Zijn jullie samen zwanger? Volgens Linda absoluut wel!

Zijn jullie samen zwanger? Volgens Linda absoluut wel!

Linda's vrouw is zwanger van hun eerste kindje. Samen beleven ze de hele zwangerschap. Voor BabyBytes schrijft Linda over haar ervaring als partner-zijn van de zwangere. 

De bitterbal. 2 euromunt. Bevroren appelstroop. Jack Russel. Waterafstotende moltons. Het locomotiefje. Het lijkt een lukrake opsomming van een warrig persoon. Maar voor de jonge ouders,  zwangere vrouwen en partners is deze opsomming waarschijnlijk de gewoonste zaak van wereld. Zonder al te veel beroepsgeheimen van de kraamverzorgers en zwangerschapscursus- begeleiders (bij ons thuis liefkozend verkort tot pufjuf) prijs te geven: het zijn termen, technieken en handigheidjes die je zouden kunnen helpen tijdens de bevalling en in de kraamtijd. Er gaat een wereld voor je open.

Lees ook: 
Met deze ongepaste vragen worden Linda en haar vrouw geconfronteerd

Samen zwanger

Vanaf het begin af aan was het voor ons duidelijk dat we een zwangerschapscursus wilden waar we allebei iedere avond welkom waren. We zijn samen zwanger, dus we zetten samen ook iedere stap in het proces. We zijn samen naar elke afspraak bij de kliniek, dokter, verloskundige en ziekenhuis geweest. Samen zaten we in het begin van het proces na iedere doktersafspraak al babykleertjes te kopen om te vieren dat we weer een stap verder waren in het hele proces. Het aanschaffen van babykleertjes, terwijl we nog niet zwanger waren, was in het begin iets tastbaars in het hele abstracte proces van het samen een kindje krijgen. Ook al was het slechts bloedprikken, deze mijlpaal moest absoluut worden gevierd met de aanschaf van een nieuw Harry Potter rompertje. 

Géén koffieadem! 

Mijn vrouw en ik zitten braaf iedere maandagavond - mijn vrouw iets meer schuifelend op de stoel om een comfortabele zithouding te vinden - in een fel TL-verlicht klaslokaal alle relevante informatie op te nemen. Hierdoor hebben wij toch enigszins het gevoel dat we voorbereid de bevalling in gaan. Samen met zes andere stellen worden we door onze kundige en enthousiaste pufjuf geïnformeerd over de do’s en dont’s tijdens de bevalling. Note to myself: Als je het al aandurft op THE DAY om koffie te drinken, blaas dan absoluut niet je koffieadem in het gezicht van je puffende vrouw die net als een locomotiefje een krachtige wee zit weg te werken.

Geen powerpoint, wel persoonlijk

Met prachtige verhalen, gebaren, babypoppen en confronterende realistische afbeeldingen leert ze ons de ins en outs van de bevalling. Anno 2017 verwacht ik altijd bij een cursus een gelikte presentatie met foto, video en animaties, maar iedere maandagavond zitten we in de gezamenlijk in de kring en praten wij, zonder digitale presentatie, en wordt er rondgegaan met gelamineerde afbeeldingen en voorbeelden. En het werkt. Het is informerend, interactiever en vooral ook persoonlijker. Ik weet nu al dat wij straks in alle hectiek van de komst van ons eerste kindje de vertelde en voorgedane informatie niet vergeten, omdat deze zijn ingeprent en vol overgave zijn gedemonstreerd door onze pufjuf. 

Partner-zijn

Het fijnste van deze bijeenkomsten vind ik wel dat de rol van de partner zo groot is. Zo word je ook genoemd: partner. Wellicht denken veel mensen er niet over na, maar het is vaak wel vervelend als er telkens over een titel wordt gesproken waar je net niet onder valt. In alle zwangerschapsbijbels valt het woordje vader mij al niet meer op en corrigeer ik het in gedachte automatisch naar partner of vrouw. Getrouwd, bewust in een LAT-relatie, verloofd, verkering, samenwonend: de verschillende vormen van relaties zijn enorm, maar bij deze zwangerschapscursus ben je partner: Jij bent de partner van jouw zwangere wederhelft.

Jij bent de partner die bewust niet je koffieadem naar haar zal blazen. Jij bent de partner die haar herinnert aan de ademhalingsoefeningen. Jij bent de partner die samen mee puft of juist niet als ze dat aangeeft op wellicht subtiele wijze. Jij bent de partner die ze zal vervloeken in het heetst van de strijd. Jij bent de partner die haar steunt in de topsport die bevalling heet. Jij bent de partner met ontzag en respect voor je wederhelft. Jij bent de partner met wie ze samen een kindje op de wereld zet. Jullie waren samen zwanger. Jullie zijn straks samen ouders. 

Was jouw partner ook zo betrokken bij de zwangerschap?

Linda's vrouw is zwanger, wat haar dus meemoeder maakt. Daarnaast is ze baasje van zeer eigenwijze, enthousiaste en lompe hond (haar oefenkind). Ze is mediacoach en leerkracht.  

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50