Zit jouw kind in de W-zit? Leer het 'm liever af!

Zit jouw kind in de W-zit? Leer het

De W-zit, oftewel de omgekeerde kleermakerszit zoals men ‘m ook vaak noemt, is een positie waarop kinderen vaak op de grond of bank zitten. Maar let op: dit is namelijk niet erg goed voor de gewrichten en spieren!

Bij de W-zit zijn de knieën gebogen en de benen gedraaid en van het lichaam afgekeerd. Veel kinderen vinden dit lekker zitten omdat het stabiliteit geeft en ze makkelijk speelgoed kunnen pakken dat voor hen ligt.

Gevolgen
Echter, als kinderen deze positie regelmatig en voor langere tijd aannemen kán dit op korte en lange termijn voor gewrichts- en spierklachten zorgen. Deze klachten ontstaan met name in de voeten, benen, heupen en in de rug. De gevolgen zijn naar binnen gedraaide voeten en onderontwikkelde romp- en rugspieren. Daarnaast kunnen ze moeite krijgen met hun evenwicht en bepaalde bewegingen minder goed uitvoeren. Deze klachten kunnen wel behandeld worden door middel van o.a. (kinder)fysiotherapie en steunzolen, maar uiteraard is voorkomen beter dan genezen.

Zonder ‘angst’ aan te willen wakkeren is het wel belangrijk om de W-zit niet te stimuleren. Af en toe een keer kan echt geen kwaad, maar niet regelmatig. Stimuleer bijvoorbeeld de kleermakerszit of de houding waarbij je met beide benen dezelfde kant op zit.

Was jij hiervan op de hoogte?

Vaker artikelen lezen op Babybytes? Like ons dan op Facebook en volg ons op Twitter!

Bron

Reageer op dit artikel

reacties (9) Stuur een bedankje


 • hienbabytie

  Dames, het is gewoon een advies. Kraak het niet af, maar neem het mee en doe ermee wat je wil. Inzichten veranderen door steeds meer onderzoeken.

  En ja, misschien ben jij er ook groot mee geworden. Wij zijn ook groot geworden los op de achterbank, met binnenhuis rokende ouders en sinaasappelsap met 6 weken. Wil je dat dan nu ook je kind aandoen?

 • Nx4

  ik zat vroeger altijd zo als kind, heb er niks aan over gehouden zo ver ik weet.

 • Brennieama

  Goed om te weten. Ik zal het op de verboden dingen lijst zetten. Oh.... elke mogelijke houding staat er al op. Jammer..... mag ze dr hele leven alleen op dr rug liggen... nee..... daar krijg je dan weer doorlig plekken van.

 • Brennieama

  Goed om te weten. Ik zal het op de verboden dingen lijst zetten. Oh.... elke mogelijke houding staat er al op. Jammer..... mag ze dr hele leven alleen op dr rug liggen... nee..... daar krijg je dan weer doorlig plekken van.

 • nog-even!

  Ik heb wel een beetje de indruk dat er over alles iets te zeggen valt... Mogen ze nog wel zelfstandig ademhalen?

 • mama-van-E

  Ja Whatever😒 , ik kan me niet herinneren dat ik als kind ooit anders op de grond heb gezeten. Mijn spieren en gewrichten functioneren nog perfect hoor🤗! Bij alles zal er wel een nadeel zijn , maar goed. ☺️

 • Shrimp

  Ja ik weet het, mn zoon zit vaak zo als hij relax is. Dan zeg ik ff "je zit weer zo" en dan gaat hij verzitten

 • Barbamammie79

  Ik wist dit inderdaad. Als ik het zie zegt mijn onderbuikgevoel ook : doe maar niet..... het ziet er niet goed uit.

 • NY152

  Ik ben 26 jaar en zit nog steeds in die zit. Ik kan niet eens zitten in een kleermakers zit. Het zal vast wel meevallen allemaal. Ik heb er nooit iets aan overgehouden en ben nog steeds gezond. De artikelen lijken juist alleen maar af te schrikken dan echt te informeren..

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

7 leden zijn nu online
Aanmelden