4 jaar, wat een rot leeftijd!

Wat een rot leeftijd vind ik dit zeg. Overal word een drama van gemaakt, krijg een grote mond, ze is aan het uitdagen en uitproberen, ze schreeuwt.
Elke ochtend tussen 5 en 6 word ze wakker, wat resulteert in een stront vervelend en moe kind uit school.
Aankleden is een drama, haren doen is een drama. De hele dag zeuren om wat lekkers.
En ze eet nog steeds niet. Ik heb een bericht gedaan naar een kinderdiëtist. Dit komt zo niet goed. Het enige dat ze eet is ontbijt en lunch, is mega kieskeurig met beleg en lust maar 2 soorten fruit. Avondeten doet ze al 2 jaar niet.
Ik dacht eerst is een fase, maar haar vader (mijn vriend) is een heel moeilijke eter en ze gaat hem achterna en ik geloof niet dat dit zonder hulp goed gaat komen.
Ik hoop echt dat het snel weer gezellig word thuis, want ze verpest de hele sfeer. Ik vind deze leeftijd echt niet leuk momenteel😅.

2265 x gelezen, 10

reacties (32)


 • Bosco

  Hmmm dat uitproberen ken ik niet bij 4 jarige. Misschien ook omdat ze net de aandacht moet delen. Blijf consequent. Waar ruimte is geef ruimte. Ze worden al best groot en kunnen al een heleboel zelf.

 • Jvb

  Slaapwekker, zelf kleren en kapsel laten uitzoeken en zelf laten aankleden, en bij grote mond en schreeuwen een time out. En dan ben je klaar. 😂 Was het maar zo simpel. Maar het zijn wel dingen die hier werken.

  Ik denk niet dat het perse de leeftijd is. Ik merk bij de kleuter (4,5) maar ook bij de 6 en 7,5 jarige dat de einde-schooljaar-vermoeidheid toeslaat. Allemaal andere weken dan normaal, met uitjes, afsluitingen, overgangen. Ze zijn moe, sneller geirriteerd, sneller huilen, etc. Heel consequent zijn en rust inbouwen werkt hier dan het beste. Onze 4 jarige doet nu gewoon af en toe een powernap uit school, anders is het avondeten drama. En we praten elke avond bij het naar bed gaan, even die hoofdjes leeg voor ze gaan slapen. Een kalender zodat ze zelf goed kunnen zien hoe de dag/week er uit ziet. En ook al is het tikkeltje labiele gedrag misschien verklaarbaar, toch gewoon consequent blijven in wat wel en niet mag.

 • Assera

  als één van de ouders een lastige eter is, dan krijgt het kind als voorbeeld dat je er moeilijk over mag/kan doen. Het is misschien handig/wijs, om dit vooral niet zo zichtbaar voor de kinderen te hebben/houden.

  een goed voorbeeld doet het beste eten.

 • Assiral

  Opzich is het niet zichtbaar want hij eet gewoon altijd met ons mee en doet ook echt zijn best om een goed voorbeeld te geven. Hij zeurt ook nooit

  ofzo over eten, maar lust gewoon niet veel helaas.

 • Maria7

  Herkenbaar!! De leeftijd is er ook wel naar, grenzen opzoeken en uittesten ze krijgen echt wat meer hun eigen identiteit. Als ik me goed herinner ben je ook redelijk recent bevallen en ook dat speelt zeker mee in haar gedrag. Alles wat ze gewend was is anders, dat is wennen. Ze gaat het bekende opzoeken door negatief gedrag, want ze weet als ik dit doe, doet mama dit (boos worden, etc, en; aandacht is aandacht). Waarschijnlijk is ze zoekende naar voorspelbaarheid en veiligheid. Wellicht kun je proberen voor haar wat vaste structuren aan te brengen in bijv de ochtend situatie en avond situatie? En het belangrijkste.. consequent blijven, hoe zwaar dat ook is als ze krijsen en zeuren en je moe bent en gewoon klaar ermee. Proberen om te buigen, spelletje van maken, etc.

  Slapen: slaapwekker? Bij ons werkt het slaap schaap, bij oranje mag hij uit bed zelf om te spelen (half 7) en bij groen mag hij naar ons (7u). Toen we het introduceerde moest hij zich er aan houden en kreeg hij een beloning. Toen daarna 5x aanhouden en ook een beloning. Kleinigheidje hoor maar zo is hij het wel gaan doen.

  Het is soms een lastige fase die langggg duurt, maar er zijn echt wel wat dingen aan te doen, al zal je daar zelf voor aan de bak moeten.. dat is intensief en gebruik vooral je netwerk om af en toe even zelf bij te tanken. Succes!!!

