Zo zorg je voor je hechtingen na de bevalling

Zo zorg je voor je hechtingen na de bevalling

De meesten van ons komen er na de bevalling niet zonder hechtingen vanaf helaas. En of het er nu maar eentje is of een hele rits, het is goed om te weten hoe je 'de boel' zo goed mogelijk kunt verzorgen om er zo min mogelijk last van te hebben. Deze tips helpen daar hopelijk bij!

Kleine disclaimer vooraf is dat ik het artikel vrij onbeschaamd geschreven heb. Met de billen bloot, net zoals tijdens de bevalling, haha! Zelf wilde ik voorafgaand aan mijn bevalling namelijk graag weten hoe het zat, maar ik kon er nergens informatie over vinden. Welnu, dit is dus hoe het werkelijk gaat als je bevallen bent.

Het verschil tussen geknipt en gescheurd

Voordat ik bevallen was kon ik me werkelijk niet voorstellen dat je het niet zou voelen als je uitscheurt of ingeknipt wordt. Het leek me een gruwelijke ervaring die ik niet mee wenste te maken. Maar helaas: net als bijna iedere vrouw die voor het eerst bevalt, ontkwam ik er niet aan. Lenthe werd met de vacuümpomp gehaald en voordat dat gebeurt wordt er altijd een knip gezet. Daar heb ik overigens niets van gevoeld, want het werd eerst plaatselijk verdoofd.

Wanneer je ingeknipt wordt tijdens je bevalling, wordt de knip altijd naar de linkerkant (vanuit jouw oogpunt) gezet. Wanneer je uitscheurt, gebeurt dit spontaan en wordt het niet gedaan door de arts of gynaecoloog. Een scheur kan netter gehecht worden, maar bij een knip valt beter te controleren waar je wond heenloopt. Op die manier wordt de kans op een totaalruptuur kleiner.

Overigens is er goed nieuws voor vrouwen die zwanger zijn van een tweede (of derde, vierde etc) kindje. De kans is kleiner dat je uitscheurt of ingeknipt moet worden. Omdat je huid al eens zo ver is opgerekt, zal het als het goed is soepeler gaan!

Is het echt zo gruwelijk als het klinkt?

Ik ben vrij hypochondrisch aangelegd en als ik aan mijn bevalling dacht dan was dit één van de dingen waar ik het meest tegenop zag. Maar wat blijkt? Het is me eigenlijk honderd procent meegevallen. De ingreep zelf heb ik niet gevoeld, het hechten gebeurt onder verdoving en de genezing verliep prima. Ja, het klinkt gruwelijk, maar het kan in de praktijk echt meevallen. Geloof me maar!

Lees meer: Wat gebeurt er in de eerste uren na de bevalling? 

Om het leven met een onderkantje vol hechtingen wat prettiger te maken, zijn er dingen die je kunt doen. Hieronder een opsomming.

Zitten

Wanneer je hechtingen hebt, zal je onderkant de eerste week erg gevoelig en opgezet zijn. Zitten is lastig en pijnlijk en iets waar je even doorheen moet. Het klinkt misschien onlogisch, maar je kunt het beste op een harde stoel gaan zitten. Waarschijnlijk moet je even door de pijn heen, maar je zal zien dat het daarna prettiger is dan een zacht oppervlak.

Koelen

Vaak lees ik op internet de tip om maandverband of kraamverband nat te maken en dit in de vriezer te stoppen. Vervolgens kun je het dan in een washandje stoppen. Dit washandje stop je in je onderbroek zodat je hechtingen lekker gekoeld blijven. Dit werkte goed, maar het was wel erg lastig lopen met zo'n groot stuk bevroren maandverband in je broek. Van mijn kraamverzorgster kreeg ik de gouden tip. Stop een aantal eetlepels appelstroop in een plastic zakje. Druk dit plat met je hand tot je ongeveer de vorm en grootte van een maandverband hebt en stop dit voor een aantal uur in de vriezer. Appelstroop wordt wel heel koud, maar het bevriest niet dus het blijft soepel. Hoera! Stop het plastic zakje met de appelstroop vervolgens in een washandje en doe het in je onderbroek.

