Wat als het even allemaal te veel is?

Wat als het even allemaal te veel is?

En dan bereik je dat punt, je wordt ziek. Natuurlijk is ziek zijn voor iedereen lastig, maar zodra je de zorg voor een ander hebt des te meer. Je kunt daar gewoon geen dag van vrij nemen, je moet gewoon door.

Je weet je geen raad

Maar wat als het je gewoonweg aan de energie ontbreekt om uit je bed te komen, te glimlachen of eigenlijk liever niet wilt praten? Je kunt niet niet praten met je kinderen. Stel je eens voor dat je niet ziek bent in de zin van griep, maar je kunt gewoon even niks. Is het kortsluiting in je hoofd, is je lichaam kapot? Alles is moeilijk, alles is zwaar. Je kunt het niet bevatten, maar het komt schijnbaar voort uit oververmoeidheid, stress en overbelasting. En je weet je geen raad met jezelf. Laat staan met een ander.

Het overkwam mij onlangs, gecombineerd met griep. Ik wilde niks, ik kon niet helder nadenken, het zweet brak me uit bij enkel de gedachte dat ik iets moest doen. Zo gestructureerd als ik altijd ben had ik nu moeite te bedenken wat de logische volgorde was van dingen die je doet als je net bent opgestaan.

Soms is het gewoon even te veel

Ik heb geluk gehad, op één of andere manier kon ik me snel herpakken. Ik besefte me wat het was, niet omdat ik zelf zo’n genie ben hoor. Een moeder van een groepsgenoot van m’n dochter sprak mij aan toen ik de kinderen ophaalde van de opvang. Ze was niet van mij gewend dat ik in joggingbroek liep en geen make-up op had en vroeg me of ik ziek was. Ik had inderdaad griep, maar het rolde er zo uit: “ik weet niet wat er mis is met mij, maar ik voel me niet goed”. Haar gezicht sprak boekdelen, ze wist gewoon meteen wat ik bedoelde!

We spraken nog geen 3 minuten, maar het was uiterst verhelderend. Conclusie van het korte onder onsje: soms is het gewoon allemaal even teveel en mama’s kunnen niet even een dagje vrij nemen. En ik ben niet alleen, het overkomt dus ook andere ouders. Al ben je nog zo happy met je gezin, je werk, je huis.

Ze vertelde me dat ze onlangs hetzelfde doormaakte. Haar familie kon gelukkig snel inspringen en heeft haar en haar man een tijdje kunnen ontlasten. Ze kwam er gelukkig bovenop voordat het erger werd. Helaas komen niet alle ouders er zo makkelijk vanaf.

 

Verwachtingen alom

Thuis wordt er van je verwacht dat je geordend, gezellig en lief bent en voor alles en iedereen zorgt. Als je werkt, verwachten je baas en je collega’s het uiterste en nog een beetje meer van je. En al werk je minder dan voordat je kinderen kreeg, ze verwachten veelal hetzelfde van je alleen heb je minder tijd waarbinnen het gedaan moet worden. En dan heb je de verwachtingen van je kindje en tot slot die van jezelf nog. Want al die dingen die ik hierboven omschrijf wil je zelf misschien net zo graag.

Elke dag horen we: “ik wil…..ik wil …..” van iedereen om ons heen. En ouders, de mama’s die ik ken in het bijzonder, zijn toch vaak geneigd om snel te helpen. We mogen best eens eerst aan onszelf denken zonder dat het egoïstisch is. De zogenaamde tijd voor jezelf of de kinderen bij het eten even laten wachten op het derde glaasje drinken omdat mama al vijf keer van tafel is gegaan om iets voor iemand te pakken. Of even een nachtje in een hotel of bij een vriendin slapen, omdat er elke nacht wel iemand in het gezin is die mama ‘s nachts nodig heeft (en dan niet alleen de kinderen, de man en de huisdieren tellen ook!) en dat al jaren achtereen.

Lees ook: 5 foute gedachtes die moeders NU uit hun hoofd moeten zetten!

Verwijten

Helaas ziet alleen niet iedereen het zo, ik hoor en lees nog vaak veel verwijten van mensen dat ouders tijd voor zichzelf nemen. Maar ik ben van mening dat het niet egoïstisch is. Voor veel ouders die ik ken is tijd voor zichzelf nemen de voornaamste manier om te voorkomen dat de druk van alledag ze eronder krijgt. Ik hoop dat door mijn ervaring ik eens een andere ouder zo het licht kan laten zien als die moeder die mij het licht liet zien. En ik hoop dat in deze vluchtige maatschappij wij af en toe eens meer kunnen tolereren van elkaar en niet altijd zo snel een oordeel klaar. We kunnen niet in het leven van de ander kijken en weten hoe stressvol dit is. Van buitenaf lijkt het vaak rozengeur en maneschijn. Maar schijn bedriegt. 

Wat nou als ik niet eerlijk had geantwoord toen die moeder mij vroeg hoe het ging? Dan had ze nog steeds het beeld van mij als mama in nette kleertjes, met net verzorgde, slimme kindertjes, een net huis en een leuke baan. Nu durft ze mij ook thuis uit te nodigen, schaamt ze zich niet voor de vlekken op haar bank, want ze heeft mijn bank gezien. Schaamt ze zich niet voor het ontplofte haar van haar dochter, want ze weet hoeveel klitten mijn dochter in haar haren kan hebben. En loopt ze in een net iets comfortabelere spijkerbroek als ik op visite kom, want ze weet hoe ik er eruit zie in mijn joggingbroek. Zo verwachten deze mama en ik gewoon nu net even allemaal iets minder van elkaar. Dank je wel lieve mede mama,  omdat je ziet wie ik ben, en niet wie je denkt dat ik ben.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Anna is sinds oktober 2012 getrouwd met Davy. Haar dochter Emma maakte haar in oktober 2013 moeder. Dochter Robin volgde in december 2015. Hoewel de meiden niet lang na elkaar geboren zijn, is het krijgen van kinderen niet zonder slag of stoot gegaan. 

Naast mama-zijn, werkt Anna tien jaar op een notariskantoor in Amsterdam Zuid, aanvankelijk als secretarieel medewerker en inmiddels al een paar jaar als notarisklerk. Een spannende en uitdagende baan. Haar werk is een ontlading van thuis en thuis is de ontlading van haar werk, zo houdt dit elkaar in balans.

Naast haar liefde voor de kinderen en haar passie voor het werk, is Anna super geinteresseerd in natuurlijke voeding, tuinieren, sport ze zoveel mogelijk en is ze verzot op het kijken van films en series. 

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

2 leden zijn nu online
Aanmelden