Wanneer zorgen maken ontwikkeling dreumes?

Mijn zoon is 16 maanden en kan zelfstandig staan, kruipen als de beste, klimpt de trap op en klimpt ook de box in of op het aanrecht.. Maar hij loopt nog niet.

Iedereen zegt dat dit niet erg is en dat hij zich waarschijnlijk bezig houdt met praten, maar ook dit doet hij niet. Hij zegt ongericht wel papa, soms mama, bah, op en aai.

Hij is wel bezig met potjes en bakjes te openen en te sluiten en Duplo blokjes in elkaar aan het duwen.

Verder vindt hij de stofzuiger erg leuk en de afstandsbediening. Beide krijgt hij aan en uit.

Kastdeuren krijgt hij open en ook de tussendeur krijgt hij open door een stoel te duwen onder de deurklink, op de stoel te klimmen en vervolgens de deur te openen..😂

Dat klimmen laat hij vooral thuis zien. Als ik ergens naartoe ga, kruipt hij vooral. Overal krijg ik inmiddels vragen over zijn ontwikkeling. Dit is mijn eerste kind en ook het eerste kind in de familie.. dus echt vergelijken kan ik alleen met kinderen in de binnenspeeltuin of bij de kinderboerderij. Het valt mij inderdaad op dat kleinere kinderen eigenlijk al kunnen lopen.
Ook zwaait hij nog niet. Klappen doet hij wel.. en dansen doet hij ook. Ook geeft hij knuffels en kusjes op commando.. nou ja, kusjes met zijn mond open en alleen bij papa, mama en zijn zusje :)

O, hij slaapt trouwens ook nog 2x overdag. Hij slaapt van 10 tot 12 en van 15.00 tot 17.00 uur en dan van half 8 tot half 8.

Wanneer moet ik mij zorgen maken om zijn ontwikkeling?

1702 x gelezen, 2

In Baby

reacties (39)

1 2 • Dessa

  Mijn zoon was 19 maanden toen hij los ging lopen. Maak je geen zorgen! Het consultatiebureau maakte er ook niets van. Het komt vanzelf goed!

 • Linnde

  Veel jochies lopen ‘pas’ bij 18 maand. Volkomen normaal.

  Ook dit praten is prima voor deze leeftijd. En dat klimmen en klauteren is zoveel leuker dan ‘gewoon lopen’ 😂 ws is hij meer bezig met die motoriek.

  Ik zou me voorlopig nog geen zorgen maken.

  Praten kun je evt stimuleren door veel voor te lezen en veel te benoemen. Evt keuzevragen: wil je worst of kaas? Banaan of peer? Etc. Maar ook als dat nu nog niet komt is het nog niet zorgelijk. Rond hun 2e verjaardag is t gemiddelde dat ze 2a3 woord-zinnetjes kunnen zeggen. Zoals: mama auto, papa fietsen, boekje lezen?

  Snap op zich wel dat het lastig inschatten is als je kindje de 1e is van de familie.

 • 3-Prachtigekinderen

  Onze 2e ging pas met 13 maanden zitten en liep met ruim 18 maanden pas. Ze is nu 4 en loopt echt niet achter. Onze 3e heeft wel een ontwikkelingsachterstand. Hij is nu 26 maanden en begint nu net met paar stapjes los maar hij kon met 16 maanden net draaien en op zijn buik over de grond schuiven.

 • tweede83

  geen zorgen maken. onze dochter ging met 18 maanden pas lopen, vond dat ook veel te laat gezien haar broer 9 maanden was. Elk kind ontwikkelt zich op zijn of haar manier. Komt echt wel goed hoor!

 • Mama-van-3-kindjes

  Voorlopig nog niet hoor. Mijn dochter kon met 12 maanden nog niet eens kruipen, tijgerde ook niet. CB maakte zich wel zorgen want moest met 15 maanden terug komen maar maakte me er totaal niet druk om. Met 13 maanden ging ze kruipen en 5 weken later begon ze zich op te trekken en te staan. Met 16,5 maand deed ze haar eerste stapjes los. Ze is nu bijna 17 maanden en loopt 1 a 2 meter los. Komt echt vanzelf wel.

