Baby heeft een achterstand

Een tijdje geleden opende ik een topic over dat mijn dochtertje (6 maand nu) nog niet rolt
Nou vandaag 1e verslag van de fysio binnengekregen en daarin staat dat ze een achterstand heeft. Dit komt wel even aan zeg pffff
Nu voel ik me ook enorm schuldig dat ik niet eerder met haar ben gaan oefenen. Ze wilde alleen maar zitten en dat ben ik gaan stimuleren. Ik wist niet beter en het consultatiebureau heeft ook nooit gezegd dat we rollen meer moesten stimuleren. Hopelijk blijft ze nu niet met kruipen/lopen ed achterlopen want dat zou ik wel heel sneu vinden voor haar.
Geen idee waarom ik dit nu schrijf, denk dat ik dit gewoon even kwijt moest..

903 x gelezen, 1

In Baby

reacties (29)


 • mhg

  Mijn zoon is 8 maanden en rolt ook nog niet. Hij maakt geen aanstalten ook om het te proberen.

 • Fixiebliss

  Geen paniek! Je gaat naar de fysio. Zij zullen je helpen om het rollen te stimuleren. Voor je het weet is ze er mee weg. En voor de rest moet je onthouden dat een kind best alle stapjes doorloopt en dat je dat best ook in die volgorde stimuleert. Alles op zijn tijd! Je bent er echt op tijd mee!

 • Feria

  Bedenk dat het woord achterstand per definitie voor de helft van de kinderen gebruikt wordt: alle kinderen die iets op de mediane leeftijd nog niet kunnen. Dat is altijd de helft. Waarschijnlijk trekt het helemaal bij, en anders is het ieder geval heel fijn dat jullie er zo vroeg bij zijn!

 • mamivan4

  Binnen consultatiebureau wordt het woord achterstand te veel gebruik. Jammer, want dan maken de ouders zich zorgen over ontwikkeling van hun kind, terwijl dit niet moet.

 • My-two-Pride-and-Joys

  Nou die van mij had wel wat langzamer morgen gaan😅 mijn mannetje van ook 6 maand tijgert de kamer al rond..

  Maar ik snap jou ook wel hoor. Hoewel het rollen zelf nog niet hoeft met 6 maanden, snap ik wel dat als er nog helemaal geen beweging in zit dat er ook maar iets op lijkt, dat je dan wel afvraagt waarom dat is. Hopelijk krijg je goede handvaten om haar te helpen en te stimuleren. Succes!

 • littlefreckle

  Wat bedoel je met rollen? Ook niet op de zij zeg maar?

 • Dane

  Nee, maakt helemaal geen aanstalten

 • littlefreckle

  Geen zorgen maken hoor! Komt echt wel. Mijn dochter is bijv. nog niet geïnteresseerd in haar voetjes (niet heel erg) en andere baby's wel. Ze is nog maar zes maand op deze wereld. Komt goed, echt.

 • Assiral

  Ach, een achterstand vind ik wel een groot woord. Mijn dochter kroop pas met 12 maanden en trok zich pas op met 13 maanden. Dacht dus dat ze ook dat ze pas rond haar tweede ging lopen, maar ze liep keurig met 16 maanden.

  Al moet ik zeggen een beetje hulp van de fysio kan natuurlijk geen kwaad, maar een achterstand vind ik wel wat negatief.

 • Wisterias

  Ik denk niet dat je al kan spreken over een achterstand. Mijn baby van nu 8 maanden ging pas rollen met 7 maanden. Nu is ze 8 maanden maar tijgeren zie ik ze ook nog niet snel doen hoor. Ik zou echt niet je zorgen maken maar eerst even wachten een paar maanden. Stimuleren kan, maar of het helpt weet je niet ze gaat pas rollen als ze er klaar voor is. Ze kreeg al wel met 6 maanden onder én boventanden terwijl boventanden "normaal" pas na 8 maanden komen. Maak je geen zorgen en ik zou me er nu echt nog niks van aantrekken. Wacht eerst een paar maanden en dan kijken of ze nog steeds niet rolt. Mijn baby kon met 6 maanden ook nog niet eens zitten in xe kinderstoel. Na een paar weken wel. Elke baby is anders er is geen norm voor.

 • littlefreckle

  Wat bedoel je met rollen? Ook niet op de zij zeg maar?

 • Dane

  Nee, helemaal geen aanstalten maken.

 • Mama-van-meisje

  Ik zou me niet te snel druk maken hoor. Zoals je het omschrijft sluit je aan bij de behoefte van je kindje. Fysio kan nooit kwaad natuurlijk maar voel je niet schuldig. Het ene kindje gaat nu eenmaal sneller dan de andere. Je zult zien dat je kindje dan eerder is met wat anders.

 • Kelly94

  Achterstand vind ik een groot woord voor een baby. Elk kind op zijn eigen tijd. Lekker oefenen met haar, maar niet vergeten ook van andere dingen te genieten. Boekje lezen of wandelen bijvoorbeeld. Het moet wel leuk blijven voor jullie allebei.

 • Babyblessed

  Met fysio kan het supersnel gaan heeft hier goed geholpen. Onze dochter loopt 1,5 jaar achter maar dit komt door haar handicap.

