HSG en Scratching

Vanmorgen was het zover, de HSG. De voorgeschreven medicatie (naproxen) plus twee paracetamolletjes van tevoren lekker op, en toch was het echt een hel. Ik heb zoveel pijn gehad tijdens het onderzoek! Gelukkig duurde het onderzoek zelf niet lang en zijn vanmiddag de krampen langzaam weggezakt. Wel heb ik nog steeds last van wat bloedverlies. Ik mocht na de HSG de beelden mee bekijken: rechts liep de vloeistof snel en vloeiend door, links ging het langzamer maar het begon al wel door te lopen tijdens het onderzoek. Voor de zekerheid is er na een half uur nog een controle foto gemaakt om te kijken of de vloeistof inmiddels volledig doorgelopen was. De assistente heeft deze foto gemaakt en heeft helaas niet gezegd of dat dat het geval was, maar de gyn die het onderzoek deed had al wel gezegd dat rechts volledig toegankelijk is en dat ze verwachtte dat er links ook geen blokkade zat, maar dat de druk gewoon iets lager was aan die kant waardoor de vloeistof langzamer doorliep. Daar vertrouw ik dan maar op. De offciële uitslag krijg ik pas 19 september van mijn eigen gyn.


Ook ben ik uitgenodigd om mee te doen aan een wetenschappelijk onderzoek, ze noemen het scratching (endometrium scratch). Zijn er toevallig vrouwen die hier ook aan mee hebben gedaan en kun je iets over die ervaring vertellen? Voor een ieder die het niet kent: scratching is het aanbrengen van oppervlakkige krasjes in de bovenste laag van het baarmoederslijmvlies. Ze denken dat dit (na herstel) een gunstig effect kan hebben op het innestelen van eitjes. Het klinkt een beetje eng, maar na al die tijd ben ik zo'n beetje bereid om iedere strohalm aan te grijpen als het ons mogelijk een grotere kans op zwangerschap geeft! Ook wordt er geloot bij aanmelding, dus het is na aanmelding nog steeds niet zeker of ik ook daadwerkelijk die scratching krijg. Wordt vervolgd..


Voor de komende tijd is ons behandelplan dus: mogelijk die scratching, het blijven gebruiken van de schildkliermedicatie inclusief controles door middel van bloedonderzoek en verder moeten we het nog minimaal 4 maanden zelf proberen. 


 

550 x gelezen, 0

reacties (17)


 • AshleyJessy

  Vriendin van me heeft het gedaan, maand erna zwanger. Dus zat 1 eisprong tussen ! Zaterdag is ze bevallen 🤗

 • Essmee

  Het kan natuurlijk altijd toeval zijn geweest, maar je weet het nooit he! Het geeft me hoop 🥰

 • AshleyJessy

  Ja ze zeggen de eerste 3 cyclussen erna zijn het belangrijkst!

 • hoopdoetleven

  Ik heb ook een HSG gehad en vond het ook zo enorm pijn doen. Ik was vergeten om PCM in te nemen dus ik heb het zonder enige medicatie gedaan. .Zelfs na 2 keer bevallen viel dit echt niet mee.

  Ik was helaas niet 1 van die vele die binnen 6 maanden zwanger wordt maar je hoort het wel heel veel dus ik ga voor je duimen.

 • Essmee

  Oeii, ik kan me niet voorstellen hoeveel pijn het had gedaan als ik geen pijnstillers had genomen! Niet te doen. Toch bizar voor mij om te horen dat het na 2x bevallen zo erg was. Ik zou denken dat bevallen toch ook behoorlijk pijnlijk kan/zal zijn! Bedankt voor het duimen 🥰

 • Ginette87

  De pijn van een HSG is hel inderdaad. Wel fijn dat je nu medicatie voorgeschreven krijgt!

  Bij ons werd aangegeven dat veel vrouwen zwanger worden na een dergelijk onderzoek, dacht iets binnen 6 maand. Dit was bij ons ook het geval.

  Scratching lijkt mij ook ontzettend eng! En weet niet of ik daar voor zou kiezen, maar je hebt niets te verliezen en wie weet helpt het!

 • Essmee

  Dat klinkt hoopvol! En fijn dat het bij jullie gelukt is om zwanger te raken, of het nou wel of niet door de hsg kwam 🥰

 • Moosje2

  Klinkt als naar het onderzoek van vandaag! Nog lang wachten op de uitslag. Succes met de keuze maken voor de scratching! 🍀

 • Essmee

  Het was heel naar, maar daar had ik me ook wel op ingesteld. Gelukkig ben ik het ook altijd wel weer snel "vergeten" en na een nacht slapen voel ik me vast weer fit! Ik ga me wel aanmelden voor de scratching heb ik besloten. Net ook nog even met mijn man gepraat en hij vind de onderzoeken voor mij heel vervelend, maar we staan er beiden wel zo in dat we al het mogelijke willen proberen. Want een kindje is zooo gewenst 🥰

 • Moosje2

  Aahhhh ja precies! Fijn ook zijn steun en dat je dit gaat doen. Ik hoop zo dat lukt dit jaar voor jullie!❤️

 • Scheirischa

  Nav je vraag las ik dit. Er zijn vergelijkbare resultaten tussen wel en geen scratching volgens onderzoek.

  https://www.uzleuven.be/nl/nieuws/geen-verhoogde-zwangerschapskans-met-endometrium-scratch

 • Essmee

  Dat had ik gelezen inderdaad, maar het ziekenhuis heeft me recentere artikelen gelinkt en dan lijkt het de moeite van het proberen waard: https://www.freya.nl/scratch-ofo-studie-2021/

 • Scheirischa

  Heel interessant! Je hebt niks te verliezen dus. Veel succes. Hopelijk ben je erbij!

 • Scheirischa

  Heel interessant! Je hebt niks te verliezen dus. Veel succes. Hopelijk ben je erbij!

 • Essmee

  We gaan het afwachten! ☺️

 • Scheirischa

  Ik zou meedoen. Je wordt uitgeloot, maar ben je toch van gedachten veranderd later, loten ze meestal nog iemand anders uit. Zo houd je alle opties open? Ik heb nog van scratching gehoord, maar ik heb geen idee wat de resultaten daarvan zijn. Geven ze je meer info als je meedoet met de loting?

  Niet geschoten is altijd mis denk ik. Ikzelf zou het proberen omdar ik anders altijd met “wat als” zou blijven zitten.

 • Essmee

  Ik heb een pak papier thuis liggen met wat uitgebreidere informatie en je mag ook op ieder moment stoppen met het onderzoek als je zou willen. Op kleine schaal hebben onderzoeken blijkbaar uitgewezen dat in de groep die een scratching kreeg een iets hoger percentage van de stellen zwanger raakte binnen een jaar volgens mij. Maar er is nog niets bewezen, daarom loopt de studie nu nog in een grotere groep. Dus ik heb denk ik niet zoveel te verliezen en ga me ook aanmelden en dan afwachten of ik bij de groep kom die een scratching krijgt