`een kind neem je niet, die krijg je`

Even wat van me afschrijven… 


Ik zie heel regelmatig de opmerking voorbij komen 'een kind neem je niet, die krijg je'. Vaak wordt het geschreven bij topic of blog van een vrouw die voor haar eerste kindje gaat. Die het heeft over een kindje nemen, over een kindje krijgen op een bepaalde leeftijd omdat dat haar zo mooi lijkt, etc. Dan is er altijd wel weer iemand die zegt ‘een kind valt niet te plannen, je moet maar afwachten’, ‘een kind neem je niet…’. Ik vind dat dus een beetje een vervelende opmerkingen. 


Natuurlijk is het geen kwestie van 'ik wil nu een kind, dus ik loop even naar de winkel en hop daar is ie.' Snapt iedereen. Ook zij. Iemand die het heeft over een kind nemen, bedoelt dat ook heus niet. Maar je maakt wel een bewuste, grote keuze in je leven. We gaan er voor, weg met die pil, kom maar op! Vanaf nu zijn wij er klaar voor, wij gaan voor een kindje. Dat is zo’n ingrijpende keuze, dat ik het woord 'nemen' best begrijp. En als je die beslissing niet ‘neemt’, ‘krijg’ je ook nooit een kindje. Dus je doet wel degelijk iets, i.p.v. alleen maar ‘krijgen’. Sterker nog, bij het ‘krijgen’ van een kind sla ik juist altijd een beetje aan. Want ik heb zo ontzettend hard gewerkt voor mijn kinderen (de hele medische molen gehad) dat ik vind dat het woord ‘krijgen’ de lading ook niet echt meer dekt. Kortom: het is maar een woord, je weet echt wel wat er bedoeld wordt. 


En ja, er zijn vrouwen bij wie het jaren duurt of bij wie het nooit lukt  (ik heb het zelf dus ook meegemaakt) maar moet daarom dan alles zo voorzichtig mogelijk geformuleerd worden? Zo'n vrouw zit op haar roze wolk, die gaat voor het eerst voor een baby, weet je nog hoe bijzonder die periode was? Laat haar toch genieten. Laat haar dromen. Hebben wij toch ook gedaan? Waarom moeten haar verteld worden dat het misschien wel eens niet zo makkelijk gaat? Waarom moet zij vanaf haar roze wolk komen om te zeggen dat ze heus weet dat er veel ellende mee gemoeid kan gaan en ze daar heus rekening mee houdt? Wie weet is het bij haar wel binnen 3 rondes raak. En als het wel lang gaat duren, dan komt ze daar vanzelf wel achter. En dan kunnen we haar dan opvangen omdat we weten hoe ze zich dan voelt. Maar als het bij haar niet eens aan de orde komt, laat het dan lekker. Kunnen we niet gewoon naar de boodschap kijken, i.p.v. naar het woordje dat er bij gebruikt wordt en zo’n vrouw daarom van haar roze wolk afdonderen? 


 


 


 

2314 x gelezen, 9

reacties (66)

1 2 • BabyBoyMarch2019

  En wat is nu uiteindelijk het moraal van het verhaal:

  * laat elkaar in de waarde en respecteer elkaar

  * val niet meteen elkaar aan over een bepaalde woordkeuze terwijl deze gewoon positief bedoeld is

  * geef elkaar vrijheid om een verhaal te doen op eigen manier, vanuit het hart geschreven van die persoon

  en dus, laten we er gewoon voor elkaar zijn, naar elkaars verhalen luisteren zowel positieve als negatieve verhalen en elkaar steunen indien nodig zonder meteen allerlei aanvallende kritieken te geven op reacties.

  We zijn hier op deze site als "lotgenoten" heel veel op een roze wolk zittend maar er zijn ook vele mensen waarbij die roze wolk nog niet is gelukt en die al heel lang proberen of mensen die net hun kindje verloren zijn.

