Met een vierde gezinsleven veel drukker?

Ha lieve dames!


Ik wil graag een vierde, maar mijn man niet. We hebben laatst een goed gesprek gehad over waarom hij geen vierde wil. Hij geeft aan dat hij het nu al zo druk vindt met drie kinderen. Hij vindt het frusterend dat hij geen tijd meer heeft voor zichzelf (om even alleen de stad in te gaan ofzo) en dat zou hij wel erg graag willen. Ook denkt hij dat we met een vierde,de kinderen geen persoonlijke aandacht meer kunnen geven. Ik denk eigenlijk dat dit allemaal wel meevalt: tijd kan hij van mij wel krijgen (niet teveel natuurlijk, want ik wil ook wel eens een avondje weg ;)) en ik persoonlijk geef de kinderen individuele aandacht door nuttige klusjes (zoals boodschappen halen oid) te combineren met extra aandacht voor 1 kind, dus dat zal ik met een vierde ook doen lijkt mij. Nou ja, misschien zie ik het allemaal wel wat te rooskleurig, want mijn eierstokken rammelen als kerkklokken en verdringen elk rationeel geluid, hahaha!


 


Dus, vandaar mijn vraag: Hoe hebben de dames met vier (of meer) kinderen de komst van een vierde ervaren? Hoe zorgden jullie ervoor dat de kids voldoende persoonlijke aandacht kregen? En (alle tips zijn welkom); hoe creeer je tijd voor je partner en jezelf?


 


Alvast bedankt voor jullie ervaringen!


 


 


 


 

1903 x gelezen, 3

reacties (40)

1 2 • Momiji

  Wij waren vroeger met zn vieren en dat was keileuk, ik had best wel nog meer broertjes gewild! Mijn moeder verdeelde de aandacht ook goed en trok niemand voor (dat is nu nog steeds zo). Ze gaan t nu alleen wel druk krijgen met kleinkinderen, van mijn oudste broer word de tweede maandag geboren (keizersnede) en mijn tweede komt er in April bij en mijn jongste broertjes die willen ook wel kinderen over een tijdje. Mijn vader maakte al een grapje hoe hij in Godsnaam al die namen nog moest gaan onthouden XD.

  4 is ook beter dan drie, tenminste, dat zeggen de buren, die hebben er drie en zeggen tegen ons; Wat je ook doet, zorg dat je een even aantal kinderen neemt want hier is er altijd eentje die niet meetelt.

 • Hippy

  Bedankt! Leuk om te horen hoe jij dat als kind ervaren hebt!

 • ChaoticMomster

  Vond 4 niey veel drukker dan 3 eigenlijk...

  Wij hebben er nu 6... en zelfs dat vind ik nog goed te doen. Wel veel tijd kwijt aan huiswerk en sport. Ben benieuwd of een 7de het veel drukker zal maken.

 • Hippy

  7! Knap hoor, zo'n groot gezin draaiende houden! Super gezellig ook lijkt me :) Van harte gefeliciteerd met je zwangerschap!

 • ChaoticMomster

  Dank je wel! Morgen 37 weken dus gelukkig zit de zwangerschap er alweer bijna op. Hahaha.

 • Canimelif

  Ik vind het enorm druk en het is best moeilijk om elk kind voldoende aandacht te geven.

  De oudste is 12 en de jongste is 5.

  We hebben niet veel tijd samen, want geen oppas.

 • Hippy

  Kan ik me ook voorstellen, een goede oppas kan dan net het verschil maken, dat je toch eens tijd samen hebt. Bedankt voor je reactie!

 • Nx4

  Ik heb er 4, en vind het niet drukker dan met 3, mijn jongste word volgende maand 2, ze moet overal mee naar toe, sporten school, ophalen /brengen naar vriendjes, boodschappen etc, dus heel veel tijd voor haar zelf on te spelen heeft ze niet altijd, maar het gaat prima hier en het is indd setjes van 2, 2 oudste van 16 en 10 doen alles samen 2 meiden, en de jongste 2 van 6 (zoon) en bijna 2 ( dochter) zijn 4 handen op 1 buik, ik ben zelf 36 jaar,

 • Hippy

  Wat leuk, klinkt heel gezellig die setjes van 2

 • Kez

  Denk er ook aan dat de 4e niet gegarandeerd "gezond" zal zijn. Als de 4e bijvoorbeeld ass of ADHD blijkt te hebben, dan zal dat een veel grotere drukte meebrengen en heb je de steun van je man echt wel nodig.

  Ik weet hoe moeilijk het is, ik heb er ook 3 ( 2 met ass) en een wens voor een 4e. Maar mijn man wil niet. Ik heb me erbij neergelegd, vooral omdat ik een toekomstig kindje gun door beide ouders gewenst te zijn.

 • Hippy

  Ja dat is ook zo. Daar heb ik ook aan gedacht. Heb nu het geluk om drie gezonde kinderen te hebben, al hebben ze allemaal wel wat kleine 'probleempjes ' maar wie heeft dat niet ;), een vierde met een grote zorgvraag zou wel heftig zijn.

