Voordelen van in ziekenhuis bevallen

Hoi dames,

Ik weet al dat ik niet thuis wil bevallen, maar in het geboortecentrum van het ziekenhuis. Zit alleen nog erg te twijfelen over welk ziekenhuis. De ene is iets verder weg (5 a 10 min) en levert in het totaalplaatje betere zorg en de andere is wat dichterbij en krijg een nieuw geboortecentrum. Bij beide gaan we naar de informatieavond/rondleiding, maar mijn vraag aan jullie is wat is belangrijk en zou ik moeten vragen om tot een goede keus te komen?

Vragen die ik zelf belangrijk vind zijn
- gebruiken ze een draadloze ctg zodat je ook rond kan lopen
- is de mogelijkheid er om (een gedeelte van) de bevalling in bad te doen

Meer dingen die ik kan vragen?

984 x gelezen, 2

reacties (19)


 • Mamavananouk

  Ik zou voor de beste totaalzorg gaan .

 • pinkblue

  luister ook vooral naar je gevoel .

 • mamavanisaenlucas

  Zie dat je in Gelderland woont. Ik ben twee keer in het ziekenhuis van Tiel bevallen, beide keren met medische indicatie. Eerste keer onder begeleiding van gynaecoloog, begon spontaan, en tweede keer ingeleid. Bij de oudste hebben we een korte rondleiding gehad over de afdeling. M’n man kon wel blijven slapen maar moest daar wel voor betalen. Omdat we niet erg ver weg wonen is hij thuis gaan slapen. Die bedbankjes daar zijn aan de korte kant en m’n man is heel lang.

 • B756

  Ik heb nooit een ctg gehad en geen wens voor een badbevalling dus daar geen ervaring mee. Heb je een medische indicatie? Dat je nu al uitgaat van een ctg. In geval van medische indicatie kun je dacht ik geen badbevalling doen. En zonder medische indicatie is de kans op een ctg weer niet zo groot.

  Ik heb geen bewuste keus gemaakt, gewoon de dichtsbijzijnde. En het voelde daar ook goed. Wat ik fijn vond:

  - ruime kamer met slaapplaats voor de vader, veel kamers dus weinig kans dat het vol zou zijn

  - uitgangspunt: kind zoveel mogelijk bij moeder, bijvoorbeeld eerst op de borst later wel een keer wassen ed. Babybedje incl warmte lamp (iets met panda noemden ze dat) aanwezig dat naast mijn bed kon

  Wat bij verder nog me opkomt: Check even of je verloskundige bij allebei werkt

 • MamaJL

  Oh ja, dat is ook een goede of je verloskundige bij allebei werkt.

 • MamaJL

  - hoe ver zijn de verloskamers van het geboortecentrum af?

  - mag je achteraf blijven of ga je direct naar huis?

  - wat zijn de kosten die nog bovenop je verzekering komen?

  - hebben ze een contract met jouw verzekeringsmaatschappij?

  - Hoe is het geregeld met kraamvisite? Blijft je man slapen?

  - Is er een lactatiekundige aanwezig of op afroep aanwezig?

  - ctg is meestal als je op de verloskamers bevalt en hoeft niet perse in een geboortecentrum. Misschien even vragen of je echt aan de ctg moet?

 • badeendje2018

  Ik wilde nooit in het ziekenhuis bevallen, maar het is maar goed dat het bij de vierde wel is gebeurd( de reden staat in mn blog).

  Wat ik fijn vond was dat mijn partner de nacht gewoon mocht blijven slapen

  Dat ze de tijd namen voor de borstvoeding ipv meteen een flesje aanbieden

 • Momiji

  Hier het tegenovergestelde; ik wilde (en nu ook weer) juist niet in het ziekenhuis bevallen.

  Hoor er vooral nare verhalen over; humeurig personeel, lang wachten op ruggenprik, arts die te laat is omdat hij geen tijd heeft/met een ander bezig is, bad dat bij 3 vd 4 vriendinnen die dat wilde al bezet was door een ander.

  Is er een reden dat je niet thuis wilt bevallen?

 • MamaJL

  Ik ben drie keer in het ziekenhuis bevallen en herken dit totaal niet. Heel lief personeel altijd gehad die echt de tijd voor je namen. En alle wensen die ik had probeerden ze ook echt aan tegemoed te komen. Een keer was de arts elders bezig en moesten ze haar oppiepen. Ze was er binnen 2 minuten en mijn zoontje 2 minuten daarna weer. Ze moest ook gelijk weer weg. Dat vond ik toen wel gek, maar de verloskundige had dit bij twee gelijktijdige bevallingen geeneens gehaald.

