Mias is een stille hongeraar

´´Als hij honger heeft krijst hij wel´´ hoor ik mezelf nog tegen Jacco zeggen. Helaas is niets minder waar.
Wij hebben een stille hongeraar in huis, in dit stuk vertel ik jullie daar graag meer over.Ik had er nog nooit van gehoord en dacht altijd dat het een beetje ´1960 bullshit´ was, zoals ik dat noem. Net zoals ze in die tijd wel eens de speen in bessenwijn doopte zodat het kind lekker sliep en dat soort dingen.
Maar het bestaat dus echt; Een stille hongeraar of de stille ondervoeding zoals het ook wel genoemd word.Als een baby honger heeft dan hoor je hem/haar wel dacht ik altijd, en werd er vaak tegen mij gezegd. Oke, als dat zo is dan zit alles wel snor!
Maar Mias blijkt een stille hongeraar te zijn, en is ondervoed geraakt. Jeetje als ik dat zo schrijf voel ik me een ontzettende loedermoeder en voelt het als falen. Maar aan de andere kant hoe kon ik het ruiken? Baby’s kunnen immers ook nog niet praten natuurlijk. Dus dan hoop je dat je kind andere signalen afgeeft als er iets niet goed gaat.Mias de stille hongeraar?

Mias is ondertussen al 2 maanden oud, en altijd zoet en tevreden geweest. Hij slaapt goed en laat altijd zo’n 3 tot 4,5u tussen de voedingen als ik niet op let is dit langer. Sinds een maand slaapt hij s’nachts door van 22/23u tot 5/6/7u. Heerlijk!


De eerste weken waren super fijn omdat hij zo relaxt was. Ik heb daar nooit wat achter gezocht omdat de andere kids zich altijd goed gemeld hebben voor een voeding en lang niet zo zen waren als Mias nu is.
Met een maand gingen we naar het consultatie bureau, de eerste keer wegen. Altijd spannend, zeker als je net als ik borstvoeding geeft en dus niet weet wat je kleintje binnen krijgt. Aan de andere kant dacht ik dit zit wel goed, hij is tevreden met de 6 voedingen die hij drinkt, hij huilt nooit en slaapt veel.
Hij werd gewogen 4220 gram, super! Dat betekent dat hij 600 gram gegroeid was in een maand tijd. Hij boog af van zijn lijn maar t was niet heel erg dus we zochten er niks achter. Het cb vond het ook prima. Altijd fijn om dan bevestiging te krijgen dat het wel goed zit met de borstvoeding en met hem.Met 2 maanden moesten we weer heen, voor de eerste prikjes en natuurlijk opnieuw een weeg moment.
Jacco had de week daarvoor tegen me gezegd: ‘Hij blijft zo dun, kijk die armpjes’ en later nog een keer ‘Wanneer krijg je eens spekjes kleine man?’ En ik antwoorden voor Mias ‘Als ik honger heb huil ik wel papa, ik krijg genoeg daarom ben ik zo zoet’.In shock

Toen ik hem op de weegschaal legde schrok ik me rot, hoe kan dat nou? Hij was maar 25 gram gegroeid in een maand tijd. Geloof me, op dat moment kon ik keihard huilen! Ik vraag aan de mevrouw die de weegmomenten doet of ze hem nog een keer kan wegen. ‘Jullie weegschaal klopt niet hoor, zit er geen fout in?’ Nee. de weegschaal klopte gewoon.


