Wat doe je als een peuter overeet?

Mijn man vind dat ik meer moet beperken.. zelf vind ik dit lastig ☺️
Grote eter met voorkeur voor koolhydraten ☺️ We beïnvloeden dat stukje al wel zodat hij niet nog meer onnodig binnen krijgt.
Het is een tweede en krijgt echt af en toe wel wat lekkers maar niet dagelijks..
Echt veel lopen wil hij nog niet als in kms, heeft verder voldoende beweging door zn spel denk ik.
Wat zouden jullie doen zodat hij geen grote onbegrensde eter wordt?!

2307 x gelezen, 2

reacties (66)

1 2 • Aka-chan

  Ik zou niet begrenzen, en desnoods professionele hulp inschakelen of het wel of niet nodig is, en hoe je het het beste aan kan pakken. Ik heb geau paird in een gezin waarin het kind (2 jarige) door de ouders begrensd werd qua hoeveelheden en wat er gegeten kon/mocht worden, en ook al at het kind volgens mij niet buiten proporties veel (bij mij), was het HEEL erg bezig met eten, en hoeveelheden. Soms zelfs bijna dwangmatig veel van iets eten, want wie weet wanneer het het weer kreeg (oma die langskwam met koekjes (die de ouders nooit in huis hadden; geen snoep, geen koek); hebben bijna de Heimlich uit kunnen voeren, gelukkig waren een paar klappen tussen de schouderbladen genoeg, het kind moest daarna overgeven door het verslikken/stikken, en meteen daarna ging het huilen om meer koek weer...). Maar volgens mij beperkten deze ouders hun kind dus te veel, bij mij werd er niet extreem veel gevraagd naar eten, of eten naar binnen gepropt wanneer ik op het kind paste (naarmate ik de situatie en het karakter leerde kennen, de eerste weken dat ik er was werd er HEEL veel gevraagd en soms gehuild om eten). Ik merkte ook gewoon dat het kind bijvoorbeeld soms wel vol zat, maar alsnog om eten liep te vragen in sommige situaties, alleen omdat het van de ouders normaal niet mocht. Zo kwam ik er achter dat ik gewoon kleinere porties moest geven tijdens de avondmaaltijd, want het ging vooral om het nogmaals MOGEN opscheppen wat het kind graag wilde. Het at dus nog niet eens zo heel veel als ik de porties kleiner hield, het kind ging het echt om het extra opscheppen bijvoorbeeld.

  Ik gaf het weer keuzes terug, ipv weghalen, en dat deed het kind goed. Maar deze had dus wel een grens, maar was het eetgedrag aangepraat. Bij mij gaf het wel aan vol te zitten, en het overeten (en soms zelfs overgeven) gebeurde alleen met het kind bij de ouders.

 • Caatjemaatje

  Dankjewel voor het delen van jouw ervaring, heftig zeg! Onze peuter eet ook door bij opa en oma. En kdv geeft hem ook maximaal 3 boterhammen eigenlijk. Zal daar ook eens vragen of hij daar meer vraagt of eet tov leeftijdsgenoten ☺️

 • Aka-chan

  Ja, wie weet dat hij het beperken wel nodig heeft hoor, maar misschien dat deskundigen tips kunnen geven waardoor het kind het niet als zodanig voelt? Hopelijk komen jullie er uit wat werkt voor jullie; waar hij blij van wordt, maar wat ook gezond is

 • K-Mom

  Ik heb zelf een eetstoornis waarvoor ik in behandeling ben. Leg de focus niet op het eten, maar kijk naar wat eronder zit: waarom wilt hij eten? Heeft hij echt honger, geef hem iets gezonds.

  Maar blijft hij om eten vragen terwijl hij eigenlijk verzadigd zou moeten zijn, kijk dan of er niet iets anders is: troost nodig, verdriet, verveling, boosheid..

  Probeer niet te veel de focus te leggen op het eten zelf maar op de behoefte daarachter.

 • Caatjemaatje

  Dankjewel voor het delen van jouw kant. Ik heb contact gehad met een diëtiste en zij stuurde mij het volgende: Hij is nu nog jong en wellicht is de verhouding vetten-koolhydraten niet optimaal, waardoor hij zijn honger en verzadiginggevoel niet goed herkent. We gaan daar naar kijken. Hij eet gewoon echt gezond gelukkig dus dat is iets wat we zeker zo kunnen behouden ☺️

 • Memmy

  Als ik je reacties en bovenstaande zo lees lijkt het mij meer dat jij heel veel bezig bent met eten dan je peuter. Je weet precies hoeveel gram rauwkost/groente/havermout er gegeten wordt. Begrijp mij niet verkeerd: mijn oudste heeft geen natuurlijke rem, als baby dronk ze maar door en spuugde vervolgens heel veel. Dus wij beperken haar in de hoeveelheid eten dat ze mag op een dag maar niet per gram en er wordt ook gesnoept en op feestjes/feestdagen doen wij onze ogen dicht. Ik wil namelijk niet dat haar relatie met eten verstoord raakt. Ondertussen probeer ik haar aan te leren wat gezonde keuzes zijn etc. Nu is zij al wat ouder dus dan kan dat. Daarnaast beweegt de gemiddelde peuter veel meer dan deze tiener dus is het mijns inziens logisch dat er meer brandstof in moet. Ik ben wel van mening dat meerdere kleinere porties beter zijn voor de maag.

