'Haren knippen: de prikkels worden hem te veel'

Paniek in zijn ogen, ademhaling versneld. De eerste tranen rollen over zijn wangen en zijn kreten zijn duidelijk hoorbaar zodra het zilverkleurige kapperskoffertje tevoorschijn komt. Na drie maanden is het toch weer tijd om zijn haren te knippen.

Na de knipbeurt altijd iets te kort naar mijn zin, daarvoor is het ook echt té lang; maar op deze manier vier keer per jaar strijd te hebben is te doen. Dit ‘gevecht’ iedere zes weken is voor niemand leuk. De prikkels zijn voor mijn zoon met autisme te veel.

Lees ook de vorige blog van Melanie:
Zusje vertelt

Prikkels

Alle sensorische prikkels komen bij hem enorm binnen. Er zit geen filter op. Iedere aanraking bij zijn hoofd en de geluiden tijdens deze knipbeurt zijn intens. Dwarrelende haartjes op zijn huid. Hij kan het geheel niet overzien.

Ik heb het kappersvak - in een ver verleden-  een aantal jaar uitgeoefend. Ik kan hem dus gelukkig zelf knippen. Mijn man houdt zoonlief vijftien minuten vast waarbij ik in onmogelijke standen en mijn verstand op nul zo snel mogelijk zijn haren knip en scheer.

Het doet mij verdriet hem het zo moeilijk te zien hebben maar ook hij verdient een verzorgd kapsel. We moeten met elkaar hier even doorheen…

Vergeten

Badend in het zweet is de afsluitende douche altijd een warm genot en worden zijn laatste tranen door het doucheputje weggespoeld. Als zoonlief het water op zijn lichaam voelt, is hij weer helemaal in zijn element. Met zijn pyjamaatje aan en verse haartjes zit hij iets later op de bank. Zoonlief is de scharen en tondeuse gelukkig alweer vergeten. Over drie maanden is hij weer aan de beurt. Genoeg tijd voor hem én de tondeuse om weer op te laden!

Melanie is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van twee kinderen, een zoon en een dochter, een koningskoppel zoals dat wordt genoemd. Het ideale gezin zoals de buitenwereld dit ziet, maar achter het lieve blonde koppie van haar zoon schuilt een autistische stoornis en een verstandelijke beperking. Hoewel dit grote impact heeft op hun gezinsleven, staan ze positief in het leven. Het glas is altijd halfvol en genieten van de kleine dingen is bij hun écht van toepassing.

Meer blogs van <elanie kun je lezen op www.autismewelwat.nl en wil je dat Melanie iets voor je schrijft, ga dan naar www.lettersvanmel.nl.

Reageer op dit artikel

reacties (22) Stuur een bedankje


 • Shrimp

  Nijn zoon heeft een lange coupe dat scheelt. Handdoek in de nek ipv zo'n schort helpt ook. Zelf haren nat maken, hoeft de kapper niet te sproeien ,en afleiding. Heeft jouw zoon niet iets waar hij verzot op is? Waarbij hij zich afsluit van de (knippende) buitenwerels. Het naar de kapper gaan is drama, hij wil per se als laatst. Maar als hij iets wetenschappelijks kan kijken op de ipad gaat het wel goed, dan zie ik hem maar soms beroerd kijken.

 • Letters-van-Mel

  Ik ben zelf kapster geweest, kan het gelukkig dus zelf. We hebben naar ons idee alles al geprobeerd. Alle prikkels zijn 'simpelweg' te veel. Helaas kan ik ze niet allemaal wegnemen. Bedankt voor je reactie, altijd leuk om te lezen!

  Groetjes,

  Melanie

 • mybabies

  We maken er altijd maar een mama-dochter uitje van. Eerst het grote drama, daarna cadeautje uitzoeken en frietjes eten. Als ze geniet van het zonnetje op het terras lijkt ze het weer vergeten.

 • Letters-van-Mel

  Dat klinkt goed! Erin houden zulke tradities zou ik zeggen! Bedankt voor je reactie, Leuk!

