Te doen hebben met je zus en dr willen slaan.

Ik moet het echt even van me afschrijven want ik wil als ik haar straks zie supportive en oordeelloos kunnen zijn. Ze schiet niks op met ' ik heb het zo gezegt verhalen' . Mijn zusje is inmiddels 30 weken zwanger en nu blijkt dat de kleine extreem achter loopt in groei. Even schrikken is dat nieuws. Ik hoop echt van harte dat het allemaal goed komt. Straks als ik haar zie zal ik er voor haar zijn. Haar zeggen dat ze er niks aan kan doen en dat het allemaal goed komt. Maar oh wat is het moeilijk om mijn echte gedachten voor me te houden. Wat had ze dan verwacht als je doorrookt als een ketter? 100x heeft ze tegen me gezegt dat jan en allemaal door rookt een allemaal gezonde kinderen op de wereld zet. Zovaak heb ik tegen dr gezegt dat het niks zegt. Zovaak heb ik tegeb dr gezegt dat ze die rot peuken weg moet gooien voor dr kind omdat ze zich het nooit zou kunnen vergeven als dr kibdje er wat aan overhoud. Haar opmerkingen over een makkelijke bevalling omdat rokers kleinere kindjes krijgen. Echt ik ben zo boos op mn zusje. Enfin. Deze gedachten zullen nooit verder reizen dan mijn hoofd en dit rommelige blog. Ik hoop echt dat het goed komt. Vanmiddag ga ik naar mn zusje toe en geeft ik dr een knuffel.

2894 x gelezen, 7

reacties (0)

1 2 • Deniesjeee

  Ik schrik een beetje van sommige reacties hier.

  Een groeiachterstand hoeft niet per se te komen door roken. Ga eens op een zwangerenafdeling kijken in een ziekenhuis, 9 van de 10x liggen er doodzieke vrouwen met te kleine kindjes die NIET hebben gerookt. Misschien nemen mensen de harde opmerkingen dan terug.

  Ik heb er zelf gelegen met vrouwen die een genetische afwijking hadden die vroeggeboortes en lage geboortegewichten veroorzaken. Vrouwen met ernstige zwangerschapsvergiftiging die er al weken lagen. Eentje beviel met 30 weken van een piepklein meisje van 810 gram na een doodgeboorte. ikzelf had een slecht functionerende placenta. Geen van allen hebben gerookt tijdens de zwangerschap.

  Begrijp me niet verkeerd, ik keur roken tijdens de zwangerschap niet goed.. maar ik vind het hard om een jullie onbekende vrouw zo te veroordelen zonder dat iemand weet wat de precieze oorzaak is.

  @Mama-van-meisje:

  Lief dat je tot steun bent voor haar! Het verleden kan niet teruggedraaid worden maar ze zal de steun nu hard nodig hebben. Ik hoop voor je zusje dat ze inziet dat de complicaties mogelijk door het roken komen en tot inkeer komt. Heel veel sterkte in ieder geval!😘

 • Tjoepie

  Ik snap jouw frustratie heel goed. Een kennis van ons bleef ook door roken, beide kinderen te klein en áltijd wat met ze aan de hand. Het hóeft inderdaad niet door het roken te komen maar als je niet rookt hoef je jezelf niet voor de kop te slaan en heb je er zelf alles aan gedaan om een gezond kind te krijgen.

  Maar dat is ieder voor zich. Ik zou mezelf vreselijk op mijn donder geven.

  Fijn dat je je zus knuffelt, laat zien dat je van haar houdt en haar in haar waarde laat.

 • gewoonmoeders

  ik zou gewoon heel eerlijk vragen of ze nu dan wel haar peuken heeft weg gegooid..

 • Florien84

  Belachelijk dat ze niet is gestopt en ja dit is haar eigen schuld. Laten we nou niet doen alsof dat niet zo is, want het is o zo zielig. Ja voor het kindje is het zielig. Zielig dat de moeder niet wilt stoppen en haar eigen belang boven dat van haar kind stelt en het kind betaald er nu de prijs voor. Ik vind het knap dat je haar kan steunen en je mening voor je kan houden.

