Auris kind laten testen?

Zit beetje met een dubbel gevoel mijn dochterje loop nu een jaar bij logopodie ze maakt nog niet hele groten sprongen
Ik kan haar goed verstaan maar bij logopodie maak nog geen goeie score als zo test word afgelegd ze heeft wel daar groten sprongen gemaakt.
Omdat toch achter loopt op haar leeftijd genoten met haar taal zijn wij doorverwezen naar auris en vandaag intake gesprek gehad.
Nu willen haar gaan testen op TOS is taalontwikkeling stoornis en als ze dat heeft krijg ook stempel wij willen haar niet gelijk stempel geven we willen haar ook graag helpen met haar taal als zo test krijg gaan ook kind testen adhd autisme ?dat wil echt niet.
Vind zo dubbel dit.ze is nog maar 4,5 dus ze mag nog jaartje exstra kleuteren wat is jullie mening?

1684 x gelezen, 1

reacties (28)


 • essie29

  Het is juist belangrijk dat dit gediagnosticeerd wordt. Jammer dat het pas zo laat is, want met TOS is het fijn als hier zo snel mogelijk de juiste behandeling kan plaatsvinden bij bv Kentalis.

 • Caroline27

  Ja we gaan haar zeker op laten testen ben benieuwd wat er uit komt ik denk oo 4,5 jaar nog niet heel laat is om op laten testen.

 • OemSaifeddin

  Ik zou juist gaan testen, ik ben blij dat ik dat traject heb gelopen met me oudste! Hij heeft de juiste begeleiding gekregen vanaf het begin tot nu

 • Caroline27

  Jou kind heeft ook TOS? Ja we gaan toch onderzoek aan dus ben heel benieuwd wat er uit komt.

 • OemSaifeddin

  Klopt maar daaruit is ook gebleken dat hij autisme heeft en ontwikkelingsachterstand op zowel taal en op cognitief gebied. Maar echt grijp de kans, dan heb je meer duidelijkheid en meer rust☺️

 • niobe

  Alleen met de juiste diagnose kan ze de juiste hulp krijgen. Gewoon laten testen dus.

 • My-two-Pride-and-Joys

  En wat is er mis met een stempel dan? Dan weet je zeker dat je de juiste hulp krijgt of dat alles is uitgesloten. Je kunt er maar het beste zo snel mogelijk bij zijn, zeker als ze nog volop in de taalontwikkeling zitten. Je hebt er niets aan om later achter de feiten aab te lopen doordat je er sneller bij had kunnen zijn. Dus zet je eigen ego even opzij en kijk wat het beste is voor je kind en laat haar testen. Komt er niets uit dan is het fijn, komt er wel wat uit dan is er nog geen man overboord en kan ze de juiste hulp krijgen.

 • Myrtheflower

  Een goede diagnose helpt bij een goede begeleiding van je kind. Een jaar kleuteren helpt helaas niet wanneer er daadwerkelijk sprake is van een TOS, dat is niet het beste voor je kind. (ik werk op Scheveningen met TOS, en ontwikkelingsachterstand, dus net niet dezelfde doelgroep omdat er vaak ook gedrag en lager iq bij komt kijken, maar ik zoe wel hoeveel baat deze kindjes hebben bij de juiste hulp door hun 'stempel'.

 • Anoniem000

  Mijn zoontje heeft autisme … niemand zag het, ik wel. Alles kwam thuis eruit. Door het label opende een weg van hulp waardoor dat nu goed gaat! Met taal bleef hij maar moeite houden net als met spelling maar volgens school vond ie het gewoon moeilijk. Ik vertrouwde het niet, zag hoe moeizaam het ging en pas nu in groep 6 getest. Blijkt een fikse taalstoornis. Had ik het maar eerder geweten want slim is ie wel en wat is ie er soms gefrustreerd door.

  Waar zit je angst precies? Wat is het ergste dat kan gebeuren? En wat als je nu niks zou doen, wat is dan het ergste?