Op de cruve was te zien dat Mias een diepe buiging maakte en belande onder elke lijn die er stond, zelfs op de borstvoedingscurve zat hij eronder.
Ik snapte het niet, hoe kan dat nou? Hij huilt nooit, is altijd tevreden ik kolf genoeg dus ik er is genoeg melk en anders zou hij toch wel gaan krijsen als het te kort was?
Niet alle baby’s doen dat helaas. Mias is overgeschakeld in de overlevingsfase wat heel dramatische klinkt maar wel zo is. De energie om zich te melden heeft hij niet meer, zijn maagje is klein hij zit snel vol en wilt liever slapen dan eten om zijn energie te sparen.Loedermoeder

Ik schaam me dood, het voelt als falen. Jacco apt me hoe het is gegaan, ik durf bijna niet terug te appen omdat zijn twijfels juist waren en ik onze kleine man te kort heb gedaan. Nog steeds vraag ik me af met de telefoon in mijn hand hoe ik dit heb kunnen missen.


Ondertussen slaapt Mias alweer, klein mannetje … waarom cijfer je jezelf zo weg= waarom huil je niet gewoon? Sabbel op je handje of doe iets anders waardoor mama weet dat je meer wilt!
Ik stuur Jacco terug ‘Hij is helaas amper gegroeid’ Hij belde me meteen en zei ‘Wat nu?’.Ja wat nu?

Mias dronk altijd 1 borst per keer, 6x per dag. Als je leest over het gemiddelde van borstvoeding is dat inderdaad aan de minimale kant, maar als je op verzoek voed ga je er vanuit dat je kindje het grotendeels zelf regelt. Zo gaat dat, in de meeste gevallen. Jaylin & Novan krijste alles bij elkaar als ik ook maar 5 min te laat was, zowel met fles als met borstvoeding.


Bijvoeden heeft nog geen zin, het is namelijk niet zo dat er te weinig is. Hij neemt alleen te weinig tot zich. Als ik kolf krijgt hij met moeite 60/70cc weg.
Dus heb ik een intensieve week achter de rug, met voeden voeden voeden een week lang. Twee boobs aanbieden en om de 2u voeden in de hoop dat hij hiermee zeker 150-180 gram zou groeien per week. Maar dit ging niet zo makkelijk als ik dacht. Mias zit echt vol na een borst, met moeite krijg ik de tweede er een beetje in. Laat staan als ik daarna nog ga bijvoeden met kunstvoeding, dat krijgt hij niet weg.
Voor nu is het zaak dat we uit de cirkel raken van te zwak zijn om te drinken,veel willen slapen en weer niet goed willen drinken. Zijn maagje moet nog groeien zodat hij meer kan en wil drinken en daardoor weer energie krijgt.Een week later kon ik weer naar het consultatie bureau om te wegen. Gelukkig, hij was 60 gram gegroeid in een week tijd. Ook dat is eigenlijk veel te weinig maar beter dan die 25 gram in een maand tijd dus daar hou ik me aan vast.Op google kwam ik verschillende artikelen tegen over stille hongeraars.


‘Slaapt veel,meld zich niet, lijkt tevreden,huilt nooit’. Precies zoals Mias is. Hij past goed en als hij wakker is is hij alert maar heel veel bewegen doet hij nog niet. Ik vergelijk niet graag met andere kindjes van zijn leeftijd omdat elk kindje anders is, maar ook dat niet veel bewegen kan ermee te maken hebben dat hij al zijn energie gebruikt om in ieder geval iets te groeien.Borstvoeding stoppen

Ik wil de borstvoeding nog niet weggooien, ik heb genoeg melk. Nu moet hij het alleen nog drinken en daar zijn we samen hard voor aan het werk. Over 3 weken is hij 3 maanden en gaan we weer naar het consultatiebureau. Mocht hij dan weer zo slecht gegroeid zijn is het misschien een oplossing om een voeding te vervangen voor kunstvoeding maar de artsen denken niet dat het veel verschil gaat geven aangezien het voor een stille hongeraar niet uit maakt of hij/zij nou borst of kunstvoeding krijgt. Nu heb ik de regie dus overgenomen, ik maak hem wakker na max 3u. Het liefst eerder natuurlijk maar soms zit hij dan nog vol.Ik heb het kunnen laten bezinken en weet dat ik geen loedermoeder ben, zoals ik al zei, je kunt het niet ruiken en gaat er vanuit dat je kindje wel huilt als hij of zij honger heeft of te kort krijgt. Maar dat is dus niet altijd waar…..
Mias is nog een kleine sprinkhaan zoals Jacco hem noemt, we hopen dat hij bij de volgende meting met 3 maanden ongeveer 4500 gram weegt!Hebben jullie dit ook meegemaakt? Hoe snel kwamen jullie uit de cirkel en groeide je kindje weer goed?


