5 foute gedachten die moeders nú uit hun hoofd moeten zetten

5 foute gedachten die moeders nú uit hun hoofd moeten zetten

Wat zijn wij moeders toch af en toe streng voor onszelf. Vooral hoogopgeleide vrouwen hebben nog weleens last van perfectionisme en denken het al snel niet goed te doen. De onderstaande gedachten herkent iedere moeder, maar zijn totaal nutteloos en niet waar.

Als ik tijd voor mezelf neem, ben ik egoïstisch
Iedereen heeft tijd voor zichzelf nodig. Als je dit namelijk niet doet, zit je binnenkort met een burn out en 'n dubbele depressie in een kliniek naar een witte muur te staren. En dat wil je niet. Dus is het juist hartstikke belangrijk om tijd voor jezelf te nemen. Hierdoor word je alleen maar een leukere moeder; een moeie, snauwende moeder wil niemand tenslotte. Dus zeg even tegen je man dat hij op de kleine mag letten en ga met een fijn boek (met de badkamerdeur op slot) in bad, ga even ongegeneerd trash-tv kijken of neem een extra lange, warme douche met extra veel shampoo en sop.

Zij is een betere moeder dan ik
Vergelijken: je hebt er helemaal niks aan en je bereikt er niets mee. Uit onderzoek blijkt zelfs dat vergelijken alleen maar ongelukkig maakt, en dat is niet zo gek. Je vergelijkt jezelf namelijk automatisch altijd met degenen die het voor het oog ‘beter’ lijken te hebben. Maar elke moeder heeft haar eigen strijd, moeilijkheden en struggles. Degenen die het het best voor elkaar lijken te hebben met rustige kindjes, een lieve man en een leuke baan, zijn vaak degenen die het meest onzeker zijn. Laten we elkaar helpen, supporten en tips geven in plaats van onszelf met elkaar vergelijken. Iedereen heeft haar eigen kwaliteiten én onzekerheden.

Hoe meer ik doe, hoe betere moeder ik ben
Niet waar. Een goede moeder zijn gaat niet om kwantiteit, denk in kwaliteit. Je kind vindt jou echt geen leukere of betere moeder als jij extra vaak z’n kleren wast, aan alle lesgroepjes en overblijfmoederaanvragen meedoet. Het gaat misschien zelfs wel meer om kwaliteit. Ben jij een drukke vrouw met een baan? Zorg dan dat wanneer je thuis bent dat je even écht de tijd voor je kind neemt en je telefoon opzij legt om ‘m uitgebreid te vragen hoe zijn of haar dag was en hoe het gaat. Of ga gewoon samen lekker koken of een spelletje spelen. Je hoeft echt niet altijd álles voor je kind te doen om een goede moeder te zijn. Als je maar op de juiste momenten echt aandacht hebt voor je kind.

Mijn fouten zullen mijn kinderen voor het leven beschadigen
Kinderen zijn heel loyaal, vergevingsgezind en vergeten snel. Denk dus niet bij elke fout die je maakt dat je kind over twintig jaar de deur van de psycholoog platloopt. Don’t stress, relax! Zolang jij hard je best doet om een goede ouder te zijn maakt het echt niet uit dat je al je goede voornemens die je van tevoren had, overboord hebt gegooid. Je kind gaat niet dood van een uurtje op de iPad, een kopstoot tegen de deur of een keer te laat opgehaald worden bij het kinderdagverblijf.

Ik moet mijn kind voor al zijn/haar fouten beschermen
Hoe moeilijk het ook is, je kunt je kind niet eeuwig en overal voor beschermen. Je kunt ze niet altijd behoeden voor fouten. Sterker nog, ze moeten ook leren dat het oké is om fouten te maken. Dat het oké is om een keer een onvoldoende te halen voor een toets. En dat je er altijd weer bovenop komt, zolang je maar je best doet. Dat je in je leven nu eenmaal pijn gaat ervaren, zowel fysiek als psychisch. Het is af en toe verschrikkelijk om te zien, maar het heeft geen zin om altijd maar de helikoptermoeder uit te hangen.

Vaker artikelen lezen op Babybytes? Like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


  • Sharon

    Vooral hoogopgeleide moeders perfectionistisch????

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50