 • mamavananouk

  Mijn dochter heeft vanaf 22 maanden tot zes jaar slecht gegeten . Ze at echt niet veel . Maar het is langzaamaan helemaal goed gekomen . Ze is er met haar 1,84 niet minder door gegroeid .

  We hebben wel een paar jaar kinder vitamines gegeven . Omdat ze anders echt te weinig binnenkreeg . We hebben nooit gedwongen en ze heeft vaak meegeholpen met koken en boodschapjes doen . Nog at ze het niet.

 • Florien84

  Mijn middelste is ook net 4 en zoekt de grenzen ook op. Al gaat het nu wat beter. Ik denk dat de vele veranderingen het voor ze moeilijk maakt en naar school gaat vergroot hun wereld enorm. Hier gaat het echt al beter, dus het komt goed.

 • mijn~meisje

  tussen 5 a 6 komt de zon op. Word ze niet wakker van het licht op haar kamer? Als je de kamer helemaal kan verduisteren dat het helemaal zwart wordt, slaapt ze dan ook langer?

  Verder voor eet problematiek kan je ook naar een diëtist gaan. 3 uur word vergoed vanuit de verzekering. Het cb of de huisarts kan je daar naar verwijzen. Hier lopen we al ruim 4 jaar bij een diëtist. Gestart met 10 maand maar we hebben al zeker kleine vooruitgang geboekt. Genoeg vooruit gang dat er van alles word geproefd en de lijst wordt steeds groter. Het was alleen wel heel hard werken en op de dagen dat mijn zoontje echt niet goed in zijn vel zat of zit lukte het proeven van de nieuwe dingen echt niet. Dan eet hij gewoon kale pasta als avond eten zonder groente en vlees etc.

 • Assiral

  Nee het is echt heel donker op haar kamer..

  ze heeft verduisterend rolgordijn, en verduisterende gordijnen + we hebben het raampje van haar kamerdeur dicht getimmerd.

  Ze is haar hele leven al een vroege vogel; maar nu wel echt extreem…

  Diëtiste is gemaild vandaag toevallig!

 • mijn~meisje

  wat ook nog zou kunnen is dat ze rond 5 a 6 uur te koud word en daardoor wakker word. Ik heb hier zelf heel erg last van. Ik val dan ook extreem moeilijk in slaap. Ik kan bijv niet met het raam open slapen want dan word ik zeker waker van de kou. Ik hoef zelf niet eens heel er koud aan te voelen om wel enorme kou te ervaren. De meeste mensen hebben rond die tijd in de nacht ook de laagste lichaamstemperatuur.

 • Amatullaah

  Ik las iemand op een harde toon zeggen dat je eens naar je zelf moet kijken. Ik heb 3 kinderen waarvan de oudste hoogsensitief is, echt een vreselijk lieve knul.. die soms het bloed onder mn nagels kan halen.

  Ik heb wel hulp gezocht want hoe een kind zich uit, is meestal hoe hij zich voelt. En vaak, niet altijd is dat toch door hoe ouders reageren op hun kinderen.

  Hulp zoeken bij opvoeden zegt niet dat je niet kan opvoeden maar je krijgt tips mee waarbij niet alleen jij profiteert maar vooral je dochter.

  Mij ging het opvoeden prima af, daar was ik voor geboren maar man wat deed het zeer toen ik erachter kwam dat ik zijn eetpatroon verergerde of zijn gedragingen. Moest erdoorheen en nu na 1 jaar zie ik zoveel verschil in hem en ook in mezelf. Zoveel meer rust.. zou het je zeker aanraden!

 • SerenaLoah

  Zoals ik lees is jouw dochtertje hoogsensitief en dat betekent dat ze alle emoties vanuit haar omgeving oppikt, ook van jou en haar vader. Een dagje school is daardoor enorm vermoeiend voor haar en ze heeft aan het einde van de dag ontprikkeling nodig. Ik zou daar eerst naar kijken, ontprikkeling. Misschien een sensory swing, verzwaringsdeken, hangmatje waar ze na school zich terug kan/moet trekken etc. Zij voelt onbewust aan hoe er over haar gedrag gedacht wordt, wat het alleen maar erger maakt. Ik snap dat het erg lastig is om je eigen instelling om te zetten, maar ik denk dat het de moeite waard is om daar energie in te steken. Hoe dan ook is het voor alle partijen een rotsituatie en ik hoop dat jullie allemaal snel een weg erin vinden!