 • Two-of-a-kind

  Hier liep de oudste met 13 maand en ze kon met 18 maand meer dan 50 woorden en twee woord zinnetjes.. de jongste daarentegen liep ‘pas’ met 19 maand en begon pas echt goed te praten met 2,5 jaar. Elk kind is anders. Geen zorgen over maken.

 • MaaikeT2

  Geen zorgen maken. Mijn jongste zoon liep pas met 18 maanden en praatte voor zover ik me kan herinneren ook nog weinig. Inmiddels is hij 4, zit in groep 2 en gaat elke dag een half uurtje naar groep 3 (omdat hij al vanaf zijn 3e leest). Voor de rest ontwikkelt hij zich normaal. Mijn oudste zoon liep al toen hij 12 maanden was. Er kan zoveel verschil tussen zitten.

 • Sammy3

  Voorlopig helemaal nog geen zorgen maken. Mijn zoon liep met precies 16mnd los en dat is precies gemiddeld. Gemiddeld dus, dus er zijn ook nog een hoop kinderen die eerder, maar ook later gaan lopen!

 • AshleyJessy

  Jongetjes zijn vaak wat later. Jochie op werk Liep met 22 maanden pas maar was wel erg ondernemend . Ik heb toen met 15 maanden fysio geadviseerd maar dat was meer doordat hij ZO slap was in zn benen en onderrug en hij zn voeten verkeerd neer zette ALS hij ze al neer zette op de grond.

  Hij sprak ook amper. Komt vanzelf allemaal wel.

  Zelf veel blijven praten met hem. Snapt hij jullie wel als je met hem praat ?

  Bijvoorbeeld als je zegt: kom we gaan aan tafel om een broodje te eten! Kruipt hij dan naar de tafel of doet hij zn handen omhoog? Waaruit je aan opmerkt dat hij dus snapt dat jullie gaan eten?

 • Massie90

  Kinderen lopen toch gemiddeld vanaf 14 maanden. Dat wil zeggen de helft sneller en de helft later...;-)

 • MoedervanPinda

  Geen paniek! Mijn oudste 3 liepen allemaal pas echt los met 18 maanden. Onze 4e liep al met 13 maanden los. Destijds vertelde de CB mij dat er pas reden om zorgen was als ze met 2 jaar niet los konden lopen (maar dat is ook al weer 10 jaar geleden).

 • Sophie2019

  Het klinkt als een heel ondernemend mannetje dat heel veel dingen motorisch al wél kan. Zou me zeker nog geen zorgen maken, hij is nog zo jong! Ik heb zelf nog geen kinderen maar werk wel met jonge kinderen en echt ieder kind ontwikkeld op zijn eigen tempo.

 • Mamavnmj

  Precies mijn zoon op die leeftijd. En nee hij staat inderdaad niet vooraan maar ontwikkeld zich prima verder. Dus nee geen zorgen maken hoor!

 • Impiedimpie

  Oohw wat fijn! Hij hoeft ook zeker niet de voorste te zijn.

 • Chudo

  Is jouw mannetje ook nog geen prater? Wij hebben echte luie ventjes he haha. Laat met alles en praten doetie ook nog niet..

 • Jij-laat-het-hartjes-regenen

  Ik snap je helemaal. Hier ook niet zo'n vooroploper. Hij doet alles op zijn eigen tempo. Zelfs tanden en kiezen krijgen. En dat iedereen je er zo ongeveer op attendeert helpt niet. Ik heb er ook een soort 6e zintuig voor gekregen, c constant vergelijken. Echt heel stom en vervelend maar je doet het toch.

  Ja wat kan zeggen, ieder kind ontwikkeld zich in zijn eigen tempo. Iedereen zal je dit zeggen, maar het is echt zo.

  En dat hij zo inventief is, lijkt mij dat er niks aan de hand is.

  Het kan heel goed dat hij binnenkort ineens zo wegloopt.