  Groetjes,

  Melanie

 • seilram

  Wat fijn dat je hem zelf kan knippen. Ik heb een kind die hoog gevoelig is. En hij vind het ook nooit leuk. Kan ook moeilijk stil zitten. Eerst deed ik altijd zonder tondeuse maar dat duurt zo lang. Nu koop ik hem om met zijn favoriete chips. Helaas merk ik vaak dat niet alle kappers geduld voor hem hebben. Maar goed ik vind een verzorgt uiterlijk ook belangrijk. Bij hem is lang haar heel slonzig.

 • Letters-van-Mel

  Bij hooggevoeligheid staan de zintuigen inderdaad óók op scherp. Fijn dat jullie een manier gevonden hebben om een kappersbezoek toch te laten slagen! Bedankt voor je reactie, vind ik altijd leuk om te lezen!

  Groetjes,

  Melanie

 • jenniferri

  Heel herkenbaar mijn zoontje weent schreeuwt en slaagt de kapster als hij haren moet laten knippen al was het de vorige keer minder.

 • mybabies

  Mijn dochter ook .. gelukkig heeft onze kapster een tweeling bij mijn dochter op het speciaal onderwijs en is ze heel wat gewend.

 • jenniferri

  Ja ik heb een pech dat zijn haren snel groeien zou bijna elke maand naar kapster moeten met zoontje. Ik maak nu speciaal afspraak als mijn man ook mee kan want hebben hem vaak Let 2 in bedwang moeten houden 1 voor zijn hoofd en de ander voor zijn armen en voeten en dan moesten we hem om middel vasthouden op schoot. Wij kwamen nog handen te kort met 2. Ik schaamde mij voor kapster omdat hij zo doet

 • Letters-van-Mel

  Hopelijk gaat het steeds een stukje beter... Bedankt voor je reactie.

  Groetjes,

  Melanie

 • Kez

  Heel herkenbaar, behalve dat bij mijn zoon het douchen ook een drama is. Het water op zijn hoofd vindt hij nog erger dan het knippen. Wij hebben net de diagnose autisme...

 • Letters-van-Mel

  Ach..douche is dan ook een hele opgave. Succes met het een plekje geven van de diagnose als het nog zo vers is. Bedankt voor je reactie!

  Liefs,

  Melanie

 • mijn~meisje

  oo lastig. Gelukkig dat jij als vertrouwd persoon het kan doen. Is misschien een koptelefoon ook een idee of is het vooral de aanraking? Ik kan me daar ook wel ergens iets bij voorstellen want ik heb er ook een hekel aan als mensen zo ineens aan mijn hoofd zitten.

 • Letters-van-Mel

  Het is inderdaad heel fijn dat ik het zelf kan doen. Dat scheelt echt wel. Het zijn alle prikkels bij elkaar. Het is 'simpelweg' te veel. Bedankt voor je tip. Helaas wordt hij van materialen op zijn hoofd helemaal overprikkeld. (Koptelefoon, muts, zonnebril etc.) Bedankt voor je reactie! Altijd leuk om te krijgen!

  Groetjes,

  Melanie

 • M.ardjen

  Mijn zoontje was ook heel bang voor de kapper. Toen zijn we naar een kapster overgegaan en toen was het goed.

 • Letters-van-Mel

  Wat fijn dat het zo op te lossen was! Ik knip mijn zoon zelf. Dit scheelt een heleboel. Helaas blijven de prikkels te intens. Bedankt voor je reactie.

  Groetjes,

  Melanie

 • Sharon

  Tot twee jaar terug was het bij onze jongste ook echt drama...helemaal shakend ...echt vreselijk om te zien.

 • Letters-van-Mel

  Herkenbaar inderdaad. Uit je reactie maak ik op dat het nu een stuk beter gaat? Fijn zeg! Bedankt voor je reactie!

  Groetjes,

  Melanie

 • Sharon

  Ja hoor, stukken beter hij houdt er nog nket van maar laat nu de kapsters tenminste hun gang gaan.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50