af dat hoort er compleet bij.

  Vind wel dat jullie kraamzorg je extra onzeker maakt als ik dit zo hoor. Als het niet klikt kan je gewoon om een ander vragen. Het is de bedoeling dat als zij weg is je het vertrouwen hebt het zonder haar te kunnen, niet dat ze jullie zo onzeker maakt. Petje af dat je nu je eigen plan al volgt en naar je dochter kijkt wat betreft voeding. Je bent al zo'n goede moeder!

 • 3moppies

  Gezien je lange blog denk ik dat je het beste nog even van de rust in je kraam tijd kan genieten. Soms moet je dan iets skippen.

  Baby's vallen af. Ze plassen of poepen net voor het wegen en viola. Lees maar eens het weegbeleid wat veel verloskundigen willen: niet meer zo vaak om de paniek te bewaren...

 • -BoysMom

  Gefeliciteerd met je kleine meid ! Die onzekerheid herken ik zo goed 🙈🙈 wat betreft dat ophogen, dat zou ik per week aankijken, vind dat de kraamzorg wel gelijk veel vroeg om op te hogen.

  En met kerstavond zou ik gewoon thuis blijven, ze is 4 dagen oud en ze heeft al vrij veel gehuild. Ik zou haar niet teveel prikkels geven. Neem aan dat je vader het voor 1 keer wel begrijp? Anders komt hij vanavond zelf een uurtje bij jullie langs, is dat geen optie ?

 • boterbloemen

  Blijf thuis! Je bent net bevallen, je hoort in bed en zeker geen uren op een (auto)stoel in de drukte en de baby ook niet.

  - je hebt een wond in je baarmoeder, kraamverband, stuwing, naweeen, verweekt bekken, uitgerekte bekkenbodemspieren, etc...in je kraamweek moet je niet voor niets zoveel in bed liggen, gun je lichaam dat herstel.

  - je baby is pas 4 dagen op de wereld, die heeft rust nodig

  - je emoties liggen overhoop, een avond met zoveel mensen is overweldigend dan. Sommigen vinden een kraambezoekje van een uurtje al veel. Daarbij ben je nog zo zoekende in hoenje met de baby omgaat, en moet je elkaar nog leren kennen. En dan is 8 man die meekijkt en de baby bewondert en tips geeft en door elkaar kakelt echt geen pretje, ook niet als het lieve familieleden zijn.

  - en dan nog los van corona risico, ook voor de kraamzorg. Je mag zelf maar 2 mensen ontvangen, maar gaat er dan wel ineens 8 zien.

  Je bent net bevallen, beste excuus ooit en hoef je je niet schuldig om te voelen.

  Qua voeding: inderdaad langzaam ophogen. Je gevoel en nichtje hebben gelijk. Ook tegen je kraamzorg zeggen. Als je er niet uitkomt met haar of niet prettig voelt bij haar mag je iemand anders vragen aan het bureau.

  En je angst en tranen: helemaal.normaal. je krijgt er een bak aan emoties, onzekerheid en zorgen bij en dat kan overweldigend zijn. Is je moedergevoel. Kraamtranen is niet voor niets een bekende term 😊

  Je doet het hartstikke goed!

 • babyeend

  Ik snap dat jij je erg onzeker voelt, heel normaal net na de bevalling. Ik vind dat jullie kraamzorg daar ook niet echt een positieve invloed op heeft, baby's vallen altijd af na de bevalling, niks geks! De Avent fles geeft heel makkelijk veel melk, dat kan een baby'tje van 4 dagen nog helemaal niet goed aangeven dat ze al vol zit, zou dus idd langzamer verhogen en misschien gaat het met die andere fles ook beter! Als ze goed uit deze fles drinkt zou ik mij nog niet gelijk zorgen maken om lipriempje, je kunt de verloskundige hier naar laten kijken..

  Wat betreft kerst.. Denk dat het voor een baby niet zo'n grote impact heeft als de autorit niet erg lang is en je gewoon hetzelfde ritme aanhoudt als thuis. Is het voor jou al te doen, voel je je goed genoeg? En wees je bewust dat een baby wat vatbaarder is om ziek te worden zo net na de bevalling (los van Corona). Anders is videobellen met de hele familie misschien een optie en schuif je oudjaarsavond weer lekker aan?

  Kijk ook even hoe het met haar gewicht morgen gaat en hoe ze haar temperatuur houdt.. Als ze daar nog moeite mee heeft zou ik nog niet naar buiten gaan..

 • C.helletje

  Volg je moedergevoel, dan komt heus goed lieve Mama