 • Barbamammie79

  Nee nee en nog eens nee... geen zorgen maken! Hij is pas 16 maanden... geef hem vanaf nu een half jaar... moet jij eens opletten

 • Myrtheflower

  Mijn dochter liep ook met 15 a 16 maanden, wel al vanaf 8 mnden staan en overal langs schuivelen. Hadden echt verwacht dat ze vanwege dat vlotte staat al snel zou lopen, maar dat liet dus lang op zich wachten. Niks geks .

 • DebsterRoos

  Mijn zoontje is ook lekker fysiek en niet zo bezig met taal... schijnen meer kinderen te hebben en de jouwe lees ik zo ook.

  Klinkt alsof je ventje zich lekker ontwikkeld en het op zijn tempo doet, zodra hij er (voor zijn gevoel) meer baat bij heeft gaat hij vast en zeker ook lopen... en ook praten.

  Maar als je het niet vertrouwd kun je natuurlijk altijd bij het consultatiebureau langs gaan

 • Nog-even!

  Zorgen maken moet nooit... Zeker niet bij een dreumes/peuter. Volg gewoon zijn tempo, dan merk je vanzwlf wanneer hij er wel aan toe is.

  Onze zoon ging met 16,5 maand losse stapjes zetten. Daarna een maand niet en pas daarna kreeg hij er pas plezier in...

 • Dazielle13

  Zorgen hoef je je nog niet te maken. Kinderen leren over het algemeen lopen tussen de 12 en 18 maanden. Sommigen zullen het al eerder doen, anderen later. Je dochter is nog prima op tijd en wat ik zo lees doet ze verder wel gewoon veel wat ene dreumes moet kunnen.

  Lees ook verder niks bijzonders. Je dochter zegt op dit moment meer als onze dochter van 15 maanden. Dat is papa, mama, ja en nee. Verder vooral veel brabbelen. Ze krijgt kastdeuren open(degene die niet beveiligd zijn tenminste). Bakjes en potjes openen probeert ze, wil niet best nog. Ze loopt wel, klimt ook de trap op. Klappen doet ze niet, zwaaien wel. Het is net wat je kindje leuk vind om te doen. Onze zoon is bijv. Pas gaan zwaaien toen hij 2 jaar was, maar klapte ook al met 16 maanden. Hij klom overal op en onder enz. Dansen doen ze beide niet🤣 zoonlief liep en loopt op lichamelijk gebied voor, maar op spraak achter. Is 2,5 en zegt dagelijks alleen: mama, papa, die, daar, nee, oh nee, ja, oh ja en dat is het. Hij kan wel meer(kraamt er soms ook in een keer een hele zin uit als ik wil die of jij hier zitten), maar doet het gewoon niet.

  De.kleine van een vriendin is 3 maanden jonger als onze zoon. Zij ging pas lopen met 20 maanden(draaien van buik naar rug en andersom ook pas tegen 6 maanden) maar liep wel meteen goed en rende er binnen een week vandoor. Ze praatte daar en tegen met 15 maanden al meer(gewone losse woordjes) en die praat inmiddels hele zinnen waar onze zoon dan stom verbaasd naar zit te kijken😅🙈

  Ik zou me nog niet druk maken. Ze doen alles op hun eigen tijd. Het komt wel. Als je je wel echt zorgen maakt, kan je het cb vragen. Maar meestal gaan ze pas verder kijken na 18 maanden of zelfs nog later.

 • Impiedimpie

  Bedankt voor je bericht. Zo te lezen ontwikkelt iedereen zich anders.

 • Momtini

  Nou volgens mij gaat het Harstikke goed. Sommige kindjes lopen ook belachelijk snel (zoals mijn dochter, 9.5maand ) maar ik lees dat hij het heel druk heeft met andere dingen! Ontdekken, ontdekken en klimmen 😄 Ik zou me geen zorgen maken, maar mocht je je gevoel niet kwijt kunnen zou je het ook bij het cb kunnen vragen

 • Impiedimpie

  Bedankt. Het cb vertelde de laatste keer dat ze rond 18 maanden (als hij nog niet loopt) doorverwijzen naar de fysio. Aangezien dit ook steeds dichterbij komt, begon ik ook wel een beetje te twijfelen of alles wel goed gaat.