  Ik ben hier heel hard in. Als je je eigen behoefte boven dat van je kind stelt en je brengt de gezondheid daarmee ingm gevaar, dan wordt het tijd dat jeugdzorg mee gaat kijken

 • MissSevda

  Ik heb ook gerookt tot 5 weken maar voelde me elke keer weer schuldig. Tot op een dag dacht ik is de gezondheid van mijn kind en het ligt in mijn handen. Daarna nooit meer een sigaret aangeraakt of ook maar aan gedacht. Het is echt over en voorbij, vind me kind de gezondheid belangrijker dan zo een peukie die maar voor heel even is.

 • Mama2babyloves

  Ik ben nu 8.3 weken zwanger en rook al minder. Vanaf week 12 krijg ik pleisters. En dan stop ik helemaal. Is degelijk waar dat je te kleine kinderen krijgt. Bij Mijn dochter heb ik gerookt 46 cm was ze met 37.2 weken geboren. Mijn zoontje was 53 cm en optijd gekomen. Maar bij hem was ik van te voren gestopt met roken. Zo zie je maar dat het invloed heeft op de groei van het kindje, niet alleen de groei maar ze krijgen ook een ontwikkeling achterstand. Roken is voor de kleine echt slecht.

 • Mama2babyloves

  Ik ben nu 8.3 weken zwanger en rook al minder. Vanaf week 12 krijg ik pleisters. En dan stop ik helemaal. Is degelijk waar dat je te kleine kinderen krijgt. Bij Mijn dochter heb ik gerookt 46 cm was ze met 37.2 weken geboren. Mijn zoontje was 53 cm en optijd gekomen. Maar bij hem was ik van te voren gestopt met roken. Zo zie je maar dat het invloed heeft op de groei van het kindje, niet alleen de groei maar ze krijgen ook een ontwikkeling achterstand. Roken is voor de kleine echt slecht.

 • LittlePea

  Goed van jou en oh wat begrijp ik jou!!!!

  Maar serieus, goed van jou dat je dat doet!!!! Je bent een super zussie

 • Mama-van-meisje

  Dank je wel.

 • Yvonne0603

  Niet dat ik roken tijdens de zwangerschap goed keur, maar ik vind het een beetje kort door de bocht om gelijk maar aan te nemen dat het daar aan ligt, zodra iemand iets mankeert is het gelijk van rook je zeggen ze ja dan is het ohh jaa komt door het roken. Mijn zoontje was bij de geboorte ook klein en tijdens de zwangerschap zeiden ze al dat hij achterliep. Ik rook niet deed alles volgens het boekje dus waar moet ik het dan aan verwijten? Je zus weet vast ook wel dat het slecht is voor zowel haar als haar baby, enige wat je nu kan doen is er voor haar zijn en hopen dat de kleine het nog wat inhaalt

 • TrotseMama<3

  Dit dacht ik dus ook. Ben een niet roker maar hoezo kun je het wijten aan het roken? Mijn moeder heeft tijdens mijn zwangerschap gerookt én wat gedronken en ik mankeerde helemaal niks.

  Zoals je zelf al zegt wil het helemaal niks zeggen....

 • ~Mama-maria~

  Mee eens! Hier ook niet gerookt bij de zwangerschappen maar wel dysmaturen gekregen. Onze jongste dochter lag de placenta laag voor de baarmoedermond en dit is wss bij haar de reden geweest dat ze met 36 weken maar 1830 gram was de placenta was niet goed aangelegd.

  Nu weer zwanger inmiddels 37+ en deze kleine groeit goed

  Er kunnen heel veel factoren mee spelen..

 • Jjm

  Hier heb ik altijd zo'n hekel aan hè. Mijn moeder rookte en ik ben ook gezond...

  Niemand zegt dat roken altijd schadelijk is. Wel is bewezen dat roken schadelijk kan zijn voor de baby. Je vergroot de kans op dysmatuur kind, longproblemen en ik geloof zelfs wiegendood. Niemand zegt dat dit allemaal gaat gebeuren.

  Met 80 kilometer per uur door een woonwijk rijden hoeft niet schadelijk te zijn voor de omstanders. Maar een enkele keer wel.

