Off Topic; iemand verstand van BouwRecht?

Goedemorgen dames,


Ik zit een beetje met een naar gevoel. Ruim 2 jaar geleden met een vriend van ons ( tevens aannemer ) een kavel gekocht van 1200m2 en deze in 2-en gesplitst. We hebben daar een bungalow op gebouwd waar we nu nog in wonen en vanuit daar het grote huis 2-onder-1 kap gebouwd samen met de buurman. Waar heb ik nou een naar gevoel bij zal je denken..?


Wij hebben voor onze hypotheek/bouwdepot een aanneemsom gekregen en ondertekend, daar staat de ruwbouw in en natuurlijk ook een aantal stelposten waar we zelf invloed op hebben zoals de keuken, vloer etc etc.


Nu zagen we dat het depot behoorlijk hard ging en hebben we alle administratie er even bij gepakt. We zijn tot de conclussie gekomen toen we de aanneemingsovereenkomst hadden ontleed dat we nu ruim € 60.000 meer hebben betaald aan de aanneemer dan is afgesproken zonder dat wij op de hoogte zijn gebracht van een kostenstijging. In de afgelopen 2 jaar zijn de materiaalkosten natuurlijk behoorlijk prijzig geworden maar ik vraag mij af of dat zomaar mag. Daarnaast besteld hij ook spulletjes op ons huisnummer die voor zijn huis zijn bedoelt.


Kortom.. ik krijg heel erg het gevoel dat wij alle tekorten betalen, ook voor zijn huis. De sfeer is ook niet goed omdat wij een gesprek hebben aangevraagd en hij daar geen gehoor aan geeft. De electricien en loodgieter hebben aangegeven dat zij altijd als eerste aan zijn huis moesten werken voordat ze aan die van ons mochten beginnen. Het is voor ons geen wedstrijd wie er als eerste klaar is alleen het voelt heel erg egoistisch en wij moeten steeds wachten totdat ze klaar zijn bij hem en dus niet door kunnen pakken.


Heeft iemand verstand van dit soort zaken en mag je zomaar meer doorbelasten dan is afgesproken? En dan nog de spullen die op ons huisnummer worden besteld..?


Heel erg bedankt voor het advies.


 


p.s. 2022 gaan we naar het ziekenhuis voor onze grootste droom, dan is het huis klaar en hebben we weer rust.

1040 x gelezen, 3

reacties (18)


 • Liesjesch

  Veel aannemers zetten in de overeenkomst dat het doorberekend wordt als het materiaal duurder wordt. Eigenlijk is dat wel een standaard afspraak, en staat het vaak in de "kleine lettertjes".. helemaal nu is dat best pittig want de meeste prijzen zijn verdubbeld.

  Zuur is dat het een "vriend" van jullie is waarmee jullie in zee zijn gegaan.. Hij had jullie zeker wel op de hoogte moeten stellen van de verhoging van de prijzen.

 • Mela2020

  Dat mag niet zomaar!

  Ze moeten jouw op de hoogste per brief stellen dat de kosten meer zijn en je had tevens op papier moeten krijgen wat ze uitgeven en wat ze er voor rekenen.

  Dit hoor je zwart op wit te krijgen qnat als de aannemen niet heeft gedaan wat jij opdraagt mag je er niet voor betalen ;)

 • annaco

  Oh en ten aanzien van het gesprek beleg een bouwvergadering. En laat je desnoods even bijstaan door een bouwproces manager. Die kan voor jullie periodiek een vergadering beleggen. Alle kosten en eventueel meerwerk bespreken en uiteraard de planning in de gaten houden. Maar zie ook even mijn andere bericht.

 • Sabje1

  Het is inderdaad wel allemaal veel duurder geworden, mijn broer en schoonzus zijn ook aan het bouwen, nu bijna klaar en hebben ook een extra hypotheek van 85.000 moeten nemen hierdoor. Weet natuurlijk niet exact hoe het overleg is gegaan. Maar als je denkt dat het niet klopt en of er niks besproken wordt zou ik het wel even aankaarten dat je denkt dat dit niet klopt.

