Wat moet ik doen als mijn vrouw/vriendin weeën krijgt?

Wat moet ik doen als mijn vrouw/vriendin weeën krijgt?

Het gaat gebeuren: je vrouw klaagt over steeds terugkerende pijn in haar buik, onderrug of benen. Ze nadert het einde van haar zwangerschap of is al ver voorbij de uitgerekende datum, dus het kan maar één ding betekenen: de shit is aan! Maar wanneer schakel je de hulptroepen in? Volg onze checklist, dan komt het helemaal goed.

 • Vooropgesteld: de verloskundige is er om jullie veilig en gezond door de zwangerschap en bevalling te loodsen. Twijfels en vragen? Bellen, desnoods op het spoednummer! Geen acute situatie? Lees dan even verder.
   
 • Is je vriendin tussen de 37 en 42 weken zwanger? Bel de verloskundige dan als het tussen 7.00 en 22.00 uur is of als de weeën gedurende een uur lang om de vier minuten komen en een minuut lang aanhouden.
   
 • Is je vrouw nog geen 37 weken zwanger? Bel dan sowieso altijd het spoednummer.
   
 • Begint de bevalling met gebroken vliezen? Laat je vriendin dan wat van het vruchtwater opvangen in een glas. Is het helder vocht met wat witte vlokjes die er in zwemmen? Mooi, dan ziet het er goed uit. In sommige gevallen is de kleur van het vruchtwater echter variërend van groen tot bruin. Het kan zijn dat de baby in het vruchtwater gepoept heeft en er extra controles noodzakelijk zijn. Bel in het laatste geval dus altijd meteen het spoednummer.
   
 • Nog een ingewikkeld, maar erg belangrijk punt: onthoud op het einde van de zwangerschap goed of de verloskundige heeft gevoeld of het hoofdje van de baby wel of niet ingedaald is. Zijn de vliezen gebroken en heeft de verloskundige gezegd dat het hoofdje goed is ingedaald? Dan is het goed en hoef je in principe niet meteen aan de bel te trekken. Was het hoofdje bij het laatste bezoek nog niet goed ingedaald en zijn de vliezen gebroken? Bel dan meteen het spoednummer.
   
 • Stel ook het kraamzorgbureau op de hoogte van de op handen zijnde bevalling. Doe dit voor 22.00 uur of na 7.00 uur als je vriendin of vrouw in het ziekenhuis gaat bevallen. Is de wens er om thuis te bevallen? Dan moet het kraamzorgbureau weten dat de bevalling is begonnen, op het moment dat de weeën om de vier minuten komen en dan een minuut aanhouden.

Succes!

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50