Even ventileren

De titel zegt het al, ik moet even ventileren. Het leed wat schoonmoeder heet noem ik het maar even..

Wij gaan elk jaar een week naar de Ardennen met de schoonmoeder, broers + aanhang van mijn vriend. Zo ook dit jaar. Vorige week vrijdag vertrokken en de eerste dagen waren semi ok. Maar vanaf zondag was ik er echt even klaar mee. Het huisje waar we in zaten was mega gehorig, je hoorde letterlijk alles en Ivy sliep op onze kamer dus die sliep slecht door alle geluiden, waardoor ik op mijn beurt ook weer slecht sliep. Elke ochtend hetzelfde riedeltje, half 7 naar beneden voor Ivy's flesje en elke keer als wij dachten even een momentje samen met haar te hebben kwam mijn schoonmoeder beneden en claimde haar compleet met haar hoge piepstem. Dat stoorde mij enorm maar heb het maar laten gaan. Elke keer als Ivy eindelijk sliep werd ze weer wakker omdat mijn schoonmoeder niet kan fluisteren blijkbaar. En als wij buiten met haar in de schaduw gingen zitten, want het was graftakkewarm, was ze vanaf een afstand de HELE tijd naar ons aan het staren. Continu commentaar want zij heeft drie kinderen opgevoed en zij deed het anders. Ook de hele tijd doen alsof mijn vriend een mietje is. Hij draagt sinds een paar weken een brace ivm een voetbalblessure en kan dus niet ver wandelen, wat logisch is. Maar nee hoor, zij heeft al 40 jaar last van haar knie dus zij zal het wel beter weten, die arts snapt er niks van volgens haar.

Valt opzich nog mee hoor ik jullie denken, maar het word erger.. het jongste broertje van mijn vriend, nogal een zorgenkindje, besloot om gewoon maar 1 nachtje te komen maar ondertussen wel een half krat bier op te drinken en flink te bunkeren tijdens de bbq. Uiteindelijk gisteren legden we de bonnetjes van de boodschappen samen om zo ieders aandeel uit te rekenen. Jongste broertje hoefde niks te betalen volgens schoonmoeder, waarop mijn vriend zei 'hij heeft toch ook meegegeten en gedronken?'. Toen is het finaal uit de hand gelopen. Schoonmoeder werd uit het niets kwaad en riep 'dan betaal ik zijn deel wel weer!?' Waarop vriendlief antwoordde dat het zo elk jaar gaat en hij het wel wat beu is. Toen kwam mijn schoonmoeder al KRIJSEND en sxhreeuwend terug en riep 'WAT ZEI JE TEGEN MIJ?! Donder maar op naar huis!'. Ze stond onder het raam van Ivy te schreeuwen, waarop mijn vriend en ik zeiden zeg je maakt Ivy zo wakker doe even rustig. Maakte haar niks iit. 'Ik hoef niet stil
Te zijn!' En wat me nog het meeste steekt is dat ze zei 'voor mijn drie kinderen hoefden we nooit stil te ziin, want ze moeten leren met lawaai te kunnen slapen'. Echt, welke oma zegt nu zoiets?! Of doet uberhaupt zo? De neefjes van mijn vriend waren helemaal overstuur door haar geschreeuw. Ik heb me de hele week zo hard moeten inhouden maar voor ons was het genoeg geweest. We zouden normaal vanochtend zijn vertrokken maar hebben gisterenavond onze spullen gepakt en zijn naar huis gereden. Mijn vriend was verdrietig, ook al liet 'ie dit niet zien en ik ben er nog steeds ook van aangedaan.. ik verwacht een excuses aan ons allebei maar vrees dat we die niet gaan krijgen.

Echt jongens toch. Een vakantie zou ontspannend moeten zijn alleen voelt het alsof ik nog een extra vakantie nodig heb nu.

1772 x gelezen, 8

reacties (35)


 • life1234567

  Wat erg!! Niet meer mee gaan op vakantie en hopelijk blijft de sfeer dan enigszins oké!!

 • Isadora86

  Ik zou deze vakantie voorlopig maar even als de laatste familievakantie beschouwen. Of volgende keer gaan voor aparte huisjes zodat je privacy en rust kan creëren voor je eigen gezin.

