Gezinswoning huren misschien wel 20 jaren plan!

Totale off topic..
Maar wie herkent het niet?
Een gezinswoning huren in een stad.. lijkt wel haast onmogelijk.
Werkelijk in kleine stad is 10 jaar wachttijd al normaal. Nou mijn kinderen gaan straks uit huis voordat wij in aanmerking kunnen komen voor gewone gezinswoning.
Aan het inkomen zal het wat ons betreft niet liggen.
Structureel houden wij veel geld over elke maand en leven daarnaast voor ons gevoel als koningen (een ander zal daar wellicht anders over denken, ik sta soms ook versteld hoe andere mensen soms met bakken geld amper kunnen rondkomen)
Maargoed wij kunnen dus met het inkomen van mijn man makkelijk leven. En dus zou een duur huis voor ons geen enkel probleem zijn maar dan,
De grens.. wij kunnen het wel en kunnen dit makkelijk bewijzen maar het mag niet en dus mogen wij niet op dure woningen reageren.
Kopen is geen optie. En huurwoningen waar wij gezien ons jaarlijke verzamelinkomen wel voor in aanmerking komen zijn er gewoon niet!
Of zijn er heel zeldzaam eens.. wanneer komen er weer eens huur woningen bij?? Gewone gezinswoningen!

2090 x gelezen, 4

reacties (61)

1 2 • Amatullaah

  Ik ben 2 jaar dakloos geweest.. ik herken het helemaal. Mijn man is met dit verhaal naar een particuliere makelaar gegaan en gelukkig geloofde hij ons. Wij hadden destijds veel te weinig geld voor de "grens" maar omdat we geen adres hadden, kon mijn man ook geen zzper worden.

 • Jurkje

  Wauw goed dat jullie met moeite zo wel een weg hebben gevonden. Supper fijn

 • Amatullaah

  Ja ben heel blij, dat was niet fijn met 3 kleine kinderen, huilend omdat ze papa misten (we konden niet meer samen wonen).. gemeente deed niks, zelfs leger des heils kon ons niet helpen..

  Maar we hebben zelfs in de mini dorpen gezocht.. Drenthe Groningen, zelfs daar konden we niks regelen.. was echt een drama!

 • Jurkje

  Wij hebben dus volgens de regering geen modaal inkomen. En dus zitten we door de huurgrens in lage klasse. Maar gezien onze leefstijl is duurder huren geen probleem. Maar het mag dus niet omdat regering ons gelijk als de mensen met uitkering tot de lage klasse rekenen.

  Volgens mij was dit stukje nog niet helemaal duidelijk, naast het feit dat wij niet willen kopen al zou het kunnen ben ik er gezien de reacties niet eens zeker van of dat zou kunnen abberhaupt want jullie hebben het over modaal inkomen maar volgens de huurgrens hebben we dat dus niet blijkbaar.

  Iemand beschreef hier mooi dat ze door negatieve ervaringen wellicht bepaalde eisen stellen en dus ook tot zoon huur grens zijn gekomen. Snap ik helemaal... waren er nou meer per direct woningen (dus woningen die ze niet kwijt kunnen en ze dus alleen geld kosten omdat ze geen huur voor vangen zolang niemand er in woont) dan kwamen wij daar wel voor in aanmerking ook als deze boven de huurgrens zijn.. want dan kunnen ze hem in ieder geval kwijt.. zolang hij leeg staat krijgen ze er ook geen huur voor.. dus ook al verdien je eigenlijk te laag volgens de huurgrens willen ze het dan wel aan je verhuren aldus de woning corperatie.. nou graag maar die zijn er dus ook niet.