 • Lony

  Komt goed. Elke kind zijn er eigen tempo. 😘

 • Lindaaaaaaaa

  Mijne is ook 6 maand en rolt ook nog niet

 • Dane

  Maakt hij wel aanstalten om te draaien? Zij niet en daarom heeft ze een achterstand volgens de fysio

 • Lindaaaaaaaa

  Blijft gewoon op zn rug liggen haha

 • Mamamjmj

  Het kan geen kwaad om te oefenen, maar maak je alsjeblieft niet druk. Ik heb 4 kinderen en alle 4 niet de snelste als baby met rollen, kruipen, staan en lopen. Heb me bij de eerste 2 altijd druk gemaakt met wat ze nog niet deden. Met de jongste 2 los gelaten en ze doen het alle 4 super goed. Bij mij waren ze alle 4 best snel met praten. Daar waren ze meer mee bezig dan met andere dingen.

  Ieder kind heeft zijn of haar eigen tempo en dat mag. Ze moeten al zoveel. Ik hoop dat je het kan loslaten en gewoon lekker kan genieten van de dingen die ze wel kan/ doet.. bv lachen, contact maken enz.

 • JustAMom

  Don't worry. Mijn dochtertje kreeg met 12 weken al fysio i.v.m. achterstand. Los zitten kon ze pas net voor haar 1e verjaardag. Maar nu is ze een compleet normale 3- jarige. Geen enkele achterstand meer.

 • MamaVanLichtje

  Niet druk om maken, een meisje van vrienden van ons was 6/7 maanden toen ze voor het eerst ging rollen. Dat meisje was veel meer geïnteresseerd in de fijne motoriek, grove motoriek kwam gewoon wat later. Nu is ze 1.5 jaar en loopt sinds kort (pas?). Helemaal prima! Iedere baby z'n specialiteit toch, ik geloof dat ze vanzelf iets gaan doen als ze er aan toe zijn. Zo zijn ze/we geprogrammeerd. ;-)

 • B756

  Die kleintjes kunnen echt enorme sprongen maken, maak je nog geen zorgen hoor, over een half jaar kan het er heel anders uitzien. Het woord is rot, maar een achterstand is in te halen, zeker als je weet hoe je haar kunt helpen. Voel je nergens schuldig over. Zelfs al had je je er zorgen om gemaakt, dan hadden ze waarschijnlijk gezegd: kijk het maar even aan, elk kindje eigen tempo, nog niets aan de hand. En dan was je op hetzelfde punt uitgekomen. Vanaf nu oefenen, en dan zul je zien dat het snel beter gaat. Hier hielpen de oefeningen van de fysio enorm!

 • Zeldawarrior

  Maak je vooral niet te druk over wat anderen van je kindje vinden. Als er echt iets aan de hand is, is het niet jouw schuld en je krijgt hooguit advies over hoe je je kindje kunt helpen. Bij mijn oudste kind heb ik het rollen geoefend door haar aandacht te trekken met een speeltje dat ze graag wilde hebben en haar daarnaartoe te laten draaien. Werkt overigens het beste met iets dat ze normaal nooit mogen hebben. Bijvoorbeeld een oude afstandbediening zonder batterijen... dat hielp ook om haar uit te dagen bij het leren tijgeren. 😉

 • Dane

  Ohja goeie. Ga ik ook eens proberen :)

 • Chudo

  Ik begrijp het niet die achterstand. Mijn beide jongens rolde pas met 6.5 maand en niemand had het erover. Is dit de enige achterstand?

  Met mijn kindjes is het helemaal goed gekomen hoor! Mijn jongste van net 9 maanden kan al stappen langs de tafel en de trap op klimmen en zelf staan en optrekken. Ze kunnen het zo weer inhalen hoor!!

 • Dane

  Fijn om te lezen ! Ja CB zag dat zij nog niet rolde en toen is er fysio ingeschakeld omdat ze dat al wel zou moeten kunnen. Ook maakte ze nog geen aanstalten . Fysio is nu 2 keer geweest en nu kregen we het verslag waarin dat instaat (staat ook letterlijk dat ze een motorische achterstand heeft, dus niet verkeerd geïnterpreteerd)

 • Chudo

  Zou er niet te zwaar aan tillen hoor. Motorische achterstand jeejtje🤣 dan hadden mijn beide kids dat ook.

  Lekker oefenen en uitdagen en zie je later wel weer

 • B756

  Het gaat er denk ik niet zozeer om dat het rollen nog niet lukt, maar omdat ze geen aanstalten maakt om het te proberen of bepaalde bewegingen niet maakt die nodig zijn om dat rollen uiteindelijk te gaan laten lukken. Je moet het ook niet groter maken dan het is, maar het is wel fijn als ze meekijken. Ik heb een kind die ook problemen met bepaalde bewegingen had, of ze gewoon helemaal niet deed. Als je dat te lang laat gaan, dan wordt het moeilijker om het zelf voor elkaar te krijgen omdat ze dan verkeerde dingen aanleren als compensatiebewegingen. Het woord klinkt spannender dan het is hoor, hier was de achterstand met een paar weken alweer ingelopen toen we eenmaal door hadden wat we moesten doen.