Ups and `Down`

Keuzes, keuzes...

Blij dat ik het achter de rug heb, de prenatale screenings. Al bij het eerste gesprek met de verloskundige kregen we een folder mee met informatie over de combinatietest en de NIPT. Ik heb me er een paar keer in verdiept en samen met Robert en de verloskundige een lang gesprek over gevoerd om te bepalen wat voor ons de juiste keuze zou zijn. Ik zal jullie niet vermoeien met de argumenten die we daarbij in overweging hebben genomen, maar uiteindelijk kozen we voor de combinatietest. Als daar iets uit zou komen dan zou ik automatisch de NIPT op medische indicatie aangeboden krijgen. En vanwege die indicatie: gratis.

En dus werd er twee weken geleden bloed afgenomen en is er vorige week een echo uitgevoerd om onder andere de nekplooi te meten. Omdat de bloeduitslagen al binnen waren kreeg ik na de echo meteen de volledige uitslag en die was prachtig:

De verloskundige legde uit dat ik op basis van mijn leeftijd alleen, een kans van 1 op 30 op Down zou hebben. "Maar jouw lichaam is blijkbaar jonger dan de kalender aanwijst, want bij jou is de kans bijna zes keer zo klein.", legde hij uit. 

Trisomie 13, kans 1 op 1500
Trisomie 18, kans 1 op 1500
Down, kans 1 op 175

En de nekplooi was maar 1mm dik, terwijl er pas vanaf 3mm reden is om verder te onderzoeken. Ik was dus helemaal gelukkig met mijn uitslag. Punt is echter dat bij Down alles onder de 1 op 200 wordt gezien als 'verhoogd risico'. Of we dus toch niet de NIPT wilden uitvoeren. Gratis.

Robert en ik bespraken het thuis: ik vind een kans van 1 op 175 een uitslag waar ik prima mee kan leven en in combinatie met die nette nekplooi, geloofde ik het eigenlijk wel. Robert ging echter liever voor zekerheid: "Ik ben op zich ook tevreden met de uitslag, maar als we de NIPT toch gratis krijgen, waarom zouden we die er dan niet achteraan plakken?" Tja, ik had eigenlijk geen reden om er tegenin te gaan en als het hem extra geruststelling zou brengen, dan was dat ook wat waard. Dus meldden we ons gisterochtend bij de poli Verloskunde in het LUMC in Leiden. Bloed afgeven, klaar. Althans, dat was mijn verwachting.

Verplicht onderdeel van de NIPT is een consult. En ook al hadden we er al uitgebreid over gesproken met onze eigen verloskundige, volgens de richtlijnen moet het consult plaatsvinden op de locatie waar de test wordt afgenomen. Prima, gevalletje 'vinkje zetten' en door.

Maar wat we daar te horen kregen - en dan met name op het financiële vlak - was wel even anders dan het 'gratis' wat ons steeds was voorgehouden. "De test wordt weliswaar door de overheid betaald omdat je een indicatie hebt, maar je bent natuurlijk wel Eigen Risico verschuldigd."
Nu hebben we er heus wel wat geld voor over om zekerheid te krijgen, maar ik vond de €175,- die het ons gekost zou hebben als we de NIPT meteen al zouden hebben laten uitvoeren al een flinke duit. Nu kregen we echter te horen dat m'n complete Eigen Risico hierdoor vol zou lopen. Ik checkte snel wat de stand van m'n Eigen Risico is: €22,-. Wauw. Dat betekende dus dat deze test mij de resterende €363,- zou gaan kosten. Da's dubbel die €175,-....and then some. Dat was het mij persoonlijk niet waard.

Ik probeerde Robert te overtuigen: "Lief, een kans van 1 op 175 betekent al dat het in 99,4% van de gevallen gewoon goed zit (ja, ik ben goed in hoofdrekenen). En met de NIPT krijgen we maar 0,5% meer zekerheid. Willen we echt €363,- betalen voor dat stapje van 99,4% naar 99,9%? Als ik in de loterij 99,4% kans heb om te winnen, dan heb ik er wel vertrouwen in.

Robert keek me met een mix van opluchting en verbazing aan: "Zitten we nu al zó goed? Ik had de kans in m'n hoofd nog niet herleid naar een percentage."
De consulente voegde toe: "Deze uitslag is op jouw leeftijd prachtig....en met die nekplooi erbij. We geven nooit garanties, maar...", ze haalde haar schouders op alsof ze wilde zeggen dat het een no-brainer is: dit zit wel goed.

Robert was overtuigd. En dus namen we afscheid van de consulente en liepen met een goed humeur terug naar de auto.


De prenatale onderzoeken zijn dus - met uitzondering van de 20-weken echo - afgerond. En om dat te vieren zijn we samen een pannenkoek gaan eten. Voorlopig heb ik in deze zwangerschap meer ups dan 'Down'.
 

1121 x gelezen, 2

reacties (4)


 • MamaJL

  Oh, echt gek he? Werd het aanvankelijk vergoed vanuit aanvullend en nu vanuit basispakket wellicht? Ik heb mijn eigen risico al opgegeven in de jaren dat er een kleintje bijkomt. Is altijd wel ergens dat je rekeningen krijgt... Bah...

 • Si78

  Nou dat valt even rauw op je dak. Denk je eerst gratis te mogen onderzoeken, kost het daarna het dubbele van wat het oorspronkelijk kost. Mar je hebt inderdaad een prachtige uitslag met de combinatietest! En nu weer verder met genieten xxx

 • Esther-1975

  Zekers! Komende week geslachtbepalende echo.

 • Si78

  Spannend zeg, ben heel benieuwd wat jullie gaan krijgen hihi