  Ben ik omdat ik niet wil kopen nou zelf het probleem? Ja misschien wel. Met elke andere woning zoekkende zijn we ons eigen probleem. Want ja ik wil niet kopen, jij wilt persee in een stad, de ander wil persee een gezins woning terwijl het alleenstaande ouder is met maar 1 kind, weer een ander wil gewoon een tuin en tja dat zijn meestal gezinseoningeb, weer een ander wil gewoon alvast een gezins eoning voor het geval hij gaat trouwen, weer een ander wil gewoon persee een gezinswoning in nederland en wil niet de grens over daarvoor.... wat maakt het uit waarom iedereen persee iets wil. Als er vraag is om melk koopt een winkel meer melk in.. als er tekorten zijn moet er wat bij komen en sls er dus een te kort aan gezinswoningen is zouden ze inderdaad gewoon hun best moeten doen daarvan meer te bouwen. Op z'n minst hun best doen.. hadden ze eerder mogen doen. Wellicht wachten ze tot de baby boomers er uit zijn? Ik heb geen idee. Toen vlak na de oorlog de mannen werk zat hadden en er getrouwd en veel kindjes kwamen werden er huisjes als paddenstoeltjes uit de grond gestampt. Want er was vraag en dus kwam er aanbod. De situatie is nu natuurlijk compleet anders wellicht dat ze eerst groningen moeten her opbouwen? Geen idee

  Of ze zijn er wel al mee bezig gegaan en moeten we nog heel even geduld hebben,( haha lees ik net hier onder) dat zou ook nog kunnen en zou heel fijn zijn.

 • Liesjesch

  Haha zomaar ff wat huizen uit dr grond stampen vergelijken met een pak melk.. met huizen bouwen komt er wel heel wat meer kijken. Er moet maar net ruimte zijn, daarnaast zijn er diverse vergunningen nodig om ergens te kunnen/mogen bouwen. De doorstroming bij huurhuizen loopt vast door de scheefhuurders mensen die met een hoog salaris lekker goedkoop huren blijven zitten waar ze zitten anders zijn ze veel duurder uit

 • Stella4

  Wij hadden vorig jaar mazzel. Stonden 13 jaar op wachtlijst. Nieuwbouw huurwoningen in onze gemeente waar inwoners gemeente, met 2 of meer kinderen voorrang kregen. Zo kregen in 1 x klap 24 gezinnen uit ons kleine stadje een kans op een huis en kwamen er ook weer nieuwe starterswoningen vrij.

  R wordt toch juist wel meer gebouwd. In de kop van Noord Holland is ook een woningbouw project waar ze 3 wijken bouwen zodat t doel is dat iedereen van de lijst die in aanmerking komt daar een huis kan krijgen.

  Woningruil wil ook nog weleens helpen. Sommige oudjes willen graag kleiner.

 • Jurkje

  Ja woning ruil ook wel eens gehoord! Oo dat is fijn als ze inderdaad bezig zijn met woningbouw projecten.. misschien zijn ze drukker mee bezig dan dat het voelt en ben ik gewoon erg ongeduldig.

  13 jaar zoo dat is ook al flinke tijd ja. Supper fijn dat jullie nu fijn huisje hebben!

 • mijn~meisje

  je woont dan gewoon op de verkeerde plek hier is de wachttijd nu ongeveer een jaar en dan heb je een woning tussen de 400 en 650 euro. De tijd is trouwens best lang toen wij 5 jaar terug een woning zochten moesten we 3 maand wachten en toen hadden we al een woning.

 • Jurkje

  Nou ben ik reuze benieuwd welke regio jullie wonen? In een stad of dorp of groot dorp? Hier in de verre dorpjes ook korte wachttijd. Nou overweegt mijn man ook wel dorpen. Mits ze beetje in de buurt van de stad zijn of als het dusdanig groot dorp is dat het voldoende voorzieningen heeft. En afstand van mijn mans werk is natuurlijk ook wel iets waar we dan rekening mee houden.

  En was het zo dat jullie daar bewust zochten en wouden wonen? Dat is supper fijn kon dat maar overra!

 • mijn~meisje

  het is groot genoeg, er zijn een stuk of 6 supermarkten en inprinciepe is alles er te krijgen. Erg groot is het niet. Wij wonen in drenthe. daar liggen mijn roots ook. Ook zijn er gewoon scholen, sportclubs en een zwembad in onze stad. Het is dus niet echt een klein dorp te nomen. Maar de hele gemeente heeft maar ongeveer 35.000 inwoners.

