Zes redenen waarom leerkrachten echte helden zijn!

Zes redenen waarom leerkrachten echte helden zijn!

Alweer zeven jaar geleden ondertekende ik mijn pabo-diploma. Bachelor of education was ik vanaf dat moment. Of gemakkelijker gezegd: leerkracht in het basisonderwijs. Na een aantal jaar in het onderwijs gewerkt te hebben, ligt mijn diploma nu al enige tijd ongebruikt in een la.

Een vervelende trend die onder veel nieuwe leerkrachten gaande is. Uit recent onderzoek blijkt namelijk dat 1 op de 8 leerkrachten een baan buiten het onderwijs zoekt, omdat ze de werkdruk te hoog vinden en het bijbehorende salaris te laag. Uit Belgisch onderzoek blijkt daarnaast dat 25% van de nieuwe leerkrachten het binnen vijf jaar voor gezien houdt. Bij deze groep behoor ik zelf dus ook.

Ik heb veel (bij)baantjes gehad, maar werken in het onderwijs was voor mij by far de zwaarste baan die ik ooit had. Omdat ik het uiteindelijk dus niet lang heb volgehouden en omdat ik daarom des te meer respect heb voor de leerkrachten die wél iedere dag vol energie hun fiets in het fietsenrek van de school parkeren, vandaag zes redenen waarom leerkrachten helden zijn.

Lees ook:
Zo bereid je je kind het best voor op de basisschool

1. Overweldigend

Heb je wel eens een kinderfeestje gegeven? Dan weet je waarschijnlijk hoe overweldigend het is om vijf a zes kinderen zoet te houden. Tegenwoordig bestaan de meeste klassen echter uit 30 kinderen. Die je als leerkracht niet alleen zoet moet houden, maar ook nog daadwerkelijk iets moet LEREN! Ik geef het je te doen!

2. Jongleur

Het verschil tussen kinderen is zó groot en ieder kind verdient het om op z’n eigen niveau les te krijgen. Maar het ene kind leer thuis al een hoop en/of pakt nieuwe stof nu eenmaal makkelijk op dan een ander kind. Hierdoor is het bijna niet te doen om voor elk vak, voor elk onderdeel op ieder niveau les te geven. Althans, dat vond ik…

3. Veel vakanties? No way!

“Oohhh werk je in het onderwijs? Dan heb je lekker veel vakantie toch?” is één van de uitspraken die ik het meest heb gehoord. Maar dat is een misverstand. Ja, leerkrachten hebben meer daadwerkelijke weken vrij dan mensen die bijvoorbeeld op een kantoor werken. Maar om dat te compenseren moeten ze iedere week structureel en aantoonbaar meer werken dan waar ze voor betaald krijgen. Bovendien is het helemaal niet fijn om altijd op vakantie te ‘moeten’ als de basisscholen vrij zijn. Reken er maar op dat de prijs voor een vakantie altijd hoger ligt dan buiten de vakanties om!

4. Mede-opvoeder

Veel verantwoordelijkheden worden tegenwoordig op leerkrachten afgeschoven. Leerkrachten zouden meer moeten doen om pesten te voorkomen, kinderen die niet kunnen knippen en plakken en geen potlood kunnen vasthouden worden naar school gestuurd onder het mom van: “dat leren ze daar maar”. En: ‘juf, mijn zoon heeft z’n nieuwe, gouden ketting om, wilt u er op letten dat die niet stuk gaat?’ is ook een zin die ik veel te vaak heb gehoord. Als leerkracht ben je niet alleen maar iemand die een kind wat cognitieve vaardigheden bijbrengt, je bent daadwerkelijk mede-opvoeder!

5. Administratief medewerker

Als leerkracht heb je niet alleen de taak om kinderen nieuwe stof bij te brengen. Je hebt namelijk ook de belangrijke taak om over alle bijgebrachte stof uitgebreid te rapporteren. Alles (ALLES!) moet namelijk opgeschreven worden. Wat je lesdoel is. Wat je lesdoel is voor kinderen die de stof nog niet zo goed beheersen. Welke kinderen uiteindelijk het lesdoel (niet) hebben behaald. Of er incidenten geweest zijn. Wat je volgende stap in de leerontwikkeling gaat zijn. Daarnaast worden er talloze verslagen en handelingsplannen geschreven en vergeet natuurlijk de rapporten niet.

