Picto's en zo....

Picto

Een paar jaar geleden kwamen ze al in ons leven; pictogrammen oftewel picto’s. Picto’s zijn kleine (vaak) zwart/witte plaatjes waarop een afbeelding staat. Deze afbeelding toont een activiteit, voorwerp of emotie. De picto plak je met een magneetstrip op een planbord of koelkast. Met deze picto’s kun je onder andere structuur inbouwen in de dag om zo het verloop van die desbetreffende dag te laten zien. Onze opzet van toen was het gebruik van picto’s dóór Zoonlief om óns te laten zien wat hij wil en zich zo beter kon uiten. Tientallen picto’s waren geprint maar we hadden al snel door dat het gebruik hiervan voor onze zoon die autisme heeft nog veel te hoog gegrepen was.

Hij kon er niks mee. Hij keek er wel naar maar dat was het wel. Een tijdje hebben ze op de koelkast gekleefd maar als snel kwam daar een laagje stof op. We hebben toen een gesprek met de logopediste gevoerd waaruit we met elkaar konden concluderen dat de picto’s en het gebruik daarvan echt nog te moeilijk was.

Lees ook de vorige blog van Melanie:
Als moeder van een zorgintensief kind ben je toch anders

En weer terug naar nu…

Op het kdc van Zoonlief hebben ze ook een planbord. We zagen Zoonlief wel regelmatig vluchtig kijken naar het bord maar ook dat leek het wel te zijn. Totdat het lokaal geschilderd moest worden en het bord even van het toneel verscheen. Wat was het duidelijk dat hij het bord mistte. Hij haalde er toch structuur en veiligheid uit!

Memobord

Een goed moment om er thuis na jaren ook weer mee aan de slag te gaan. Dit keer pakten we het professioneel aan. Een groot memobord werd aangeschaft en de picto’s werden afgestoft. Aanvullende picto’s werden geprint.

Plannen

We plannen nu twee weken vooruit op ons bord en alle gezinsleden hebben een foto aan het begin van de week. Zo is voor iedereen, iedere dag te zien welke activiteit die dag op het programma staat. Wij hebben gekozen voor een tijdbestek van twee weken om zo goed vooruit te kunnen kijken maar ook niet het overzicht kwijt te raken over een te lange periode.

Avondroutine

Het is echt een deel van de avondroutine geworden. We halen de picto’s van die dag eraf, nemen de dag nog even door en blikken vooruit naar morgen. Zoonlief loopt regelmatig langs het bord en ‘lijkt’ er wederom (nog) niet zoveel oog voor te hebben. Maar zoals eerder ervaren: hij screent alles en (on)bewust heeft hij het allemaal in kaart!

PS: ook kinderen zonder autisme kunnen planborden en picto's erg fijn vinden. Gebruiken jullie ze ook?

Melanie is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van twee kinderen, een zoon en een dochter, een koningskoppel zoals dat wordt genoemd. Het ideale gezin zoals de buitenwereld dit ziet, maar achter het lieve blonde koppie van haar zoon schuilt een autistische stoornis en een verstandelijke beperking. Hoewel dit grote impact heeft op hun gezinsleven, staan ze positief in het leven. Het glas is altijd halfvol en genieten van de kleine dingen is bij hun écht van toepassing.

Meer blogs van <elanie kun je lezen op www.autismewelwat.nl en wil je dat Melanie iets voor je schrijft, ga dan naar www.lettersvanmel.nl.

Gerelelateerde artikelen

Eindeloos gepieker
Zo is het met een tweede

Reageer op dit artikel

reacties (6) Stuur een bedankje


 • MaaikeT2

  Wij hebben ook picto's gebruikt. (Oudste heeft autisme.) Inmiddels kunnen beide kinderen lezen (ook de jongste van drie ) en gebruiken we lijstjes. Ons ochtendritueel hangt als een lijstje met vaste tijden wanneer wat moet gebeuren op de slaapkamer van de jongens én beneden aan de koelkast.

 • Letters-van-Mel

  Klinkt als een mooi systeem!

  Groetjes,

  Melanie

 • M.ardjen

  Wij hebben ook een planbord. Daarop staat welke dagen school is, welke dagen weekend. En welke dagen papa en mama thuis zijn en oma oppast. Ook staat de zwemles erop en wanneer ons dochtertje naar de Peuterspeelzaal gaat.

  Ons zoontje heeft het niet echt nodig (al is hij sociaal wel heel erg gegroeid), maar hij is een denkertje en vindt het wel fijn om te weten waar hij aan toe is. De ene dag besteedt hij er geen aandacht aan en de andere dag hangt hij er een kaartje bij van wat hij ook nog belangrijk vindt voor die dag.

 • Letters-van-Mel

  Gaaf! Klinkt duidelijk!

 • Rlyblue

  Niet helemaal hetzelfde, maar mijn zoon had de eerste weken veel moeite met school na een paar nare gebeurtenissen. Ik heb toen samen met hem op een groot vel papier de leuke singen van school getekend. Ook de vervelende dingen mocht hij noemen maar hij kon er maar twee bedenken. Daar hebben we een groot kruis doorgezet. Deze tekening hangt nu aan de deur en als hij 's ochtends moeilijk doet en ik merk dat het komt omdat hij niet naar school wil kijken we er samen naar. Dan ziet hij alle leuke dingen die bij school horen en werkt hij meestal wel weer mee. Blij dat ik dat gedaan heb na drie weken alleen maar gillen en krijsen in de ochtend.

 • Letters-van-Mel

  Super dat dit zo een oplossing kan zijn!

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50