 • Assiral

  Hoogsensitief is ze inderdaad, dat weten we al heel lang. Ze kan niet tegen veranderingen en momenteel zijn die er veel.

  Spanningen in het gezin zijn er niet, we hebben het super fijn met zijn allen.

  Maar toch is er iets waardoor ze zo doet, en ik denk dat dat de veranderingen zijn (zusje gekregen, naar school, nieuw ritme enzovoorts)

  Dus opzich logisch dat ze zich zo gedraagt, alleen zeer vermoeiend hoe goed we er ook mee om proberen te gaan. We helpen haar zoveel mogelijk en bouwen genoeg rust momentjes in. Maar soms is mijn geduld ook gewoon op, wanneer ik weer een grote mond krijg terwijl we zo ons best doen om haar te begrijpen.

 • Onsgeheim

  Wacht maar tot ze 9 is 🤣

 • Assiral

  🤭

 • Nog-even!

  Ik vind het te gemakkelijk om de schuld bij je kind te leggen, terwijl jullie als ouders haar zouden moeten opvoeden. Samen!! Zij verpest niet de sfeer...jullie hebben haar al 2 jaar de lakens uit laten delen en je krijgt nu de gevolgen op je bordje. Word eerlijk en durf naar jullie eigen aandeel in de situatie te kijken. Jullie dochter zoekt duidelijk naar grenzen. Geef haar duidelijkheid en leiding, ipv te zeggen dat je deze leeftijd niet leuk vindt... Goed dat je hulp inschakelt. Ik zou hulp zoeken bij het opvoeden, niet alleen voor het eten...

 • Assiral

  Pardon? Hoe weet jij zo goed dat wij haar niet opvoeden?😅

  Je moest eens weten…

  Haar al 2 jaar de lakens uit laten delen? Hoe kom je er bij? Dat is totaal niet aan de orde.

  Grenzen heeft ze, al haar hele leven en daar is niks in veranderd. Ik heb totaal geen hulp nodig bij het opvoeden, want dat kunnen we prima. Maar momenteel zijn er veel veranderingen waar zij moeilijk mee om kan gaan, omdat ze erg gevoelig/hoogsensitief is. Naar school gaan, een zusje krijgen, verandering in ritme onder andere.

  En daarom vind ik deze leeftijd gewoon niet zo leuk, omdat ze van alles nu heel bewust is en een duidelijke mening heeft en die ook kan uiten🙂.

  Om dus gelijk zo’n groot oordeel klaar te hebben zonder de situatie te kennen vind ik nogal wat.

 • mijn3mooistex

  Lekker negeren, is niet de eerste keer! Ben dan wel benieuwd wat er zelf achter zo een beeldscherm zit.

  De perfecte moeder i think..

  😒😒

  Zo gezellig hier soms bah.

 • Maartje07

  @Nog-even: Oeiii… dit vind ik wel een hele harde en gevaarlijke reactie. Vlg mij is het vanaf Babybytes niet te zien hoe het er in een gezin aan toegaat. Jammer dat je zo’n oordelende toon aanslaat. Vlg mij is dat niet nodig en zeker niet helpend.

 • Jana001

  Hier hielp het om een schemaatje op te hangen in de vorm van pictogrammen of prentjes. Die gaven een volgorde aan.

  Bv: uit school komen, fruit eten, buiten spelen, bad, avond eten, filmpje kijken, ...

  Op die manier waren de eetmomenten heel duidelijk en kreeg ik die vraag niet steeds.

 • Maartje07

  Is het een gevoelig meisje? Twee van mijn meisjes zijn erg gevoelig voor (verschillende) prikkels en vonden het het eerste jaar heel pittig op school, ondanks dat ze er enorm aan toe waren. School kost gewoon heel erg veel energie en dat uiten sommige kinderen met lastig gedrag.

  Probeer te ontdekken waar haar gedrag vandaan komt; ook evt door een gesprek met de juf. Hoe vindt ze het in de klas, hoe ziet de juf haar daar, voelt ze zich op haar gemak etc.

 • Assiral

  Heel gevoelig!

  Maar ze vind het reuze leuk op school, is heel enthousiast (bijna over-enthousiast), daarom is ze ook elke dag zo vroeg wakker ze wilt zo graag.

  In de klas gaat het ook super, ze heeft al heel veel vriendinnetjes en ze voelt zich op haar gemak in de groep. Vraagt soms nog wel eens om mama, maar dat is logisch het is nog maar haar vierde week.