 • Caatjemaatje

  Wij weten gewoon wat een schep groente qua gewicht ongeveer doet aangezien we zelf voor de kids sportdieet deden. Weeg nu niet de porties af maar kan het goed inschatten. Zoals je gelezen hebt vind mijn man dat ik nog meer moet beperken ☺️

 • K-Mom

  Ik denk dat je het precies goed doet. Het is niet oke om zo bezig te zijn met eten, om daar de focus op te leggen. Kijk naar behoefte en begrens waar het ongezond wordt. Ik heb zelf een eetstoornis en probeer heel erg te zoeken naar hoe ik mijn kinderen een gezonde relatie met eten aan kan leren, en mijzelf.

 • Memmy

  Als ik je reacties en bovenstaande zo lees lijkt het mij meer dat jij heel veel bezig bent met eten dan je peuter. Je weet precies hoeveel gram rauwkost/groente/havermout er gegeten wordt. Begrijp mij niet verkeerd: mijn oudste heeft geen natuurlijke rem, als baby dronk ze maar door en spuugde vervolgens heel veel. Dus wij beperken haar in de hoeveelheid eten dat ze mag op een dag maar niet per gram en er wordt ook gesnoept en op feestjes/feestdagen doen wij onze ogen dicht. Ik wil namelijk niet dat haar relatie met eten verstoord raakt. Ondertussen probeer ik haar aan te leren wat gezonde keuzes zijn etc. Nu is zij al wat ouder dus dan kan dat. Daarnaast beweegt de gemiddelde peuter veel meer dan deze tiener dus is het mijns inziens logisch dat er meer brandstof in moet. Ik ben wel van mening dat meerdere kleinere porties beter zijn voor de maag.

 • Liesjesch

  Als jij vindt dat hij teveel eet dan biedt je hem toch minder aan?

  Doordat hij zoveel eet heeft hij denk ik ook minder snel een verzadigd gevoel. Breng je de porties terug past zijn lijf zich aan, en zal hij op een gegeven moment sneller een verzadigd gevoel hebben.

  Ik denk dat het jouw verantwoordelijkheid is in wat je peuter eet en de hoeveelheid.

 • Caatjemaatje

  Dat snap ik we begrenzen hem dus altijd maar leert geen grenzen aanvoelen dat is mijn zorg. We beperken alles.. Heb contact opgenomen met een diëtiste wbt de vraag hoe leert hij zelf wanneer hij vol zit.

 • Liesjesch

  Ja maar je geeft zelf aan dat je begrenzen moeilijk vindt...

  Ik zal kijken wat een gemiddelde peuter van zijn leeftijd nodig heeft en dat als basis nemen, je kan er best wat boven gaan zitten maar niet extreem.

  Je geeft zelf aan dat hij op een gegeven moment met zijn brood ging spelen... maar alsnog weer om een boterham vraagt. Ik zal dan geen boterham meer geven.. het spelen met eten zal voor mij een signaal zijn dat hij voldaan is.

 • mammavaneenmeisje

  Hier ook twee kinderen (bijna 2 en bijna 3) die eten als bouwvakkers. Schijnbaar hebben ze het nu gewoon nodig. Ik heb liever dat ze 5 á 6 boterhammen op een dag eten dan dat ze de hele dag bij de snoepjes pot hangen en vragen om snoep.

  Als je het echt vervelend vind zou je het brood voor je kindje in stukjes en per boterham op zijn bordje kunnen leggen. Langzaam eten geeft een verzadigend gevoel en desnoods een half uur voor het eten een fles drinken, dit geeft ook een bodem. Verder zou ik er nu niet teveel nadruk op leggen! Hou het eventueel in de gaten maar vergeet niet dat je kindje ook in de groei is!

 • Dok

  Mijn kleine eet ook als een bootwerker en krijgt meer als hij vraagt en stopt vanzelf als hij genoeg heeft gehad (al is dat soms later dan ik verwacht). Ik zie wel echt verschil of hij volkoren brood of bruin brood krijgt. Daarnaast altijd stukjes fruit die hij met een vork moet prikken (circa 3 stuks per dag). S middags ook nog plakjes komkommer, reepjes paprika, snoep tomaat etc. En yoghurt met een lepel en stukjes diepvries fruit als toetje. Warme maaltijd is >1kg groente voor zijn drieën met wat aardappelen/zilvervliesrijst of volkoren pasta en beetje vlees of vis. Gewicht en lengte op -1sd. Geef gezond, vezelrijk en het komt bijna altijd wel goed. In hele zeldzame gevallen blijken kinderen echt geen rem te hebben, maar dan slopen ze je kasten open omdat ze nog honger hebben

 • Assepoester86

  Onze zoon van 3 eet ook onwijs veel. Veel volkoren , volle producten en vaak is dat groente en fruit. Hij groeit goed en heeft geen gram vet. Laat hem dus lekker zijn gang gaan. Mijn man en ik eten ook best veel en komen ook niet aan. Mijn man neemt elke dag een half brood mee naar werk en ik 8 sneden.