  De keuze voor bevallen in het ziekenhuis kan wat mij betreft net zo goed zijn als de keuze voor bevallen thuis.

 • B756

  Ik herken het gelukkig ook niet. Heb drie fijne bevallingen in het ziekenhuis gehad.

 • mammavaneenmeisje

  Gelukkig herken ik dit ook niet. Ben tweemaal ingeleid. De tweede keer ging het aan het einde niet goed met het kleintje. (Navelstreng zat erg strak om zijn hoofdje.) Ze hebben in het ziekenhuis zo goed gehandeld. Gynaecoloog moest er bij komen. Ons kindje is gelukkig levend ter wereld gekomen maar het was de vraag of de kleine het zou overleven. Na de bevalling stond er gelijk een legioen aan artsen en verpleegkundigen in de kamer. Ondanks dat het niet goed ging met ons kleintje bleven zij rustig in de hectiek. Ze hielden zelfs contact met mijn man en mij. Dankzij de nazorg van het ziekenhuis en het handelen van de artsen/verpleegkundigen kunnen wij met een positief gevoel terug kijken op de bevalling. En daarbij na deze bevalling zou ik nooit meer thuis willen bevallen. Ik wil ook niet weten wat er gebeurd zou zijn als wij wel thuis waren..

 • Mamabear2

  Voor mij een belangrijke vraag is hoe borstvoedingsvriendelijk ze zijn en waar zich dat in uit. Veel ziekenhuizen zeggen van wel, maar 7 jaar geleden was bijna alle verpleging toch erg pro flesvoeding en probeerden dat ook te promoten en zelf flesjes te geven en dat wil ik echt niet.

  Daarnaast heb ik kans op een keizersnede en dus ik wil ook weten of een natuurlijke keizersnede mogelijk is.

 • Dazielle13

  Ik ben inmiddels 3 keer bevallen in het ziekenhuis(spoed, poliklinisch, ingeleid) en heb geen ervaring met ctg. Dus zou die vraag veranderen in of de ctg standaard word gebruikt of niet.

  - Mogen/kunnen moeder en kind op één kamer blijven(ook bij complicaties/moeilijke start).

  - Kan je partner blijven slapen, ook als jij bijv. De nacht moet blijven na de bevalling(vond ik zelf erg fijn)

  - Welke soorten pijnstilling worden geboden (schijnt niet overal hetzelfde te zijn)

  Verder zou ik het eigenlijk niet weten🤷‍♀️ ik heb me eigenlijk nooit bezig gehouden met dit soort dingen😅 bij de eerste ben ik met spoed in de ambulance met persweeen binnengebracht, dus niet bezig geweest met enige voorbereiding.

  Bij de tweede verliep het veel rustiger en zijn we zelf heengegaan. Enige waar ik me toen in had verdiept waren de soorten pijnstilling(om vervolgens zonder te doen, maar goed) en hoe ze handelen bij een nabloeding(heb ik bij de eerste gehad en helaas bij de tweede ook weer, maar daar waren ze toen op voorbereid, dus werd snel op ingespeeld).

  De derde was een verhaal apart aangezien ik werd ingeleid omdat het hartje was gestopt, dus toen had ik me nog helemaal nergens op voorbereid.

 • MamaJL

  Pijnstilling krijg je overigens niet in een geboortecentrum. Dan ben je al overgedragen aan het ziekenhuis.

 • Elena1517

  Mijn belangrijkste reden, de OK is dichtbij.

 • Mama-Manda

  Dat dus

 • Myrtheflower

  Beval je poliklinisch? Ik heb bij beide bevallingen geen ctg gehad, dus die vraag zou ik persoonlijk skippen. Bij ons ziekenhuis waren er meerdere kamers, maar 1 met een bad. Toevallig beide keren mogen bevallen in de kamer met het bad, had dus ook anders kunnen zijn als die kamer bezet was geweest. Ik vind het belangrijk dat moeder en kind op 1 kamer mogen blijven indien zich er complicaties voordoen, en dat man inderdaad mag blijven.

 • Vlindermoeder

  Daar heb ik eigenlijk nooit over nagedacht. Ik zou vooral kijken welke plek je tijdens zo'n avond een fijn en goed gevoel geeft. Badbevalling kan idd niet in elk zkh. Als je geen stagiaires wil ofzo, dan zou ik niet voor een opleidingsziekenhuis kiezen. Vooral naar je gevoel luisteren zou ik zeggen

 • Flower1995!

  Misschien kun je vragen hoe ze er in staan, mocht het nodig zijn, dat je man blijft slapen? Heeft mij destijds heel veel steun gegeven dat mijn man mocht blijven!