Wanneer cyclus normaal na de bevalling? (Korte LF fase)


Hi dames,

Half oktober ben ik bevallen van mijn zoontje. Daarvoor heb ik intotaal 7,5 jaar een spiraal gehad (na 5 jaar is hij verwisseld dus :)). Na het verwijderen van het spiraaltje ben ik meteen zwanger geraakte zonder ongesteld te worden.
Al met al ben ik dus al heel wat jaren niet ongesteld geweest. Omdat we nog niet weten wanneer we weer voor een kindje willen gaan heb ik geen nieuwe spiraal laten plaatsen. Nu heb ik intotaal 2 keer gemenstrueerd na mijn bevalling.
Nu is het me alleen opgevallen dat ik al 2 keer een hele korte LF heb van maar 8 dagen. En een cyclus van intotaal 28 dagen.

8 dagen voor een eitje om in te nestelen lijkt me alleen heel erg kort.

Vraag is of dit voor andere dames herkenbaar is? En of de cyclus zich vanzelf weer hersteld?

Thanks!

493 x gelezen, 1

reacties (22)


 • Liselott

  yup, na bevalling LF van 8-9 dagen, toch nét voor ziekenhuisbehandeling zwanger geraakt! :)

 • boterbloemen

  Je cyclus mag er maanden over doen na een bevalling om weer op gang te komen en 'normaal' te worden. Je bent pas drie maanden geleden bevallen, dus je kunt er eigenlijk nog maar weinig over zeggen. Gewoon even de tijd geven. En wanneer je weer klaar bent voor een volgende zwangerschap en je cyclus is nog niet op orde, kun je dan altijd aan de bel trekken.

 • DemamavanDaan

  Daar heb je denk ik ook volkomen gelijk in. ergens snap ik ook niet waar ik me nu al zorgen om maak :-). Niet alleen is het voor nu niet relevant, het is natuurlijk ook nog zo kort geleden. (Al voelt het alsof hij inmiddels al een eeuwigheid bij ons is :)). Thanks voor je reactie!

 • ylva

  Bij jou speelt nu nog de korte duur sinds je bevalling mee, maar mocht je LF zo blijven;

  Hoe weet je je eisprong? Een luteale fase van 8 dagen hoeft geen probleem te zijn. Misschien had je dit altijd al? Veel vrouwen raken daar gewoon zwanger mee. Het is wel handig als de zaadcellen er al zijn voor de eisprong (je kunt in principe nog tot 12 a 24 uur zwanger raken na eisprong, maar met korte LF verklein je dan de kans enorm). Als je vruchtbaarheidsproblemen hebt, kan een korte LF meespelen, maar er worden niet echt significante verschillen gezien van dan progesteron toedienen (korte LF wordt in verband gebracht met te weinig progesteron). Dat verband is dus niet direct om te draaien, dat je vruchtbaarheidsproblemen krijgt als je een korte LF hebt. Verder heeft prolactine invloed op je LF, borstvoeding verhoogt je prolactinelevels.

  Ik heb ook een LF van 8 dagen, geef ook borstvoeding, maar had voor ik ooit zwanger was geweest ook al een korte LF.

 • DemamavanDaan

  ik verlies +/-3 dagen van te voren een soort slijmprop :). Feitelijk heb ik maar 1 eisprong in mijn leven enigszins bewust meegemaakt en toen viel me dat op, en dat is tot nu toe dus ook iedere keer, dus opzich een duidelijke reminder dat de eisprong er aan komt :).

  Dankjewel voor je heldere en duidelijke uitleg!

 • ylva

  Ik weet niet wat je precies bedoelt met bewust meegemaakt? Als je geen gebruikt hebt gemaakt van ovulatietesten of temperaturen of echografie is de kans heel groot dat je niet je eisprong kan inschatten. Ovulatiepijn bijvoorbeeld, kan zowel voor als na de eisprong plaatsvinden. En bijvoorbeeld cervixslijm kan een goed teken zijn, maar eigenlijk altijd in combinatie met andere fertiliteitstekens. Ik zou, als je over een poosje zeker wilt zijn, dan toch eens meten ipv alleen hiervan uitgaan.