  Bedankt voor je reactie!

 • Ikbengewoonik

  Hier ook 4 kids, lastiger? Drukker? Nou nee, eigenlijk niet, bij 3 stond er vaak iemand 'buitenspel" en nu is het meestal 2x2.. Ruimte hadden we al en financieel merk ik er weinig van moet ik eerlijk zeggen. Persoonlijke aandacht kun je altijd blijven geven, ook al heb je 10 kinderen, het word alleen op een andere manier, maar zeker niet minder, het is maar net de prioriteiten die je maakt. Elke dag een halfuur minder op je telefoon is een halfuur extra aandacht aan de kids😊

 • Hippy

  Wat mooi gezegd! Helemaal mee eens. Dank voor je reactie!

 • 2happy2

  Ik kan je geen raad geven, maar wil alleen even melden dat ik snap als je eierstokken rammelen en je man zijn gevoel niet hetzelfde is... Je man overtuigen zal

  mogelijks niet of niet gemakkelijk lukken. Maar je man moet ook beseffen dat een kinderwens niet zomaar opeens verdwijnt.

  Ik wens je in ieder geval heel veel succes met jullie keuze!

 • Hippy

  Dankjewel, wat lief! Mijn man is ook niet echt het type dat makkelijk overtuigd wordt. Ik hoop dat zijn wens vanzelf gaat ontwikkelen zolang we met elkaar in gesprek blijven. Zo niet, dan niet. Dan komt het ook vast allemaal goed.

 • Duivelse-badeend

  Ik heb er 4 en de 4de ging zo mee in t ritme.

  Toevallig is ze vandaag 2 geworden.

  Nou heb ik sowieso al een druk gezien met 2 adhd’ers en verschillende allergieen etc. Niets is ‘ff snel’. Veel bezoeken en telefoontjes aan kinderpsychiaters, kinderartsen, kindertandartsen etc... de sleutel is plannen dan loopt t vanzelf 😉

 • Hippy

  In plannen ben ik wel goed, dus zou goed moeten komen.

  Zo te horen heb jij het ook wel onder controle ondanks de drukte. knap zeg!

 • Duivelse-badeend

  In de planning hier gaat t soms nog wel mis hoor haha! Dan is het makkelijk dat je bij elk kindje meer loslaat en makkelijker wordt (maar blijf een controlefreak).

  Thnx voor t compliment! Je groeit erin mee 😊

  Ik wilde er meer mee zeggen dat ik sowieso een slecht voorbeeld ben gezien er 2 adhd’ers rondlopen (man niet meegerekend) waardoor dagen sowieso hectisch en druk zijn met de wie heeft de langste adem strijd dagelijks..... ons meisje is echt een kadootje (4de en enige meisje) en zou ik voor niets ter wereld willen missen!

  Ik heb ooit gehoord dat vanaf het derde kind elk kind voelt als een kadootje en het alleen maar makkelijker wordt en dat klopt! Ik roep regelmatig ga elkaar maar vervelen ipv mij want ik ben druk 🤪🤣

 • Pindakaasappel

  Ik denk als je man zo stellig is met dat hij geen kinderen meer wilt. Dat hij straks eerder 'oké' zegt om jou te plezieren. Ik weet niet of dat je relatie op den duur gaat goed doen.

 • Hippy

  Je hebt gelijk. Maar hoe graag ik ook een 'oké ' zou willen horen, mijn man zal nooit alleen voor mij toegeven aan een vierde, dat heb ik wel geleerd van de aanloop naar onze derde. Hij gaat pas overstag als hij het zelf wil. Dus dat is 'mooi' in dit geval. Bedankt voor je reactie!

 • Sann

  Of je kunt hem nog dit soort onderzoeken laten lezen

  https://www.oudersvannu.nl/nieuws/gezinnen-met-4-of-meer-kinderen-zijn-het-gelukkigst/

 • Hippy

  Hahahahaha!! Ge-wel-dig!! Heb hem meteen doorgestuurd naar mijn man

 • Olivia81

  Grappig, mijn man was juist degene die een even getal fijner vindt. Onze vierde was er opeens wat sneller dan gedacht (nu 31 weken zwanger van een meisje na 3 jongens). Hij was afgelopen vrijdag in Artis met de jongens en een vriendinnetje en hij zei dat hij het met 4 rustiger vindt dan met 3 omdat je zo twee setjes van twee hebt. Ik heb even niet gekeken hoe jong je bent en hoe jong je kids zijn maar wellicht hoeven jullie niet nu te beslissen. Hier zit er straks 22 maanden, 24 maanden en 2jr en 9 maanden tussen de kindjes (ze zijn 6, 4, 2) en ik ben 38.

 • Hippy

  Ik ben 36, wat leuk dat jij ook 35+ bent! Voel me soms een beetje oud omdat ik allemaal jonge moeders in mijn omgeving heb, haha!