 • Jjm

  Puur uit nieuwsgierigheid, maar aan rente betalen ontkom je toch niet? Laten we eerlijk zijn, nu huur je van de woningbouw, de woningbouw betaald de rente. Die verhaalt dat op jou. Indirect betaal je dus ook rente. Of mag ik het zo niet bekijken?

  Hoe dan ook is het huurprobleem groot. Neemt niet weg dat de grens is getrokken omdat veel mensen het uiteindelijk niet kunnen betalen. Hetzij door verkeerde keuzes maken in het leven, dan wel door tegenslagen. Het is niet verkeerd om een grens te trekken en te sparen voor minder goede tijden. Wij willen graag ons sociale huurhuis verlaten. Destijds door middel van urgentie dit huis kunnen huren. Nu verdienen we genoeg om te kopen en voelt het voor ons niet meer goed om een sociale huurwoning "bezet" te houden. Maar ook wij lopen tegen de grenzen aan. Wij kunnen per maand met gemak honderden euro's sparen. En toch mogen we door de studieschuld, a 50 euro per maand, 20.000 euro minder lenen. Krom? Ja, maar door de ervaring van de bank en de belastingdienst met andere mensen 😉 is het helaas niet meer zo gemakkelijk.

 • Jurkje

  Is het zo dan dat woning corporaties niet in het bezit zijn van hun huizen maar ook een hypotheek hebben bij een bank?

  Nou kunnen we alleen kopen en huren, dus als we dan indirect met rente te maken krijgen bij huren dan zal dat altijd nog betere optie zijn dan direct bij kopen denk ik.

  Ja snap ook wel dat ze met ervaringen hebben gekozen voor dergelijke grenzen maar had gehoopt dat ze dan in ieder geval wat zorgenden meer te kunnen aanbieden zolang er veel vraag is.

  Fijn dat jullie er op vooruit zijn gegaan afgelopen tijd, vervelend in ook een soortgelijke grens probleem vast te zitten. Alle regeltjes in nederland niet voor iedereen even handig soms he

 • Marie86

  Sorry ik ben heel nieuwsgierig, wat voor een geloofsovertuiging heb je dat je er niet in gelooft om rente te betalen?

  Geloof je in lenen zonder rente aangezien de rente zo laag is ?

  ( sorry ik ben gewoon nieuwsgierig )

 • Jurkje

  Als moslim geloven wij dat rente betalen als ook rente innen beide voor ons niet zijn toegestaan.

  Maar zijn ook moslims die wel kopen. Iedereen beleid zijn of haar religie op eigen manier. Maar voor ons is daarom kopen nooit geen optie geweest.

 • Dromenvanger1987

  Wat dan ook weer precies een van de oorzaken van het probleem is.

 • Myrtheflower

  Mag ik vragen waarom kopen geen optie is?

 • Jurkje

  Om geloofsovertuiging. Rente is het probleem en ontkom je vast niet aan als je een huis wilt kopen

 • B756

  Ik heb tegenwoordig een koopwoning, dus ben niet bekend met de huidige wachtlijsten ed. Voor wij kochten kwamen we niet in aanmerking voor sociale huur of woningbouw dus hebben wij altijd particulier gehuurd, vrije sector, is dat geen optie? Misschien is dat direct in de stad een stuk duurder dan sociale huurwoningen, maar iets buiten het centrum was dat een paar jaar terug nog wel goed te doen. Ik weet niet hoe dat nu is. Er is best een tekort aan woningen, dus misschien is dat nu wel stukken duurder geworden.

 • Jurkje

  Aanbod is ons probleem. Mag van ons wel duurder huisje maar mag van de huurgrens niet. Maar dit zou dus bij makelaar en vrije sector huren geen probleem moeten zijn...

 • B756

  Je moet wel aantonen dat je de huur kunt betalen. Soms is er een inkomenseis van bijvoorbeeld netto drie keer de huur verdienen per maand. Maar dat is per verhuurder verschillend.

 • MNAZ

  Klopt je moet 3 of 4 keer de huur verdienen per maand.

 • MNAZ

  De vrije sector huur is de oplossing....binnen 1 jaar heb je een huis naar wens.