 • DemamavanDaan

  Bewust in de zin; dat wij in die maand voor het eerst zwanger probeerde te raken en ik me bewust bezig hield met wat er in mijn lichaam gebeurde. 3 dagen voor de eisprong verloor ik dat slijm, en gezien ik in die maand zwanger raakte, wat dat makkelijk te herleiden :)

 • ylva

  Ja dat snap ik! Ik vroeg me alleen af hoe je dan toen wist wanneer je eisprong was!

 • Lama94

  Mijn cyclus was 35 dagen. En ik werd een jaar na de bevalling voor het eerst ongesteld.

  Na twee menstruaties weer zwanger :)

  Maar je bent nu nog aan het ontzwangeren, dus je cyclus mag 'rommelig' zijn.

 • DemamavanDaan

  Ah dat geeft een burger moed! :).ja.. ze zeggen altijd iets in de trant van ‘9 maanden op en 9 maanden af’. Dus in dat opzicht heb ik ook nog even :)

 • 3moppies

  Geef je geen borstvoeding denk ik? Ik heb nog steeds geen eisprong gehad na de bevalling in september

 • ylva

  Dat maakt tegenwoordig niet meer zoveel uit. Veel vrouwen hebben nu ook met volledig borstvoeding op verzoek al snel een cyclus. Dat komt waars doordat we zo goed doorvoed zijn tegenwoordig, men weet het niet precies. Ik had ook al na 3 maanden eerste cyclus, terwijl ik wel 12-15 keer per 24 uur voedde.

 • 3moppies

  Maar wel meer dan zonder borstvoeding. Toen ik stopte met de borstvoeding 2 weken later ongesteld. En nu nog steeds niet heeft ondanks de goede voeding bij veel vrouwen nog wel invloed denk ik

 • DemamavanDaan

  Nee, klopt!

 • Myrtheflower

  Hier ook al na 4 mnden een duidelijke cyclus bij baby 1 en baby 2 ondanks full borstvoeding, ik verwacht dat het bij baby drie net zo zal zijn (eerste menstruatie 4mnden na de bevalling net achter de rug)

 • Soccer-Mom

  Het kan wel 9 maanden tot een jaar duren voordat je cyclus weer in het gareel is. Ik zou nu nog niet veel van je cyclus verwachten.

 • DemamavanDaan

  Dankjewel voor je geruststellende reactie!

 • Nog-even!

  Jouw lijf is nog volop aan het ontzwangeren.... Niet zo gek dat alles nog anders loopt, toch?

  Hoe weet je wanneer je eisprong was?

 • DemamavanDaan

  Ja, daar heb je compleet gelijk in!

  3 dagen voor min eisprong verlies ik een slijmprop, zou bijna zeggen net zo groot als bij de bevalling maar dan overdrijf ik ;-). Ik dacht eerst dat dat pas komt als je eisprong is geweest. Maar in de maand dat ik zwanger geraakt ben was dit dus drie dagen voor de eisprong geweest :-).

 • Nog-even!

  Ik zou er toch niet op blindvaren dat dat precies 3 dagen voor de eisprong is hoor, wanneer je 1 keer die conclusie hebt getrokken... De kans is behoorlijk groot dat jouw lf echt langer is dan 8 dagen

 • DemamavanDaan

  Ja, daar heb je compleet gelijk in!

  3 dagen voor min eisprong verlies ik een slijmprop, zou bijna zeggen net zo groot als bij de bevalling maar dan overdrijf ik ;-). Ik dacht eerst dat dat pas komt als je eisprong is geweest. Maar in de maand dat ik zwanger geraakt ben was dit dus drie dagen voor de eisprong geweest :-).

 • DemamavanDaan

  Nou weet je wat? Dat lijkt me inderdaad een uitstekend plan 😀 de eerste is het prima gelukt en gezien er in de nabije toekomst niets in de planning zit moet ik me ook hier uberhaupt geen zorgen om maken. Iets met beren op de weg zien 🐻. Thanks en fijne avond!