Wakkertijd 1,5-2 jarige

Houden jullie stipte wakkertijden aan? Een vriendin van ons heeft via een slaapcoach advies gekregen maximaal 5 uur wakkertijd te hanteren. Kindje slaapt soms kwart over 6 al en onze slaapt niet voor kwart over acht en vaak dramas met inslapen en doorslapen. Dus vroeg me af of meer ouders 5 uur wakkertijd aanhouden en hoe dat gaat..

1301 x gelezen, 2

reacties (41)

1 2 • oemmiee

  Ik denk dat het ook echt per dag kan verschillen .

  Als je hele dag binnen zit en minder actief bent . Hier is 5u echt veels te weinig

 • Charliecharlie

  Als baby deed ik dat wel (schema aanhouden qua leeftijd en wakkertijd) maar ben dat zeker tegen de 9 maanden wel meer los gaan laten en dan hadden we gewoon ochtendslaapje en middagslaapje, ongeacht hoe laat ze ‘s morgens wakker waren of hoe lang ‘s middags sliepen. Keek dan natuurlijk ook wel naar kind.

  En tja, m’n zoon had nog tot bijna 4 jaar middagslaapje of iig tijd in bed nodig, en m’n dochter vertikt het al sinds ze net 2 is en trekt dat prima.

 • Maartje07

  Ik kijk niet meer naar wakkertijden. Dat heb ik eigenlijk alleen de 1e 9 maanden wat gedaan.

  Ze wordt over 3 weken 2 en nu slaapt ze over het algemeen van 19-7.30u (weekend vaak wat langer). ‘s Middags varieert het ergens tussen 12.30-15.30 uur. Meestal slaapt ze 2 uur.

 • Dame68

  Woow wat een lange slaper in de nacht plus overdag ook nog 2 uur. Hier halen we vaak slechts 10 uur in de nacht en overdag dan nog wel 1,5 - 2 uur. Zelfde leeftijd

 • Charhm

  Hier precies zo en soms nog minder 😩

 • Charhm

  Hier precies zo en soms nog minder 😩

 • Maartje07

  Ja, we boffen wel 😊. Ze wordt wel s eerder wakker hoor en heb ook wel s t idee dat ze als ze nog niks hoort gewoon wat ligt te soezen in bed. Onze 3e was ook totaal anders. Altijd vroeg en s middags ook altijd korte slaapjes en vroeg van haar middagslaap af.

 • Beukenblaadje

  Rond die leeftijd keken we echt niet meer naar wakker tijden maar hadden we een vast ritme. Middagslaapje niet langer dan 2 uur en niet later dan 4 uur uit bed, 7 uur naar bed, vanaf half 7 was t ochtend. Ik lees veel 'volg je kind', en dat is mooi en ben ik t in de basis mee eens. Het is natuurlijk logisch dat in sommige periodes meer slaap nodig is dan in t andere, en dat het ene kind het andere niet is. Toch is het zo dat een ritme ook iets is wat je kan stimuleren en dat echt niet alleen puur uit het kind voortkomt. Het is ook gewenning, dat kan je dus beïnvloeden en daar is niks mis mee. Denk zelfs dat je je kind en je gezin er een plezier mee doet door het als basis een stevige structuur aan te bieden, zeker qua slaap en bestrijden.

 • Charliecharlie

  Oh ja dat geloof ik zeker, en dat zie ik ook; onze kinderen gaan ook altijd op vaste tijd naar bed ‘s avonds. Maar hoe graag ik het middagslaapje er bij dochter ook in wilde houden, ze lag steeds vaker en op den duur altijd een halfuur te gillen en te brullen, dus dan houd je het na een paar maanden echt wel voor gezien 😝

 • Beukenblaadje

  Ja tuurlijk, als t middagslaapje klaar is, dan is t ook klaar! Dat kan je ook echt niet afdwingen. Maar bedoel meer, zo'n vast tijdstip helpt echt wel 's avonds, dan wordt je vanzelf rond die tijd slaperig.

