Mamablogger Melanie over autisme en verzamelen

Mamablogger Melanie over autisme en verzamelen

Autisme en verzamelen. Het gaat vaak samen. Zo ook bij mijn zesjarige zoon die de diagnose autisme al een paar jaar op zak heeft. Verzamelen heeft van kleins af aan zijn interesse. Dan heb ik het niet over een verzameling Disney dvd’s of stripboeken maar over het bij elkaar verzamelen van natuurlijke materialen en ‘groen’ wat hij buiten vindt. Denk hierbij aan takjes, grind en eikeltjes.

Begonnen toen hij zo’n anderhalf jaar oud was. Wij hadden toentertijd grind in onze achtertuin waar hij steentje voor steentje uithaalde, en ze vervolgens zorgvuldig op een hoopje in een hoekje bij de achterdeur neerlegde. Als hij vond dat hij er genoeg verzameld had gooide hij de steentjes weer terug bij het overige grind en begon hij weer opnieuw met de mooiste steentjes te verzamelen en ze naar zijn vertrouwde hoekje te brengen. Heel wat kopjes thee heb ik gedronken in onze tuin en was zoonlief soms uren zoet met zijn steentjes. Helemaal in zijn element.

Lees ook de vorige blog van Melanie:
Moeder en mantelzorger; mijn wereld

Kastanjes

Na de steentjes kwamen de takjes op het schoolplein van het kdc. Hetzelfde principe als met de steentjes. Als een vogeltje wat een nestje wilde maken, verzamelde zoonlief zijn takjes en maakte er een mooi hoopje van in een hoekje van een speelhuisje op het plein. Kom niet te dicht in de buurt want het zijn zíjn takjes die hij zorgvuldig bewaakt.

Nu zijn kastanjes populair. Op de route naar school van zijn zusje staat een grote kastanjeboom. Een redelijk onontdekte. Wij hebben daar al veel kastanjes gevonden. De vangst door mij bedacht als accessoire voor in huis waar ze in mijn net nieuw aangeschafte brons/goudkleurige schaal prachtig uit zouden komen. Daar hebben ze ook welgeteld één ochtend gelegen…

Ik zag zoonlief gelijk al kijken toen ik hem diezelfde dag uit het kdc haalde en niet lang daarna greep hij een handje uit de schaal. Hij zocht een mooi plekje in de keuken om ze vervolgens op zijn manier uit te stallen en te bewonderen. Eerst wederom in een hoekje op de vloer en vervolgens op het aanrecht om zo ook de vallende beweging te zien als hij ze er één voor één aftikt. Begonnen ‘s middags met een stuk op twintig bij bedtijd nog maar vijf kastanjes over. Met mijn plumeau veeg ik ze onder de bank en salontafel vandaan waar ze vervolgens bij kinderbedtijd weer in mijn schaal liggen omringd door kaarslicht. Iedereen weer blij.

Het zijn fases. Soms dagen of weken zoet met momenten in de dag met het verzamelen, vervolgens weken of zelf maanden niet.

Verzamelen

Repeterende handelingen en verzamelen staan ook beschreven in de DSM 5 (het diagnostisch en statistisch handboek). Dit handboek wordt onder andere gebruikt voor het stellen van de diagnose autisme. Je leest nog weleens over kinderen met autisme die niet gericht spelen met auto’s zoals men ‘bedoeld’ maar dat veel van deze kinderen de speelgoedauto’s achter elkaar neerzetten in een rijtje. Ook dit valt onder het verzamelen/repeteren en soms dus letterlijk in één richting spelen.

Het is fijn te zien dat zoonlief van het verzamelen geniet. We begrenzen hem wel mocht het doorslaan. Vooral jaren terug toen hij daar zo in opging dat hij helemaal niet meer te bereiken was. Met een doorbreking van het ritueel en het overgaan op een andere activiteit maken we er een gericht speelmomenten van.

Foto: Ben Mirzaei via Unsplash

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Melanie is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van twee kinderen, een zoon en een dochter, een koningskoppel zoals dat wordt genoemd. Het ideale gezin zoals de buitenwereld dit ziet, maar achter het lieve blonde koppie van haar zoon schuilt een autistische stoornis en een verstandelijke beperking. Hoewel dit grote impact heeft op hun gezinsleven, staan ze positief in het leven. Het glas is altijd halfvol en genieten van de kleine dingen is bij hun écht van toepassing.

Meer blogs van <elanie kun je lezen op www.autismewelwat.nl en wil je dat Melanie iets voor je schrijft, ga dan naar www.lettersvanmel.nl.

Reageer op dit artikel

reacties (2) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50