Waarom een washandje? De eerste weken na je bevalling verlies je nog veel bloed. Als je je onderkant wilt koelen is het prettig om dat te doen met iets dat ook het bloed opneemt. Het is dus wel handig om een oud washandje te kiezen!

Luchten

Na je bevalling zit je opgescheept met enorme kraamverbanden ter grootte van de repen kroepoek die je bij de plaatselijke chinees krijgt. Iedereen die wel eens maandverband heeft gebruikt, weet dat dat gaat broeien. Ook al verschoon je het nog zo regelmatig. Om ontsteking van je hechtingen te voorkomen, is het daarom belangrijk dat je 'de boel' elke dag laat luchten. Het is weinig charmant, maar het werkt wel goed. Ik zat 's avonds (uiteraard alleen als er geen kraamvisite was ;-)) vaak met mijn badjas op de bank zonder ondergoed met mijn blote kont op een dikke, opgevouwen handdoek. Ook al was het wat ongemakkelijk, het voelde wel prettig om even niet opgescheept te zitten met die enorme kraamverbanden!

Schoonhouden

Na de bevalling zal je elke keer als je naar de wc bent geweest je hechtingen spoelen met water. Dit kan onder de douche met de douchekop of door een kannetje water op de wc te plaatsen. Daarna depte ik de boel voorzichtig droog met wc-papier of een schone handdoek. Ook heeft de kraamverzorgster elke dag het bed verschoond tijdens de kraamweek, zodat alles netjes schoon en fris bleef.

Lees meer: Tips voor een heerlijke kraamweek!

Controle

Mocht je het gevoel hebben dat je hechtingen toch gaan ontsteken of dat er iets niet goed zit, vraag dan altijd even of de kraamverzorgster of de verloskundige er naar wil kijken. Als je hechtingen ontstoken zijn, moet je twee keer per dag je hechtingen schoonhouden door een aantal minuten in warm water met soda te gaan zitten.

Mijn hechtingen gingen na een dag of vijf strak en vervelend aanvoelen. Het trok een beetje en zitten werd steeds onprettiger. Ik was bang dat het zou gaan ontsteken. De verloskundige heeft toen tijdens de nacontrole de knoopjes uit de hechtingen verwijderd. Wat een opluchting! Met een paar minuten voelde ik al verbetering.

Herstel

Hechtingen na bevallingen worden tegenwoordig gelukkig alleen nog maar met oplosbaar hechtdraad gezet. Dit betekent dat je niet terug hoeft om de hechtingen te verwijderen, dit gebeurt vanzelf. Het kan dus zijn dat je na een tijdje opeens een stukje draad in de wc ziet liggen. Schrik daar niet van, het hoort erbij!

Ook toen het hechtdraad er helemaal uit was en de wond mooi dicht was, bleef het bij mij nog lang een gevoelige plek. Als ik lang stond kwam er een raar soort druk op te staan en het duurde minstens een half jaar voordat het er van de buitenkant ook echt weer een beetje mooi uitzag. Ook bij regenachtig weer (!?!) deed mijn wond meer pijn dan normaal. Daar heb ik me best wel eens zorgen om gemaakt, maar gelukkig bleek dat niet nodig. Inmiddels voel ik er niets meer van. Neem dus de tijd om te genezen, het kan wel even duren maar je zult zien dat het steeds wat beter gaat. Twijfel je toch of heb je echt veel last? Wees niet bang om aan de bel te trekken.

Had jij veel hechtingen na je bevalling? 

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (2) Stuur een bedankje


  • Barbamammie79

    Kroepoek zal nooit meer hetzelfde zijn....

  • M1518

    Idd: voor mij geen kroepoek meer 馃槣

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50