Autisme wel wat

Autisme wel wat

Nieuwe mamablogger Melanie heeft een zoon en een dochter: een koningskoppel. Maar achter dat lieve blonde koppie van haar zoon schuilt een autistische stoornis en een verstandelijke beperking. In haar eerste blog vertelt ze meer.

Aangenaam: Ik ben Melanie. Getrouwd met mijn jeugdliefde Luuk en moeder van Zoonlief (5) en Zusje (3).

Leuke banen, lieve familie en vrienden. Check.

Eengezinswoning in een kindvriendelijke buurt, stationwagen voor de deur en labrador (nou ja, de viervoeter staat op het wensenlijstje). Nogmaals check.

Picture Perfect?

Mwah…niet echt. Waarmee ik wil zeggen dat het eerste plaatje wat je ziet niet altijd is wat je denkt dat het is. Achter het lieve blonde koppie van onze zoon zit een autistische stoornis en een verstandelijke beperking. Daardoor minder perfect? Zeker niet! Daardoor dagelijks uitdagingen aangaan en verwachtingen bijstellen? Dubbel check.

Waarom dit blog?

Een ode aan mijn zoon, mijn kleine man. De diagnose autisme en verstandelijke beperking rond zijn 2e verjaardag op zak. Regelmatig onmacht in zijn blik, hij begrijpt de wereld niet. Frustraties dat hij ‘het’ niet kan zeggen. Een wegloper, ondeugende pretogen, motorisch vooruit op zijn leeftijd. Een lieve broer voor Zusje en zo’n bijzonder kind!

Zoektocht

Het is zo zoals het is. Maar ‘wat’ is zoals het is. Het blijft een zoektocht dat autisme, dat zo lastig te definiëren valt. En waar houdt zijn autisme op en begint de verstandelijke beperking? Een zoektocht waarin acceptatie, stimulatie, hoop en keuzes maken dagelijkse kost is.

Gaan we links- of rechtsaf? En hebben wij onze ogen open om te zien wat er voor moois te zien is langs de paden die wij inslaan?

Tranen én geluksmomenten

Ik ga jullie de komende tijd meenemen in de wereld van prikkels, picto’s en autismegeleidenhonden. Geef een kijkje in mijn dagelijkse gevechten en tranen maar ook de overwinningen en de geluksmomenten want die zijn er zeker en koester ik als geen ander!

Dus Picture Perfect? Perfectie? Mwah…niet echt, vervang het voor puur en oprecht. En wie streeft naar perfecte plaatjes, ‘de buitenkant’ als er van binnen zoveel moois te ontdekken is?!

Melanie is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van twee kinderen, een zoon en een dochter, een koningskoppel zoals dat wordt genoemd. Het ideale gezin zoals de buitenwereld dit ziet, maar achter het lieve blonde koppie van haar zoon schuilt een autistische stoornis en een verstandelijke beperking. Hoewel dit grote impact heeft op hun gezinsleven, staan ze positief in het leven. Het glas is altijd halfvol en genieten van de kleine dingen is bij hun écht van toepassing.

Meer blogs van <elanie kun je lezen op www.autismewelwat.nl en wil je dat Melanie iets voor je schrijft, ga dan naar www.lettersvanmel.nl.

Reageer op dit artikel

reacties (7) Stuur een bedankje


 • 20102013

  He das fijn! Zelf 3 prachtige kinderen waarvan de oudste zware ass heeft met een ernstig verstandelijk beperking. Heerlijk kind, het zonnestraal in huis. Dankbaar voor het feit dat hij ons de wereld op een hele andere manier laat zien. Always look on the bright side of life ♡ ik ga ook zeker volgen 😊

 • Letters-van-Mel

  Bedankt voor je reactie. Wat beschrijf je het mooi, ik kan mij er helemaal in vinden. Leuk dat je mij gaat volgen!

  Groetjes, Melanie

 • Yune

  Ben erg benieuwd naar de blogs :) - zit zelf ook in het spectrum

 • Letters-van-Mel

  Leuk dat je mij gaat volgen!

  Groetjes, Melanie

 • Gsleutel88

  Ik heb een aantal broers die binnen het autistische spectrum vallen. Ik ben heel benieuwt naar jou verhalen over je mooie zoon. Blijf van hem genieten.

 • Letters-van-Mel

  Dank je wel. Leuk dat je mij blijft volgen! Wij blijven zeker genieten van Zoonlief.

  Groetjes, Melanie

 • Sharon

  Picture perfect is your own mindset not what someone else makes it.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50