  Ook die mensen moeten hier hun verhaal kwijt kunnen.

  Dus wees lief voor elkaar, heb respect en steun elkaar gewoon.

  Dan hoeft niemand gekrenkt te worden, da's nergens voor nodig.


  Dus schrijfster van deze blog.

  Ik geef je helemaal gelijk. AMEN

 • B756

  Wow, wat een reacties! Het wordt een beetje te veel om op iedereen apart te reageren. Sowieso fijn om te zien dat ik niet alleen met mijn gevoel sta, dat meer van jullie het aanspreken op die formulering vervelend vinden. Maar nog beter: hoewel ik hier geen discussie mee wilde uitlokken over wat nou de beste verwoording is, moet ik zeggen dat ik het wel interessant vind om allerlei verschillende visies te lezen. Hopelijk draagt dat bij aan het wederzijds begrip, en vallen we daarom nog wat minder over de gebruikte woorden door een ander. Bedankt allemaal!

 • Liefdesboom123

  AMEN!!

 • mamaliekje

  Mooie blog! Ben ik het mee eens!

 • Liselott

  Ik zal ook best eens nemen zeggen, maar t besef dat het een wonder is, is er absoluut. Ook bij deze formulering..

  Kreeg het vd week ook echt vaak te horen in reactie op blog, terwijl t uitspraak van n vriendin naar mij was en niet mijne: netjes tussen aanhalingstekens

  Let it gooooo let it gooo

  (Verder vooral fijne reacties overigens, erg blij met dit forum)

 • kaartje704

  Ja inderdaad wat een onzin, mensen hebben altijd wat te zeuren. Ik snap dat het voor sommigen moeilijk is om een kind te krijgen, maar voor anderen niet, dus die zijn lekker naïef en die nemen een kind. Laat ieder in zn waarde zeg, mensen willen niemand ermee kwetsen met ‘nemen’ dus vat het niet gelijk zo op.

 • Canimelif

  Tja....ik denk dat veel mensen iets uitstippelen zoals zij graag willen dat hun toekomst eruit ziet. Hoe heerlijk is het dan als je dat zonder zorgen kan doen en welke woorden je daarvoor gebruikt. Als een kindje met liefde wordt gemaakt of vol vuur wordt gewenst dan is dat toch prima. Blijkt dat het niet lukt, dan deal je daar weer mee.

  Hoevaak hoor je mensen niet zeggen: maakt niet uit of het een jongen of een meisje is, als het maar gezond is!!!! Dat is toch ook logisch dat je dat hoopt. En als je dan wel een kindje krijgt waar iets mee is, dan ben je toch ook nog steeds gewoon heel blij en trots.

  Zo kan je over alle woorden vallen...terwijl bijna iedereen hetzelfde wil. ❤

 • Moedervanmooieknullen

  Haha je hebt helemaal gelijk, je neemt het ook niet maar je gaat ervoor zo kunnen ze het beter omschrijven.

 • Marj0lein

  Ik val echt van mn kruk van sommige reacties..

  Krijgen, nemen.. Niet zelf maken maar God maakt ze..

  Dan vraag ik me toch echt af wat ik heb gedaan, tijdens die 2 zwangerschappen??

  Ik had 2x de wens om een kindje te maken/krijgen/nemen.. Ben aan de slag gegaan en het is ons 2x gegund om zwanger te mogen zijn en om gezonde kindjes ter wereld te zetten.. Die ik zelf heb gemaakt met mn man.. Want wat heb ik anders gedaan? 🤔

  En over het stukje: een gehandicapt kind en dat het dan je 'schuld' is..... Wtf gaat dat over!!!!! Schuld? Nee.. Doe je niet expres.. Jou lichaam en genen en die dat in elkaar zet? Ja dat wel.. Maar is dat een 'schuld'? Ik vind schuld iets wat je bewust hebt gedaan.. En het lijkt mij dat mensen niet bewust een gehandicapt kindje 'maken' .. Ook deze mooie mensjes krijg je 😄