 • Florien84

  Het is gewoon bewezen dat het slecht is en schadelijk. Hoe kan je dat nu nog bagatelliseren.

 • TrotseMama<3

  @jjm je moest eens weten waar ik een hekel aan heb. Aan dit soort dingen......

 • Wensvoornogmeerkinderen

  Een klein kind komt niet door roken, maar roken vergroot wel de kans op een klein kind. Daarmee zegt men niet dat mensen die een klein kind hadden gerookt hebben. Dat is iets te kort door de bocht. Maar ALS je rookt, heb je meer KANS op bepaalde risico's. Wat niet wilt zeggen dat je automatisch die risico's allemaal krijgt.

  Kortom er zijn een hoop mitsen en maren, maar we weten allemaal dat roken niet echt bijdraagt aan een goede gezondheid van je kind.

  Wat dus weer niet wil zeggen dat als je een klein kindje krijgt je gerookt hebt. Er zijn meer (medische) redenen voor en 2 muggen maken ook geen olifant.

 • Jti-gl

  Als een ketter roken en een veel te klein kind, nee het hoeft de oorzaak te zijn, dan kun je het maar beter afschuiven onder het mom van het hoeft niet door het roken te komen. Je zal niet weten hoe groot het kindje was als je niet had gerookt, het blijft allemaal gissen, alleen de kans is wel héél groot dat het wel door het roken komt. Ik heb het ook wel vaak in het programma 4 handen op 1 buik voorbij zien komen, doorroken en toevallig ook altijd kleine baby's. Dat je wel gezond bent als je moeder heeft gerookt is een groter wonder.

 • Wensvoornogmeerkinderen

  Misschien helpt het jou als je het even tegen iemand anders zegt. Dan ben je de ergste druk kwijt. Ik heb ook ontzettende moeite met roken tijdens de zwangerschap. Ik zeg het 1 x tegen iemand en dan is het aan diegene wat zij er mee doet. Maar ga achteraf niet liggen mauwen dat het eczeem heeft, of allergieën of longproblemen of te klein is. Deze risico's had je vooraf kunnen zien aankomen. Momenteel komt iemand bij mij daar nu achter en vind het ook erg moeilijk om niet te zeggen, ja wat had je dan verwacht. Maar ja daar heeft niemand wat aan. Haar keus, haar kind, haar issues. En jij, jij kunt haar steunen... En misschien tussen neus en lippen vragen of ze dan niet nu beter even niet kan roken, zodat het kindje nog wat kan groeien? Of je zegt niks... En laat haar praten, dat is iig veiliger, kun je niks verkeerds zeggen;)

 • Mama-van-meisje

  Ik heb haar inderdaad maar veel laten praten. Hoop echt dat t goedkomt voor dr.

 • Wensvoornogmeerkinderen

  Tuurlijk, je gunt niemand een slechte start en zorgen! 🍀

 • Marie86

  Dat hoeft niet aan het roken te liggen, vriendin van mij had ook een kindje met groeiachterstand, deed alles volgens het “boekje”... alles goed gekomen.

  je zus moet het helemaal zelf weten als ze door blijft roken tijdens zwangerschap, denk dat de VK het nodige al gezegd heeft. Soms is het beter om je mening voor je te houden.

 • Chessy1983

  Hoewel ik het heel erg vind dat ze rookt, ben ik van mening dat je nu de troostende schouder moet zijn. Ze weet natuurlijk zelf ook ergens wel dat ze fout zit.

  Maar ze heeft niets aan verwijten. Je kunt er alleen maar voor haar zijn.

 • Mama-van-meisje

  Precies. Daarom mijn blog ook. Frustratie hier gooien en er voor haar zijn.

 • Bibsje1982

  Snap heel goed je verhaal. Echter de reacties van mensen die zeggen dat je t er maar in moet peperen... my God, serieus??? Kan niet wachten totdat ik jou ergens op kan pakken!!!

