Perfecte timing zelfinseminatie

Hoewel ik aanvankelijk wel in paniek was geraakt van de maandelijkse teleurstellingen, had ik na het bepalen van de ‘deadline’ om toe te treden tot de MMM een vreemde rust over me. Er was niets mis met ons lichaam, dus het enige waar het fout kon gaan, was de timing. De verhalen op internet liepen zover uiteen: leefde sperma nou maximaal 24 uur, drie dagen of tot wel een week? Was het nou nog op tijd als je na de eisprong insemineerde of duurde de tocht van de zaadcellen naar de eicel langer dan de eicel in leven was na de sprong? Hoelang na de LH-piek sprong je ei? 24 tot 48 uur  na het begin van de piek, na de top van de piek, of na het eind van de piek?


Ik besloot mijn onderzoeksvaardigheden op het onderwerp los te laten: ik was tenslotte wetenschapper, dus ook al was dit niet mijn vakgebied, dat betekende niet dat ik niet wist hoe ik onderzoek moest doen, hoe ik aan artikelen kwam en hoeveel waarde ik moest hechten aan de diverse bronnen.


Zo kwam ik per ongeluk (zoekterm: timing inseminatie) op een populair-wetenschappelijk artikel over de inseminatie van koeien uit. Daar waar mensen naar huis worden gestuurd met het advies om de dag tussen dag 12 en dag 16 aan de slag te gaan, is dat in het fokcircuit veel te kostbaar. Daar moet het in één keer raak zijn, want sperma kost geld, en koeien die niet zwanger worden kosten ook geld, en dat heeft minder fijne consequenties voor de koe in kwestie, meen ik ergens te hebben gelezen. Ik vond het een eng idee dat ik dus al lang geruimd zou zijn als ik een koe was geweest, maar dat terzijde…


Ik las me verder in in de koeieninseminatiebusiness en zo bleek dat koeien het meest vruchtbaar zijn tussen 24 en 12 uur vóór de eisprong. Maar liefst 60% van de inseminaties in die periode werd goed bevrucht. In de 12 uur daarvoor en daarna ging het om 40% goede bevruchtingen, en inseminatie na de eisprong leverde bijna geen enkele goede bevruchting op. Kortom, ook al zijn vrouwen geen koeien, het is zaak om die meest vruchtbare periode van 24 tot 12 uur vóór de eisprong te vinden, en dat is niet bepaald wat een ovulatietest doet. Die geeft aan dat je binnen 24 tot 48 uur na een positieve test je eisprong krijgt.  Als je maar één of twee keer per dag test, kun je het geluk hebben dat je het begin van de LH-piek treft, maar ook de pech dat je het eind ervan vindt. Dan zit je in het ergste geval al vlak voor de eisprong en ben je misschien te laat.


Maar zo snel gaf ik me niet gewonnen. Het is wel degelijk mogelijk met een ovulatietest op het spoor van die vruchtbaarste periode van 24 tot 12 uur vóór de eisprong te komen. Alleen kost het je in het begin flink wat ovulatietests en tijd, en lukt het het beste als je je eisprong voelt (en ook als je denkt dat je hem nooit voelt, als je goed oplet, voel je meestal toch wel wat).


Wat moet je doen?


Test met goedkope, sensitieve teststrips vanaf een paar dagen voor de verwachte hormoonpiek twee keer per dag, en zodra ze donkerder worden, test je elke plas met een tussenpose van 4 uur. Zodra de test goed uitslaat, neem je een ondubbelzinnige test als de CB digital (smiley) en test daarmee zo nodig elk 4 uur door tot hij positief is. Dan heb je het BEGIN van de piek.


Wat je te weten wilt komen is de lengte van de periode vanaf het begin van de piek tot aan de scherpe pijn van de eisprong. Als die bijvoorbeeld 32 uur bedraagt, dan weet je dat je meest vruchtbare periode (24 tot 12 uur voor de eisprong) 8 uur na de eerste smiley begint en dat je dus 8 tot 20 uur na de eerste smiley moet vrijen of insemineren om de meeste kans op succes te hebben.


En succes had ik…

48 x gelezen, 0

reacties (0)