2127 x gelezen, 2

In Baby

reacties (27)


 • mijn~meisje

  helaas herkenbaar. Bij mijn oudste voedde ik altijd op de klok, deed ik dat niet dan sloeg ze zo een voeding over en ik voedde elke 4 uur... Mijn zoontje nu eet veel vaker elke 2 uur, eet ook hele kleine beetjes en komt slecht aan.... Ondanks dat hij nu al dik 4 maand is hou ik nog steeds altijd een voedigsapp bij om te kijken hoevaak hij op een dag komt etc

 • kiwibaby4

  jeetje meis, ook nog nooit van gehoord! Ik zou vooral teruggaan naar 1 borst per keer, a is dat zat als hij maar kleine beetjes drinkt en b krijgt hij dan meer van de vettere achtermelk ipv juist nog meer dunne en dorstlessende voormelk van borst 2. Zelf nooit anders gedaan dan 1 borst per keer en mijn oudste was een echte rolletjes baby. hopelijk zoekt hij snel weer een mooi lijntje op meis, aan je melk zal het niet liggen <3

 • Rupsie

  bij mijn oudste heb ik het ook gehad. zij meldde zich ook niet, en ik dacht dus ook dat ze genoeg had. ik moest het eerste deel van de borstvoeding afkolven, zodat ze direct de vette melk zou krijgen. wat ze dan dronk, was dan in ieder geval vette melk. Uiteindelijk heb ik kunstvoeding bij mieten geven, omdat ze echt moest aankomen en ze verkeerd aanhapte (bleek) en ze dus mijn borst niet genoeg stimuleerde. Maar als ik jouw verhaal lees produceer je wel voldoende en zou dat niet direct nodig hoeven zijn. succes en sterkte! het ligt in ieder geval niet aan jou, dat je het nu zo aantrekt geeft get bewijs dat je een goede moeder bent!

 • tweede83

  geloof in je jezelf en maak jezelf geen verwijten! Je wilt juist het beste voor je kind en je gaat ervoor! Ik hoop dat hij snel een beetje gaat groeien, dat geeft voor jou rust.

 • kimtwee

  bij mijn oudste heb ik het ook gehad. Je kindje gaat in de overlevingsstand en meldt zich niet meer zelf, mijn zoontje had ook de energie niet meer om goed te drinken. Volgens mij duurde het een week of twee met heel intensief voeden, kolven, dat geven met een spuitje zodat het hen geen energie kostte en vervolgens nog kunstvoeding in een flesje geven om hem weer te laten groeien en weer energie te geven. Toen ging het weer de goede kant op. Het was rond 1 maand. Ik heb wel altijd moeten bijvoeden. Ik had niet voldoende voeding. Dus ook wat je leest dat iedereen genoeg voeding heeft als je het maar goed genoeg probeert (kort gezegd) klopt niet altijd. Neem het jezelf niet kwalijk. Voeden op verzoek lijkt zo logisch en makkelijk. Dat is het dus niet altijd. Veel sterkte en je doet het echt goed!

 • 3blessings

  Wat heftig om te lezen! Ik had er nog niet eerder over gehoord. Je kan jezelf niks verwijten en je bent zeker geen loedermoeder!

  Bedankt dat je hierover hebt geschreven zodat andere moeders hierover kunnen lezen en mogelijk herkenning vinden in hun eigen baby’s. Heel veel sterkte en hopelijk sterkt hij snel aan!