 • Lady-Whistledown

  Rond die leeftijd gingen onze kinderen om 19:00 naar bed en sliepen het klokje rond. Ik vind vijf uur per dag wakker op die leeftijd echt weinig maar als dat voor dat kind goed werkt, dan is daar toch niets mis mee. De gemiddelden die worden aangegeven zijn ook echt maar gemiddelden. Ene kindje heeft meer slaap nodig dan het andere kindje.

 • MamaRosali

  Ik lees in de reactie dat ze jullie nog nodig heeft om in te slapen. Daar zou ik eerder mee aan de slag gaan dan met wakkertijden o.i.d.

  Dat wordt een strijd, kan ik je alvast vertellen. Dus kies een methode, wacht op een moment dat jullie geen druktes hebben en zoveel mogelijk energie. En hou vol! Als een kind eenmaal de veiligheid in zichzelf en in z'n bed heeft gevonden, dan slaapt het ook beter en vaster is mijn ervaring. Onze peuter is nu 3,5 jaar en ligt weleens 1,5 uur te keeten in bed voordat hij slaapt. Dan gaan we er af en toe heen, maar hij slaapt vanzelf. Dus hebben wij er geen last van en hij krijgt echt de mogelijkheid om de dag te verwerken. Dat heeft hij niet als ik er bij blijf.

 • 3kids1dog

  Ja we weten dat dat een ding is maar vanwege veel medische problemen en traumas daarvan hebben we dit stukje nooit eerder aangepakt. Als we in de kamer blijven zonder vasthouden is gebleken dat ze zo overstuur raakt dat we uren strijden en ze uiteindelijk nog niet in bed in slaapt valt..

 • MamaRosali

  Oh sorry, ik lees nooit profielnamen erbij. Ik snap je helemaal hoor! Gewoon doen wat goed voelt. Er is geen goed en fout. Alleen houden wij juist onze peuter wakker bij inslapen. Vandaar. Maar in jullie geval zou ik er dan nog even mee wachten.

 • 3kids1dog

  Ja we weten dat dat een ding is maar vanwege veel medische problemen en traumas daarvan hebben we dit stukje nooit eerder aangepakt. Als we in de kamer blijven zonder vasthouden is gebleken dat ze zo overstuur raakt dat we uren strijden en ze uiteindelijk nog niet in bed in slaapt valt..

 • MamaRosali

  Onze zoon van 2 was wakker van 7 tot 7 en sliep van 7 tot 7. Toen hij 2,5 jaar was sliep hij een periode alleen van 9 uur tot 7uur. Hij gaat gewoon heel lekker op zelf zijn ritme bepalen. Het was ook gewoon genoeg.

  Maarrrr.. ik zou wel proberen je kind een keer eerder op bed te leggen, om te kijken of het niet gewoon te moe is. Is het alleen maar een groter drama, dan lekker vasthouden aan wat je nu doet. Kinderen moeten wennen aan ritme, dus een ritme moet je een week testen om te kijken of het werkt. Maar als een kind echt te moe is om in slaap te vallen en je probeert 1 dag eerder naar bed te brengen, moet het direct werken.

 • Bosco

  Bij mijn oudste werkte dit uitmuntend. Bij mijn jongste... Dit wilde ik gewoon 9p bed als de oudste naar bed ging. Die mocht dus niks zelf regelen.

 • Lindaaaaaaaa

  Nope,kijk echt naar het kind. Ene keer slapen ze meer/vaker dan de andere keer

  Her zijn mensen, geen robot haha

 • Mamasgirls

  Ik hield mijn kind aan niet wat iemand of internet zegt. Ene kind kan langer wakker zijn dan de ander waarom is iedereen zo bezig met wat anderen doen/zeggen of internet. Volg je kind zie je dat het moe is en signalen afgeeft breng het naar bed. Juist te lang slaap vermijden of te laat signalen zien kan verstoorde slaap geven wat uit in middag en of avond

