Nesteldrang veranderde mij in een opgezwollen dictator!

Nesteldrang veranderde mij in een opgezwollen dictator!

Van mezelf ben ik niet bepaald een opruimerig type. Je zou mijn huis ‘levendig’ of ‘ongeordend’ kunnen noemen. Maar hoe anders was dit tijdens mijn zwangerschap…

De eerste paar maanden van mijn (eerste) zwangerschap zag ik typische kwaaltjes als cravings en nesteldrang een klein beetje als aanstellerij. Onwetendheid zeg maar. Want vanaf een maand of vijf begon het wat te veranderen. In eerste instantie startte het onschuldig met wat vaker stofzuigen en soms de meubels verschuiven. Maar al snel werd het erger. Het uitzetlijstje moest afgevinkt worden en graag voordat alles overal uitverkocht zou zijn. De babykamer moest aangepakt worden. EN WEL NU! En ja, de babykamer was redelijk wit. Maar er is redelijk wit en stralend wit. Need I say more?

Opgezwollen dictator

Volgens mij stond ik als een soort opgezwollen dictator met een kwast rond te zwaaien waar de verf moest komen. Het zal me niets verbazen als ik nu zou horen dat de schildersploeg geen pauze van me heeft gekregen. En naast het feit dat destijds alles NU, ZO SNEL MOGELIJK, ASAP moest, deed ik ook zelf een duit in het zakje als het ging om nestelen. Echt hoor; wat hormonen met een vrouw kunnen doen…

De theezakjes stonden bijna op alfabetische volgorde in de keukenkast. De babykamer zag eruit zoals in de winkel. De postzegels voor de geboortekaartjes lagen keurig geordend op mijn bureau terwijl ik tegenwoordig naar een postzegels zoek tussen de kerstkaarten uit 2012. De babykleertjes waren uiteraard allemaal keurig gewassen en gestreken maar onder normale omstandigheden vouw ik alles een keer hardhandig op. Ramen waren gezeemd, keuken was zo schoon dat zelfs Rob Geus van de smaakpolitie een sticker zou moeten ontwerpen met daarop; ‘uitmuntend’. 

Zelfs de planten in huis leefden eens een keer langer dan vier maanden, blijkbaar werd ook het verzorgende deel van mij volledig wakker. Rond de 38 weken bukte ik moeizaam voorover om dat ene pluisje van het tapijt af te halen. Ik checkte of mijn vluchttas klaar was want beter veertien keer te veel dan te weinig, je weet toch.

Als sneeuw voor de zon

Het gekke is dat het (helaas?) een paar maanden na de bevalling weer over gaat. Inmiddels ziet mijn huis eruit zoals ik al eerder schreef: een warm en liefdevol kinderdagverblijf, maar wel eentje die de inspectie niet overleefd. Theezakjes liggen door elkaar in een kistje, kleding ligt te wachten om gestreken te worden, speelgoed slingert rond, redelijk wit is het nieuwe stralend wit en zo kan ik nog wel eventjes doorgaan. En nog gekker; de tweede zwangerschap was er geen spoortje van nesteldrang te bekennen maar dat kan ook zijn omdat mijn gevoelsmatige nest al gebouwd was omdat de oudste het er wel prima vond. Hoe gek het ook klinkt, ik vond het best prettig dat nestelen. Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Misschien moet ik die opruimcursus eens gaan doen waar iedereen zo lyrisch over is.

Zwangere meiden die zich bevinden in deze fase; geniet ervan. En partners van de dames; het komt goed. Over een paar maanden mag het allemaal weer morgen in plaats van vandaag ; )

Carolijn, 37 jaar. Getrouwd en moeder van Mats en Kaat. 
Jarenlang gewerkt in de zorg voor kinderen met ernstige gedragsproblemen, en sinds een jaar werkzaam als freelance schrijver journalist zo u wilt. 
Je kunt mijn teksten lezen op Babybytes, in Fabulous Mama, Telegraaf Vrouw, en bij een hoop zakelijke opdrachtgevers waar je niets aan hebt. 
Twee keer per maand zal ik een bijdrage leveren aan het vernieuwde Babybytes. Een column, een artikel of een ander soort tekst. 
Wil je graag dat ik over een bepaald onderwerp schrijf? Jij vraagt, ik schrijf. Onder het mom van 'vertel nog eens over...' 

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


  • PioenroosH

    Gelukkig kon jouw partner het blijkbaar handlen. Jouw onredelijkheid wat betreft dat het NU perfect af moest zijn.

    Bij mijn relaties is dit één van de redenen dat het zo goed als over is na kind 1... Alles was veel te stressvol voor mij partner.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50