Het grapje dat innestelingsbloeding heet

Het grapje dat innestelingsbloeding heet

Mijn borsten voelen heel erg gespannen aan. Zou het? Of is het toch gewoon een teken dat ik ongesteld word? Wanneer ik naar de wc ga weet ik genoeg. Maar ik had mijn menstruatie eigenlijk pas een paar dagen later verwacht. 

Zou het dan toch innestelingsbloeding kunnen zijn? Vast niet. Dat denk ik bijna iedere maand en iedere maand word ik gewoon ongesteld. Maar als ik dan weer ga googelen en zie hoeveel vrouwen wél een innestelingsbloeding hebben gehad, ga ik weer twijfelen. Want waarom zou dit dan geen innestelingsbloeding kunnen zijn?

De innesteling
Ongeveer 5 tot 7 dagen na de bevruchting wil het eitje zich in de baarmoederwand nestelen. Tijdens dit proces kan er een bloedvaatje worden geraakt, waardoor je een innestelingsbloeding krijgt. Dit komt ongeveer bij 20% van de zwangerschappen voor. Dit is één van de eerste zwangerschapsverschijnselen en wordt nogal eens verward met een menstruatie. Het vindt vaak ook rond dezelfde periode plaats. Dus dat heeft de natuur weer lekker bedacht.

Wel of niet?
Maar hoe weet je nou of je te maken hebt met innestelingsbloeding? Eigenlijk kun je het niet eerder weten dan wanneer je een test kunt doen of tot je menstruatie echt doorzet. Het bloed van een innesteling is vaak wel veel minder dan een menstruatie, maar over de duur en de kleur valt niet zoveel te zeggen, dat schijnt bij iedereen weer anders te zijn. 

De test
Drie dagen lang zit ik in spanning. Elke dag verlies ik een minimum aan bloed. Ik weet het bijna zeker, ik ben zwanger. Dit is een innestelingsbloeding! Op een morgen wil ik het zeker weten, ik pak de zwangerschapstest en ga naar het toilet. Maar nog voordat ik de test kan doen zie ik het al. De menstruatie komt nu echt op gang. Potverdikkie, trapte ik er tóch weer in.

Lees hier de vorige columns van Elsa Marie.

Elsa Marie is 34 jaar en zij en haar man hebben in 2012 een prachtige dochter gekregen. Sinds begin 2016 zijn ze bezig met IUI-behandelingen. Het is spannend, vreemd, leuk en soms om gek van te worden.

Op Babybytes vertelt ze jullie over haar reis naar het moederschap van hopelijk hun tweede kindje.

Gerelelateerde artikelen

De babyspullen op zolder
Loslaten

Reageer op dit artikel

reacties (7) Stuur een bedankje


 • yune

  Helaas nog niet herkenbaar, maar let er wel op :)

 • M.ardjen

  Ik heb wel bij 2 van de 3 zwangerschappen innestelingsbloeding gehad. Met mijn menstruatie heb ik dat nooit van tevoren. Bij de eerste zwangerschap dacht ik dat ik ongesteld was, dus toen kwam ik er pas met 7 weken achter dat ik zwanger was. Toen me dat de 2e keer gebeurde, wist ik wel beter en heb een paar dagen later een test gedaan en die was positief.

  Maar ik snap de hoop en frustratie. Dat heb ik in mijn omgeving ook meegemaakt.

 • Ladypink

  Oooh zoo herkenbaar. Ik zit in ronde 15 en heb het de laatste paar keren precies zo gehad!! Het is gewoon een vreselijke mindf*ck..

 • Mem fan E en B

  Heel herkenbaar! Vooral als je al tijdje bezig bent zwanger te worden. Je kunt je zelf zo lekker gek maken

 • jen_06

  Ooh heel herkenbaar! Verschrikkelijk is het.. en Mijn man denkt nog steeds dat het in een innesteling is, terwijl ik nu echt wel bloed! Volgende ronde maar weer...

 • stama

  Heel herkenbaar. Ik.word de laatste paar keer een week na mijn ovulatie ongesteld. En dan hoop je toch stiekem dat het een innestelingsbloeding is totdat het echt doorzet.

 • watertje

  zo herkenbaar!

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

11 leden zijn nu online
Aanmelden