  Heb nooit wakker tijd aangehouden bij mijn dochter was standaard altijd zeker tot 2 dat ze 3/4 na dat ze wakker was opnieuw sliep. Ja je spreekt dan van wakker tijd maar puur haar ritme niet van internet of iemand anders nooit begrepen en ga en wil ik ook nooit begrijpen. Volg je kind je hebt die het hardste daar mee

  Doorslapen moeten ze leren en heeft ene kindje vd sneller door dan de ander en ook het inslapen is verschillend. Hier sliep ze naar 2,7 jaar pas door het was wat het was heb het geaccepteerd kan niet afdwingen. Mijn dochter is nu 3 en kan ik niet op bed leggen en slaapt heeft mij nodig ik vind dit zelf totaal niet erg. Ik zie het niet als last maar meer als gift het feit dat ze het fijn en veilig vind om met mij in slaap te vallen, ben blij dat ik haar dat mee kan geven. Dit duurt geen jaren dus doe tijd doe het duurt doe ik met heel veel liefde.

  Ook het in slaap komen ook zo iets lijkt wel of ouders niet nadenken bekijk het op je zelf. Heb je een shit dag op je werk gehad, drukke dag, veel prikkels, moe voelen en nog tal anderen. Wat doe je dan ga je naar je partner beperkt de dag gaat lekker douche, kijkt wat tv etc. Jouw kindje kan niet praten en communiceert via wat velen zeggen met drukte. Wat hier helpt is rust en ander bed ritueel heeft ook tijd nodig. Voor slapen nog buiten spelen alle laatste energie eruit.

 • Vlindermoeder

  Nee, daar kijk ik niet naar. Bij beide dames niet gedaan. Moe = naar bed

 • AshleyJessy

  M’n dochter sliep toen 1 x, van 1230 tot 1430 ongeveer. Tussen 19/20 weer in bed. Wel al vanaf 18 moe maarja eten werk etc.

  Slaapt je kleine nog 2 x? Misschien over naar 1 x, iets eerder indien mogelijk en toch misschien het erbij blijven afbouwen? Is je kleine te moe?

  Heb je een routine? Bijvoorbeeld: Boekje lezen, kusje knuffeltje slaapliedje zingen en dan tot morgen!

 • Florien84

  Mijn dochter gast rond kwart over 6 naar bed. En dan slaapt ze 12 uur. En in de middag van 11 uur tot 2 a Half 3.

 • Vlindermoeder

  Wat een luxe!

 • Florien84

  Haha dat doorslapen doet ze pas sinds ze elf maanden is.

 • Dame68

  Heerlijk!

 • Nicolette87

  Nee niet op die leeftijd nog, gebruikelijk is dan gewoon één middagdut, van 13 tot 15u voor de meesten.

  Wij hanteren dus juist vaste slaaptijden, zo ook ‘s avonds: 19u naar bed. Kwart over acht vind ik persoonlijk wel laat.

 • laravt

  Geen idee

  Ik merk wel dat als hij na 3uur smiddags pas wakker wordt bedtijd dan ook meer drama is dan normaal, maar ons streven is rond 7uur in bed vaak slaapt hij dan voor half8

  Maar van de week kwam hij zo overmoeid thuis dat ik hem om 6uur al naar boven bracht was geen lang mee te bezeilen zo overstuur uiteindelijk kwart over 7 in slaap gevallen.

  Hij is net 2 en slaapt al sinds hij 11 maanden is maar 1x per dag na de boterham buiten in de buggy

 • Snitchy

  Ook die wakkertijden zijn geen wetmatigheid. Er zijn nog zoveel andere factoren die het slaapritme van een peuter beïnvloeden. Ik kreeg alleen maar stress van wakkertijden. Ik accepteer het onnavolgbare slaapritme van mijn kind en dank de hemel als ze eens een nacht doorslaapt.