 • Caatjemaatje

  Wij eten ook enkel vezelrijke volkorenproducten etc. Qua voeding ben ik zelf altijd heel alert op wat gezond en voedzaam is. Ons zoontje is wel echt vetjes aan het ontwikkelen ☺️

 • Assepoester86

  Dat hoor je me ook niet zeggen. Het is echt onze bouw. Wij komen gewoon maar heel weinig aan.

 • My-two-Pride-and-Joys

  Wat voor brood eten jullie dan? Wit, bruin? Wit brood vult in ieder geval niet, dus ik zou voor donkerbruin brood gaan. Verder vind ik het niet overdreven veel eerlijk gezegd. Hier een dreumes die ook flink kan eten, waarbij ik me ook wel eens afvraag waar hij het laat. Maar hij beweegt natuurlijk ook heel veel, loopt constant rond, zit geen seconde stil, dus ja dan verbruik je ook gewoon ontzettend veel.

  Ik zou dus gaan kijken naar eten dat gezond is, maar waar je ook snel verzadigd van raakt. Volkoren producten, kwark met fruit een goede gezonde maaltijd.

  Ik maak me in ieder geval geen zorgen om het eetgedrag van mijn zoon. Hij geeft zelf aan wanneer die vol zit en dan eet hij ook niet meer. Ik zou me pas zorgen gaan maken als hij blijft eten, en vervolgens de boel weer uitspuugt en dan wéér gaat eten. Maar met gezonde honger, mogen ze hier zoveel eten als ze op kunnen. Zo lang je gewoon gezonde voeding aanbiedt, is er niets aan de hand lijkt mij..

 • Caatjemaatje

  Ze krijgen enkel bruin brood van de bakker en soms in het weekend hard biologisch brood van de Lidl. Onze kinderen kunnen geen melk verdragen wat in bijna al het wit brood zit dus ze zijn niet anders gewend dat bruin brood (pittenvolkoren, soms bustarwe als ze mogen kiezen bij de bakker).

  Volkoren zit wel goed, melkproducten mogen ze dus niet ☺️

  Het is absoluut niet zo dat hij snoept, eet gewoon veel meer dan nodig (anders zou hij ook geen vetjes gaan ontwikkelen toch)

 • My-two-Pride-and-Joys

  Mijn peuter heeft ook vetjes hoor. Maar dat associeer ik echt nog niet met te dik worden. Toen mijn oudste nog naar het cb ging, begon de verpleegkundige aldaar ook over een diëtiste te zeiken, dat ik daar heen moest want hij was toch wel een hele kilo te zwaar! Nou ik ben toen even goed pissig geworden, mijn zoon at gewoon goed. Hij at voldoende gezond eten, maar mag hier ook elke dag wat lekkers hebben, iets dat minder gezond is. Daar is namelijk niets mis mee. Toen dat tegen ons gezegd werd, was hij denk ik 3 jaar. Nu is mijn zoon 8 jaar en zit er geen grammetje vet meer aan. Als ze straks wat ouder worden gaan ze ook in de lengte groeien en zie je er niets meer van terug. Ik zou me pas zorgen gaan maken als je kind 5 is en dán dikker begint te worden. Maar met een peuter ga ik echt nog niet naar een diëtiste toe. Zeker als je zelf weet dat het gewoon goed en gezond eet.

 • Caatjemaatje

  Ze krijgen enkel bruin brood van de bakker en soms in het weekend hard biologisch brood van de Lidl. Onze kinderen kunnen geen melk verdragen wat in bijna al het wit brood zit dus ze zijn niet anders gewend dat bruin brood (pittenvolkoren, soms bustarwe als ze mogen kiezen bij de bakker).

  Volkoren zit wel goed, melkproducten mogen ze dus niet ☺️

  Het is absoluut niet zo dat hij snoept, eet gewoon veel meer dan nodig (anders zou hij ook geen vetjes gaan ontwikkelen toch)

 • mammavaneenmeisje

  Hier ook twee kinderen (bijna 2 en bijna 3) die eten als bouwvakkers. Schijnbaar hebben ze het nu gewoon nodig. Ik heb liever dat ze 5 á 6 boterhammen op een dag eten dan dat ze de hele dag bij de snoepjes pot hangen en vragen om snoep.

  Als je het echt vervelend vind zou je het brood voor je kindje in stukjes en per boterham op zijn bordje kunnen leggen. Langzaam eten geeft een verzadigend gevoel en desnoods een half uur voor het eten een fles drinken, dit geeft ook een bodem. Verder zou ik er nu niet teveel nadruk op leggen! Hou het eventueel in de gaten maar vergeet niet dat je kindje ook in de groei is!