  Over het algemeen hebben (schoon)moeders er een handje van om alles beter te weten. Ik zou nog een keer met haar in gesprek gaan en haar duidelijk maken dat haar opvoedtijd voorbij is en dat zij gedaan heeft wat werkte voor haar kinderen, jij voedt Ivy op en doet wat werkt voor haar. Dat je niet op haar ongezouten mening zit te wachten.

  Ik vind dat je zoiets gewoon moet kunnen zeggen anders blijft deze situatie zich voordoen.

  Jammer dat een vakantie zo heeft moeten eindigen.

 • Mela2020

  Ik zou toch echt mijn mond open doen tegen haar...

  Heb je dit ook wel eens met je partner overlegd hoe dit verandert kan worden?

  Daarnaast weten oma's altijd alles beter dus daarin heeft 90% hier last van. Ik zie dit ook bij mijn moeder en haar kleinkinderen.

  Vreselijk is dat we leven niet meer in toen maar in nu denk ik dan.

  Jouw opvoeding is de mijne niet.

  Ik heb zelf nog geen kinderen maar zie dit wel bij me neefjes en nichten en hoe ze dan tegen me zussen doet.

  Was er 1x klaar mee toen heb ik mijn mond open gedaan.

  Maar zou wel ingesproken gaan met je schoonmoeder want het is gewoon zwaar vervelend.

  Tis niet haar kind die van jou die 06:30 wakker word.

  Als je wilt dat iemand anders haar oppakt zeg je dat wel.

  Hopelijk al om al toch wel leuke dagen gehad met de rest van de fam.

 • Nicolette87

  Wat ontzettend jammer dat het zo is gegaan. Ik hoop dat jullie het een beetje naast je neer kunnen leggen en de laatste dagen een beetje kunnen vergeten. Volgend jaar niet meer samen gaan of aparte huisjes.

 • Florien84

  Vooral niet meer mee op vakantie gaan. Dat moet je eigenlijk sowieso al niet met mensen doen waar de verstandhouding niet goed mee is.

 • Beebje2023

  Met (schoon)familie op vakantie is al ingewikkeld, laat staan in één huisje. Iedereen wordt moe en zit te dicht op elkaar en Iedereen weet het altijd beter. De ruzies bedaren vaak wel weer... Maar inderdaad, zorg voor afspraken over tijd samen en apart, en over het eten. En bovenal, zorg dat je een eigen tent, huisje, appartement hebt. Dan heb je altijd een plek waar jij/jullie je kunnen terugtrekken en waar je 'veilig' bent voor de invloed van anderen.

 • Lady-Whistledown

  Van jou mag oma niet oma zijn lees ik tussen de regels door. Je wilt dat zij precies reageert en handelt zoals jij (en je partner) wilt. Je vindt dat zij haar andere zoon voortrekt. Logisch dat de bom barst. Het is geven en nemen en vooral duidelijke afspraken vooraf maken als je samen met familie in één accommodatie gaat zitten. Die zijn vast niet gemaakt of onvoldoende nageleefd. Zie het als een les: niet meer samen op vakantie/weekendje weg. Groter dan dat hoef je het niet te maken. Laat het aan je partner om al dan niet contact te zoeken maar voor nu is het beter dat iedereen even afkoelt.

 • Jesuisfemmes

  Oma mag wel degelijk oma zijn, maar zij propt de kleinkinderen vol met suiker zelfs al geeft de mama aan dat het niet mag (want net wakker, vlak voor het eten, na het tandenpoetsen bijvoorbeeld). Wij hebben duidelijk gezegt dat wij dat niet zouden kunnen waarderen en om dan eigenlijk te horen dat zij lak heeft aan onze gedachten vind ik echt heel kwalijk. Verwennen mag maar zo overdreven gaat bij mij te ver