  Je krijgt een kindje van je lichaam en van bepaalde onderdelen van je man.. Zo.. Dat vind ik👌🏻

  Waarom maakt God dan gehandicapte kinderen? Als wij daar het labeltje 'schuld' aan hangen? Geloof me.. Je lichaam maakt ze zelf👌🏻

 • Liefdesboom123

  haha precies dit dus :P.. helemaal met je eens ( zit geen vind ik leuk knop op. anders kreeg je hem )

 • Barbamammie79

  Ik vind persoonlijk ook dat je een kind niet neemt. Je zet het licht op groen... zoiets zeg ik meestal. ' We hebben het licht op groen gezet voor een kindje erbij....'

  Dus niet: we nemen nog een kind.

  En ook niet: we of ik hebben een kind gemaakt. Dat kan ik namelijk totaal niet. God wel.

 • Marj0lein

  Maar jou lichaam maakt toch het kindje 🤔

 • Barbamammie79

  Omdat mijn lichaam zo werkt... het is zo ontworpen en geschapen door God. Dat is wat ik geloof.

  Ik zelf kan geen mens maken

 • Bodindee

  Nou als die zou bestaan, dan vind ik hem toch behoorlijk hypocriet. Iedereen moet geloven wat hij of zij wil. Maar die onzin met God maakt een kind. Waarom krijgen sommige mensen wel een kind en sommige niet dan? Waarom krijgen onschuldige kinderen kanker? Blijkbaar heb ik gezien m'n levensloop heel wat verkeerd gedaan dan. Precies, complete onzin dus. Fijn hoor dat mensen hier hun kracht uit halen, maar ik vind het een waardeloos sprookje.

 • Kiki87

 • Liefdesboom123

  als dat zo is met god. vraag ik me af dat de goeie mensen meestal veel moeite moeten doen of het niet lukken..

  en mensen waarvan ik denk ?????? en mensen die hun kind wat aan doen. een kind krijgen? had god het gewild dan dat het kind wat gebeurde? ziek word of dood.... heb respect voor iemand zijn geloof. maar sommige dingen kan ik dan niet bij met mijn gezonde verstand. (mijn kinderen lijken daarbij ook op hun veder, niet op die lieve heer boven).

 • Bodindee

  Ik begrijp je volledig, maar ik gebruik deze opmerking juist omdat we al 2 jaar hopen een kindje "te krijgen" voor ons is het niet een kwestie van nemen. Er wordt in mijn ogen altijd zo makkelijk gezegd dat je stopt met de pil en zo zwanger wordt. Nou helaas, tot grote frustratie. Ik denk dat iedereen dus anders kijkt naar hoe een opmerking geplaatst wordt. En daar is niks mis mee, belangrijkste is dat er begrip is dat het niet iets is wat je in 1 avond besluit en " neemt, regelt, krijgt "