 • mammavaneenmeisje

  Hier ook twee kinderen (bijna 2 en bijna 3) die eten als bouwvakkers. Schijnbaar hebben ze het nu gewoon nodig. Ik heb liever dat ze 5 á 6 boterhammen op een dag eten dan dat ze de hele dag bij de snoepjes pot hangen en vragen om snoep.

  Als je het echt vervelend vind zou je het brood voor je kindje in stukjes en per boterham op zijn bordje kunnen leggen. Langzaam eten geeft een verzadigend gevoel en desnoods een half uur voor het eten een fles drinken, dit geeft ook een bodem. Verder zou ik er nu niet teveel nadruk op leggen! Hou het eventueel in de gaten maar vergeet niet dat je kindje ook in de groei is!

 • Caatjemaatje

  Dankjewel voor jouw reactie. Sinds twee maanden hapt hij regelmatig zijn boterhammen af, daarvoor altijd met een vorkje geprikt.. heeft geen invloed op de heiveelheid die hij eet. Vandaag 150CC gedronken voor de lunch en at daarna gewoon 4 boterhammen. Misschien dat dat enkel vandaag zo is zal het deze week elke dag eens proberen. Wat hij nu tot een uur gegeten heeft:

  07.30 havermout 35gr droog (nat 125gr) met grote peer 125 gr is dus een portie voor volwassenen

  Beker water 120CC

  10.15 kapje brood bij de bakker

  11.30 knijpfruit en rozijntjes bij oma, verdunde sap 150CC

  12.15 4 boterhammen met zowel vlees pindakaas als zoet beleg

  En toen begon hij te spelen met zn brood als vliegtuigje en hebben we gezegd dat hij klaar was maar vroeg om nog een boterham ☺️

  Groei is wel zo maar maag oprekken is niet nodig. Diëtiste heb ik met mijn andere zoontje als baby bezocht en zei ook dat veel mensen dit helaas wel toe laten. Beter meer kleine porties per dag..

  En zeuren hier niet om snoep omdat ze het toch niet krijgen 😊 maar ook dat zou hij anders wel doen hoor (en dat is ook logisch voor de meeste kinderen is dat zo toch)

 • mammavaneenmeisje

  Eerlijk? Ik vind het niet schrikbarend veel. Onze kinderen eten dit ook echt weg maar als ze vol zitten spelen ze ook met hun brood. Misschien is het veel maar ik zie bij onze eigen kinderen echt dat ze halverwege de middag om eten vragen als ze minder krijgen.

  Het feit dat je zoontje met z’n brood ging spelen is positief. Hiermee geeft hij signaal aan dat hij vol zit. Zou het niet zo kunnen zijn dat hij jullie uit wil proberen door een nieuwe boterham te vragen? Kijken hoe ver je bij papa en mama kan gaan?

 • Lynn-

  Mijn ervaring is dat ze op een bepaald moment veel gaan eten. Ik zag dit ook bij kinderen in de familie... Het gaat vanzelf wel weer over. Te dik? Dat lopen ze er wel weer af. Onzin om daar voor naar een diëtist te gaan, dan kan je voor elk dingetje wel ergens hulp inschakelen :)

 • At85!

  Tussen de middag een voedzame, warme maaltijd aanbieden.. Verder komt die begrenzing op een gegeven moment wel. Hij heeft jullie daar nu nog bij nodig.

 • JustAMom

  Sommige kinderen kunnen inderdaad zelf niet aanvoelen wanneer ze vol zitten. Mijn zoontje lijkt het ook slecht aan te voelen maar gaat spugen als hij teveel op heeft (15 mnd). Toch zou ik mij geen zorgen maken hoor. Misschien eens met een diëtist bespreken. Als jouw moedergevoel zegt dat het niet klopt, dan moet je het gewoon aankaarten.

  Ik zou zelf niet begrenzen als ze écht blijven aangeven dat ze trek/ honger hebben. Dan gaan ze later, als ze onder moeders vleugels vandaan zijn, misschien juist wel helemaal los. Maar wel gezonde dingen blijven aanbieden. Succes!

 • Caatjemaatje

  Ja precies je slaat de spijker op zn kop! Ik zal hem vandaag bijna onbegrensd laten eten.. vanmorgen een havermoutpap op van 35gr droog (nat 125gr) met grote peer 125 gr. Dat is wat een volwassene mag bij een normaal dieet.. stopt ook niet na 20 min lepelen helaas 😮

 • noemmijmaarmama

  Waarom maak je je zorgen of hij zichzelf niet leert begrenzen? Welke gedachten zit daarachter? Ik maak me daar namelijk nooit druk om en mijn zoontje eet ook echt veel, niet veel minder dan jouw zoontje als ik het zo lees en hij is pas 19 maanden en krijgt daarnaast nog +- 3x borstvoeding. Wij geven hem gewoon op gevoel wat we denken dat hij nodig heeft en als hij meer vraagt krijgt hij dat (van gewoon gezond eten uiteraard, niet van koekjes ofzo). Zolang hij goed groeit en op gewicht blijft lijkt het me prima?