  Maar de prijzen beginnen vanaf de 900 euro.

 • Jurkje

  Eerder die tip gehoord bedankt! Moet ik maar eens achter aan.

 • Ezra

  Ik zie dat je bij je kindje ‘lytsjurkje’ hebt staan. Zoek je in Friesland? Mijn ouders huren nu in lwd een enorm huis van 120 vierkante meter met garage voor 850,-.

  Het is daar aanzienlijk goedkoper dan hier in de randstad, misschien goed kijken wat makelaars te huur hebben staan.

 • Jurkje

  Eerder kreeg ik ook een tip dat je blijkbaar kunt huren van een makelaar. Dat zal ik indd eens na vragen.

  Als we dan gewoon ongeacht ons inkomen wel duurder mogen huren zou dat de oplossing voor ons kunnen zijn! Bedankt ook voor de tip

 • Vi3r-kindjes

  Zal je nog sterker vertellen. Wij hebben al 6 maanden een urgentieverklaring en wij hebben ook nog geen huis. 0,0 huizen om op te reageren. Het is een verschrikking!

 • Jurkje

  Urgentieverklaring dat die nog bestaan! Vrijwel geen situatie vinden ze noodzakelijk genoeg om urgentie te verlenen. Dus wel fijn dat je die in ieder geval hebt nu nog hopen dat er binnen paar jaar ubberhaupt een gezinswoning vrijkomt. Hier soms maanden geen 1

 • Vi3r-kindjes

  Het is een medische urgentie anders heb je inderdaad vrijwel geen kans. Wij hebben op dit moment een 5 kamer woning in het centrum van een grote stad. Hebben totaal niks te klagen. Ja op de 2e etage maar toch. maar ivm medische problemen moeten we naar een traploze begane grond woning. Eengezinswoningen zijn al helemaal niet te vinden. Een vriendin van mij is al dik 10 jaar ingeschreven en woont nu met 5 kinderen op een 3kamer woning. Het is een drama. De hele woningmarkt ligt stil.

 • Pindakaasappel

  Een gezinswoning huren is ook onmogelijk op het moment. Er is zoveel huizen gekte in elke stad. Maar je kan ook gewoon een groot huis huren in een dorp. Dat je perse in een stad wilt wonen en daar een huis wilt huren lijkt mij meer een luxe 'probleem'.

 • Jurkje

  Is ook een luxe probleem. Ik heb hiervoor in 3 dorpen gewoont maar ondanks het huis liepen we tegen veel onhandigheden op. En dat is wat ik me nu realiseer

  Of dorp met beperkingen of stad

  met beperkt huisje tja blijft lastig...

 • Mama-12

  Heel herkenbaar, ik woon in een prachtige nieuwbouw wijk ik een heel groot appartement met huur van 850 per maand (wel sociale huur), alle eengezinswoningen hier in de wijk zijn gemiddeld 200 euro goedkoper maarja daar kom je bijna alleen voor in aanmerking als je een uitkering hebt, het maximale inkomen daarvan is echt zeer gerin terwijl wij beide modaal verdienen en ik maar 18 uur..

 • Jurkje

  Uitkering of niet inkomen is inkomen, en laag inkomen houd in een een woning huur grens vrij laag, waar dus iedereen met onderandere een uitkering of minimum loon voor in aanmerking Moet komen. Dat is juist mijn probleem deze woningen moeten wij gezien ons lage inkomen maar ondanks lage inkomen kunnen wij mskkelijk hoger huren maar mag dus niet. Deze woningen waar mensen met laag inkomen alleen in mogen zijn er dus amper. Wij zien vaker huren van 700 of 800 maarjaondanks wij het kunnen betalen mag het niet omdat we onder de grens zitten. Primma die grens maar mogen ze wel veel meer woningen bouwen.

 • Vi3r-kindjes

  Ja dit is ook zo slim bedacht door de overheid NOT. Want de woningbouw heeft leuk alle ruime woningen de max huurprijs gegeven waardoor je met een groot gezin simpelweg niet aan een grote woning kan komen.