 • Jvb

  Ik ken maar weinig oma's die zich niet zo gedragen met snoep ed eerlijk gezegd. Wij hebben het regelmatig benoemd, en tegenwoordig doen ze het nog maar met een excuus richting ons er bij. Haha, nul verandering in de suiker, maar in elk geval iets van bewustwording. Maar echt: hoe erg is het nou helemaal? Suiker is geen vijand, en als je het zelf gewoon binnen de perken houdt en je kind een goede verstandhouding met eten leert, dan kunnen ze echt bij oma van alles eten. Krijgen ze helemaal niks van. En wat meerderen hier zeggen: mijn oudste kreeg met 3 jaar voor het eerst een snoepje, met 4 jaar voor het eerst een patatje, en at de eerste jaren helemaal volgens de boekjes. De tweede en derde... per kind werd ik makkelijker en losser. En oma is gewoon al een paar (klein)kinderen verder dan jij, en heeft een andere rol, die is makkelijker. Kijk, heeft je kind een allergie of echt iets nodig, dan wordt het een regel waar ook oma zich aan moet houden. Maar dit, en het fluisteren als de baby slaapt, dat soort dingen, laat het een beetje los.

  Ik snap dat er bij jullie meer meespeelt hoor, er is al jaren van alles scheef als ik het zo hoor. Dus logisch dat op een gegeven moment alles irriteert. Maar ik zou echt willen zeggen: pick your battles. Niet álles is een frustratie of confrontatie waard.

 • Lindaaaaaaaa

  Wegg ermee:-)

 • Mammievandrie

  Hoort als een typische schoonmoeder die haar zin altijd wil hebben en niet luistert naar de tegels van de ouders. Maar 1 oplossing.... Gewoon niet meer op vakantie met haar. Als zij zich niet een beetje kan aanpassen aan anderen danzou ik meteen kappen

 • Dibbus

  Oeh met zo'n jonge baby zou ik er überhaupt niet aan moeten denken om met andere mensen in een huisje te zitten. Natuurlijk slaapt je kleine daar minder goed, alles is anders. Ik zou lekker het eerste jaar minimaal vakanties alleen doen zodat je helemaal te eigen plan kan trekken. Het is namelijk ook wel lastig om van anderen te vragen zich geheel aan te passen aan jullie baby. Neemt absoluut niet weg dat dit gedrag van je schoonmoeder ontoelaatbaar en totaal overtrokken is natuurlijk, maar zoals anderen al noemen klinkt het alsof er dieper iets zit. Dit gaat van beide kanten niet alleen over de irritaties van deze vakantie lijkt mij.

  Sterkte! Rustig met je partner over praten hoe jullie hiermee om willen gaan en schoonmoeder even in haar sop gaar laten koken. (Ben inderdaad bang dat jullie geen excuses gaan krijgen 😒)

 • Jesuisfemmes

  Dat er iets diepers zit is idd wel duidelijk. Het jongste broertje heeft altijd gelijk en moet nooit iets. Zij heeft altijd gelijk en zelfs al weet ze dat ze geen gelijk is dan geeft ze het niet toe en word ze boos want hoe kunnen wij nu iets anders denken. Het was heel vermoeiend maar gelukkig heeft kleine Ivy er weinig van meegekregen 🙂

 • Jesuisfemmes

  Dat er iets diepers zit is idd wel duidelijk. Het jongste broertje heeft altijd gelijk en moet nooit iets. Zij heeft altijd gelijk en zelfs al weet ze dat ze geen gelijk is dan geeft ze het niet toe en word ze boos want hoe kunnen wij nu iets anders denken. Het was heel vermoeiend maar gelukkig heeft kleine Ivy er weinig van meegekregen 🙂

 • Dibbus

  Gelukkig maar 😊 maar het klinkt niet als iets dat alleen bij haar zit, het zit echt in het hele systeem. Behoorlijk ingewikkeld om te veranderen helaas, zeker als schoonmoeder geen enkel aandeel wil zien 😐

 • Jesuisfemmes

  Dat er iets diepers zit is idd wel duidelijk. Het jongste broertje heeft altijd gelijk en moet nooit iets. Zij heeft altijd gelijk en zelfs al weet ze dat ze geen gelijk is dan geeft ze het niet toe en word ze boos want hoe kunnen wij nu iets anders denken. Het was heel vermoeiend maar gelukkig heeft kleine Ivy er weinig van meegekregen 🙂