 • Caatjemaatje

  Mijn zorg is dat hij niet leert wanneer hij vol zit en een te grote eter zal worden met alle gevolgen van dien. Als hij nu stevig is maar we grenzen kent is dat prima.. alleen heeft hij geen rem 🤭

 • boterbloemen

  Veel groenten en eiwitrijk voedsel (dat vult langer).
  Eet op vaste tijden (je maag went daar aan).
  Drink voldoende (dorst wordt vaak verward met honger).
  Geef niet meer dan 1x extra als het bord leeg is. Jij bepaalt wat hij mag eten, hij bepaalt wat jij er van eet (in zijn geval waarschijnlijk: alles op).
  Zo maak je het voor jezelf makkelijker nee of stop te zeggen, want je weet dat hij voldoende heeft gehad, en hij went aan wat hij krijgt.

  Zo bepalen jullie wat normaal is, en leert hij dus wat jullie normaal is.

  Maar ik zou hem toch eens een dag laten eten, gewoon op een normale dag met normaal eten. Want je denkt nu dat hij zal blijven eten, maar je weet niet of hij dat doet. Laat hem eens die vierde boterham pakken, misschien gaat die niet eens op. Vragen om eten kan ook een gewoonte zijn, of grotere ogen dan de maag.

  Ik heb allemaal grote eters, mijn vier- en zesjarige eten minstens zoveel als ik, soms meer. Mijn driejarige eet ook 5 boterhammen per dag. De lunch is hier 1 groot bunkerfestijn. Ze zijn allemaal iets bovengemiddeld, rond de +1 lijn, en prima op gewicht. De verbranding ligt ook gewoon hoog.

  Hoe sommige kinderen in zo'n peuterfase soms overleven op twee happen brood en een stuk fruit is mij echt een raadsel als ik zie wat ze hier verslinden🙃

 • Caroline27

  Nou heb liever jou kinderen die lekker goed kunnen eten hoor. Mijn 2,5 jarige maak je 1 boterham smorgens na 4 hapen schuif heel haar bord weg en ze eet niet veel hoor en mij 4,5 jarige krijg net 1 boterham op smorgens

 • Caatjemaatje

  Dat begrijp ik helemaal en wij zijn blij dat eten hier een feestje is maar wil toch liever dat hij een grens leert voelen ☺️

 • boterbloemen

  Snap ik! Ik vind het ook prima zo 😊

  @caatjemaatje: ik kan hieronder niet reageren, dus even zo. Waarom is het zo belangrijk voor je? Veel eten betekent niet té veel. Hij kan het gewoon nodig hebben. En je weet niet eens wat hij weegt. Een beetje vet bij een peuter is niet gek, hier dijen ze altijd eerst wat uit voor ze omhoog schieten. En dat je hem als peuter nog moet vertellen dat hij genoeg heeft gehad is echt heel normaal, een peuter hoeft dat nog niet te kunnen. Zeker niet op een feestje met allemaal lekkers. Ik denk dat je het een beetje los moet laten. Straks wordt eten nog een 'ding' voor hem, dat wil je al helemaal niet

 • Caatjemaatje

  Dat begrijp ik helemaal en wij zijn blij dat eten hier een feestje is maar wil toch liever dat hij een grens leert voelen ☺️

 • Nog-even!

  Overleg eens met een dietist hoeveel normaal is bij zijn lengte. Ik vind 3 boterhammen tussen de middag veel. Dat eet mijn 12-jarige. Maar...een dietist kan jou beter vertellen wat gezond is: mijn kind is jouw kind niet, dus misschien geen goed vergelijkingsmateriaal

 • Paprikaplantje

  Mijn peuter van 3 met ondergewicht eet 2-3 boterhammen tijdens de lunch🙈

 • flierefluiter

  Hier idem. Alleen dan een dreumes van bijna 2 ;)

 • boterbloemen

  Hier ook hoor. De driejarige eet er ook 3 bij de lunch, de vierjarige 4 en de zesjarige 5

 • Nien33

  Onze 3-jarige eet op sommige dagen 5 a 6 boterhammen bij de lunch. En dan heeft hij er al 2 op bij het ontbijt. Maar hij is broodmager, dus ik maak me er geen zorgen over. Blijkbaar heeft hij het nodig, want ook het avondeten gaat er dan nog prima in.

  En in sommige periodes eet hij dan weer minder. Hij geeft het dus zelf aan.

 • ~mie~

  Het belangrijkste om in de gaten te houden is zijn BMI. Als dat normaal is, dan zou ik me niet te veel zorgen maken. Op die leeftijd reguleren de kinderen zichzelf al behoorlijk goed (op vlak van eten bedoel ik). Zit hun maag vol, dan stoppen ze vanzelf. Het is heel belangrijk dat kinderen dat zelf leren voelen en dat dit niet extern wordt gereguleerd. Verder is de regel dat jullie als ouders kiezen wat hij eet, en het kind kiest hoe veel. Zo lang jullie gezond eten aanbieden en je kind ook genoeg beweging krijgt, kan er weinig misgaan. Blijft hij aangeven dat hij nog wil eten, dan heeft hij meer dan waarschijnlijk honger.