6. Extra taken

Elke leerkracht heeft naast de lesgevende (en administratieve!) taken ook een hoop taken om de school draaiende te houden. Behalve de (gebrekkige) globale schoonmaak van het lokaal, moet er vaak genoeg intensiever geschrobd worden. Dat doen de leerkrachten zelf. Veel leerkrachten werken in hun vrije tijd aan leuk, nieuw lesmateriaal. Er moeten bovendien het hele jaar door feesten georganiseerd worden. Denk aan de aankomst van Sinterklaas, de sportdag, Pasen en het versieren van de Kerstboom. Stuk voor stuk klusjes waar je meer tijd aan kwijt bent dan je denkt.

Tegenover al deze taken - en het feit dat een leerkracht ZO ONTZETTEND belangrijk is voor de ontwikkeling van onze kinderen (!) - staat een schamel salarisje. Een leerkracht (met hbo-diploma) verdient meestal net zoveel als iemand die mbo-opgeleid is in een willekeurige andere baan. Bovendien groeit je salaris in het onderwijs nauwelijks.

Al met al redenen voor mij om uiteindelijk af te haken, maar om des te meer dankbaar te zijn voor die dappere bikkels die iedere dag weer met frisse moed voor de klas staan om er voor onze kinderen een leerzame, gezellige, belangrijke dag van te maken.

Lieve juffen en meesters, ik meen het oprecht als ik jullie helden noem. Keep up the good work, dan lever ik over 1,5 en 3 jaar een stel leuke kleuters bij jullie af!

Betty (31) is voormalig hoofdredacteur van BabyBytes. 

Ze woont in Amsterdam, is getrouwd en moeder van een zoon (september 2014) en een dochter (mei 2016). 

Reageer op dit artikel

reacties (4) Stuur een bedankje


 • beamke

  Na (en tijdens) mijn studie aan de HEAO ben ik ook begonnen aan de lerarenopleiding in de veronderstelling dat DAAR mijn hart zou liggen. Vol goede moed en enthousiasme begonnen. Ik heb het 1,5 jaar volgehouden en heb toen de handdoek in de ring gegooid. Vooral op het VMBO heb ik zo'n groot respect voor de leraren en leraressen. Wauw! Wat doen jullie ongelofelijk goed, zwaar werk! Ik kan het niet. Ik heb op een gegeven moment dan ook mijn ontslag ingediend. Als ik het jaar vol zou maken, dan zou ik overspannen thuis komen te zitten. Ook ik heb genoeg baantjes gehad. In de fabriek, op kantoor, in het ziekenhuis, op een bank. Overal was er een hoge werkdruk. Maar inderdaad, mijn werk als docent was het allermoeilijkste en het allerzwaarste beroep. Niet alleen qua tijd (veel meer tijd erin steken dan waar je voor aan bent genomen), maar ook qua emotie (al die kinderen gingen mij aan het hart en alle narigheden trok ik me aan). Juffen, meesters, leraren en leraressen... jullie zijn ook mijn helden!

 • Shrimp

  Afgezien van het feit dat ik het gewoon goed vind om fulltime thuis te zijn bij mn kindjes, mis ik het ook echt nul komma nul.

 • Sharon

  Gelukkig is het overtal van de docenten passioneel en toegewijd...laten wij nou net die ene hebben die eigenwijs haar eigen pad volgt ten nadele van kinderen met een hogere gevoeligheid en kinderen die minder goed meekomen.

 • MontBlanc

  Inderdaad! Ik ben zelf afgehaakt als docent aan de middelbare school. Loodzwaar vond ik het en ik heb des te meer respect voor de geweldige juffen van mijn dochter. Op de versier avonden voor Sinterklaas, Kerst en Pasen kom ik dan ook gewoon opdagen en als het kan doe ik mee aan knutsel ochtenden.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50