Alcohol na de eisprong: wat zouden jullie doen?

Alcohol na de eisprong: wat zouden jullie doen?

Het is zomer, het is gezellig en het is feest. Er is een akoestisch bandje en er staan heerlijke hapjes op tafel. “Wil je een rosétje?”, vraagt mijn schoonzusje. “Ja, lekker!”, antwoord ik enthousiast. Terwijl ik even later heerlijk van mijn rosétje geniet ga ik weer twijfelen. Over anderhalve week heb ik mijn n.o.d.. Is het wel verstandig wat ik doe? Alcohol drinken na de eisprong? Ik heb er al eens eerder op gegoogeld en de meningen zijn wisselend. 

Wij proberen al meer dan twee jaar een tweede kindje te krijgen. Tot nu toe met nog weinig succes. Volgende maand gaan we verder met onze vierder IUI-poging. Natuurlijk heb ik er alles voor over om weer moeder te worden, maar waar ligt de grens? Ik drink enkel eens een wijntje op een feestje, maar moet ik dat nu ook stopzetten? Een spirituele vriendin zegt, ‘wat voor signaal geef je af naar je toekomstige kindje toe als je alcohol blijft drinken?’, mijn zusje zegt ‘ach, het leven gaat door, blijf genieten. Een wijntje op zijn tijd kan vast geen kwaad.’ En mijn beste vriendin is stellig: ‘Ik zou het absoluut niet doen!’ 

Not done
Laat me duidelijk zijn, zodra ik zou weten dat ik zwanger zou zijn, zou ik geen druppel alcohol meer aanraken. Drinken tijdens de zwangerschap vind ik echt not done. Maar drinken na de eisprong en voor je n.o.d.: kan dat echt kwaad? Zou dat de bevruchting kunnen belemmeren?

Als ik een tweede rosétje aangeboden krijg op het feestje, twijfel ik even en neem het zekere voor het onzekere. “Nee, bedankt”, zeg ik dan en vraag om wat water.

Lees hier de vorige columns van Elsa Marie.

Elsa Marie is 34 jaar en zij en haar man hebben in 2012 een prachtige dochter gekregen. Sinds begin 2016 zijn ze bezig met IUI-behandelingen. Het is spannend, vreemd, leuk en soms om gek van te worden.

Op Babybytes vertelt ze jullie over haar reis naar het moederschap van hopelijk hun tweede kindje.

Gerelelateerde artikelen

De babyspullen op zolder
Loslaten

Reageer op dit artikel

reacties (15) Stuur een bedankje


 • Impiedimpie

  Als je snel zwanger wordt, zou ik het voor de zekerheid niet doen. Als het maanden duurt, dan misschien met mate. Ik drink trouwens ook bewust geen koffie meer. Dat schijnt ook heel slecht te zijn. Ik eet wel sushi.. tot ik weet dat ik zwanger ben.

 • Boes

  Ik dronk af en toe. En een week voor NoD heb ik nog lekker geborreld met vriendinnen. De innesteling is dan nog niet eens geweest. Ik zie het probleem niet. Zodra ik een positieve test in handen heb stop ik meteen met drinken. En dan hou ik me aan alle 'regels'

 • Freyfrey

  Ik drink bijna nooit. En zeker al geen sterke drank. Maar in de ovu week en week erna drink ik niet en man ook niet. Heel simpel. Vanwege dat je kans hebt zwanger te worden. En alcohol niet goed voor je is als je zwanger wilt worden. En met een koude cola of ijthee maak je me nog blijer op een warme dag.

 • CelineG

  Het enige dat ik drink is heeeeel erg sporadisch een cocktail zoals een Mojito in de zomer als het warm is. Dus is het voor mij ook echt niet moeilijk om het algemeen te laten staan wanneer we eraan beginnen (en het valt ook niet echt op hihi).

 • Soccer-Mom

  Google blijf een slechte raadgever. Als de gynaecoloog aangeeft dat het geen kwaad kan, waarom dan toch twijfelen? Nu drink ik nagenoeg nooit dus hier hoefde ik niet uitgebreid bij stil te staan.

 • bunintheoven

  De eerste weken haalt de foetus voeding uit de dooierzak. Jouw bloed komt in principe nog niet bij de baby dus kan alcohol geen kwaad. Met mate natuurlijk

 • Shrimp

  Ik drink nooit...maar ik eet bv ook bepaalde dingen niet als ik denk dat het raak is. Gelukkig is dat altijd snel. Dus nee, ik zou het niet doen

 • Guppie1987

  Ik kwam er met 8 weken achter dat ik zwanger ben. Was bekend met PCOS en was 4 maanden voor mijn vermoedelijke bevruchting nog geopereerd en daar herstellende van. We hadden geen kinderwens meer. We waren compleet met onze 2ling en hond... maja surprise! Ik heb voor mijn ontdekking no behoorlijk mn best gedaan met het bier... en heb nog een ct scan van mn bovembuik gehad ivm complicaties... was toen ongeveer 5/6 weken zwamger denk ik... dua maakte me wel erg zorgen... maar de vlk en gyn zeiden beiden... kindje leeft nog niet van jou en de navelstreng is nog niet compleet gegroeid... dus moest me geen zorgen maken. En tot op heden (vandaag 30 weken) lijkt alles in orde... wel vind ik... dat als je zwanger wil worden en je weet dat je kans hebt om bevrucht te zijn... je alcohol moet laten staan. Mijn schoonzus is ook met behandelingen bezig en het lukt niet... maar rookt en drinkt stug door tijdens de behandelingen..