 • mybabies

  Dit is net zoiets als de "je hebt geen honger, je hebt trek" opmerking. Het vervelende eraan is dat het niet om de betekenis van de woorden gaat (dat lijkt namelijk wel zo), maar iemand een soort van arrogantie ten toon spreidt omdat 'zij wel respect/waardigheid/etc' hebben voor het besproken onderwerp en jij niet. Want wat wil je nou eigenlijk écht zeggen wanneer je een dergelijke opmerking maakt? Echt niet alleen maar dat het woord verkeerd gekozen is. En jij voelt dat blijkbaar heel goed aan. Typisch geval van jezelf beter voelen door een ander als opstapje te gebruiken. Het is een gemene manier van iemand terecht wijzen want je geeft de ander geen ruimte om op jouw verborgen beschuldiging te reageren, zich te verweren. Maar soms raken woorden je, vanwege je persoonlijke situatie. Dat is niet altijd terecht, heeft niet altijd met de ander te maken. Ik kan me kapot ergeren aan mensen die zeggen "alles is welkom" of "de nipt was goed ons kind is gezond!" Maar ik weet ook dat ze het niet bedoelen zoals het bij mij aankomt. Zwangerschap, kinderen, het ligt allemaal heel gevoelig. Het is iets wat bij mensen heel diep gaat. Je kan geen rekening houden met hoe wat je zegt bij een ander iets te weeg KAN brengen. Dan kan je niks meer zeggen. Het enige wat je kan doen is bij jezelf te rade gaan waarom iets je enorm raakt en je kan er over nadenken om te delen waarom het je zo raakt. Helaas is die stap voor veel mensen te ingewikkeld en komt het neer op dit soort opmerkingen. We maken ons er allemaal wel eens schuldig aan hoor. Ik denk dat je punt duidelijk is; niet alles is bedoeld zoals jij het opvangt. En als je een punt wil maken, maak het, maar houd het bij jezelf en doe het niet over de rug van een ander. Durf maar gewoon te zeggen dat je vindt dat je een ander respectloos, ondankbaar of dom vindt door de gekozen woorden. Dan geef je de ander tenminste de ruimte om op die beschuldiging in te gaan.

 • B756

  Jaaa, precies dit bedoel ik!

 • Nx4

  eindstand of je nou zegt ik krijg een kind of ik neem een kind , ik denk dat iedereen het zelfde bedoelt uit eindelink alleen iedereen verwoord het anders.

 • B756

  Precies!

 • LDYL

  Ik ben het helemaal met je eens.

 • Cutiepie

  Ik begrijp je punt. Net zoals jij hier gewoon je gevoel uit is er zo te lezen altijd weer iemand die er een bitch ass reactie onder moet zetten. Nergens voor nodig en totaal niet relevant, maar geen besef dat je daar iemand mee kan kwetsen. Ik denk altijd maar zo: be nice en als je niks aardigs te zeggen hebt zeg dan gewoon niks. Achja dat is het gevaar van het internet en doet iedereen zijn eigen opvattingen.

  Ik lees het niet alleen bij jou, ook bij andere blogs of topics. Iemand is ergens bijv blij mee, of uit zich in een bepaalde manier en er is altijd iemand die daar dan wat over te zeiken heeft. Ze maken van iets wat soms positief is gelijk iets negatiefs óf ze geven advies terwijl daar nergens om gevraagd word.

  Lekker laten gaan die handel. Dit soort mensen maken zich niet druk om jou of jou gevoel dus zou zeker je tijd niet verspillen met wat andere zeggen of denken.. is t niet waard..

  Gelukkig kunnen sommige mensen wél verder kijken dan hun neus lang is, maar helaas lang niet iedereen :) (mbt jou onderwerp)

 • china-dad

  Ik schrijf dit altijd maar niet om iemand op zn plaats te zetten die moeilijk kinderen kan 'krijgen'. In ronde X.besef je denk ik vrij goed dat kinderen niet even 'genomen' worden.

  'Krijgen' betekent ook echt niet dat je in.je vingers knipt en hup je hebt t gekregen. Dan zou je maar verwend worden. Mijn dochter krijgt ook niet alles zo maar, die moet er ook.vaak op haar niveau op wachten.

  Nemen betekent dat het zo maar kan, krijgen betekent nu juist dat je maar moet afwachten of en wanneer het komt.

  Qua plannen: je kunt niet plannen wanneer je een kind krijgt, je kunt alleen plannen wanneer je GEEN kind krijgt (en zelfs dat gaat soms mis).

  Van mij hoeft niemand van zijn roze wolk.

 • Dromenvanger1987

 • Rlyblue

  Helemaal mee eens! Tegenwoordig lijkt alles wat je zegt wel verkeerd. Bovendien geloof ik niet in God of een vorm van een hogere macht dus ik vind 'krijgen' ook niet het juiste woord. Alsof iemand anders beslist dt ik zwanger word. 'Nemen' vind ik veel dichter liggen bij hoe ik het leven zie.