 • Jesuisfemmes

  Dat er iets diepers zit is idd wel duidelijk. Het jongste broertje heeft altijd gelijk en moet nooit iets. Zij heeft altijd gelijk en zelfs al weet ze dat ze geen gelijk is dan geeft ze het niet toe en word ze boos want hoe kunnen wij nu iets anders denken. Het was heel vermoeiend maar gelukkig heeft kleine Ivy er weinig van meegekregen 🙂

 • Jesuisfemmes

  Dat er iets diepers zit is idd wel duidelijk. Het jongste broertje heeft altijd gelijk en moet nooit iets. Zij heeft altijd gelijk en zelfs al weet ze dat ze geen gelijk is dan geeft ze het niet toe en word ze boos want hoe kunnen wij nu iets anders denken. Het was heel vermoeiend maar gelukkig heeft kleine Ivy er weinig van meegekregen 🙂

 • Jesuisfemmes

  Dat er iets diepers zit is idd wel duidelijk. Het jongste broertje heeft altijd gelijk en moet nooit iets. Zij heeft altijd gelijk en zelfs al weet ze dat ze geen gelijk is dan geeft ze het niet toe en word ze boos want hoe kunnen wij nu iets anders denken. Het was heel vermoeiend maar gelukkig heeft kleine Ivy er weinig van meegekregen 🙂

 • Mooiezomerdag

  Vakantie moet toch leuk zijn? Dit klinkt niet leuk. Zou voor mij simpel zijn..

 • Momoftwokids

  Nooit meer met ze op vakantie gaan! Gewoon lekker je eigen vakantie plannen.

 • Shrimp

  Jouw baby jouw regels . Het is je eerste en wellicht denk je later ( mocht je meer kids krijgen ) oké oké.. dit was misschien beetje neurotisch van mij in de omgang . Maar je bent nu op dit punt en je mag gewoon zelf bepalen wat je wel en niet oké vindt. Ik ben echt wel een stuk “ chiller” met bepaalde dingen nu ik 5 ( bijna 6) kids heb. Maar andere dingen weer een heel ruk strenger omdat je bepaalde dingen echt niet kan toelaten als er zoveel kindjes zijn ( zo mocht m’n oudste wel de pannen uit de lades halen nu denk ik 🤦‍♀️ serious? )

  Wat betreft de vakanties , ik was die zondag al opgestapt… wat een verhaal zeg. Als iedereen beetje bekoeld is zou ik toch maar afspreken om die vakanties lekker te laten zitten of te veranderen in een weekendje ( doen wij en eerlijk gezegd ben ik ,als we vrijdagmiddag gaan, bepaalde personen zaterdagavond al zat 🤣🤣)

 • Jvb

  Ja, dat eerste stukje is wel waar. Iedereen in huis laten fluisteren omdat je baby wakker wordt, is niet heel realistisch of nodig. Maar met je 1e kindje van pas 2 maanden zou ik sowieso nog niet in een ander huis gaan zitten met allemaal familie er bij. Dan ben je nog zo bezig met je baby en zoekende naar alles, super irritant als je dan je gang niet kan gaan en er ook nog tegenaan bemoeit wordt. Vreselijk.

  Maar goed, met een leuke schoonfamilie was het misschien best goedgekomen. Met deze schoonmoeder nooit 🙈

 • Jesuisfemmes

  Ja het zijn echt bepaalde opmerkingen die ze dan doet.. zo propt ze haar andere twee kleinkinderen VOL met snoep en ijsjes en gaf ze hen om half 8 sochtend al koekjes waarop wij zeiden dat we dat voor Ivy liever echt niet willen. Waarop zij antwoord ‘dat zien jullie dan toch niet want jullie zijn er dan niet bij’ en dan denk ik heb toch even respect voor de regels van ons zeg. Met je ‘jullie zien dat dan toch niet’. Sorry maar als ons kind de hele dag volgepropt word met suiker ga ik dat echt wel merken en zoek ik wel andere oppas als het moet.

  Een weekendje was voor ons ook meer als prima geweest inderdaad, maarja..