 • annaco

  Alle overeenkomsten bij elkaar zoeken. Bank bellen dat het bouwdepot op slot moet (zal nog wel ingewikkeld zijn, maar wie werken ze even goed mee). En direct naar een advocaat bouwrecht stappen. Maar wel zo handig is om even samen te praten nadat je het depot op slot hebt gezet. Ik neem aan dat je alle ingediende facturen hebt. Dit kan natuurlijk niet zomaar. Maar alles ligt aan wat heb je getekend. Hoe hebben jullie de splitsing van de kavel geregeld? Is dat echt goed gegaan? Met andere woorden weet je zeker dat de helft van de grond van jou is enz. Dus echt even goed laten uitzoeken. En dan verder praten over de verdwenen 60.000. Als je getekend heb voor bouwprijs stijging, dan ben ik bang dat je een probleem hebt. Buiten de facturen die ingediend worden die niet voor je woning zijn. Maar door dat te tekenen geef je je aannemer een vrijbrief om alle prijsverhogingen door te voeren. Met andere woorden hij bepaald nu de nieuwe prijs. Anders heb je simpel een vaste aanneemsom en dan dient hij dat te factureren in vastgestelde termijnen. En kan hij alleen meerwerk na akkoord verrekenen. Maar ja eigenlijk moet je nooit werken met een open bouwdepot maar ben bang dat je daar inmiddels wel achter bent. Heel veel succes

 • Liesjesch

  Maar ook al laat je het aannemen voor een "vast" bedrag kan de aannemer de stijging van de materiële kosten doorberekenen. Vaak staat dit in de kleine lettertjes van de overeenkomst. Een aannemer zou gek zijn als hij materiële kosten meeneemt in een vaste prijsafspraak, hij snijdt zichzelf dan enorm in de vingers en kan zelfs failliet raken als de materiële kosten, net zoals nu, de pan uit rijzen.

 • Smo

  Belangrijk: wat staat er in de offerte/aanneemsom? Het gaat in dit geval dus om de kleine lettertjes. De meeste aannemers hebben in een contract staan dat ze de kosten die nu de pan uitrijzen voor materialen door kunnen berekenen.. jullie niet op de hoogte stellen is niet netjes. Ook is het normaal dat installateurs per bouwnummer werken. Dus eerst 1 afronden, dan naar de volgende. Het is wel jammer dat hij eerst voor zichzelf heeft gekozen.

  Tip 1: controleer de afmetingen/binnenmaten. Bij mijn ouders had de aannemer in zijn huis cm's gesmokkeld en ook in de tuin! Dus regenpijp en schuttingen stonden ruim in buurmans kavel.

  Tip 2: jullie bouwdepot is jullie bouwdepot! Normaliter krijgt een aannemer op 3 a 4 termijnen betaald. (Zie een standaard aanneemcontract)

  1. Bouwaanvraag

  2 start bouw

  3 afronding ruwbouw

  4 afronding afbouw

  Als je nog wat vragen hebt hoor ik het graag.

 • Pindakaasappel

  Dit klinkt grimmig en daarom kan je dit soort zaken beter niet doen. Ik zou de bank bellen en vragen of ze even geen geld meer overmaken, anders ben je alles kwijt straks. Net zoals die man van zeeman confronteert

 • Ilsje85

  Kun je geen jurist bouwrecht raadplegen of misschien advies inwinnen bij je verzekeraar? Moest ook aan Thijs Zeeman confronteert denken...

 • Pindakaasappel

  Dit klinkt grimmig en daarom kan je dit soort zaken beter niet doen.

 • Florien84

  Dit is helaas het gevaar van zaken doen met vrienden. Hoe goed de relatie ook is, nooit doen. Ik zou kijken of je een eigen aannemer in de arm kan nemen. Dus niet meer samen maar apart gaan doen.

 • LiefsTess

  Daar zijn we nu helaas ook achter, we zijn te goed van vertrouwen geweest.

 • Soccer-Mom

  Hier heb je juridische bijstand bij nodig. Ben je voor rechtsbijstand verzekerd? Schakel die dan in. Zo niet, advocaat benaderen die ervaring heeft met aannemersgeschillen. Heb je nou een geschil met de aannemer of met de buurman? Dat is mij niet duidelijk. Hoewel je aan bouwrecht zou denken, klinkt je geschil eerder contractueel recht omdat het vooral mis gaat met de declaraties en niet zozeer met de bouw zelf.

 • Florien84

  Ik zou denken dat het dezelfde persoon is maar verder sluit ik mij hierbij aan.

 • LiefsTess

  ja klopt, het is dezelfde persoon

 • LiefsTess

  Dank je wel @soccer-mom. Heb er zoveel verdriet van, we werken beide keihard voor alle centjes en je voelt je enorm in de steek gelaten.

 • Soccer-Mom

  Kan ik mij heel goed voorstellen. Schakel dus juridische hulp in.

 • Soccer-Mom

  Toch nog een vraag. Je hebt een offerte voor het bouwen van die twee-onder-een-kapwoning. Daarvoor is een bouwdepot beschikbaar. Je dient toch zelf de facturen in bij je hypotheekverstrekker? Ik weet namelijk exact welke facturen onze aannemer gaat sturen (we doen een dakopbouw). Hoe kon het hierin zo fout gaan dat er € 60.000,- teveel in rekening is gebracht?