 • Meloenn

  Helemaal mee eens! Ik heb mijn kinderen ook niet gekregen bij een pakje boter. Nee, ik heb ze gemaakt.

 • Doortje-

  En als het kind gehandicapt is of een afwijking heeft, heb jij dat dan ook gemaakt?

 • mybabies

  Nou wat heeft dat er mee te maken?!? Een kind is zoals het is, komt zoals het komt en is goed zoals het is. Met alles er op en er aan of zelfs er af. Jij doet net als of ze met “maken” bedoelt dat ze in een winkel staat en zegt “doe maar blauwe ogen, doe maar sproetjes en een piemeltje er aan, geen handicap alsjeblieft”. Of even lekker kleien en voila. is een handicap het enige waar je over valt? Of zijn grote voeten ook iets wat jij liever niet wil “maken”? Mijn kind is gehandicapt. Dat kind heeft mijn lichaam gemaakt. Is daar iets mis mee? Ik ben rete trots op het kind wat uit mij is gekomen! Mijn lichaam heeft daar hard voor gewerkt en het heeft mijn lichaam ook wat gekost. Met liefde. Prima dat je maken geen goed woord vindt maar waarom je over handicaps moet beginnen is mij een raadsel.

 • Moedervanmooieknullen

  Rare opmerking dit. Je kiest niet voor een gehandicapt kind, ik vind dat woord al vreselijk. Ik bekijk hem zo, er zijn ouders die zo'n wondertje en uniek is op zijn eigen manier, want wij als mensen hebben blijkbaar bedacht dat als je anders bent dan een ander je dan een andere benoeming moet hebben, maar een kind kiest zijn/haar ouders, waarvan ze weten dat ze daar goed zijn, en of het iets extra heeft of niet. Je kiest er niet bewust voor.... het overkomt je...

 • china-dad

  Zelf gemaakt, dat impliceert nogal wat. Bijvoorbeeld Doortje hieronder: als je je kind zelf hebt gemaakt, dan heb je ook zelf de eventuele handicap gemaakt - die zou dan dus 'jouw schuld' zijn. Dat is raar, want een handicap is meestal niet 'iemands schuld', een handicap is er nu eenmaal.

  Of als je kind een beetje loenst, zou dat ook door jou productiefout komen. Dat slaat natuurlijk nergens op.

  Daarom denk ik dat je niet zo makkelijk kunt zeggen: heb ik gemaakt.

 • mybabies

  Schuld impliceert iets ergs. Mijn kind is anders, maar niet erg. En al helemaal geen fout. Ik heb haar gemaakt en ik heb haar gekregen. Ik heb haar gegroeid en ik heb haar laten bloeien. En of het nou God of de natuur is die haar in mij liet worden wie ze is, boeit mij niks. Als ik er aan denk dat ik haar heb gemaakt, dan glim ik van trots. Als ik er aan denk dat ik haar kreeg, dan glim ik van trots. Als ik er aan denk dat ik heb besloten haar te krijgen, glim ik van trots. Net als elke andere ouder. Laten we het in deze discussie niet over handicaps hebben en al helemaal niet alsof het een straf is of er een schuldvraag speelt. Heel erg misplaatst en ook kwetsend. Welk woord je ook het juiste vindt.

 • Paperdoll

  Mijn kind loenst en dat is idd genetisch. Dus idd 'onze schuld'. Wij zeggen wel eens grappend dat we bij ons tweede kindje al beter wisten hoe 'het' moest omdat hij geen bril heeft.

 • nog-even!

