Gynaecologen roepen zorgverleners op om patiënten tussen 20 en 40 jaar te vragen of ze zwanger willen worden

Gynaecologen roepen zorgverleners op om patiënten tussen 20 en 40 jaar te vragen of ze zwanger willen worden

Wil je het aankomende jaar zwanger worden? Deze vraag zouden elke man en vrouw automatisch moeten krijgen bij een huisartsbezoek, bezoek aan het ziekenhuis of andere zorgverleners. Gynaecologen van het Erasmus MC pleiten hiervoor.

Invloed zwanger worden

Drinken, roken, gezond eten, genoeg bewegen en het slikken van medicijnen zijn allemaal factoren die invloed kunnen hebben op de gezondheid van een baby. Een aantal van deze factoren kan al invloed hebben op de gehele zwangerschap.

Tijdens de landelijke week van het gezond zwanger worden, die net begonnen is, van 17 juni tot en met 21 juni 2024 staat de bovenstaande vraag centraal.

Wil je in het komende jaar zwanger worden?

Volgens Eric Steegers worden stellen eerst zwanger en dan zien ze wel verder, “dan is het te laat”. De grootste zorg is de vraag: kun je zwanger worden? Niet hoe je je daar het beste op kan voorbereiden.

“De eerste weken zijn ook al belangrijk. Roken of het drinken van alcohol kan op latere leeftijd resulteren in overgewicht, een hogere bloeddruk en cholesterol”, zegt Seegers.

Seegers geeft aan dat in zijn praktijk vaak gefrustreerde moeders zijn, de baby heeft een open ruggetje of een andere afwijking die voorkomen had kunnen worden. “Als gynaecoloog zien wij de doelgroep meestal niet, dus spreken we onze collega’s aan.”

Vraag zwanger worden

Volgens gynaecoloog Annemarie Mulders moeten de huisarts, medisch specialist en de jeugdarts standaard de vraag stellen: 'Wil je dit jaar zwanger worden?' 

Uit onderzoek blijkt dat artsen en verpleegkundigen het een ongemakkelijke vraag vinden. Het hoeft geen zware vraag te zijn, maar de vraag is wel van belang.

Eerste stap

De eerste stap is het invullen van de online vragenlijst: Zwanger Wijzer. Uit de vragenlijst komen resultaten over eventuele medische risico’s, risico’s op het werk, in de omgeving of binnen de familie. Steegers zou graag willen zien dat koppels zich een half jaar voor de zwangerschap melden. “Medicijnen voor bijvoorbeeld epilepsie kunnen schadelijk zijn voor het ongeboren kind, overstappen op andere pillen kost tijd.”

Een andere arts, Matthijs van der Poel, vreest dat de vraag wel degelijk verkeerd kan vallen. Als iemand komt voor iets simpels en net een relatiebreuk gehad, kan de vraag als vervelend worden ervaren. Van der Poel denkt dat informatie op schermen in de spreekkamer, een speciale optie bij de aanmeldzuil beter kunnen werken.

Zou jij de vraag: ‘Wil je het aankomende jaar zwanger worden?’ vervelend vinden?

Lees ook:

De meeste ouders geven aan zich eenzaam te voelen, hoe kan dit? 
Een babynamenconsult: ooit van gehoord?

Beeld: Canva
Bron: AD

Erasmus MC
 

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


 • Ikendochter

  Ergens vind ik dit wel goed.

  Want kijk naar mij ik wist gelukkig al vroeg dat ik pcos had. Omdat mijn zusje dus zwanger wilden worden en bij haar werd pcos geconstateerd en dus bij mij ook.

  Toen ik besloot wel zwanger te willen raken heeft het 3 jaar geduurt in de medische molen.

  Niet het jaar er bij gevoegd dat ik het zelf heb geprobeerd.

  Dus intotaal 4.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50