Wanneer stopte jullie met borstvoeding

De titel zegt het al, wanneer stopte jullie met borstvoeding?
Bij de eerste tot 2 en half jaar toen gestopt.. maar nu de jongste is nu 8 maanden bijna en zit er al over na te denken om te stoppen..

703 x gelezen, 3

In Baby

reacties (26)


 • Mama-van-5-wondertjes

  eerste 3 dagen zware bevalling gehad dus wilde niet langer mezelf kwellen bij kapotte tepels achteraf tongriempje te klein.tweede 10 maanden was met 9 maand weer zwanger van de derde bv liep terug.derde heb ik 13 maanden gevoed.vierde 3 jaar en 7 maand vijde is nu 4 en halve maand en blijf nog tijdje voeden tot ze niet meer wil.

 • Valerie85

  Kiki was een half jaar tot mijn borstvoeding stopten, en ik over ben gegaan op KV.

 • Mamavan5schatjes

  10 maanden, 22 maanden, 12 maanden, 24 maanden en nu ruim een jaar. Ieder kind is anders en ook de borstvoedings-beleving.

 • Simba28

  Met 8 maanden.. maar eigenlijk omdat ik zwanger raakte van de 2e. Ik had geen fut meer over door al het braken helaas.

 • Liselott

  Hier bijna een jaar, overweeg ook om te stoppen straks..

  Voor nu is het plan een beetje om 's ochtends te voeden en voor slapen gaan en overdag vriezervoorraad leegmaken en water..

  Zo rijg ik langzamerhand steeds een beetje meer m'n eigen lijf terug hopelijk

 • Kez

  Bij de oudste met 1 jaar, de middelste met 3 jaar, de jongste is nu 6 en krijgt nog.

 • -mamavanM-

  6 jaar of 6 maanden?

 • Ummh

  Ik wil tot 2 jaar gaan

 • Mama-van-meisje

  Iets meer dan 14 maanden. Toen was ik eindelijk zover dat ik mijn haat richting medela omzette in stoppen.

 • Bijna2meisjes

  Oudste 6 maanden, toen liep de productie terug. En ik had geen zin meer om op het werk extra te kolven om de productie omhoog te krijgen. En bij de jongste 4 maanden. Zelfde verhaal maar de productie begon eerder terug te lopen

 • Jojo91

  Mijn zoontje heb ik lang gevoed, in frequentie werd het wel steeds minder. Op het einde misschien nog 1xpm. Dat lag vooral aan mij, hoe ouder hij werd hoe meer het mezelf ging tegenstaan. Hij is nu 4 en hij krijgt niet meer.

  Mijn dochter is 2 jaar, nachtvoedingen heb ik nu een paar weken afgebouwd. Ze drinkt overdag nog +-4x. Als straks de volgende baby er is denk ik dat ik haar ook steeds minder vaak ga voeden.

  Ik heb altijd de goede hoop dat ze vanzelf een keer stoppen. Zolang ik er niet tegen op zie vind ik het prima.

 • Vlindermoeder

  Onze dochter is nu 14 weken en ik ben aan het afbouwen, omdat ik niet meer genoeg heb. Ik heb geen zin meer om te kolven of extra aan te leggen. Het is goed zo

 • Lama94

  Zo lang het voor ons allebei leuk blijft en mijn man er niet te veel op tegen is.

  De kleine is nu 6 maanden en ik hoop nog langer te kunnen voeden!

 • Ma1719

  Oudste 4,5 maand en jongste 6 maanden.

 • Ploepsen

  Eerste 2 jaar en 4 maanden en de tweede is nu bijna 17 maanden en geef ik nog steeds.. sowieso tot de leeftijd van 2 jaar.

 • Eleah

  Tot wanneer het leuk blijft voor ons beide🤷🏼‍♀️ Nu 16 weken zwanger en hij wil nog stug een paar keer per dag 1 slokje🤰🏼

 • Dane

  Ik ben net gestopt (ze is nu 8 maand) Productie liep erg terug en had niet zoveel motivatie om er heel hard tegenaan te gaan om de productie weer te verhogen. Ik ben er trots op dat ik 8 maand heb kunnen geven.

 • 2019mama

  Ik ben met 10 maanden gestopt. En achteraf had ik beter een maand eerder kunnen stoppen want het voelde echt niet goed meer. Het ging de eerste 8 maanden echt prima, maar stond me op een gegeven moment zo tegen.