 • Mijndraakjes

  Met 4,5 kan ze best al door hebben dat ze niet zo goed mee komt als de rest. Dat ze moeilijker verstaanbaar is en dat ze zich misschien zelfs anders voelt. Misschien nog niet, maar dan komt dat snel. En dan kan het ook voor haar een hele opluchting zijn dat er een naam aan gegeven kan worden. Dat het niet aan haar ligt en dat ze geholpen wordt met de juiste middelen. En daar moet je voor testen en heb je een stempel voor nodig. Uit ervaring kan ik je vertellen dat die stempel vaker positief dan negatief is

 • soccer-mom

  Wat is er mis met het testen? Wie zegt dat ze ook al die aandoeningen heeft. Er zit verder geen consequentie aan de uitslag verbonden. Wel geeft het jullie extra handvaten om je dochter verder te helpen. Ik was echt blij met de diagnose dyslexie bij mijn jongste. Daar kunnen we tenminste wat mee.

 • Grumble2.1

  Waarom geen test op adhd of autisme .. als hier wat uit komt is het daarna alsnog aan jullie wat je ermee gaat doen .. maar dan kan je iig gerichter hulp zoeken of bij school aangeven .. wanneer je de test laat doen dat is aan jullie

 • Javian

  Zeker doen! Uiteindelijk haal je hier alleen maar voordelen mee, zoals extra begeleiding. Ik ken ook kinderen die daardoor wel grote sprongen maken en zodoende gelijk of bijna gelijk zijn gaan lopen.

  Een stempel klinkt vaak negatief maar het opent ook de juiste deuren.

 • Pindakaasappel

  Al krijgt zij een stempel. Voor jullie kan het juist handvaten bieden en zij kan zo geruster zorg krijgen die zij nodig heeft. Als jullie niet willen dat iemand weet dat zij een stempel heeft, dan vertel je het diegene toch niet? Mijn broer heeft ook een aantal dingen en eigenlijk niemand weet ervan. Mijn ouders hebben daar bewust voor gekozen, alleen de instanties die hem begeleiden weten er van.

 • Ann-

  Onze zoon is toen ook in die molen terecht gekomen aangezien hij op zijn 4e amper sprak en rond zijn 6e nog niet zindelijk was.. hij is getest bij kentalis (audiologisch centrum) ook gespecialiseerd in TOS.. hij bleek een erge vorm van tos te hebben icm lichte vorm van autisme...

  Ik snap niet dat sommige mensen zo bang kunnen zijn voor DE STEMPEL!

  Mijn zoontje kon door de ambulante begeleiding vanuit hen op de basisschool doorgaan en heeft hierdoor veel meer zelfvertrouwen gekregen. Hij snapt nu veel beter wat hij leest ook al blijft spelling een dingetje..

  Hij en wij leerden veel beter met de situatie omgaan... (ook al heb ikzelf al bijna 15 jaar met mensen met een licht/zwaar verstandelijke beperking gewerkt.. was het juist fijn dat hij de zogenaamde stempel kreeg..

  Er zijn zoveel voordelen als je dit laat onderzoeken, hij /zij krijgt echt gerichte hulp bij wat hij nodig heeft, is minder overprikkeld (het valt op de leeftijd van 4 jaar nog niet echt op in de klas, maar een groep verder en het begint op te vallen, vooral bij begrijpend lezen.. hier lopen de kindjes met TOS compleet op vast.. hierdoor gaat alles moeilijker worden...

  Dus ik zou jou de tip geven, laat haar hierop testen..

  Maar wie ben ik😉

 • Caroline27

  Ja wij gaan maar ook doen denk dat voor haar wel goed is dat ze dan exstra ondersteuning krijg ik denk niet dat ze adhd of autisme heb maar dan weten we wat. Ja Tos zou kunnen hebben weet ook niet wat TOS precies inhoud is taalachterstand? Wel fijn dat jou zoontje gewoon op normale school kon blijven toen hij zo test aflegde mog je daar bij zijn?

 • Ann-

  https://www.kentalis.nl/tos

  Hier staat een link met wat TOS precies inhoudt en wat voor onderzoeken er plaats vinden. Tijdens de onderzoeken mag je wachten in de wachtruimte en krijgt je kind de onderzoeken en een gesprekje met een gedragsspecialist. Zo wordt het kind niet beïnvloed door de ouders die erbij zitten. Ik heb het als zeer fijn ervaren. Meer vragen mag je mij altijd een berichtje sturen

 • My-two-Pride-and-Joys

  En als je kind naar speciaal onderwijs zou moeten is dat ook geen ramp hoor. Het onderwijs is precies het zelfde alleen beter en meer afgestemd op het kinnen van een kind. Kijk naar je kind. Het is veel belangrijker om haar te waarderen om wie ze is en hoe ze is, dan haar te beoordelen op wat ze kan, nu of later. Als het kind maar goed in zn vel zit, maakt het onderwijs, in welke vorm dan ook niets meet uit en ook niet of ze bepaalde stempels hebben.