  Ik heb 3 kids, en, Ja ik weet het heel stom en dom, heb bij alle 3 doorgerookt. Ik kom daar eerlijk voor uit, waarom er om liegen? Ik heb wel het geluk dat t allemaal goed gegaan is. En ik zal t nog beter zeggen. Mijn VK heeft mij zelfs geadviseerd om max 5 sigaretten per dag te roken. (Maar goed, dat word ook weer zo'n eeuwige discussie) Tevens had ik bij mijn laatste kindje een grote placenta waardoor het roken en daardoor evt zuurstof gebrek het opheft. Letterlijke woorden van mijn VK.

  Tuurlijk moet je het er niet in peperen en 'ik zei het toch' zeggen. Maar ik vind wel dat je t mag benoemen dat het ook daar aan zou kunnen liggen. Het hoeft nl niet zo te zijn. Er kunnen ook genetische afwijkingen zijn.

  Ook even de opmerking dat er vaker bij echo's gezegd word dat een kindje achterloopt in groei, of juist onwijs voor en dat achteraf er niets aan de hand was.

  Het is in deze situatie onmogelijk te zeggen dat het compleet en alleen maar aan het roken ligt en daarom zou ik dat ook niet op die manier zo benoemen. Maar t kan er zeker wel mee samen hangen.

  Sterkte voor je zusje en ik hoop oprecht dat alles goed komt met het kindje.

  Voor alle Haters... ergens niet mee eens zijn is prima. Maar heb nooit het lef om iemand anders zijn of haar levensstijl te veroordelen. Ieder mens is anders, leeft anders en heeft andere overtuigingen. Iedereen heeft zwaktes. Accepteer dat nou eens van elkaar. Ieder mens is anders en dat maakt mensen toch zo mooi?

 • B756

  Ik heb ook gezegd dat ik op dit moment in deze situatie niet zou gaan inwrijven, maar ik begrijp de reacties wel. Verslaving is hartstikke moeilijk, dat weet iedereen. Stoppen met roken is voor sommigen échte een serieus probleem. Maar als je zwanger bent dan neem je, hoe je het ook wendt of keert, gewoon bewust een risico met je kind. En dat is logischerwijs wel iets waar mensen over vallen. Dat je verloskundige je geruststelt is hartstikke mooi, dat je er drie keer goed uit bent gekomen is nog veel mooier. Maar je laatste zin vind ik wel een beetje gek. Want een rookverslaving is nou niet iets wat een mens veel mooier maakt.. Maar goed, fijn dat het allemaal goed is gegaan en ik snap dat dit jou raakt. Maar ik vind het juist goed als mensen om je heen je proberen te helpen als je in zo'n situatie zit en dat doe je nou eenmaal niet door het goed te praten.

 • B756

  Heel goed dat je dit er even uit gooit voor je je zus ziet. Ik denk niet dat je hoeft te zeggen dat ze er niets aan kan doen, ik zou dat in het midden laten. Ze heeft inderdaad niets aan 'Ik zei het toch', maar je weet allebei dondersgoed dat ze dat risico genomen heeft. Daar hoef je haar nu niet voor de veroordelen of te straffen, ze heeft nu genoeg stress. Natuurlijk is er geen zekerheid dat dit ook door het roken komt, maar het is sowieso niet slim geweest. Gewoon een dikke knuffel, zeggen dat het hartstikke klote is en dat je met haar mee hoopt dat het allemaal goedkomt. En als ze zelf over roken begint, dan gewoon vast stellen: ja dat was dom. En nu heb je aan den lijve ondervonden hoe dom, dus nu wel stoppen. Hoe moeilijk ook.

  Ik duim met jullie mee voor het kindje! Sterkte vanmiddag

 • Mama-van-meisje

  Dank je, was inderdaad even een lastige. T gaat echt niet goed met t kindje in dr buik. Ze hebben nu ook de doorbloeding van de placenta gemeten en dat is niet goed. Als de volgende meting gedaan js gaan ze bepalen wat ze gaan doen. Hoop dat het goed komt.

 • Si78

  Ik vind dat knap van je want ik zou koken van woede!

  Het is heel veel vrouwen niet eens gegeven om een kindje te mogen dragen en krijgen en dan rookt zij door en als een ketter ook nog. Nou dan zou ik niet meer normaal kunnen reageren hoor. Sorry maar ik vind dit echt afschuwelijk...