 • Maartje07

  Klinkt als onze 3e. Gevoelig, enthousiast en pittig. Toch reageerde ze het thuis enorm af. Onderschat het niet wat school met haar doet. Ze zit er nog maar zo kort op en dan nu ook in de laatste weken van het schooljaar, waarin de extra prikkels niet aan te slepen zijn ;)

  Zoveel mogelijk rust proberen in te bouwen, ook speelafspraakjes beperken; zo probeer ik het en een beetje go with the flow. Mijn dochter is nu 8 en helemaal op haar plek en een ‘makkelijk meisje’; het komt vanzelf.

 • Momoftwokids

  Kinderen communiceren middels hun gedrag en spiegelen vaak hun omgeving/reageren hier erg sterk op. Als zij zich zo onaangenaam gedraagt, zal ze zich ook zo voelen. Vaak heeft het ook te maken met spanning in hun omgeving. Dat kan van alles zijn. Spanning bij een van de ouders, tussen ouders , tussen ouders en familie, etc.

  Sowieso helpt het enorm als je haat gevoel benoemt ipv boos wordt. Dus benoem dat je ziet dat ze boos/moe/.. is en praat er met haar over. Geef haar 1 op 1 aandacht, ga samen wat leuks doen, heb plezier zodat je weer het leuke meisje gaat zien. Nu zitten jullie samen in een negatieve spiraal en daar wordt het alleen maar erger van.

  En probeer het niet bij haar neer te leggen. ("Ze verpest de hele sfeer "), het is echt de dynamiek, zij spiegelt alleen maar. Het is niet haar schuld.

  Succes!!

 • mama-van-een-kleine-prins

  Hier ook net 4 jaar maar ivm zijn ass en ontwikkelingsachterstand zitten wij er net wat anders is. Hier kan hij bijvoorbeeld helaas nog geen hele verhalen vertellen en begint hij nu met zindelijkheid. Hij eet helaas ook niet heel goed behalve fruit vind hij wel erg lekker, boterhammen lust hij alles op, tosti’s ook en pannenkoeken poffertjes/ pasta/macaroni zijn favoriet. Hij ontdekt nu pas langzaam de tablet en speelt er heel soms een spelletje op. Slapen doet die erg goed. Verder heeft hij echt een eigen willetje en kan hij ook snel boos worden als iets niet mag. Ik vind deze leeftijd wel super leuk. Ik zie hem enorm groeien in alle opzichten en ben er zo enorm trots op hoe goed hij het doet. Ik heb er wel echt mijn handen aan vol. Nog 2 weken en dan gaan we lekker op vakantie voor het eerst na 4 jaar ben benieuwd hoe dat zal gaan met de kids. Maar aangezien ze allebei waterratten zijn denk ik dat het wel goed gaat komen. ☺️

 • Mykha

  Klinkt lastig inderdaad.. maar probeer ook nog het lieve meisje te zien die eronder zit. Dwars gedrag betekent dat er in haar gevoel waarschijnlijk iets dwars zit. Waardoor zit ze niet lekker in haar vel? Ik merk bij m’n zoontje dat het beter werkt om z’n gevoel te erkennen dan om boos te worden als hij een inzinking krijgt. Mijn zoontje is ook een hele moeilijke eter… ik ken ook kindjes die helemaal geen fruit eten, dus probeer juist blij te zijn dat je dochter nog 2 soorten fruit wel eet! (: Heb je genoeg 1 op 1 momentjes met haar? Is het begonnen toen de baby erbij kwam? Ik hoop dat de sfeer in huis snel beter wordt!

 • Assiral

  Eigenlijk is het begonnen met mijn zwangerschap, ik heb een rot zwangerschap gehad ben de hele tijd misselijk geweest, en veel moeten overgeven dus had weinig energie.

  Ik ben tot die tijd elke dag met haar samen geweest en mijn aandacht ging altijd vol naar haar en we waren er altijd samen op uit. Wandelen, speeltuin, bos, strand alles deden we samen. Maar door dat ik niet lekker in mijn vel heb gezeten is ze veel opgevangen door opa en oma en tante’s etc.

  Toen haar zusje is geboren ben ik de eerste 8 weken ook alleen maar ziek geweest en lag de focus ook voornamelijk op mijn herstel en de aandacht ging natuurlijk ook meer naar de baby.

  Maar nu is dat al een tijdje weer normaal en hebben we een fijn ritme.

  Ik vind het momenteel echt lastig om dat lieve meisje ook te zien want het begint sochtends gelijk al waardoor de toon voor de hele dag is gezet.

 • Pandabeertjes

  Als ik dit lees kan ik je maar 1 tip geven: geef jezelf en je kind de tijd. Jullie hebben een keimoeilijke periode gehad en alles moet zo te horen gewoon weer stabiliseren.