 • Barbamammie79

  Als alcohol anno 2017 uitgevonden zou worden zou het meteen verboden worden... Artsen zijn allang overtuigd dat zelfs af en toe een glaasje slecht en ongezond is.

  Alcohol is troep en er komt veel ellende van.

  En nee, ik vind mezelf niet saai, maar ik drink dus nooit.

  Heeft niks met zwangerschap te maken.

  Het is een enorm probleem in onze maatschappij...er is veel verslaving. En dat allemaal omdat we het maar "zo gezellig" vinden....

  Ga maar eens wat goede fatsoenlijke onderzoeken lezen. Weet wat je naar binnen giet.

 • anna2012

  zoals je al zegt ben je al 2 jaar bezig..... ik was bij mijn zoontje ook gestopt met drinken en het duurde bij hem 2,5 jaar de laatste maand was ik het zo zat dat ik alles moest laten staan op feestjes enz dat ik dacht": zoek het uit ik wil wel gewoon blijven leven! ik heb die maand gewoon gedronken! tuurlijk het waren maar 1 of 2 glaasjes maar deze 2 glaasjes smaakten me heerlijk! de 2 wacht weken had ik 2 feestjes en ja daar heb ik gewoon 2 wijntjes gedronken... die maand bleek ik zwanger te zijn! nu heb ik een super slim/ gezond/ vrolijk mannetje van bijna 2,5 jaar oud! ik ben nu weer 15 maanden bezig om hopelijk ooit een 2e kindje te krijgen en tuurlijk sloeg de twijfel over drinken weer toe. ik heb nu besloten om gewoon te drinken tot ongeveer 1 week voor mijn nod dan een weekje niet tot ik ongesteld wordt en dan trek ik de fles weer open ;-)

  morgen is mijn laatste dag van mijn cyclus en vorig weekend heb ik heerlijk champagne gedronken met mijn man voor ons romantisch weekendje weg! vanaf dat moment niet meer gedronken tot ik weet of ik wel of niet zwanger ben.

  fles wijn staat wel al koud voor het geval dat ik morgen toch echt ongesteld wordt! ik ben echt geen alcoholist maar een glaasje bij het eten vind ik heerlijk! ik heb dit al verminderd naar alleen het weekend en dus tot max 1 week voor mijn nod ;-)

  blijf leven! mijn gynaecoloog zij zelf ook er is geen bloedcontact tot 4 weken! daarnaast zijn er genoeg vrouwen die er niet mee bezig zijn en dus pas met 8 weken er achter komen dat ze zwanger zijn.... ik zeg maar zo zodra jij weet dat je zwanger bent: stop dan direct! voor nu geniet en blijf leven!

 • pebblish

  Als je eenmaal zwanger bent is het niet goed om alcohol te drinken. Sommige mensen denken dat een glaasje geen kwaad kan maar ik las vandaag toevallig nog bij de Gynaecoloog dat zelfs dat ene glaasje absoluut niet goed is. Maar ja, de tijd tussen de eisprong en je nod blijft heel spannend. Je kan wel jezelf alcohol gaan ontzeggen als je het zo lekker vindt, maar de kans is groot dat je natuurlijk niet zwanger bent. Persoonlijk drink ik nooit, maar als ik dat wel zou doen moet af en toe een glaasje kunnen als je op het wachtbankje zit.

 • plukjes

  Als jij niet op dezelfde manier als jouw vriendin denkt, zie ik geen reden om jou een schuldgevoel aan te praten. Het is jouw keuze. Vraag aan de dokter wat verstandig is en doe daar wat mee.

 • mijn~meisje

  wat je wel moet weten is dat door osmose alcohol wel door je hele lichaam komt. Dus ook bij het vruchtje/kindje. Persoonlijk zou ik dan gewoon niet drinken. Ik drink zelf ook bijna nooit, Misschien wel 5 a 6 keer in een jaar. Maar ik heb ook nog nooit in een situatie gezeten dat ik heb moeten wachten op een zwangerschap. Mijn eerste was onverwacht. Dus jou situatie heb ik ook nog niet gekend.

 • magev

  'wat voor signaal geef je af naar je toekomstige kindje als je alcohol blijft drinken' Sorry hoor, maar soms kun je ook gewoon je mond houden. Ik heb bij beide zwangerschappen tot kort voor nod steeds alcohol gedronken. Ik moet er wel bij zeggen dat ik niet veel drink; een appelcider per week. Juist daar gewoon lekker aan toe geven hielp me vooral bij deze zwangerschap enorm. Anders bleef ik er maar mee bezig in mijn hoofd (na 26 rondes eindelijk raak) .

 • anna2012

  inderdaad die opmerking zeg dan niks! zolang je geen extreme drinker bent denk ik niet dat je je leven on hold moet zetten omdat je zwanger wil raken! sommige vrouwen doen er jaren over en daar ben ik er helaas een van . mensen die reageren niet doen: drinken al niet of zijn snel zwanger!

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50