 • Pebbles1985

  Had er nog nooit van gehoord. Dapper dat je je verhaal doet! Je hebt jezelf echt niet te verwijten. Je hebt direct ingegrepen en doet er nu alles aan om je zoontje terug op gewicht te brengen.

  Ben nu zelf 30 weken zwanger van mijn eerste kindje en ga je verhaal zeker in mijn achterhoofd houden!

  Veel succes met deze intensieve periode voor je! Ik duim voor je dat het snel goedkomt!

 • Wonderful-life

  Bij mijn jongste dochter ook gehad. Ik had het ook niet door en dacht: ze is toch te tevreden. Kraamverzorgster had het gelukkig wel door. Die adviseren dan gelijk kunstvoeding. Terwijl dat helemaal niet nodig is. Ik heb een Lactatiekundige ingeschakeld is zij is komen kijken bij de voedingen en heeft mij tips gegeven. Zoals vaker aanleggen, sneller wisselen van kant en vaker, om de baby alerter te houden. Ook borstvompressie toepassen tijdens het voeden, zodat de baby zich minder hoeft in te spannen. Het duurde even, maar het is helemaal goed gekomen! Succes!

 • ukkiee

  Die tips heb ik ook gehad idd! super fijn dat ze dan komen he. Ondertussen hou ik veel contact met de artsen en de LK, ik heb er vertrouwen in dat het dan ook wel goed komt!

 • Wonderful-life

  Ik moest ook de ontlasting goed in de gaten houden. Maakte er dan foto's van en stuurde ze naar de Lactatiekundige. kon ze ook heel veel informatie uithalen. Was fijn om via what's app, zo intensief contact te hebben. Succes, komt goed!

 • LiebsteJHP

  Ik heb hier geen ervaring mee, maar had er al wel over gehoord. Je hoeft jezelf niets te verwijten ook, als je kindje tevreden is, denk je dat je goed bezig bent en dat zouden alle mama's denken. Goed dat je het nu weet en dat je nu kan ingrijpen, dan komt het hopelijk snel weer in orde.

  Over de borstvoeding. 60 ml is een normale natuurlijke maaginhoud voor een baby van 2 maanden, dus dat hij dat maar drinkt per keer is normaal. Moedermelk is licht verteerbaar en na ongeveer 90 minuten ongeveer uit het maagje. Om de 2 uur 60 ml geven is dus denk ik het beste wat je kan doen, zo krijgt hij genoeg binnen en wordt zijn maag toch niet nodeloos uitgerokken. Ik duim dat het snel goed komt!

 • Ukkiee

  Klopt idd! Maar helaas drinkt ie het niet weg om de 2u zo frustrerend maar goed we zijn op de goede weg, hopelijk groeit zn trek steeds meer!

 • SSAN91

  Hier ook meegemaakt en nog steeds kan hij weinig voedsel ineens verdragen. En hij is vandaag al 14 maanden oud.

  Bij ons begon het ongeveer het zelfde, snel tevreden, in verhouding weinig voedingen als je het vergelijkt met andere borstgevoede kindjes. Maar omdat hij altijd zo tevreden was zochten wij er niets achter.

  Uiteindelijk na veel aanleggen kwam hij meer aan maar nooit voldoende ( volgens de curves ) . Daarbij was hij ook vaak ziek, na lang zeuren mochten we na de kinderarts, daar is hij op van alles geprikt. Gelukkig is hij nu niet meer ondervoed maar heeft een zwaar ondergewicht. Om hem te ondersteunen krijgt gedurende de winter een antibiotica en dat heeft goee effect op zijn aankomen, ziek zijn en ontwikkeling.

  Enigste wat ik kan zéggen is steeds aanleggen, voor het slapen, na het slapen. En omdat ons zoontje lang kon slapen deed ik ook droomvoeding geven. Dan happen ze uit reflex aan.

  Is zijn lipbandje en tongriem goed, zijn zeniet te strak. Dit kan ook ondervoeding als gevolg geven.

