Zó maak je de mooiste foto’s van je kinderen

Zó maak je de mooiste foto’s van je kinderen

Met je mobiel probeer je zo veel mogelijk leuke momenten vast te leggen van je kind, maar dat kan soms best lastig zijn. Voorals als je hem wil laten poseren en hij hele andere plannen heeft. Hier zijn wat tips van een professionele fotograaf.

Rachel Rimmer is professioneel fotograaf en maakt vooral familieportretten. Vaak krijgt ze de vraag hoe ze het toch voor elkaar krijgt om mooie foto’s van kinderen te maken. Haar eerste reactie is: “Het zijn niet mijn kinderen! Kinderen van anderen gedragen zich altijd beter dan je eigen kroost. Ook mij lukt het om af en toe een mooi plaatje te schieten van mijn eigen kinderen. Maar goed, ik heb natuurlijk 20 jaar ervaring, heb talloze trainingen achter de rug en heb genoeg technische kennis opgebouwd. Toch heb ik een paar tips die voor iedereen geschikt zijn:

Lees ook:
Foto's die elke ouder maakt en tips

1. Geduld

Heb geduld! Sommige kinderen kunnen als een echt topmodel voor de camera poseren, anderen hebben (net al veel volwassenen) de tijd nodig om even zichzelf te worden voor de camera. Zorg dat ze zich op hun gemak voelen, laat ze doen wat ze willen en neem dan een paar foto’s als ze de camera zijn vergeten.

2. Wees er klaar voor

Zorg dat je startklaar staat, want kinderen bewegen, en heel snel. Ga er vanuit dat je geen tijd hebt om de juiste compositie te maken. Als je echt een hele goede camera hebt dan is het natuurlijk mogelijk om je camera zo in te stellen dat je heel veel foto’s achter elkaar kunt maken, zodat je net dat ene moment niet hoeft te missen.

3. Gemak stellen

Bij kinderen die heel erg verlegen zijn, is het belangrijk om ze op hun gemak te stellen. Vraag niet of ze in de camera willen lachen of een bepaalde pose willen aannemen, maar stel vragen over wat ze leuk vinde om te doen of mee te spelen. Toon interesse en op het moment dat ze er vurig over vertellen, laat de camera zijn werk doen!

4. Even bukken

Je maakt bijna geen contact met kinderen als je er bovenuit torent. Zorgt dat je op hun niveau staat, zodat je ze recht in de ogen kunt kijken, of liever gezegd: recht in de lens. Wijs een kind erop dat ze hun eigen spiegelbeeld in lens kunnen zien. En als ze dan echt gaan zoeken dan maak je mooie plaatjes met ‘echt’ oogcontact.

5. Van dichtbij

Maak foto’s van dichtbij, zodat je betrokken bent in hun bewegingen. Dit zal hele mooie plaatjes opleveren!

6. Leun naar achteren

Als de kinderen inmiddels de camera zijn vergeten dan is het mooi om wat naar achteren te leunen en ook iets meer van hun omgeving mee te pakken. Maar zoom ook weer niet te veel uit, want dan zie je weer te veel afleiding op de foto en dat is ook weer zonde.

7. Expressies

Een lach, een verbaasde blik in de ogen, de interactie met een broertje of zusje… Je krijgt echt prachtige beelden als je de expressie van een kind op een foto kunt vastleggen.

8. Huur een professional in

Lukt het je maar niet om je kind op een mooie manier op de foto te krijgen, schakel dan de hulp van een professionele fotograaf in!

Bron

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Chantal is hoofdredacteur van BabyBytes.nl

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009). Naast haar werkzaamheden voor BabyBytes.nl is ze ook eigenaar van het online platform de Club van ontaarde moeders.

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50