 • Girly.momx3

  je moet natuurlijk altijd na je eigen lichaam luisteren! Ik zelf heb overproductie en is het moeilijk om en te kolven en live te voeden het breekt mij hier en daar echt op. Alhoewel is het zo makkelijk om even aan de borst te leggen als je onderweg bent of ze toch snachts wakker word. ☺

 • MaaikeT2

  Bij de oudste met 2 jaar en 10 maanden, de jongste (prematuur geboren) was toen 2 maanden en ik trok de combi kolven en live voeden niet. Ik vertelde mijn oudste dat de melk vanaf nu voor de baby was. Dat vond hij niet zo leuk, maar hij accepteerde het wel en de overgang ging soepel.

  De jongste ging na een paar maanden live aan de borst drinken en stopte uiteindelijk na 18 maanden. Eigenlijk wilde jongste na 12 maanden al niet echt meer, maar ik vond de bv nog veel te makkelijk en wilde het liefst net zo lang door als bij mijn oudste. Na 15 maanden kwam bij mij ook het gevoel dat ik het beu was; ik werd ongeduldig, kribbig en geïrriteerd bij de borstvoeding. Maar bij het idee om te stoppen begon ik dan toch weer te twijfelen. Het had zoveel voordelen, zeker onderweg en ‘s nachts. Dus sprak ik mezelf (en mijn jongste) streng toe en sleurden we ons er nog een paar maanden doorheen. Bij 18 maanden waren zowel mijn jongste als ik er echt hélemaal klaar mee. Na 4 jaar en 2 maanden non-stop borstvoeding geven, sloot ik dit hoofdstuk met pijn in mijn hart af, hoewel het ook als een opluchting voelde. Mijn jongste had er geen problemen mee, die kwam nooit meer om de borst.

 • Girly.momx3

  Ik probeer me zelf ook moed in te praten om het te blijven doen. Vooral om het praktische gedeelte alleen het probleem is bij mij dat ik overproductie heb en moet kolven en moet live voeden. Ik heb al geprobeerd om het te beperken en niet te kolven maar mijn borsten doen dan onwijs pijn en worden zo vol en kan dan niet anders dan toch weer te kolven.. 🤔 vandaar dat het mij ook grotendeels uitput 🙈

 • MaaikeT2

  Ok, dat je dan toch weer gaat kolven snap ik, maar dan moet je de volgende keer alleen de druk eraf kolven en je borsten NIET leegkolven.

  Binnen in de borst zitten simpel gezegd twee stofjes: 1) melk en 2) een stofje dat zorgt dat je borsten melk gaan maken.

  Het stofje dat de melkproductie stimuleert wordt geremd door een stofje in de melk. Dus:

  - Hoe meer melk er na een voeding in je borsten blijft zitten, hoe meer het stofje voor de melkaanmaak geremd wordt en hoe minder melk je borsten gaan produceren.

  En omgekeerd:

  - Hoe beter je baby de borsten leegt, hoe minder het stofje voor de melkaanmaak geremd wordt, hoe meer melk je borsten gaan produceren.

  Dus als jij naast de voedingen ook steeds je borsten leegkolft, dan gaan je borsten steeds meer melk produceren en kom je in een vicieuze cirkel terecht.

  Probeer dus om bij pijn door overproductie en stuwing wel de ergste druk eraf te halen - maar meer niet. Laat zoveel mogelijk melk in je borsten zitten. Als het je lukt (afhankelijk van hoeveel pijn het doet, luister naar je lichaam) probeer het dan een paar dagen zo lang mogelijk vol te houden met volle borsten voor je gaat kolven. Ik deed dan wel compressen in mijn BH, want dan spoot de melk er spontaan uit. Ga jezelf natuurlijk niet kwellen; als je het echt niet meer volhoudt, kolf dan de ergste druk eraf. Maar kolf je borsten niet leeg! Bij mij duurde het maar 2-3 dagen voor de overproductie hierdoor flink afnam. Doet wel even pijn, maar dan heb je ook wat.

  (P.S.: Is misschien niet leuk, maar realiseer je dat je ook door die pijn heen moet als je stopt vanaf het punt waar je nu bent.)

 • Love2bmom

  Na 10 dagen... toen was alles op...

 • Girly.momx3

  Oh wat jammer dat je zo kort hebt kunnen geven! Maar gelukkig heeft de baby dan wel het belangrijkste ervan gehad!

 • Love2bmom

  Inderdaad... dat dacht ik toen ook. Maar wel heel balen, vooral omdat het de laatste was...

  Maar ik denk dat stoppen met borstvoeding altijd een lastig moment is...

 • Badeendje2018

  Met 19 maanden. Niet geheel vrijwillig maar door zwangerschap en HG liep productie enorm terug