 • Dromenvanger1987

  Dus géén rentes enzo mogen betalen, maar wél op zoek naar een huis binnen de huurgrens om subsidie te vangen terwijl je duurder kan.

  Het probleem is m.i. niét dat er te weinig woningen zijn. Het ligt aan de keuzes die mensen zoals jij maken.

  Jij wilt een woning huren terwijl je ook kunt kopen.

  Jij wilt een woning huren onder de huur grens, terwijl je meer kunt betalen.

  En met jou vele anderen. En dan lekker naar de overheid en woningbouw corporaties wijzen alsof zij t probleem zijn... zie gewoon de gevolgen in van de keuzes die je zelf maakt zeg

 • Soccer-Mom

  Waarom is kopen geen optie? Als jullie een modaal inkomen hebben, moet er toch wel een mouw aan te passen zijn?

 • Mama-12

  Wij verdienen ook modaal. Wonen in een sociale huurwoning appartement van 850 euro per maand. De eengezinswoningen huur in deze wijk zijn gemiddels 200 euro goedkoper, maarja daar kom ik niet voor in aanmerking. Kopen hier in de wijk is gemiddeld 3.5 ton en nee dat mag ik dan weer niet lenen. Dus er is niet echt altijd een mouw aan te passen. Mijn nicht zit met haar gezin in exact dezelfde situatie net als 3 collega's op werk 🤔

 • Jurkje

  Omdat we dan met rentes te maken krijgen en wij geloven dat we dat niet mogen.

 • MatkaMlies

  Fijn hè? Nederland? Waar gelukszoekers voor gaan op de hardwerkende bewoners van dit land?

  Ik woon in een (groot) dorp en we hebben 8 jaar ingeschreven gestaan voordat we eindelijk in aanmerking kwamen voor een eengezinswoning. En dat was al geluk hebben dat dit huis compleet uitgeleefd was door de vorige bewoners, want we stonden 5e op de lijst. Wij hebben begrepen dat onze voorgangers niet eens verder dan de gang waren gekomen zo erg was het hier. Anders had het wel 9 of misschien wel 10 jaar inschrijving gekost.

 • Jurkje

  Ik denk dat geluk zoekers per direct op vliegtuig terug naar turkije, marokko of welk niet oorlogs gebied dan ook worden gezet. Al dmokkelt er zo nu en dan stiekem eentje mee uit syrie dat weet ik niet.

  Vluchtelingen zitten soms 7 of 10 jaar in asielzoekers centrums. Om daarna soms als nog terug gestuurd te worden...

  Ik ben ook een gelukzoekster, verschil is dat ik met nederlandse grootouders en nederlandse ouders als nederlands kindje in een fijn landje ben geboren! Wat een geluk!

  Kan me wel voorstellen dat mocht extreem rechts de oorlog met mij verklaren ik en mijn man en kinderen voor onze levens moeten gaan vrezen dat ik mijn geluk ga zoeken ergens in fijn islamitisch landje zosls marokko of zo. Haha ik ben dus geen marokkaan mijn man ook niet. Maar geluk of veiligheid zoeken voor ons gezin zouden we allemaal doen.

  Denk dat het gebrek aan woningen al heeel lang speelt. En een vluchtelingen stroom heeft daar niet aan mee geholpen. Maar ze hadden al daarvoor mogen beginnen aan het meer bouwen van gezins woningen. De zoektijden waren voor de vluchtelingen stromen al veel te lang.

  En al die generaties marokkanen en turken zijn hier doordat nederland zelf in tijden van overvloed in werk (vlak na de oorlog schat ik zo in) al die mensen uit turkije en marokko zelf hebben gehaald. Met gezin en al. Dus ja hun kinderen lijken allochtoon maar zijn dus gewoon hier geboren.

  In groye dorpen ook al lange wachttijden ja! Dat herken ik hier ook indd. Fijn dat jullie nu in ieder geval huisje hadden maar koste vast vermogen om dat weer wat leefbaar te maken. Mogen ze in grote dorpen ook wel meer bij bouwen

 • Soccer-Mom

 • Anna-76

  Jurkje 👍🏻

 • MatkaMlies

  Ik ga verder geen politiek hier bespreken. Ik gun iedereen een mooi leven, maar het moet niet ten kosten gaan van anderen. Problemen moeten opgelost worden en niet verplaatst.

