Flesweigeraar - binnenkort kinderdagverblijf, tips?

Ons meisje moet over goeie twee-drie weken voor het eerst naar het kinderdagverblijf.
Ik geef borstvoeding en de bedoeling is dus ook om haar afgekolfde melk mee te geven, die ze dan met de fles zou krijgen.
We zijn al meer dan een maand bezig om ons meisje te laten wennen aan de fles. De allereerste twee keren heeft ze de fles aanvaard (met een Calma-speen van Medela, waarbij ze dezelfde zuigtechniek kan gebruiken als aan de borst), dit was op twee verschillende momenten, met een paar dagen tussen. Daarna heeft ze plots een afkeer gekregen van de fles en begon ze al te wenen als ze de fles nog maar zag.
Op aanraden van onze vroedvrouw hebben we er dan een week tussen gelaten voor we opnieuw de fles trainen, zodat ze minder die negatieve associatie heeft met de fles en zijn we veranderd van speen, naar gewone spenen. We hebben al geprobeerd met de gewone siliconen speen van Medela, een gewone rubberen speen en nu ook de Easy Start van MAM met zo’n plattere speen. Ons meisje begint niet meer te huilen als ze de fles ziet, maar ze drinkt er ook niet echt van.
We mogen deze over haar lippen wrijven en in haar mond stoppen (wat we positief bevestigen), maar ze drinkt er niet van. De melk die vanzelf uit de speen loopt, laat ze meestal ook gewoon uit haar mond lopen, in plaats van door te slikken. Ze zuigt ook echt niet aan de speen, maar gaat er ook niet meer van huilen. Ze lijkt het eerder een spelletje te vinden.
We proberen elke dag even te oefenen met de fles. Tijdens de week doe ik de flessentraining, omdat mijn man te laat thuiskomt en we vers afgekolfde melk willen gebruiken (als mijn man thuiskomt is ze meestal net aan haar nachtslaapje begonnen). In het weekend neemt mijn man de flessentraining over. We zorgen er ook voor dat ze niet keimoe is en dat ze ook niet keiveel honger al heeft.

Dingen die we dus al geprobeerd hebben: verschillende spenen, speen opwarmen onder warm water en in de moedermelk doppen. Het geven op verschillende momenten in de dag ( ‘s morgens, ‘s middags of ‘s avonds), zowel mijn man als ik die de flessentraining proberen.
Ondertussen komt de startdatum op de creche steeds dichterbij. Ik zou graag hebben dat ze de fles aanvaardt voor ze start. Er zijn al mensen die ook hebben gezegd, dat als ze echt honger heeft op de creche, ze de fles wel zal moeten aanvaarden, maar dat die eerste keren dan wel moeilijk zullen gaan en ik wil graag zo’n mini-traumamomenten op haar eerste dagen in de creche vermijden want het zal sowieso een grote aanpassing zijn.
Hebben jullie hier ervaring mee en nog bijkomende tips?

P.s. Ook de tut/fopspeen wil ons meisje niet hebben.

622 x gelezen, 2

In Baby

reacties (18)


 • Rozemama

  Hier heb ik dat ook gehad. Eerste dag op de crèche dronk ze niets, en daarna ging ze steeds beter de fles accepteren. Ze heeft nooit heel veel gedronken uit de fles, en moest ‘s avonds altijd bijtanken...Maar op deze manier ging het wel.

 • Dane

  Ik zie dat je dit zegt in een reactie;"Het is vers afgekolfde moedermelk, dus die is tussen de lichaamstemperatuur en kamertemperatuur in". Maak je de melk niet opnieuw warm dan? Bedoel als je het gekolfd hebt, geef je het haar dan direct? Fles zelfs koelt namelijk wel af... Mijn dochter drinkt ook alleen uit de fles als deze lekker warm is. Als ik het gekolfd heb en het haar dan meteen geef, drinkt ze het echt niet. Moet eerst wat warmer gemaakt worden. Misschien dat dat helpt ?

 • B756

  Als ik het zo lees, dan denk ik: je probeert te veel verschillende dingen. Laat haar wennen, proberen, oefenen. Maar wel met 1 speen, op 1 manier, niet elke keer wat anders. Uit een speen drinken is een andere techniek, dat vergt even tijd. Als je dan steeds iets nieuws moet proberen, wordt het ingewikkeld. Ik zou ook niet steeds tussendoor oefenen maar juist als ze trek heeft. Dan associeert ze het daadwerkelijk met voeding, ipv tutten oid. En ik zou haar gewoon op de arm voeden, nu is de fles wel heel erg veel minder fijn als ze ook nog in een stoeltje moet.

