Volg ons overal!

Zwanger en een vaste baan of freelancer? Dit MOET je weten

Zwanger en een vaste baan of freelancer? Dit MOET je weten

Gefeliciteerd, je bent zwanger. Als je zover bent dat je het met de wereld en dus ook je baas gaat delen zijn er wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Sommige dingen worden wellicht niet meteen door je werkgever aangegeven en zijn toch best belangrijk. We hebben een aantal belangrijke punten voor je op een rijtje gezet.

Lees ook:
Wanneer vertel je (bijvoorbeeld je werkgever) dat je zwanger bent?

Je baas is verplicht jou je baan na je verlof terug te geven.

Tijdens je verlof bouw je nog steeds vakantiedagen op.

Je mag zorgverlof opnemen tijdens je zwangerschap als je moet zorgen voor een zieke partner of een inwonend (pleeg)kind. Je werkgever kan daar alleen ‘nee’ tegen zeggen bij een zwaarwegend bedrijfsbelang. En daar moet hij meteen mee voor de dag komen zodra jij kenbaar maakt zorgverlof te willen opnemen.

Je kunt voor langere periode een uitkering krijgen als je na je bevallingsverlof niet in staat bent om te werken. Dit bedraagt 100% van je loon en kan maximaal een jaar duren. Het feit dat je niet kunt werken moet verband houden met je zwangerschap en je hebt een verklaring nodig van je huisarts.

Tijdens je zwangerschap ben je gevoeliger voor het ontwikkelen van klachten als RSI. Er zijn aanpassingen mogelijk die door de werkgever verschaft moeten worden om je werk zo aangenaam mogelijk te houden.

Je werkgever is verplicht je te melden welke mogelijke risico’s je loopt tijdens je zwangerschap, na het bevallingsverlof en in de periode dat je borstvoeding geeft.

Een zwangerschaps- en bevallingsuitkering wordt gebaseerd op het loon dat je verdiende in het kalenderjaar voordat je de uitkering ontvangt.

Als je je baan onverhopt kwijt raakt, heb je nog zes maanden recht op kinderopvangtoeslag.

Als je tijdens de eerste 24 weken van je zwangerschap een miskraam krijgt, kun je je ziek melden. Als je na 24 weken een miskraam krijgt, kun je aanspraak maken op zwangerschaps- en bevallingsuitkering. Het verlof duurt dan zestien weken.

Ouderschapsverlof is een wettelijk recht. Ook als er niets in de CAO staat, behoud je het recht op ouderschapsverlof.

Je mag meer pauzes nemen als je zwanger bent of net bevallen. Minimaal vijftien minuren tot maximaar 1/8ste van je arbeidsduur. Deze pauzes dienen extra doorbetaald te worden door je werkgever.

Tijdens je zwangerschaps- en bevallingsverlof tot en met de eerste zes weken nadat je weer begonnen bent met werken mag je niet ontslagen worden.

Je kunt wel zelf ontslag nemen maar wil je in aanmerking komen voor een uitkering, dan moet je zorgen dat je ontslag uiterlijk tien weken voor de bevallingsdatum ingaat. Vergeet niet om rekening te houden met de opzegtermijn.

Niet in loondienst toch zwangerschaps- en bevallingsuitkering? JA!

Voor mensen die niet in dienst van een werkgever zijn maar voor zichzelf werken is er ook een vorm van zwangerschapsverlof inclusief uitkering beschikbaar. Deze duurt zestien weken en je geeft vooraf zelf aan wanneer deze ingaat.


 Reageer op dit artikel

Reacties (1) Stuur bedankje


  • Chudo

    Je mag niet worden ontslagen tijdens je zwangerschap en verlof, maar: gaat dit ook op wanneer je contract afloopt? Moeten ze een jaarcontract dan verlengen?Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Top 50

1 leden zijn nu online
Lid worden