  Wij hebben een goed bevriend koppel met drie kids van dezelfde leeftijd als de onze. Ik schrik echt elke keer dat zij blijven eten. Hun driejarige eet meer dan ik. Ik moet steeds héél veel extra eten voorzien . Maar de kinderen zijn gezond, wat ronder dan de mijne, maar zeker normaal. Heb je toch echt zorgen en vragen hierover, dan raadpleeg je best je huisarts.

 • Caatjemaatje

  Dankje precies dat stukje is mijn zorg.. het zelf leren aanvoelen doet hij echt niet ☺️ Niet gedacht aan raadplegen bij huisarts, zal eerst een bij het cb navraag doen en eventueel de huisarts goede tip dank

 • Raintje

  Zolang hij meer eet in de hoofdmaaltijden kan dit naar mijn idee niet veel kwaad. Zolang het niet buitensporig wordt natuurlijk. Wat eet hij dan zoal?

  Mijn kindje had toen hij net 2 was enorme honger. At sochtends 3 snee brood en smiddags ook. At ook een redelijk portie warm. Nu eet hij weer 2x 2. En aanzienlijk minder avondeten. Als hij nu tussendoor honger heeft krijgt hij extra fruit of een knijptoetje.

  Qua curve zit hij zowel met lengte gemiddeld en gewicht een lijntje daaronder, dat is altijd zo geweest.

 • Caatjemaatje

  Ik zie dat hij te dik wordt voor zn lengte maar dat is mijn zorg niet.. de zorg is hoe leer je een overeter een grens te voelen???

  Voorbeeld

  Vandaag een feestdag papa is jarig en overal in begrensd maar dus meer gehad dan normaal

  Ontbijt meer dan drie boterhammen met 2x zoet en fruitsalade aardbei en blauwe besjes zeker 120 gram

  Tijdens kabouterpad een koekje wat in dat rugzakje zat.

  Lunch een bruine tosti met geitenkaas, volkoren beschuit met aardbei en pakje drinken van het kabouterpad en 1/4 de appel en 1/2 banaan

  Na middagslaap een stukje appeltaart

  Vanavond hebben we een hapjesavond gehad omdat papa jarig is.

  Eerste hapjes ronde 6 groentestukjes (rauwkost)

  Daarna 6 hapjes (lees gehaktballetjes worstjes kaasjes bittergarnituur stokbroodje picos miniworstenbroodje etc) Elke ronde een minder.

  Meneer heeft dus 15-20 reepjes paprika/schijfjes komkommer/ tomaatjes/ olijfjes op.

  En dus 15 verschillende hapjes qua vlees en koolhydraten op (denk aan een kalkoen gehaktballetje, mini worstenbroodje, mini frikandel. bitterbal etc maal 15 max 20 hebben niet geteld.. geen kleine hapjes naar mijn idee in deze hoeveelheid..)

  En dan nog boos dat hij niet meer mag 😮

  Weet niet wat zn lengte is draagt maat 92 en weegt 13,5-14 kilo laatste keer dat ik hem woog.

  Punt is niet zozeer weegt hij te zwaar oid. Maar hoe bescherm ik hem tegen een toekomst waarin hij nooit zn grens leert kennen wbt eten? Als ik altijd bepaal en begrens blijft hij zn maag oprekken denk ik..

 • tweede83

  Mijn zoon kon ook veel eten. En was altijd te dik. Ik bleef ook steeds op voeding letten. Ik zou ontbijt wel minderen. Dan bij het ontbijt en lunch beide 2 broodjes doen. Niet meer. Stuk fruit geven kan ook altijd. Mijn zoon werd na zijn 3e slanker en nadien te dun. Hij eet normaal. Hij eet goed. Mijn dochter heeft nu maat 98 bijna en is 14kg, bijna 3.5 Jr. Eet ook goed.

 • Assiral

  Als wij een verjaardag hebben dan zorg ik er altijd voor dat ze thuis niet teveel eet. Want op verjaardagen staat er de hele tijd wat op tafel en dan is het lastig om niks te nemen.

 • Myrtheflower

  Jij bepaalt de grens. Klaar is klaar. Wanneer jij vind dat hij genoeg heeft. Je kan mij niet vertellen dat 4 boterhammen niet voldoende is om de dag op door te komen ;). Dus niet uitgaan van zijn grens, maar zelf de grens bepalen. Dus duidelijk aantallen aanleren. Wat wij thuis wel doen is altijd rauwkost beschikbaar hebben. Heb je echt honger, dan kun je altijd nog een komkommertje eten, of een bekertje water drinken. Maar vooral dus aanleren gezond te eten, en maximale aantallen aanleren zodat hij de grens weet doordat er regels gesteld zijn.

 • Assiral

  Tja met koolhydraten is niet perse heel veel mis.

  Zoals volkoren brood, volkoren crackers, aardappelen, volkoren rijst etc.

  Maar je schrijft niet wat hij precies eet dus ik heb geen idee wat hij eet op een dag.

  Hier een peuter van 3 die eet:

  In de ochtend 2 volkoren boterhammen en een beker melk.

