Zwanger en sushi: wat mag wel en niet?

Zwanger en sushi: wat mag wel en niet?

Als je mij vraagt wat ik tijdens mijn zwangerschappen het meest heb gemist qua eten, dan hoef ik niet lang na te denken: SUSHI! Ik denk dat ik zou kunnen stellen dat ik een lichte sushi-verslaving heb. Ik droom er soms zelfs van dat ik het weer kan eten. Triest, ik weet het. Natuurlijk hoef ik het niet helemaal te missen want er zijn nog genoeg soorten sushi die je gerust kunt eten. Toch moet je naar mijn gevoel ‘het echte werk’ laten staan en dat is lastig. Vooral omdat het vaak niet duidelijk is waarom je sommige soorten sushi beter niet kunt eten. Vandaar dit artikel!

Wat kun je beter laten staan en waarom?
Heel simpel gezegd is het het beste om alle sushi met rauwe vis te laten staan. In de meest standaard sushi zit rauwe zalm of tonijn. En er zijn verschillende redenen waarom je dat als zwangere beter niet kunt eten:

  • Parasieten die voor kunnen komen in rauwe vis
  • Zware metalen die voor kunnen komen in roofvissen (bijvoorbeeld tonijn is een roofvis)
  • De listeriabacterie, die kan voorkomen op vacuümverpakte vis

Parasieten
Brrr, parasieten! Hoe zit dat? Vissen kunnen parasieten bevatten. Deze parasieten worden normaal gesproken gedood als de vis verhit wordt, bijvoorbeeld bij het bakken of door het in de oven te doen (ohhh ik krijg honger van dit artikel!). Maar bij sushi wordt de vis doorgaans rauw gegeten en daardoor hebben parasieten kans om het te overleven. Daar merk je doorgaans zelf niet veel van. Als je een normale weerstand hebt zul je er niet snel ziek van worden. Als je zwanger bent kan dat anders liggen. Ook dan wordt je er zelf misschien niet ziek van, maar er is een (kleine) kans dat je ongeboren kind er wel ziek van wordt. Hij/zij heeft immers nog niet zo’n goede weerstand opgebouwd als jij!

Zware metalen in roofvissen
‘Zware metalen’ is de verzamelnaam voor metalen zoals cadmium, kwik, lood, arseen en tin. Deze metalen komen door milieuvervuiling in rivieren en oceanen. Dit hecht zich weer aan de bodem en via die weg komt het uiteindelijk ook in vissen terecht. Roofvissen hebben een grotere kans om veel zware metalen te bevatten omdat zij visetende vissen zijn. De meest bekende roofvissen zijn tonijn, zwaardvis, snoekbaars, haai en koningsmakreel. En ondanks dat je een flinke hoeveelheid roofvis zou moeten bunkeren voordat je écht risico loopt op teveel zware metalen in je lijf, is het toch beter om het tijdelijk te vermijden.

Listeriabacterie
De listeriabacterie is geen vriend van de zwangere vrouw. Het zorgt ervoor dat we meerdere dingen aan ons neusje voorbij moeten laten gaan gedurende onze zwangerschap. Listeria kan voorkomen op producten die zonder verhitting worden gegeten. Bijvoorbeeld rauwe vis, vacuümverpakte gerookte vis en rauwmelkse kaas.

Al met al kleven er dus best wat risico’s aan het eten van sushi met rauwe vis. En ook al zijn de kansen klein, het is wellicht toch verstandiger om negen maanden op rantsoen te gaan. Om dan na de bevalling natuurlijk zoveel sushi te bestellen dat de bezorger met twee scooters moet komen. 

Gelukkig hoeven we de sushi niet helemaal af te zweren tijdens de zwangerschap! Er blijft genoeg lekkers over om van te genieten.

Wat je juist wél moet eten voor een gezonde zwangerschap? Dat lees je hier! 

Vegetarische sushi
Je kunt sowieso met een gerust hart alle vegetarische sushi bestellen die je maar op kan. Bijvoorbeeld met avocado, komkommer of omelet, daar hoef je je geen zorgen over te maken. Het is een tikje saaier, maar een prima alternatief!

Sushi met gekookte of gefrituurde ingrediënten
Wie de sushikaart kritisch bekijkt zal zien dat er genoeg over blijft. Bijvoorbeeld sushi met een krokante, gefrituurde garnaal er in of een nigiri met een gekookte garnaal er op. Dit mag je allemaal eten! Ook surimi (imitatie-krab) kun je prima eten.

En hoe zit het met visseneitjes?
Veel stukjes sushi zijn versierd met kleine oranje of zwarte balletjes. Dit zijn viseitjes, ook wel viskuit genoemd. Of je deze eitjes wel of niet kunt eten is mij niet duidelijk geworden. Op internet vind je veel verschillende lezingen. Er wordt door verschillende sites beweerd dat je het gerust kunt eten, op andere plekken wordt gezegd dat visseneitjes ook rauw zijn en daarmee een risico. Ik kies er dus voor om dit ook te vermijden, maar of het écht nodig is, dat durf ik niet te zeggen.

Tips voor als je sushi net zo mist als ik:

  • Bij de grotere ketens, staat op de kaart aangegeven wat geschikt is voor zwangere vrouwen en wat niet. Wel zo handig en het bespaart je een hoop uitzoekwerk!
  • Veel sushi-restaurants zijn bereid een kleine aanpassing voor je te maken als je daarom vraagt. Zo kunnen ze bijvoorbeeld vaak de visseneitjes achterwege laten. Je hoeft dit niet per ronde te vragen, vaak is het voldoende om bovenaan je bestellijst  ‘Zonder visseneitjes!’ te zetten. Het is wel verstandig om van tevoren met de bediening te overleggen of dit mogelijk is.
  • Ga de keuken in en maak je sushi zelf! In bijna elke supermarkt zijn tegenwoordig ingrediënten te koop om thuis sushi te maken. Zo heb je de beste controle over wat er allemaal in gaat. Experimenteer er op los en maak bijvoorbeeld een sushirol met gebakken zalm. Gezellig én lekker!

Welk soort eten mis jij het meest/zou jij het meest missen als je zwanger was?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (2) Stuur een bedankje


  • Jvb

    Gezien de reactie hieronder is dit een oud artikel, wel handig om het dan even te updaten voor het weer geplaatst wordt. Garnalen staan tegenwoordig ook op de lijst met afgeraden producten.

  • bekind

    Aanvulling door een sushi-lover: Het voedingscentrum raadt visseneitjes af (zie Zwangerhap-app van Voedingscentrum).

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50