Een bezoekje aan de tandarts

Een bezoekje aan de tandarts

Prikkels en aanraking bij zijn hoofd vindt mijn zoon, die autisme heeft, niet prettig. Alhoewel, douchen en haren wassen vindt hij heerlijk. Zijn haar in model brengen met wax en de knipbeurten zijn daarentegen een hele onderneming. Van dat stoere koppie met warrige waxhaartjes heb ik jaren geleden al afscheid genomen. Iedere dag strijd omdat mama zo nodig ‘hippe haren’ wil is de paniek en stress bij zoonlief niet waard.

Een gezond gebit

Een gezond gebit is uiteraard wél belangrijk. Dit levert ook iedere dag strijd op, maar is simpelweg geen discussiepunt als de tandenborstel tevoorschijn komt voor een poetsbeurt. We poetsen elektrisch. Mijn man houdt hem vast of ik. Voor zijn kiezen gebruiken we een tandenhoutje van de tandarts. Hij kan hier op bijten, zodat wij de andere kant van zijn kiezen goed kunnen poetsen.

Na wat research hebben we een hele fijne tandarts gevonden bij een zorginstelling. Zij zijn gespecialiseerd in het behandelen van mensen met autisme en/of een verstandelijke beperking. We zijn toentertijd begonnen met elk kwartaal een controle om zo ritme en herkenning te creëren en gaan inmiddels zoals gebruikelijk ieder halfjaar voor controle naar de tandarts met Zoonlief.

Lees ook de vorige blog van Melanie:
Picto's en zo

Wisselen

Zoonlief heeft een goed en stralend gebit. Een compliment dat we hartelijk in ontvangst nemen als hij in de tandartsstoel ligt. De laatste controle vertelde de tandarts dat het wisselen er binnenkort wellicht aan gaat komen. Zoonlief is tenslotte alweer zes jaar!

Slik…wisselen…mijn jongen wordt groot! Confronterend…op het eerste gezicht een ‘normale’ gezonde Hollandse jongen, maar hij is zo ontzettend kwetsbaar.

Slik… hij wordt groot. Het kleine is er af… lichamelijk een jongen van zes. Verstandelijk jaren jonger.

Stralende lach

Kleine jongens worden groot. Ook die met autisme. Al zitten zijn haren net iets te plat, met zijn stralende en ondeugende bekkie tovert hij bij menigeen een lach op het gezicht!

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Melanie is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van twee kinderen, een zoon en een dochter, een koningskoppel zoals dat wordt genoemd. Het ideale gezin zoals de buitenwereld dit ziet, maar achter het lieve blonde koppie van haar zoon schuilt een autistische stoornis en een verstandelijke beperking. Hoewel dit grote impact heeft op hun gezinsleven, staan ze positief in het leven. Het glas is altijd halfvol en genieten van de kleine dingen is bij hun écht van toepassing.

Meer blogs van <elanie kun je lezen op www.autismewelwat.nl en wil je dat Melanie iets voor je schrijft, ga dan naar www.lettersvanmel.nl.

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50