  Tussendoor een snoepje of koekje

  Voor de middagslaap 1 a 2 boterhammen

  Na het slapen fruit als ze dat wil (vaak niet) of rijstwafel of cracker oid.

  Avondeten (is tegenwoordig drama dus eet misschien 2 happen, voorheen een heel bord)

  Toetje meestal vla of een beker melk.

 • Caatjemaatje

  Ja ik vind het lastig omdat elke dag anders is maar sowieso elke ochtend bijna een volwassen portie havermout met 1/2 stuk fruit of 1,5 a 2 boterhammen en dan mag hij dus niet meer wil dat wel. Fruit in ochtend 1/1,5 stuks. Lunch 2,5 a 3 boterhammen begrensd door ons durven hem niet door te laten eten want bij vier stopt hij nog niet vrezen we. Tussendoor groente of rauwkost over de 100gr. En avondeten 120-180 gram groente ligt er aan hoe lekker hij het vindt, koolhydraten 50-75gr en vlees 50-60gr ook alles door ons begrensd. Toetje soms wel soms niet (kan fruit zijn, kan bak alpro zijn)

 • Assiral

  Lijkt me gewoon een gezond menu hoor. Wees blij dat hij alles lekker eet. En begrenzen daar heeft hij jullie bij nodig, dat kan een kind op die leeftijd nog niet zelf. Als het aan mijn dochter is eet ze bij ontbijt en lunch ook 5 boterhammen weg, maar omdat ík weet dat dat niet gezond is krijg ze dat niet. Kinderen zijn niet instaat om zelf te denken “als ik teveel eet krijg ik overgewicht (met de gevolgen)”. Dus wat je nu doet is prima hoor.

 • NewBaby2018

  Hier zijn de momenten dat ze heel veel eten, overeten of hoe je het ook wil noemen, periodes dat ze in een groeispurt komen/zitten.

  Ik laat het gaan, beperk het bijvoorbeeld alleen in beleg. Na 3 boterhammen oid met beleg nog trek? Dan maar een droge cracker, broodje of beschuit.

  Het trekt dan na een paar dagen wel weer recht en normaliseert het weer en zijn we weer een kledingmaat verder 🤭

 • Caatjemaatje

  Bij ons zoontje is dit echt standaard.. heeft gewoon nooit genoeg. Alleen een paar dingen waarvan hij zegt die lust ik niet 🤭 Er is echt geen normale grens dus wat zou je dan doen? Hij begint echt bol te worden over zn hele lichaam zeg maar dus je ziet dat hij aan het overeten is ☺️

 • Mykha

  Wat eet hij dan zoveel? In een groeispurt kunnen kinderen heel hongerig worden. Dat je hem niet oneindig veel snoepjes en koekjes geeft is logisch, maar een extra boterhammetje of extra schep aardappel kan niet zoveel kwaad toch? Zijn ook koolhydraten

 • Caatjemaatje

  Hij eet altijd al veeeeel ☺️ Zit niet in een groeispurt.. heeft gewoon echt geen rem. Eet zn broer die ook grote eter is eruit. Ook familie geeft ons terug dat ze hem moeten begrenzen als hij daar eens eet ☺️

 • Nog-even!

  Waarvan eet hij dan zoveel? Brood? Je mag echt na 3 boterhammen zeggen dat het genoeg is. Dat hoort bij goed voor je kind zorgen: grenzen aangeven. Kinderen mogen niet zelf verantwoordelijk gemaakt worden voor hun eigen gezondheid...

 • Caatjemaatje

  Hij eet alles zonder grens 😂

 • Nog-even!

  Ja, daarom zullen jullie de grenzen moeten aangeven. Jullie bepalen wat er op zijn bord komt. Dat begint bij het ontbijt: 2 bruine boterhammen is echt genoeg. Veel kinderen op die leeftijd eten er maar 1 als ontbijt. En als er fruitsalade bij is, dan 1 boterham en een bakje fruit. Maar niet en, en en.... Je rekt idd zijn maag op en hij leert niet om genoegen te nemen met een normale portie...

 • Caatjemaatje

  Dat doen we ook.. maar hoe leert hij zichzelf begrenzen dan??? Dat hebben ze toch nodig voor hun eigen toekomst ☺️

 • Nog-even!

  Dat leert hij doordat jullie het nu voor hem gaan doen. Hij is nog erg jong. Met een jaar of 11 kan hij het hopelijk zelf... Jullie geven hem het voorbeeld. En doordat hij gaat leren tevreden te zijn met wat hij krijgt, kan op den duur zijn lijf beter aanvoelen wanneer het genoeg is. Dat seintje herkent hij nu duidelijk nog niet. Dast bij de leeftijd.