 • Baby0815

  Ik ben ook op tijd begonnen met de fles erbij te geven. Dit wilde ze in het begin ook niet. Gelukkig werkte bij mij eerst een paar slokjes aan de borst geven. Dan wil ze meer. Toen ik heb de fles er meteen in gedaan. Ze keek wel wat raar toen maar ging wel drinken. Na een tijdje had ze door dat de fles geen eng ding is. Tegenwoordig, ze is 10,5 maand drinkt ze nog steeds uit de borst en fles. Succes

 • 2e-ukkepuk

  Wij hebben hetzelfde gehad met mijn dochter. De 1e dag dronk ze niks. Is mijn man nog langs gegaan (die werkte vlakbij) en toen dronk ze niet. De 2 of 3e dag dacht ik dronk ze pas op het KDV.

 • Chudo

  "Als ze echt honger hebben dan eten ze wel"

  Helaas niet altijd waar! Mijn oudste dronk helemaal niks als ik werken moest maar haalde alles in als ik thuis kwam.

  Je zou nog pap kunnen proberen straks als het echt niet lukt en ze kunnen fruit geven, heeft ze toch wat in haar maag!

  Ik zou vooral niet stressen hoor, heeft allemaal geen zin.

  Succes!

 • BabyO2019

  Dankjewel voor je feedback!

  Dat klinkt niet veelbelovend. Ons meisje zal net drie maanden zijn als ze start op de crêche, dus nog wat te vroeg voor papjes en fruit vrees ik.

 • Chudo

  Meer dan je nu al doet kun je ook niet doen meis zo te lezen heb je van alles geprobeert.

  Word wat makkelijker als je straks andere dingen erbij kan geven.

  Mijn oudste kreeg fruithap, groente, yogolino en bambix als ik werken was. En als ik eenmaal thuis kwam werd het zuipen geblazen😂

 • Lony

  Dit herken ik van mijn zus ook..kindje dronk niks en zodra ze thuis was viel ze aan. Uiteindelijk is flesje wel gelukt.

 • Mami1983

  Heftig!

  Sorry geen ervaring... Dus ook geen tips.

  Ik wil jullie alleen veel succes en sterkte wensen

 • BabyO2019

  Dankjewel!

 • Lony

  Ik zie dat je, je man het al laat proberen.. dat was eigenlijk de enige tip die ik nog had. Of inderdaad je man het laten proberen en zorgen dat jij er dan niet bent. Dus echt even de deur uit. Wie weet helpt dat? Succes ermee!

 • BabyO2019

  Dankjewel voor de tip! Ik zal maken dat ik niet in dezelfde ruimte ben. Meestal sta ik van op een afstandje te kijken (uit het zicht van de baby), maar ik zal er volgende keer op letten om echt gewoon in een andere ruimte te zijn 😊

 • Myrtheflower

  Wat zou kunnen werken is eerst de fles, dan een slokje borst, dan weer de fles, slokje borst, weer de fles.

  Ik neem aan dat je gewoon warme melk geeft?

  Bij ons werkte het als ik afwezig was, dan rook ze bij mij de moedermelk niet, en wist ze soort van dat er geen andere optie was

 • BabyO2019

  Dankjewel voor je reactie!

  Het is vers afgekolfde moedermelk, dus die is tussen de lichaamstemperatuur en kamertemperatuur in.

  We zetten haar wel in de relax om de fles te geven, juist omdat ze niet zou meteen naar de borst willen gaan.

 • Myrtheflower

  Maar het kan dus helpen om tijdens de borst de fles te geven, als ze dan gulzig drinkt de snel de fles er in.

  En in de relax is niet echt een geborgen manier van drinken, wat ze met de borst wel gewend is, het kan dat dat is wat ze mist, dat stukje veiligheid?

 • Myrtheflower

  Hoe doe je dat als je weg moet, en je man oppast?

 • BabyO2019

  Ik ben altijd wel nog in huis. Als ik al eens weg ga, dan is het niet ver en niet langer dan een uurtje en dat doe ik dan ook niet tijdens de flessentraining. Mijn man panikeert nogal snel als ze zou beginnen huilen.

  Daarbij, als ik al ergens naartoe ‘moet’, is dat meestal overdag tijdens de week, dan is mijn man werken, dus neem ik de kleine gewoon overal mee. ✌️