 • MiniMelii

  Ik werk op een kdv met een plusgroep. En snap dat het soms moeilijk is voor de ouders. Maar je helpt je kind er meer mee door wel te laten testen. Je wilt toch ook dat je kind de juiste begeleiding krijgt.

  Soms dan krijgen ze het advies om naar speciaal onderwijs te gaan kijken. Maar ouders willen dat dan niet en kiezen voor reguliere school. Dat is echt zielig voor het kind. Je hebt alleen je eigen kind ermee

 • boterbloemen

  Waarom zou je de testen op adhd, autisme ed niet willen? Die kunnen samenhangen met TOS. Met een diagnose kun je de juiste hulp voor je kind krijgen. Een 'stempel' betekent lang niet altijd een probleem hoor. Ik zou je zorgen bespreken met auris, laat ze je goed uitleggen waarom ze bepaalde testen willen doen en wat je met de uitslag kunt. En ook wat eventueel de gevolgen zijn van niet testen, mocht ze toch wel iets hebben. Dan kun je een goede afweging maken op basis van feiten ipv angsten.

 • Y1607

  Waarom zou je haat niet willen laten testen? Je kind verandert er niet van en blijft wie ze is. Het opent enkel deuren om makkelijker hulp te krijgen en meer begrip te krijgen.

 • Caroline27

  Zo vroeg stempel op haar naam wil ook weer niet nog zo klein als alleen word getest op TOs dan is goed wil niet dat op adhd autisme word getest.

 • Y1607

  Ook niet als er aangegeven wordt dat dit wenselijk is? Mocht er adhd of autisme uitkomen dan heeft je kind dit ook zonder stempel? Je kind verandert er niet door. Je zou enkel handvaten kunnen krijgen.

 • Vlindermoeder

  Er is niets mis met testen. Een TOS staat los van autisme, ADHD etc.

 • Nog-even!

  Voordat ze aan de beurt is, zal ze wel wat ouder zijn, gok ik... Ik denk dat het wel handig is om haar dan te laten testen... Er zijn al jaren nogal wat dingetjes waaraan je merkt dat ze niet "gemiddeld" is. Dat geeft niks, maar het is wel prettig als je haar de goede hulp kunt bieden. En daar is eerst onderzoek voor nodig

 • Caroline27

  Ja zo onderzoek willen binnenkort mee starten vandaag heeft intake gehad nu moet heel goed over na denken of zo onderzoek wil ze word dan overal op getest.

 • Nog-even!

  Ik zou het zeker doen! Het is alleen maar fijn voor haar, als ze de hulp krijgt die ze nodig heeft! Als jij zegt: "ze mag geen stempel krijgen", dan betekent dat ook dat zij de juiste hulp niet kan krijgen... Onze zoon is 10, en weet niet eens dat hij een "stempeltje" heeft... Maar hij voelt wél in het dagelijks leven dat hij bepaalde dingen erg moeilijk vindt... En als wij hem geen extra hulp gegeven hadden, was hij zich daardoor heel ellendig gaan voelen...

 • Duivelse-badeend

  Maakt het uit dat ze overal op getest wordt? Ja ze is jong maar hoe jonger ze zijn hoe sneller ze begeleiding krijgen en hoe beter ze zich straks zelfstandig in de maatschappij staande kunnen houden.

  Bij mijn oudste werd jaren lang niet naar me geluisterd waardoor hij zijn diagnoses vrij laat kreeg. Vervolgens van alles geprobeerd op regulier onderwijs maar omdat hij geen ‘gedrag’ liet zien viel hij door de mazen van t net. Inmiddels zelf keihard gevochten waardoor hij nu op SBO zit op zijn eigen leer lijn en ik heb m’n kind terug. Dat is namelijk de andere kant van geen diagnose….. geen diagnose betekend vaak geen hulp en ondersteuning, geen aanpassingen in onderwijs, op de tenen lopen van t kind en in overlevingsstand staan waardoor je kind niet zal ontwikkelen omdat daar geen ruimte voor is.

  Ik zou willen dat ze die testen zo jong bij m’n zoon hadden gedaan, dan had zijn wereld er nu heel anders uitgezien en dat bedoel ik ten goede van hem.