 • Vi3r-kindjes

  Dat is niet helemaal waar. Gelukzoekers krijgen niet zo makkelijk een status en kunnen dus ook niet via de woningbouw huren en dus ook geen grotere huizen huren. Tuurlijk is er een asielzoekersstroom die nu allemaal rrn status krijgen en dus een huis krijgen en dat speelt wel mee maar over het algemeen ligt het probleem bij de vergrijzing van Nederland. De oudere die nog steeds in hun gezinswoningen wonen met misschien 2 soms 1 persoon(en).

 • Jurkje

  Ja vergrijzing in gezinswoningen( door de thuiszorg kunnen mensen soms langer in hun woning blijven opzig gun ik ze dat natuurlijk van harte maar ja dat speelt vast ook mee

 • B756

  Een ander groot probleem zijn de scheef huurders, die eigenlijk al door hadden moeten stromen naar een grotere huurwoning of een koopwoning maar nog altijd in hun 'goedkope' huurwoning wonen waar ze eigenlijk al te veel voor verdienen. Die doorstroom is ook moeilijk tegenwoordig (want vrije sector huur en koopwoningen zo duur dat ze dat ook niet redden) dus blijven de goedkopere woningen veel te lang bezet

 • nog-even!

  Gelukzoekers? Hoe noem jij jezelf als je een huis zoekt? Eh, precies: iemand die geluk zoekt!!!

 • Vissen12

  Miepjepiepje's, beetje bekrompen reactie over gelukszoekers! Zoals jurkje zegt; we willen allemaal graag een fijne plek voor ons gezin!

 • nog-even!

  De dorpen rondom de stad zijn vaak wel bereikbaarder...

 • Jurkje

  Ja dat wel, maar hoe dichter bij stad hoe langer zoektijd.. scheeld dan misschien ook maar 3 of 4 jaar denk ik

 • nog-even!

  Hangt een beetje van de provincie af, denk ik?

 • essie29

  Heel herkenbaar, hier geen grote stad maar tocg gemiddelde wachttijd 15 jaar

 • Jurkje

  Ja ik vrees dat de gemiddelde 10 jaar die ze ons hebben voorgehouden ook niet persee geheel realistisch is.. snap niet waarom ze generaties lang niets bij bouwen.. terwijl de wachtlijsten als maar langer worden

 • babyeend

  Is kopen een optie? Of naar goedkopere gebied verhuizen, of een regio waar minder wachttijd op een huis staat?

 • Jurkje

  We willen voor kinderen en dociale omgeving graag hier in de stad blijven. Het liefst laat ik zelfs de kinderen op zelfde school.. kopen mogen we om geloofs overtuiging niet. Mocht het zo zijn dat kopen zonder met rente in aanraking te komen mogelijk was dan deden we dat zeker maarja.. we zitten wel al te denken om dan maar dorpjes in de buurt te overwegen... maar aangezien we al uit dorpen komen liever niet, gezien de ook nadelen die er bij komen voor ons

 • Soccer-Mom

  Volgens mij mag je gerust kopen, alleen mag je vanwege geloofsovertuiging geen hypotheek afsluiten. Toch?

 • littlefreckle

  Heh sorry? om geloofsovertuigingen niet? Hoezo niet als ik mag vragen.

 • Mama0408

  Is particulier huren een optie? Wij huren via een woningbouwvereniging, maar zonder te hoeven reageren en 10 jaar op een wachtlijst etc te hebben gestaan.

  Via een makelaar, en wonen in een 4-kamerappartement van 80 m2.

 • Jurkje

  Bedankt voor de tip ik zal dat ook eens bekijken. Maar hoe ben je dan aan een woning gekomen? Bij een makelaar afspraak gemaakt? Of online?

 • Mama0408

  Ja, ik ben bij een makelaar langs geweest! Gewoon even binnenstappen :-)


1 2