Zes dingen waarvan ik hoop dat mijn kinderen die onthouden

Zes dingen waarvan ik hoop dat mijn kinderen die onthouden

Het geheugen werkt op een rare manier. Je kunt je misschien flarden herinneren van een dagje in het park toen je drie was, maar je weet niet meer waar de oplader van je laptop is, die je twee dagen geleden nog hebt gebruikt.

Hoe fijn zou het zijn als we konden bepalen welke herinneringen onze kinderen zouden onthouden, en ook: welke dingen ze beter kunnen vergeten. Hier in ieder geval 12 voorbeelden van de dingen waarvan ik hoop dat mijn kinderen die zich later kunnen herinneren.

Lees ook:
Met deze 10 tips kom je als moeder makkelijker door een baaldag heen

1. De fijne uitjes naar het Amstelpark

Zodra het weer het enigszins toelaat, pak ik een tas vol en prak ik beide kinderen in hun autostoeltje om gedrieën naar het Amstelpark te rijden. Daar wandelen we wat, spelen we wat en eten we een pannenkoek. Het ideale uitje en ik hoop dat mijn kinderen er later met dezelfde fijne herinneringen aan terug zullen denken als ik.

(Die ene keer dat we schone kleding vergeten waren en mijn zoontje in de eerste grote plas viel die we tegenkwamen, waardoor hij van top tot teen kleddernat was en we met gierende banden terug naar huis moesten, mogen ze vergeten)

2. Naar de peuterspeelzaal

Eén van de fijnste momenten in de week, is het moment waarop de zon net opkomt en ik hand en hand met mijn lieve peuter zingend door de rustige straten loop, op weg naar de peuterspeelzaal.

(Wat hij niet hoeft te onthouden: de keren dat ik boos op hem werd als hij tijdens een typische peuterbui op de grond ging liggen omdat hij liever gedragen wilde worden dan zelf vijf minuutjes wandelen…)

3. Bedtijd

Ik hoop dat mijn kinderen zullen herinneren hoeveel tijd ik doorgaans uittrek voor hun bedtijd. Dat ik tot in den treure liedjes met ze aan het zingen was, ze kusjes op hun voorhoofden drukte en dat we tandjes poetsten.

(De keren dat ik moe was en met een huilend broertje of zusje te maken had, terwijl ik de ander snelsnelsnel in bed probeerde te drukken, hoeven ze niet te onthouden!)

4. Dikke bult

Als mijn kinderen gevallen zijn of hun hoofdjes gestoten hebben, kunnen ze bij mij altijd terecht voor een magisch kusje om de pijn weg te nemen. Ik hoop dat ze nooit zullen vergeten hoe ik ze troostte, net zolang tot ze niet meer verdrietig waren.

(En dus niet die ene keer dat ik zei “ah, valt wel mee schat!”, toen mijn peuter later een megabult onder zijn haardos bleek te hebben…)

5. Spelletjes

Ik lig hele middagen op de grond tussen mijn baby en peuter om bouwwerken van blokken te maken, om met boerderijdieren van Duplo te spelen en om een trein door het geheel te laten rijden. We lezen boekjes, zingen liedjes en maken puzzels. Ook schilderen, tekenen en kleien we wat af. Ik hoop dat mijn kinderen dat herinneren.

(Ze mogen de keren dat ik op de bank mijn Twitter-feed zat te vernieuwen - en dat is eigenlijk vaker dan ik zou willen - vergeten!)

6. Sinterklaas en Kerst

De feestdagen zijn een magische periode in het leven van een kind. Ik hoop dat mijn kinderen de warmte onthouden, alle mooie lichtjes in ons versierde huis en de keren dat we samen stonden te vernikkelen tijdens de intocht van de Goedheiligman.

(En dan mogen ze op zich best vergeten dat we in de decembermaand vaak ziek waren, de ene na de andere verkoudheid de tent uit stuurden en soms door al het slaapgebrek helemaal geen zin hadden in het gefeest…)

7. Bezoekje aan de kinderboerderij

Ik wil mijn kinderen meegeven dat het belangrijk is om van dieren te houden. Om voor iemand anders dan voor zichzelf te zorgen. Om die reden sleep ik ze regelmatig mee naar de plaatselijke kinderboerderij. Daar loeren we naar de konijntjes, giechelen we om het varkentje en aaien we de geiten.

(De keer dat mijn zoon op de grond geduwd werd door een agressieve geit, vergeten we liever gewoon!)

Dus lieve schatten, onthoud alsjeblieft de mooie momenten. De vele keren dat jullie moeder er verzorgd uitzag, geduld had en leuke dingen met jullie deed. Vergeet liever die keren dat ze scheldend in de auto zat omdat er een file stond, de verbrande koekjes en de keer dat we te laat kwamen bij de tandarts. Ok?

Welk moment hoop jij dat je kind onthoudt?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Betty (31) is voormalig hoofdredacteur van BabyBytes. 

Ze woont in Amsterdam, is getrouwd en moeder van een zoon (september 2014) en een dochter (mei 2016). 

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50