 • mamavan4zonenen1dochter

  Herkenbaar. Mijn schoonzus net zo. Kind 1 te klein, kind 2 op IC en toen een tweeling. Oh wat was ik pissig. Heb 1 x goed duidelijk verteld wat ik er van vond en het toen los gelaten.

 • assera

  Wat ben jij een top zus. Fijn dat je het hier van je af kan schrijven, zodat je zodirect op je tong kan bijten.

  Liegen dat ze er niets aan kon doen, zou ik niet doen. Maar ook niet er inwrijven.

  Sterkte

  Hopelijk heeft je zus er nu last van, om het straks ten goede te gebruiken. Hopelijk houdt de kleine zich goed!

 • Bambi84

  Het stoppen met roken is makkelijker gezegd dan gedaan. Toen ik zwanger was van de eerste ben ik meteen gestopt toen ik het wist. Dit gin best makkelijk geen stress geen vriend die rookte.

  Ik was 6 jaar gestopt.

  Toen ik zwanger werd van de jongste had ik zoveel stress. Hele slechte relatie (en dan is het echt extreem slecht ) hier veel stress van en veel stress vanwege bloedverlies. Ik wou stoppen oh zo graag

  Maar het lukte me niet.

  Het lukte me echt niet ik zat zo vol stress dat ik het niet voor elkaar kreeg.

  Ik zal een beetje van me stress uitleggen.

  Een verslaafde vriend die me continue voor alles uitmaakte. Hij die op mijn zak teerde hij die andere vrouwen appte met hoeren appte om af te spreken. Hij die mij in het ziekenhuis alleen liet zitten. Me continue laten zitten en verdwijnen niet opnemen nachten wegblijven. En nog heel veel meer een echte eikel.

  Ik had me roken wel flink verminderd.

  Mijn zoon is gezond geboren met een gezond gewicht 3389 en er was Niks te zien aan me placenta vanwege het roken.

  Elke sigaret die ik opstak voelde ik me zo schuldig.

  En ik Wou zo graag stoppen.

  De opmerking van je zusje dat rokers een makkelijke bevalling hebben met kleine kindjes is wel heel erg. Ik heb dat soort dingen nooit gezegd ik rookte ook niet in het openbaar.

  Ook nu zal er wel haat zijn naar mij maar ik heb het geprobeerd was ook 5 dagen gestopt en toen begon het gezeik met me vriend weer. En viel ik weer terug.

  Mischien Doet je zusje stoer maar voelt ze zich ook schuldig.

  Wees er voor haar. Wijs haar niet op te feiten op zeg het subtiel.

  Succes 😘

 • Momof2<3

  Ja helaas begrijp je dat niet...

  Ja k zelf rook al 10 jaar en ben meteen gestopt toen ik wist dat ik zwanger was,je wilt toch niet dat je kind ‘meerookt’

 • Rainbowafterstorm

  Lastig. Vooral omdat t je zusje is denk ik.

  Maar ik heb een hekel aan zwangere die door blijven roken. Kan er niet bij.

  Waarschijnlijk omdat ik een kindje ben verloren. Terwijl ik niet rook. Niet drink. Niks.

  Alsnog veel succes.

 • Linde-1

  Ik zou niet zeggen dat ze er niets aan kon doen want dan lieg je tegen haar.

  Gewoon voor haar zijn en zeggen dat een dysmatuur kindje vaak ook goed terecht komt met de juiste hulp.

  Sterkte voor je zusje en hopen dat alles goed komt met de baby😘

 • Freyfrey

  Ik zou het juist wel aangeven.

  Misschien hard maar het is wel de waarheid. Dit komt er van door door te roken. Het is hoe dan ook haar eigen schuld. Maar er voor haar zijn ben je toch. Ook al zou je de waarheid zeggen. Want als kindje geboren is zal ze dan ook blijven roken waar het kind bij is? Hoop van niet.

 • Assiral

  Mee eens.

  De verantwoording voor je kind begint al bij de zwangerschap! Ik vind het hooguit zwak.

  Stop dan eerst met roken, en begin dan pas aan kinderen als je toch weet dat je niet kunt stoppen als je zwanger bent.

  Eigen schuld dikke bult.


1 2