Van kinderdagverblijf naar kinderdienstencentrum; als autisme een rol speelt

Van kinderdagverblijf naar kinderdienstencentrum; als autisme een rol speelt

In mijn vorige blog was te lezen dat Zoonlief rond zijn tweede verjaardag gestopt is op het kinderdagverblijf. Een medisch kinderdagverblijf of kinderdienstencentrum zou beter bij hem passen.

Ik ben maar begonnen met google'en. Waar kan hij heen? Waar kunnen wij ons verhaal van Zoonlief delen en ziet deze opvang mogelijkheden voor onze zorgvraag?

Kinderdienstencentrum

Wat een zoektocht daar waar de keuze toch vrij beperkt is. We vonden een kinderdienstencentrum zo’n tien kilometer bij ons huis vandaan. Er werd telefonisch een intake gepland en we werden voorbereid. Het zou een groot contrast zijn met een ‘gewone’ crèche. Allemaal kindjes met handicaps, lichamelijk en/of verstandelijk, zorgintensief. Confronterend. Zoonlief is nog zo jong en de ontwikkelingsmogelijkheden zo onzeker. Het acceptatie en verwerkingsproces was net begonnen. Maar wát moesten wij verwerken? Niemand kan in de toekomst kijken en weet hoe het hem in het leven zou vergaan.

Lees ook:
Autisme wel wat

We werden hartelijk ontvangen en Zoonlief ging gelijk op ontdekking toen we een week later het kdc binnen stapte. Zoonlief werd ingeschreven en na een korte wachtlijst mocht hij starten. Twee ochtendjes per week. Tot zijn vierde verjaardag werd dit langzaam uitgebreid en toen hij vier jaar werd is hij naar de volgende groep gegaan binnen het kdc. Door zijn grote ontwikkelingsachterstand is speciaal onderwijs laat staan regulier onderwijs geen optie.

Verwijzers en pictogrammen

Zoonlief zit in een fijne groep van maximaal 8 kindjes per dag en twee juffen + een stagiaire. Er is veel aandacht voor structuur. Er wordt gewerkt met verwijzers en pictogrammen. Er zijn diverse specialisten op het kinderdienstencentrum aanwezig die de kinderen apart nemen voor behandeling, therapie en groepsactiviteiten. Denk hierbij aan: logopediste, gedragsdeskundige, ergotherapeut en de fysiotherapeut.

Dag in, dag uit

We brengen iedere dag Zoonlief met de auto naar het kinderdienstencentrum. Dag in, dag uit. Voor hem is het autoritje fijn. De rit neemt ‘s ochtends genoeg tijd in beslag om zich voor te voorbereiden op een nieuwe schooldag en ’s middags de tijd om te ontprikkelen als we weer naar huis rijden.

Ontzorgen

We zijn blij met het kdc. Een fijne plek voor Zoonlief om te zijn. Letterlijk én figuurlijk. ‘Zijn’ wie hij is en ons te ontzorgen. Want de zorg die we - met alle liefde geven - is intensief.

De ‘zin’ en opgewondenheid bij het vertellen ‘s ochtends het naar ‘school’ te gaan en de grote glimlach bij het ophalen ‘s middags bevestigt ons dat ook hij blij is met dit plekkie!

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Melanie is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van twee kinderen, een zoon en een dochter, een koningskoppel zoals dat wordt genoemd. Het ideale gezin zoals de buitenwereld dit ziet, maar achter het lieve blonde koppie van haar zoon schuilt een autistische stoornis en een verstandelijke beperking. Hoewel dit grote impact heeft op hun gezinsleven, staan ze positief in het leven. Het glas is altijd halfvol en genieten van de kleine dingen is bij hun écht van toepassing.

Meer blogs van <elanie kun je lezen op www.autismewelwat.nl en wil je dat Melanie iets voor je schrijft, ga dan naar www.lettersvanmel.nl.

Reageer op dit artikel

reacties (2) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

4 leden zijn nu online
Aanmelden