 • 3kids1dog

  Slaapt jouw kindje wel zelf in? Onze niet en merk dat het nu bijna 2 jaar later echt zn tol begint te eisen op piekmomenten. Man en ik wisselen elkaar af omdat we het beiden niet altijd meer volhouden. Ook in de nacht wisselen we af omdat ze dan ook vastgehouden wil worden en niet weggelegd wil worden in eigen bedje (soms wel soms niet verhaal)

 • Snitchy

  Soms slaapt ze wel zelf in, soms niet....beetje wisselend. Ze drinkt nog meerdere keren per nacht wat water of melk, dat helpt met in slaap vallen.

 • Dame68

  Onze dochter was ook behoorlijk pittig qua slapen, veel wakker in de nacht en wilde alleen maar bij ons in bed tot voorkort.

  Maar sinds een poosje hecht ze zich aan knuffels en dit heeft echt de overstap van ons bed naar eigen bed gemakkelijker gemaakt. We slapen allemaal rustiger nu. Nog wel naast ons bed maar dat is voor nu prima. Misschien werkt een lievelingsknuffel bij het doorslapen?

  Ik hoef nu alleen maar de knuffel even weer te geven en ze slaapt verder.

  Inslapen doet ze nog bij ons, kost vaak Max een half uurtje. Ook al vaak binnen 5 min vertrokken, wisselt

  Soms kan je kind al meer dan je zelf denkt. Wij verwachtten dikke ellende door eerdere ervaringen maar het viel echt mee, 3 nachten was ze wat humeurig en klagen en was mijn hand nodig door de ledikant. Ze luisterde zelfs naar Ga maar liggen (als ze was gaan staan). Viel ons alles mee. Trots! Dus hier echt een positief verhaal en een kindje en ouders die er zo aan toe waren

 • 3kids1dog

  Slaapt jouw kindje wel zelf in? Onze niet en merk dat het nu bijna 2 jaar later echt zn tol begint te eisen op piekmomenten. Man en ik wisselen elkaar af omdat we het beiden niet altijd meer volhouden. Ook in de nacht wisselen we af omdat ze dan ook vastgehouden wil worden en niet weggelegd wil worden in eigen bedje (soms wel soms niet verhaal)

 • Dame68

  Ik kijk naar mijn kind/omstandigheden (wel/geen kdv , wel/geen goede nacht. Ik doe het echt op gevoel dus. De ene keer is dit middagslaapje van 2 uur van 13-15. De andere keer is ze al moe rond half 12 en ligt ze er tussen 12 en 14.30 uur in. In de avond niet te vroeg, wel 19.00 uur starten met ritueel en dan uiterlijk half 8 naar boven. Slaapt meestal rond 20.00. Wel een vroege vogel.

  Het valt me wel op dat er vaak 5,5 uur wakkertijd tussenzit. 6 uur: dan is ze eigenlijk te moe.

  Het ligt er ook aan of het een rustige dag thuis is of veel buiten spelen enz.

 • Mayal

  Nee. Mijn dochter is net 22 maanden (heeft altijd al weinig slaap nodig gehad) en gaat gewoon mee in het dagritme. Om 13:00 middagdutje tot max 15:00 anders slaapt ze s nachts niet (meestal is het korter). S avonds om 19:00-19:30 naar bed. Ze slaat het middagslaapje ook wel eens over (helaas), daar doen we weinig aan.

  Hier is met name een goed en strak bedritueel belangrijk, anders trekt ze alles uit de kast om maar wakker te blijven. Hebben ook wel eens slaaptraining toegepast om het er weer wat strakker in te krijgen

 • Jacqii

  Ik breng mijn dochters altijd op vaste momenten naar bed. De jongste (1 jaar 9 maanden) breng ik altijd om 12 uur naar bed en slaapt dan tot 2 uur of 3 uur. Daarna tussen half 7 en 7 weer naar bed en slaapt (meestal) tot de volgende ochtend half 7/7 uur. Nu is zij ook een makkelijke slaper vergeleken met mijn oudste. Maar ik houd dus vaste slaaptijden aan, niet perse wakker tijden. Ik zie nu wel dat ik dus ook 5 uur aanhoud haha.