  Gun jezelf die tijd, leg niet de nadruk op het negatieve, investeer in je dochter. Ze schreeuwt om jou:) probeer positief te blijven, oneindig positief, ik weet dat het enorm moeilijk is maar het gaat helpen. Ik denk dat het niet-eten ook een stukje machtsmiddel is in deze onveilige fase. Leg er niet teveel focus op en probeer te relativeren voor jezelf. Eet ze alleen appels? Geef haar dan elke dag 2 appels. Blijf zelf een goed voorbeeld zijn door wel lekker alles te eten.

  Ik herken trouwens heel veel hoor van wat je zegt, 8 weken geleden bevallen en mijn kinderen vertonen ook veel van dit gedrag. Maarrr… er zit een stijgende lijn in:) langzaam, maar hij is er wel.

  En in plaats van 6 avonden alleen een boterham/krententenbol te eten, is dat nu nog maar zo’n drie avonden per week😀 kwestie van inspelen op hun behoeftes: eten wat ze wel lusten, dus we hebben een weinig gevarieerd menu, maar ze eten dan wel. En de ontspanning die dat aan tafel geeft is een zegen voor iedereen. Ik zet trouwens naast de gewone ‘maaltijd’ vaak ook nog wat extra ‘s neer: schaaltje komkommer, paprika, mozarella bolletjes of cashewnoten. Kunnen ze lekker zelf bepalen wat en hoeveel ze eten.

  oh en gebruik humor, zovaak mogelijk. voor jezelf is de lol er vaak allang af maar met een voor de 100e keer hetzelfde grapje of spelletje krijg je ze veel sneller mee in wat je wil.

  Succes. En vooral: hou vol!

 • Lovelyness76

  Ik herken dit helemaal.

  Drama met haren wassen.Niet alleen naar de wc meer willen.

  Hij speelt 2 minuten met dit.En dan weer 3 minuten met dat

  Veel keren uit bed komen.

  Maar ik vind het ook een hele leuke leeftijd.

  Lekker met hem babbelen,Hij is gisteren 4 jaar geworden.En kan supergoed praten.

  Als het tegen zit zit het goed tegen.Maar

  Als het goed gaat.Gaat het supergoed

  Probeer toch van kleine dingen te genieten .

  En ja hulp erbij vragen is altijd goed.

  Want soms weet je het niet meer.Rn kunnen proffesionele hulp je soms weer op de goede rit zetten.

  En je handige oplossingen aanbieden.

  Ik wens je veel succes .Komt echt wel goed.

 • Ik-ben-weer-anoniem

  Ik vind het oprecht een hele leuke leeftijd. Ons zoontje is net 4 en een echte kletskous. Zo leuk dat je nu ook echte gesprekken met hem kan voeren. Hij kan heel leuk uit de hoek komen. Hij gaat net naar de basisschool en dat gaat ook prima. Alleen elke ochtend moet hij wakker gemaakt worden want het is een echte uitslaper. Op zondag is het daarom wel eens lastig om hem optijd naar bed te krijgen omdat hij dan uitgeslapen heeft tot een uur of 9.00. Dan maandagochtend is wel een lastige ochtend met wakker maken. Met eten en drinken doet hij het keurig. Wel blijft hij aan de dunne kant. Dat komt omdat hij zoveel beweegt (rennen, fietsen, trekker, loopfiets). Buitenspelen vind hij het leukste.

  Ik herken wel het continu vragen om een snoepje of iets anders lekkers. Hij zegt de hele tijd "ik heb honger", maar dat is altijd lekkere honger. Ook heeft hij nu soms een grote mond of hij zegt vloekwoorden die hij op school hoort. Maar hij weet het wel hoe het hoort en zegt dan ook snel sorry.

  Ik vind deze leeftijd leuker en makkelijker dan toen hij een jaar of 1,5 a 2 was. Veel succes met je dochter. Er komen vast betere tijden aan.

 • Assiral

  Ja hier is het ook een kletskous, gaat de hele dag door. Basisschool vind ze fantastisch! Daarom staat ze ook zo vroeg op ze heeft er enorm veel zin in elke dag😅.

  Maar ze is erg hoogsensitief waardoor ze haar energie niet kan doseren, wat resulteert in een oververmoeid kind eind van de dag. Ze ligt ook al om half 7 in bed.

 • Lindaaaaaaaa

  Hier ook alleen maar appel, peer banaan haha.

  Papa ook moeilijker eten, dus hou me mn hart vast