 • Suns

  Maar... Wat het cb adviseert hoef je niet te doen he. Elk cb zegt wat anders. En elk kindje ontwikkelt zich op zijn eigen manier. Zolang ze blij, tevreden zijn en zich ontwikkelen... Zou ik zeggen, geniet! Zo zijn maar zo kort klein!

 • Mijn-diamantjes

  Ik vind niet dat je je zorgen hoeft te maken . Ieder kind ontwikkelt op zijn of haar tempo. Het is de mens die vindt dat het allemaal maar snel snel moet . Als ik zo lees kan jouw kindje al hartstikke veel . En niet lopen en niet praten , geniet nog van die rust zal ik zeggen . Er komt een moment dat je denkt : houdt je klep eens 5 minuten dicht ,of blijf eens 5 minuten op je kont zitten. Mijn zoon was heel snel met alles . Lopen praten etc. Etc. Mijn dochter was met motoriek ook een vlotte , alleen nu met meer dan 3.5 jaar praat ze nog niet helemaal vlekkeloos en krijgt ze logopedie. Nou geen schande hoor . Ze doet gewoon lekker alles op haar gemakje , maar ze doet het wel heel goed . Mensen hebben nou eenmaal een tijdlimiet wanneer kinderen alles ' moeten ' kunnen . Nog even en ze moeten lopend de vagina uitkomen 🤣 ik denk niet dat je je druk hoeft te maken .

 • Impiedimpie

  Bedankt!

 • MamaJL

  Zorgen maken als een dreumes zijn mama niet meer nodig heeft. De rest komt vanzelf. Onze oudste ging pas lopen met 18 maanden. Praten was ze ook geen ster in, ze begreep echter wel alles. Blijkt een echt denkertje te zijn. Heeft iedereen ruimschoots ingehaald inmiddels.

  Wist je overigens dat de eerste twintig woorden altijd tergend langzaam gaan en dat ze daarna een exponentieel groeiende woordenschat hebben? Niet alle kindjes zijn gelijk bij die 20 woordjes.

 • babyeend

  Loopt hij wel aan de hand?

 • Impiedimpie

  Liever niet.. soms een aantal stapjes, maar hij laat zich heel snel vallen. Dan loopt hij liever alleen. Dan zet ik hem tegen de muur en dan laat hij zich naar mij toe vallen en zet tegelijkertijd 2 stapjes. Maar dit doet hij ook maar 1 of 2x per dag.. hij vindt het heel snel niet meer leuk.

 • babyeend

  En om een tafeltje lopen, dus dat hij zich vast kan blijven houden?

 • Barbamammie79

  Gewoon niet doen... aan de hand en zo...Laat het hem zelf doen

  Kinderen kunnen daar ook onzeker van worden... ze kunnen het gevoel krijgen dat ze blijkbaar iets moeten.... dat geeft geen veilig gevoel. Ik zeg altijd: probeer zoveel mogelijk van het kind af te blijven... dus niet helpen met lopen of helpen met klimmen. Daarmee zeg je dat hij iets niet kan.... en daar wordt niemand blij van

 • B756

  Ik lees niks geks hoor! Knopjes, bakjes en deurtjes vindt bijna elke dreumes razend interessant. Net als klimmen. Ik ken wel meer kinderen niet op die leeftijd nog niet praatten of liepen of allebei niet. Het zijn trouwens allebei dingen waar ze opeens enorme sprongen in maken, dus daar zou ik me echt niet druk over maken. En mijn kinderen zwaaiden allemaal pas ergens rond 2 jaar, dat was inderdaad zo'n dingetje waar men dan op let, maar ze vertikten dat alledrie hier. Mijn oudste liep met 1 jaar en 2 maanden en de jongste liep met 10 maanden, elk kind weer sneller. De eerste doet er vaak langer over dan een kleintje die de hele dag kan afkijken bij een broer of zus.