 • Pindakaasappel

  Ik vind wat je typt wel grappig. Volgens mij is dat oma eigen en ergens anders mogen ze gewoon andere dingen. Net zoals met oppassen. Zij zal haar eigen regels handhaven. Als je strikt alles wil dan kan je beter opzoek naar een kdv. En zelfs daar gaat het niet 100 procent zoals je zou willen, helaas. Dus dat zij meer koekjes gaat krijgen dat je zou willen zou ik voor lief nemen...

 • Dibbus

  Ik snap je sentiment, maar dit soort dingen zou ik gewoon nog niks van zeggen. Heeft geen enkele zin om dat nu al te benoemen voor de toekomst. Ik was eerst ook heel zeker van allerlei dingen, maar merk nu met nog geen 10 maanden dat ik in sommige dingen al een stuk praktischer en makkelijker ben geworden haha. (Ook mijn eerste baby ...)

 • Jvb

  Maar je kind is pas 2 maanden, waarom nu al oma aanspreken op iets dat nog maandenlang niet aan de orde komt? Je keurt haar gedrag net zo openlijk af als zij het jouwe.

  En inderdaad, zeker de helft van de oma's geeft suiker en de helft van de moeders wordt hoe ouder het kind wordt hoe makkelijker. Niet heel gek dat je schoonmoeder daar zo op reageert. Maak je nu niet druk om iets dat nog niet aan de orde is, scheelt een hoop frustratie die je toch weer meedraagt waardoor je lontje korter wordt.

 • Shrimp

  @ pindakaasappel. Ik snap wat je zegt hoor .. maar deze dame gaat wel helemaal uit dr plaat waar (klein) kinderen bij zijn. (Teveel) koekjes en snoep geven is 1 ding maar achter de rug om voeren en aangeven lak te hebben aan de ouders .. daar zou ik echt wel een probleem mee hebben.

 • Dame68

  Nou dat zou ik ook zeker niet waarderen en waaaat? ‘Je bent er toch niet bij dus het kan wel’? Weg vertrouwen /geen respect wat mij betreft. Overigens hebben wij een SUPER oma die echt geen koekjes en snoepjes gaat geven, omdat ze nu eenmaal oma is. Ze haalt gelukkig gezonde dingen in huis voor de kleintjes en ze heeft daarmee respect voor ons. Ze speelt ontzettend veel met de kleinkids en zo geeft ze op die manier een fijne tijd en aandacht aan hen.

 • Hopeful2020

  Lekker alleen op reis gaan! Zo'n gedrag is niet normaal.. en van zulke mensen krijg je zelden een excuus dus verwacht je er maar niet aan. Ik zou er wel nog eens over praten met je partner, al is het om samen even te verwerken wat er gebeurd is

 • Vlindermoeder

  Wel fijn (ik weet even geen ander woord) dat je partner en jij er allebei klaar mee zijn. Samen staan jullie sterk. Volgend jaar lekker niet meer mee gaan.

 • Mimi11

  Duidelijk toch. Laatste keer samen op vakantie. Laat het voor wat het is. Doe korte afspraken met schoonmoeder. Gelukkig heb je heel veel geduld. Dat moet je wel aan kunnen. En door zou ik zeggen. .. vakantie met je schoonmoeder is gewoon wat veel van het goede.

 • Jvb

  Veel van de irritaties an sich zijn dingen dat je denkt: ah joh, laat gaan. Moeders weten het vaak beter, er zijn generatieverschillen, verschillende mensen denken anders over geld, etc.

  Maar dit zit duidelijk dieper en speelt al langer. Jullie kunnen niets van elkaar hebben. En kennelijk vindt je schoonmoeder het normaal om te gaan gillen, zelfs met haar kleinkinderen er bij. En jullie hebben net een baby. Niet de beste cocktail om dan gezamenlijk in een huisje 24 uur op elkaars lip te zitten, dat is vragen om een ontploffing. Ik zou dat maar niet meer doen. En dan niet alleen zo'n vakantie, maar gewoon echt even wat afstand nemen.

 • Nog-even!

  Je schoonmoeder klinkt als een tokkie. Niet meer mee op vakantie gaan. Ga lekker met je eigen gezinnetje op vakantie. Dan kan je schoonmoeder leren om jullie los te laten.

 • Sharon

  Lieverd ga voortaan niet meer met ze mee, lekker week naar NL ❤️❤️❤️ voor Ivy ook fijner