Voor de tweede keer moeder worden: Déja vu of nieuwe ervaring?

Voor de tweede keer moeder worden: Déja vu of nieuwe ervaring?

Als je voor de tweede keer een kindje krijgt denk je dat je alles wel weet en alles al eens meegemaakt hebt. En dat je het ook op dezelfde manier kunt en zult doen. Maar dan is dat tweede kindje er en blijkt dat (voor een groot deel) helemaal niet zo te zijn!

Wat is er anders:

 • De tijd is veranderd, er zijn nieuwe producten, nieuwe handigheidjes, nieuwe musthaves. Er zijn andere dingen in babyland 'hot'. In de tijd van de geboorte van ons eerste kind was inbakeren iets voor 'probleem' gevallen. Nu is het een soort van standaard geworden en ken ik bijna geen baby’s die niet worden ingebakerd. En niet alleen met een hydrofiel doek. Nee, je hebt inbakerdoeken in de categorie Rolls Royce tot supermarkt. Nog iets; babynestjes had ik nog nooit gezien. Nu kun je ze op elke hoek van de straat krijgen.
   
 • Adviezen over omgang met je baby zijn soms ook veranderd. Over dat inbakeren bijvoorbeeld. Blijkbaar krijgt men dat advies ook vaker. En laten huilen is nu (echt) not done. Hoewel ik dat bij de tweede toch regelmatig moet doen, omdat ik door de eerste gewoon even geen tijd heb om haar op te pakken.
   
 • Ik maak minder foto´s. Ook al is de kwaliteit van alle apparatuur om foto's mee te maken flink verbeterd, doe ik minder ‘fotosessies’. Ik probeer het echt om er net zoveel te maken, maar als ik ze ga tellen word ik toch met de neus op de feiten gedrukt dat het er minder zijn.
   
 • Een nieuw kind van dezelfde ouders is toch echt een ander kind met een andere gebruiksaanwijzing. Wat de eerste niet nodig had, heeft de tweede wel en andersom. Slapen, drinken, bewegen. Ze doen niets precies hetzelfde of in hetzelfde tempo.
   
 • Ik bent zelf wat minder kritisch en makkelijker in hoe ik omga met de baby en de omstandigheden. Kleur en gender-specifieke zaken zijn niet zo belangrijk. Een meisje kan best onder een blauw laken slapen of blauwe rompertjes aan. Net als speelgoed. Dat hoeft ook allemaal niet meer nieuw. En als er wat 'nieuws' nodig is, koop ik het prima tweedehands. Ik gebruik het toch maar zo kort; weet ik nu... Ik heb ook niet altijd tijd om een badje te doen, op het moment dat het volgens mijn eigen schema zou moeten. En dat groentehapje schiet er dan ook wel eens bij in. Ach, ik hoor de baby niet klagen.
   
 • En in plaats van voorbij gaan aan alle baby mijlpalen, omdat ik het al ken, sta ik veel meer stil bij de kleine babydingetjes omdat ik nu weet hoe ontzettend snel die fase weer voorbij zal zijn. (en ik het dan zal missen).

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Krista woont samen met Marco, zoon Kay (2015), dochter Minte (2019) en hond Chico in een huis aan de rand van het bos.  Ze werkt als Senior adviseur Huisvesting bij een zorginstelling. In haar vrije tijd schrijft zij graag zo veel en divers mogelijk; zowel boeken, als korte verhalen en leuke stukjes over het moederschap, kijk maar op kristavanderhulst.nl. Dansen is ook een grote hobby van haar evenals zwemmen, lezen, series kijken en wandelen door het bos. Krista is verslaafd aan lipbalsem, chocola en knuffelen met haar kinderen.

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50