  Nemen klinkt in mijn oren alsof je bij de supermarkt een kindje in je mandje stopt... (bij wijze van spreken). Alsof wij zélf het leven kunnen maken... Bij krijgen zit meer het besef dat het ontstaan van een kindje een wonder is, waar we natuurlijk van alles aan kunnen doen om het tot stand komen van het kindje te stimuleren, maar wat mij betreft blijft altijd dat wonder nodig voordat dit leven ontstaat... Het is niet alleen 1+1=2 maar wat mij betreft 1+1= 2+leven.... Ik vrees dat er dus naar twee kanten een hele andere beleving is van wat er bedoeld wordt met woorden

 • B756

  Dat is ook wat ik probeer aan te geven met hoe ik reageer op het woord krijgen. Het is maar een woord. Daarom ook mijn laatste zin, waarom dat 'verbeteren' als we heus de boodschap wel begrijpen?

 • nog-even!

  Waarschijnlijk om dezelfde reden dat jij nu dit blog schrijft

 • china-dad

  Maar ik denk dat niet iedereen het begrijpt. Ik denk dat sommige mensen serieus denken dat ze kunnen plannen wanneer ze een kind gaan krijgen, net zoals ze kunnen plannen wanneer ze een nieuwe auto nemen.

  Dus als ik het idee krijg dat iemand het krijgen van een baby even makkelijk te plannen is (maw alsof je een nieuwe auto gaat kopen), dan kom ik dus met 'kinderen neem je niet die krijg je' aanzetten.

 • Mamadebby2009

  precies!!!

 • tredde-poppe

  Je neemt de keuze om samen een kind te willen. Het is en blijft in eerste instantie toch een soort van egoïstische keuze. Iets wat jij en je partner willen. Als het niet meteen lukt is dat natuurlijk rot, helemaal als het bij anderen wel meteen lukt en ze het dan een kind nemen noemen. Ik vind dat je je daar best bewust van mag zijn. Daarna weer loslaten hoor

 • B756

  Ik vind dus dat je daar andersom ook bewust van mag zijn. Het is niet nodig om steeds maar er op te wijzen. Vind ik dus :)

 • tredde-poppe

  Ja, daarom zeg ik even bewust en daarna weer loslaten.

 • Mamsievan2LM

  Dus dat

 • Kez

  En zo is er altijd wel iemand beledigd tegenwoordig.

 • Birth

  zo is t... Deze versie heb ik nog niet voorbij zien komen, maar blijkbaar kan dat ook

 • Treasure°

  Ze zal wel niks belangrijkers hebben om zich druk over te maken.

 • B756

  Zo kun je het lezen, maar zo las ik dus al die opmerkingen over 'je neemt het niet je krijgt het'. Dat mensen zo reageren op dat woord nemen. Dat je daar dus ook al zo enorm op je woorden moet letten omdat je anders meteen 2 verbetraars te pakken hebt. Zie ook de laatste zin van mijn blog

 • BabyBouma2018

  Mooi verwoord

 • Peepah

  Cadeaus krijg je en kinderen is niks gekregen, het was 9 maanden hard werken en die bevalling was helemaal een gevecht. Om nog maar over het voorwerk te zwijgen. Wat voor nummer 2 ook nog 9 maanden ziekenhuis is geweest. Wij hebben voor onze kinderen gekozen, maar helemaal cadeau kwamen ze niet maar wel het mooiste wat ons ooit is overkomen.

 • B756

  Haha ja precies, beide woorden dekking de lading eigenlijk niet

 • china-dad

  In dat geval moeten we denk ik zeggen: kinderen krijg je niet, ze overkomen je. :-)

  Of: Je krijgt ze, maar het uitpakken is andere koek.

 • Doortje-

  Wat vind je dan van de opmerking: "dit kindje hebben wij gemaakt"?

 • B756

  Haha, die doet me niks eigenlijk 😅 Ik zeg ook wel eens voor de grap dat wij echt mooie kindjes maken ofzo. Wij hebben ze ook best wel een beetje gemaakt, nu ik er zo over nadenk... IVF kindjes. Al zou ik dat niet zo snel zo zeggen. En als iemand zou zeggen wij gaan een kindje maken, dan denk ik weer aan iets heel anders 😂 What's in a word..