  Enigste raad is vertrouw op jezelf en als jij denkt het gaat nu echt niet goed dan gewoon contact met professionals. Misschien is een lactatiekundige nog is om mee te laten kijken, zij hebben vaak goede adviezen

 • Ukkiee

  Wat naar zeg! Idd de Lk heeft meerdere keren meegekeken ect. Alles lijkt goed alleen zijn behoefte nog niet, maar hoop dat het idd met steeds aanleggen gaat lukken.

 • Wow!

  Waarom.zou je op kunstvoeding over gaan als er niks mis is met je productie? Je zou ook kunnen kolven en dat geven of een babyweegschaal in huis halen zodat je de inname goed in de gaten kunt houden. Succes met de kleine man en voel je niet zo schuldig, je bent absoluut geen loedermoeder.

 • Ukkiee

  Doen we idd beide! Kolven en een weegschaal, het probleem licht ook niet bij de productie maar bij Mias, die gewoonweg niet meer wilt.

 • Xkelly

  Wat goed dat je het deelt! Had er zelf ook nog nooit van gehoord. Verwijt jezelf niks! Dankje voor het delen

 • Ukkiee

  Geen dank! En bedankt voor je lieve woorden!

 • My-Pride-and-Joy

  Ik vind het juist heel dapper van je dat je er over schrijft! En ik begrijp helemaal hoe jij je voelt.. bij mij ging het ook niet goed in het begin en Levi meldde zich toen ook niet.. en was ook maar 50 gram in een week aangekomen, veel te weinig.. was net na de kraamtijd dus geen kraamzorg meer die mee keek. Je hebt gedaan wat je kon en dat doe je nog steeds, gelukkig ben je er op tijd achter gekomen en gelukkig gaat het nu alweer iets beter.en ik weet zeker dat jullie goede ouders zijn en goed voor jullie kleine zorgen dus nee, je bent beslist geen loedermoeder!! Alleen maar een super gave moeder die ondanks dit ook anderen wil waarschuwen!

 • Ukkiee

  Dankjewel! we doen idd ons best! En ondanks dat dit onze 3e is had ik dit nooit verwacht of geweten. Ben blij dat ik andere er zo meer info over kan geven!

 • mama-van-E.J.M

  Mn moeder heeft dat met mn broer gehad(inmiddels is hij 25). Die huilde nooit altijd lieve makkelijke baby. Door cb idd ook erachter gekomen. Moest flesvoeding forte(speciaal voor hongerige babys) mijn zoon inmmidels 22 mnd was ook n hongeraar. Hij kwam gewoon vaak voor voeding mr was verder wel lief en tevreden baby. Na 2 wk forte voeding gegeven en met 10 k rb in zn flessen voor de nacht hij kwam nl nog 2 x vor n voeding.

 • Ukkiee

  Dat is wel fijn dat hij vaak kwam! Mias meld zich helaas helemaal niet voor een voeding en als hij dat doet drinkt hij te weinig

 • mamavanmijnlief

  Wat naar dat jullie dit hebben meegemaakt, maar wat fijn dat je dit hier schrijft. Ik houd het in mijn achterhoofd nadat m'n derde is geboren en ik denk dat veel andere moeders die dit lezen dat ook zullen doen. Bedankt!

 • Ukkiee

  Bedankt voor je woorden! Vind het super fijn dat ik zo andere er over kan vertellen!

 • Florien84

  Meis. Ik heb het niet meegemaakt maar verwijt jezelf niks. Je had dit niet kunnen zien. Je hebt met de beste intentie je kind verzorgt. Ze zeggen altijd dat een kindje genoeg neemt dus dit had je niet kunnen weten. Je bent er nu mee bezig. Dat je je schuldig voelt snap ik maar het is echt niet nodig.

 • Ukkiee

  Dankjewel meis! Ik heb het nu gelukkig kunnen laten bezinken maar mennn wat voelde ik me naar!