 • Grumble2.1

  Wat vinden jullie veel eten en hoe is zijn gewicht en lengte in verhouding .. het heeft met zoveel factoren te maken

 • Caatjemaatje

  Ontbijt havermout 25gr drooggewicht met halve stuk fruit (heb dat gehalveerd was eerst heel stuk)

  10.00 1-1,5 stuk fruit

  12.15 2,5 boterham (max 1 zoet appelstroop of jam met feestdagen vruchtenhagel of pure choco hagels)

  Na zn slaapje rond 15.00 100-120 gr rauwkost met hummus, 2 rijstewafels, 2 soepstengels oid

  17.45 120-180gr groente, koolhydraten 50-75gr en vlees 50-60gr en niet dagelijks een toetje (bakje alpro ongezoet met wat fruit of een fruitalpro gemengd)

  Drinken water en thee en bij oma een verdunde sap.

  Krijgt bij oma altijd snoepjes; doos rozijntjes met twee of drie kleine snoepjes (wat wij niet fijn vinden maar sommige oma’s vinden dat ze het zelf mogen bepalen..) thuis een a twee keer snoepje oid per week tenzij feest.

  Vandaag een feestdag papa is jarig en overal in begrensd maar dus meer gehad dan normaal

  Ontbijt meer dan drie boterhammen met 2x zoet en fruitsalade aardbei en blauwe besjes zeker 120 gram

  Tijdens kabouterpad een koekje wat in dat rugzakje zat

  Lunch een bruine tosti met geitenkaas, volkoren beschuit met aardbei en pakje drinken van het kabouterpad en 1/4 de appel en 1/2 banaan

  Na middagslaap een stukje appeltaart

  Vanavond hebben we een hapjesavond gehad omdat papa jarig is.

  Eerste hapjes ronde 6 groentestukjes (rauwkost)

  Daarna 6 hapjes (lees gehaktballetjes worstjes kaasjes bittergarnituur stokbroodje picos miniworstenbroodje etc) Elke ronde een minder.

  Meneer heeft dus 15-20 reepjes paprika/schijfjes komkommer/ tomaatjes/ olijfjes op

  En dus 15 verschillende hapjes qua vlees en koolhydraten op (denk aan een kalkoen gehaktballetje, mini worstenbroodje, mini frikandel. bitterbal etc maal 15 max 20 hebben niet geteld.. geen kleine hapjes naar mijn idee in deze hoeveelheid..)

  En dan nog boos dat hij niet meer mag 😮

  Weet niet wat zn lengte is draagt maat 92 en weegt 13,5-14 kilo laatste keer dat ik hem woog.

  Punt is niet zozeer weegt hij te zwaar oid..

  Maar hoe bescherm ik hem tegen een toekomst waarin hij nooit zn grens leert kennen wbt eten? Als ik altijd bepaal en begrens blijft hij zn maag oprekken denk ik

 • Vlindermoeder

  Ben ik de enige die wat hij op een normale dag krijgt niet zo schokkend vindt? 🙈 Ik zou na zijn middagslaapje alleen wat minder geven. Ik vind zelf 2 rijstwafels of 2 soepstengels niet nodig. 1 is toch genoeg? Of alleen de rauwkost. Dat is nooit verkeerd. Edit: ik lees nu ergens dat het een portie havermout is voor een volwassene. Dat zou ik ook minderen of vervangen door/afwisselen met 2 sneetjes brood.

  Wat hij op de verjaardag van papa heeft gegeten vind ik wel bizar veel, maar het is een feestdag. Dat loopt toch altijd iets anders. Misschien heeft hij gewoon honger. Ik at toen ik op de basisschool zat 4 sneetjes brood tussen de middag en naar de middelbare nam ik zelfs 6 sneetjes brood mee in het begin. Ik had het echt nodig.

 • flierefluiter

  Ik vind het ook niet extreem veel. Dochter hier van bijna 2 jaar ontbijt al een eeuwigheid met 2 boterhammen. Vaak lunch van 2 of 3 boterhammen. Tussendoor 2 stuks fruit. Rauwkost. Rozijntjes. Avondeten kan ze flink bunkeren als ze wil.

  Maak ik me zorgen? Nee. Ze is al 94 cm. Weegt 13 kg. Het is altijd een lange dame geweest met flinke eetlust. Ik denk niet dat dit haar is aangeleerd door het oprekken van de maag oid

 • Grumble2.1

  rijst wafels of soepstengels vult niet dus dat soort dingen heeft geen toegevoegde waarde ..

  Ik mis avocado en ei .. meer eiwitten is vullend ..

  Verder vind ik dat het er super goed uit ziet maar zou je idd gewoon kunnen negeren als hij blijft vragen.. het is soms meer een gewoonte dan echt trek hebben .. ook voor later hou je dat gewoon aan en zodra oud genoeg beginnen met uitleggen

 • -mamavanM-

  Ik vind het eerlijk gezegd ook wel meevallen hoor? Denk gewoon dat als je het zelf teveel vind.. gewoon moet minderen.

  Mijn zoontje (22m) staat regelmatig bij de snoepkast met: “zullen we eten?”.

  Terwijl hij echt genoeg binnen krijgt op een dag.

  Vaak geef ik daar gewoon niet aan toe en bied ik hem drinken of een fruitje/komkommer aan als hij echt honger heeft.

  Je hebt het zelf in de hand. Hij kan nog niks voor zichzelf bepalen natuurlijk.


1 2