  Vragen over de ontwikkeling moet je maar een beetje van je af laten glijden. Moeders met kinderen in dezelfde leeftijd zijn vaak ook onzeker en vergelijken veel te veel. Moeders met kinderen die al ouder zijn weten vaak niet meer precies wat 'normaal' is. En mensen zonder kinderen hebben helemaal geen idee. En vaak wordt er ook niet echt iets mee bedoeld hoor, gewoon interesse. Als ze vragen: 'praat hij al?' En je zegt: 'nee nog niet.' Dan is dat ook prima toch?

 • Impiedimpie

  Vaak zijn ze verbaasd dat hij niet loopt en dan zeggen ze: dan praat hij vast goed..

 • B756

  Ik verbaas me over die verbazing. Hij is echt niet opvallend laat hoor.

  Vaak is het wel zo dat ze niet alles tegelijk doen, maar dingen na elkaar. Praten en lopen zijn beiden grote dingen dus die doen ze vaak na elkaar. Maar de wereld ontdekken, motoriek oefenen, sociale dingen ontdekken, dat is ook allemaal groot. En jouw mannetje klinkt als een ondernemend, vrolijk en sociaal kereltje. En het is echt zo, met praten en lopen ontwikkelen ze zich in sprongen ipv geleidelijk. Straks rent hij er in 1 keer vandoor, of komen er per dag nieuwe woorden bij.

  Als je echt het gevoel hebt dat er iets mis is, bespreek het eens op het CB. Maar als het alleen maar komt omdat mensen opmerkingen maken, maak je dan geen zorgen hoor.

  Ik weet nog dat een van mijn kinderen maar niet wilde eten. Hij probeerde niet één maar liet alles meteen weer uit zijn mond lopen. Kreeg allerlei adviezen over rapley/mondmotoriek/speen/whatever. Duurde weken voor er eindelijk wat in ging. Alle leeftijdsgenootjes aten hele potjes leeg, en ik dacht echt: hij gaat nooit eten. En ineens ging de knop om en sindsdien eet alles wat los en vast zit. Achteraf denk ik echt, wat heb ik me druk gemaakt om niks. Uiteindelijk at hij met 7 maanden meer dan genoeg voor zijn leeftijd.

 • Mybabies

  Je mag je zorgen maken wanneer jij dat wil. Je moedergevoel heeft het al gauw bij het rechte eind. Maar laat je ook niet gek maken. Niet vergelijken en laat je niet van je stuk brengen door anderen. Mijn oudste daar was van alles mee maar iedereen bleef zeggen “valt wel mee hoor, ze neemt gewoon haar tijd!” Of “de zus van een vriendin van mn nicht haar kindje liep pas met blabla maanden en nu niks meer aan de hand”! Maar mijn gevoel was duidelijk; ze is niet in orde. En bij mijn zoons krijg ik nog wel eens dat mensen zeggen “is hij hier of daar niet wat laat mee?” En dan denk ik, niks aan de hand hoor. Kijk nu lijkt die paar maanden een eeuwigheid maar als hij straks 16 is weet je dit niet eens meer. Leg alles wat zou moeten en wat anderen zeggen even naast je neer. Wat zegt je gevoel? En mocht je het niet zeker weten, bespreek het dan met een arts.

 • Impiedimpie

  Zelf ben ik vrij nuchter en nam ik alles tot nu toe met een korreltje zout. Ik zie wel dat hij overal de tijd voor neemt, maar maak me verder geen zorgen.. maar iedereen begint nu toch wel steeds vaker te vragen wat hij wel en niet kan.. en het viel mij laatst dus ook op dat hij ook niet kan zwaaien. Ik denk dat het gewoon een laatbloeier is.

 • Chudo

  Wow wat kan hij al veel! Ik zou me helemaal geen zorgen maken als ik jou was hoor! Hij is veel te druk met andere dingen als ik het zo lees!

 • 2de-

  Mijn dochter was nog geen jaar en praatte echt super goed zinnen kon ze al en super veel woorden , maar lopen nee pas op 18 maanden alleen. Elke kind is anders zou me er geen zorgen over maken. De 1 snel met lopen de ander met iets anders


1 2