 • Doortje-

  Ik snap je punt dat bij de woorden een kind nemen of een kind maken niet gelijk verbeterd hoeft te worden! Maar toch... Persoonlijk zou ik altijd spreken over een wonder en ik stoor me toch klein beetje aan de opmerking "dit kindje hebben wij gemaakt" omdat ik dat te kort vind doen aan hoe wonderlijk het is dat een kindje in de moederschoot groeit! Daar dragen wij als ouders niets aan bij toch?

  Maar ach, ieder zijn idee/ander perspectief erover moet ook kunnen.

 • Vi3r-kindjes

 • momalies

  Ben het helemaal met je eens.

 • Cactus-

  Helemaal eens met bovenstaande

 • Momtini

  Ik ben zelf ook wel iemand die vind dat je een kindje krijgt ipv neemt. Persoonlijk omdat ik me er zelf aan 'erger /lastig vind dat vrouwen of stellen denken dat het de normaalste zaak van de wereld is of dat het binnen een maandje geregeld is. Dat is t helaas niet! Voor mij was dit ook realiteit helaas en moest ik ook ruim 2 jaar geduld hebben.. Ik vind en denk dat een kindje een enorme verantwoording is en daarnaast ook een grote zegen , en dat je dan naar mijn inziens best mag bewust mag zijn van je woordkeuze 😉 Maar ik vind het ook positief dat je je mening belicht in je blog , moet ook kunnen toch! 👍

 • JTI-GL

  Met jou eens.. Voor ons ging het wel makkelijk, maar toch vind ik het raar om te zeggen, ik neem een kind. Ook omdat ik gelovig ben, mag ik een kind ontvangen en dan kijk je sowieso al vanuit een ander perspectief. Maar ik zou vrouwen nooit verbeteren als ze het zeggen. Waarom? Als ze vinden dat ze het zo moeten formuleren, dan doen ze dat maar. Je kunt je dan beter over andere dingen druk maken denk ik maar weer ; )

 • B756

  Dat is inderdaad een ander perspectief. Maar je zegt precies wat ik bedoel: waarom een ander 'verbeteren'?

 • B756

  Ik heb ook lang moeten wachten en een hele medische molen gehad voor ik zwanger raakte. Maar het doet me niets als ik iemand zoiets hoor zeggen. Die eerste maanden dat je er voor gaat zijn zó leuk, zo bijzonder. Ik weet nog hoe blij ik toen de hele dag was van de spanning. Heerlijk onwetend. Waarom zou ik dan nu tegen zo'n vrouw zoiets zeggen? Dat begrijp ik gewoon niet zo goed. Je moet tegenwoordig je woorden zó afwegen omdat er altijd wel iemand gekwetst kan zijn, dat gaat gewoon niet. En het zegt ook niets over hoe bewust ze een keuze gemaakt heeft. Ik denk dan, laat haar lekker blij zijn joh, het is maar een woord

 • Mama-van-meisje

  Zo met je eens. Laat iedereen gewoon zn ding doen en t beestje zelf een naam geven.

 • Treasure°

  Mensen die zich druk maken om wat woordjes..

 • Boes

  Je kijkt kennelijk zelf ook naar een woord. Want je geeft aan dat je zelf aan slaat als het gaat over een kind krijgen....

 • B756

  Klopt, dat woord doet iets wel met mij, maar ik verbeter niet steeds iemand. Tot nu dan even, nu laat ik me er wel over uit omdat ik het de afgelopen dagen echt 6x las ofzo, maar dan wel algemeen en niet op 1 iemand gericht. Het wordt zo gebracht van: je zou je er van bewust moeten zijn, maar ik spiegel dat nu even. Andersom mag je je ook bewust zijn waar zo'n uitspraak van nemen vandaan komt


1 2