  Mijn ervaring is trouwens dat te vroeg naar bed gaan resulteert in spelen (geen probleem) en te laat naar bed gaan resulteert in huilen/drama. Hoop dat je hier wat aan hebt :)

 • Jvb

  Alleen hoe vroeg een kind naar bed gaat zegt weinig, want slaapt het kind de nacht door, hoe vroeg staat het op, hoe lang slaapt het in de middag, etc.

  Ik heb drie kinderen en nooit iets met wakkertijden gedaan. Sterker nog, ik heb er pas van gehoord toen ze al op school zaten allemaal. Maar ik heb er niks aan gemist. Als ze moe waren, dan legde ik ze in bed, waren ze niet moe dan niet. Waren ze overdag wat hangerig, dan wat eerder er in 's avonds of een wat langer dutje tussen de middag.

  Elk kind is anders, de een kan met minder slaap dan de ander. Die wakkertijden is net zoiets als tijden tussen een voeding, een richtlijn misschien, maar elk kind heeft zo z'n eigen weg hoor.

  Ik vind het ook nogal een open deur. Een kind van die leeftijd slaapt meestal 12 uur in de nacht en doet een middag dutje. Dus ergens in de overgebleven 12 uur een middagslaapje, nogal logisch dat er dan daarvoor en daarna max 5 uur zit. Daar zaten wij ook wel op dus. Met nog 1 middagslaapje was het bij ons om 7:00 op, ergens in de middag (meestal rond 12:00) gingen ze dan 1,5 uur slapen en dan 19:00 weer naar bed.

 • Assiral

  Ik keek er inderdaad altijd wel naar ja. Het is vooral belangrijk dat je kind niet oververmoeid raakt, dat kan nl zorgen voor drama en slecht slapen.

  Kwart over 8 vind ik zelf wel erg laat voor die leeftijd. Ik weet niet wat jullie kind overdag slaapt?

 • 3kids1dog

  Onze slaapcoach keek al mee voor ze een jaar werd en zei ze heeft weinig slaap nodig.. inmiddels bijna een jaar verder en worden nog regelmatig wanhopig. Ze slaapt ergens tussen 20.15-21.00 maar vanavond krijst ze het nu nog uit dus. Slaapt soms wel door, soms niet. Wakker rond 06.30-06.45 en middagslaapje tussen 12.15 a 13.00 en soms half uur max 2 uur. Geen dag hetzelfde.. Wachten nu op hulp van een pedagogisch verpleegkundige, tip van het slaapcentrum, maar helaas nog niet gesproken.

 • Mamaskleintje

  Ik heb vanalles geprobeerd. Wakkertijden altijd geprobeerd aan te houden, maar hij had gewoon minder slaap nodig. Lange tijd drama geweest met inslapen en doorslapen. In een keer was dat over toen we overgingen naar een dreumesbed. Nu een tweeling en die slapen nu al veel beter in en door, maarja dat zegt ook niks. Mijn conclusie is dat elk kindje anders is en daar ook iets anders voor werkt. Ongeacht wat de boeken en slaapcoaches zeggen.

 • 3kids1dog

  Wij hebben het gehad over een peuterbedje omdat ze mogelijk traumas heeft met spijlenbedjes ivm veel zkh opnames. Alleen staat ze nu ook op ipv dat ze gaat liggen om te slapen dus ben beetje bang dat ze dan helemaal van alles gaat uithalen.. Onze oudste sliep met 6w door en altijd veel tot school begon. En onze middelste 18mnd drama en daarna ineens een goede slaper (niet perse lange slaper)

 • Mamaskleintje

  Ja, dat snap ik wel. Wij waren er ook bang voor, maar ik kon hem niet meer in ledikant krijgen, viel alleen op schoot in slaap, door mijn zwangerschapsbuik toen. Hij is 1 keer op de grond gaan liggen. Dat beviel niet en nu gaat het over het algemeen prima. Wel ook weinig slaap nodig.


1 2