  Daar had ik nog helemaal niet aan gedacht, aan die setjes van twee! Maar nu ik er aan denk, de oudste twee trekken ook super veel met elkaar op. Bedankt! Wat ontzettend leuk dat je een dochter bij je drie knapen hebt gekregen. Die dame heeft straks drie bodyguards

 • Olivia81

  Ze zit nog in mijn buik! Ik ben begin januari uitgerekend 😊 Waar ik woon (Amsterdam-Zuid) ben ik juist (nog steeds) een jonge moeder. Op school zijn we echt ongeveer de jongsten in de klas van mijn zoon (6 jaar) en mijn buurvrouw (40) kondigde net aan zwanger te zijn van nr. 4 (haar jongste is net 4 geworden). Je bent dus nog hartstikke jong

 • Duivelse-badeend

  Het is zooooo geweldig een meisje na 3 jongens!!!! Al moet ik wel zeggen dat ik denk dat ons meisje daardoor geen typisch meisje-meisje is.....

  Ik heb wel een badcape laten drukken met de tekst:

  I’ve got 3 big brothers and I’m not afraid to use them!

  Ze rennen en vliegen voor haar en doen alles voor dr! Zo’n veilig gevoel! Echt genieten 😊

  Succes met de laatste loodjes!

 • Hippy

  Och ja, sorry, ik verwarde je met iemand anders! @Olivia

  Nou super fijn om te horen dat ik nog een jonge bloem ben, hahaha! Thanks! Fijne zwangerschap gewenst! :) Lekker shoppen voor een meisje!!

 • Pixel87

  Ik ben nu (ongepland wel) zwanger van de 4de. Mijn kinderen zijn 8, 6 en 4 jaar. Ze gaan nu alle 3 naar school. En ik moet zeggen dat dat wel een enorm verschil is met de vorige keren. Toen had ik telkens een peuter thuis tijdens de zwangerschap en de eerste maanden. Ik heb nu veel meer kans op uit te rusten en ook te genieten. Ons derde zoontje is ook met een darmafwijking geboren en ik heb heel veel met hem in het ziekenhuis gelegen. Daardoor kwam er ook veel druk op mijn man en het gezin. Moesten we nu weer in zo een situatie terecht komen gaan mijn 3 zoontjes overdag naar school en is het voor iedereen wat simpeler. Hoop ik.

  Ik zou zeggen neem je tijd. Het wordt vanzelf iets rustiger en dan krijg je meer tijd voor jezelf. Misschien dat dan een 4de kindje wel een optie is bij je man.

 • Hippy

  Dankjewel, nu is idd niet het moment. Ik zal het tijd geven. Gefeliciteerd met je zwangerschap! Ik hoop dat je vierde kindje gezond ter wereld komt!

 • Mama-van-E.J.M

  Grappig! Ik heb ook net zo'n blog geplaatst...zelfde vraag zeg maar😂

 • Hippy

  Echt? Ik zal hem meteen bekijken!

 • Nog-even!

  Bij mijn vriendin in het gezin, heeft de vierde wel extra drukte gebracht... Natuurlijk willen ze hem niet missen, maar ze heeft het er erg pittig mee.... Ze zijn ook nog eens verhuisd omdat ze ruimte tekort kwamen en hun kinderen niet gemakkelijk bij elkaar op de kamer konden: ze zaten precies in elkaars irritatiezones, wat de onderlinge verhoudingen niet ten goede kwam... Ik hoop dat jullie tzt samen een besluit kunnen nemen waar jullie allebei gelukkig van worden...

 • Hippy

  Bedankt voor het delen!

 • Lony

  Jullie moeten er beide er het zelfde over denken. Als je man het niet zit zitten, zou ik het toch proberen te accepteren.

 • Hippy

  Als dit zijn uiteindelijke keuze is, dan accepteer ik dat. Maar we kunnen naar mijn mening altijd op gelijkwaardige voet met elkaar in gesprek gaan om uit te zoeken waar voor ons de voors en tegens zitten.

 • Mamsievanbijna3

  Heel eerlijk, als je man zo duidelijk is geen 4e te willen dan zou ik het erbij laten. Die keuze ligt immers bij jullie samen en iemand dwingen om je eigen zin door te drammen zal dan averechts werken.

  Vraag jezelf of die eventuele 4e jouw levensgeluk vergroot.. En tel je vooral je zegeningen .

 • Hippy

  Bedankt voor je reactie. Ik ben een gezegend mens. Dat weet ik en zo voel ik dat ook. Maar ik heb wel een wens en over die wens wil ik juist niet drammen. Wel wil ik het onderwerp samen doorspreken, verkennen of er mogelijkheden zijn om aan onze beide behoeften te voldoen.

 • Mamsievanbijna3

  Maar je hebt onlangs het onderwerp al besproken en hij is hierin duidelijk geweest. Hoe veel gesprekken wil je dan nog gaan voeren met hem zonder dat je aandringt of dramt. Zo lijkt het namelijk nu al wel.

  Soms moet je je neerleggen bij bepaalde zaken. En dat kan heel zwaar zijn.

 • Inlovewithmybb

  Eens..


1 2