Wetenschapper: negatief zelfbeeld meisjes komt door moeder

Wetenschapper: negatief zelfbeeld meisjes komt door moeder

Veel jonge meisjes hebben een negatief zelfbeeld. Lang werd de oorzaak hiervan gezocht bij de manier waarop fotomodellen bewerkt worden en de graatmagere Barbie's waarmee onze dochters spelen. Nu blijkt echter uit onderzoek dat een negatief zelfbeeld bij meisjes voornamelijk te wijten is aan de moeders. 

Onderzoekster Stefanie richtte zich de afgelopen zeventien jaar op het onderwerp en ze kwam tot een schokkende conclusie: meisjes raken in hun zelfbeeld voornamelijk beïnvloed door hun moeder. Haar jarenlange onderzoek begon voornamelijk uit haar eigen ervaring: "Mijn moeder was altijd bijzonder kritisch over haar eigen uiterlijk. Ze vond zichzelf altijd te dik en zei dat ook regelmatig. Ze had vooral problemen met haar bovenarmen, liet ze altijd merken." Ook Stefanie's oma en tantes hadden veel op hun eigen lichaam aan te merken en roddelden regelmatig over het uiterlijk van andere vrouwen. 

Zelfbeeld

Volgens Stefanie had al deze negativiteit een groot effect op haar eigen zelfbeeld. "Ik kan me niet herinneren wanneer ik voor het eerst ontevreden was over mijn eigen lichaam, maar ik denk dat dat altijd al zo is geweest," ze vervolgt: "ook ik was op een gegeven moment obsessief bezig met mijn 'dikke bovenarmen' die bij nader inzien helemaal niet buitenproportioneel zijn!" Uit onderzoek van Stefanie is gebleken dat ongeacht het uiterlijk van een meisje, haar zelfbeeld was altijd vergelijkbaar met het zelfbeeld van haar moeder. Anders gezegd: als haar moeder heel negatief was over haar uiterlijk, was haar dochter dat ook. 

Onderzoek

Uit diverse onderzoeken blijkt dat meisjes negatiever zijn over hun zelfbeeld dan jongens. Zo bleek uit een peiling van de WHO (World Health Organization) dat meisjes zichzelf vaker dik vinden dan jongens, terwijl jongens feitelijk gezien vaker last hebben van overgewicht. Bovendien is zo'n 85-90% van de mensen die plastische chirurgie ondergaat vrouw én zijn negen van de tien anorexia-patiënten vrouw. Nog schokkender: 40% van de meisjes tussen vijf en acht jaar (!) geeft aan dat ze graag slanker zou willen zijn!!! 

Belangrijke boodschap!

Dus lieve moeders, een hele belangrijke boodschap aan onze dochters: laten we ons níet meer negatief uitlaten over onze lichamen! Sowieso niet als ze erbij zijn, maar liever gewoon helemaal niet! Draag kleding die je leuk vindt en ga gewoon mee zwemmen, ook als je je niet heel prettig voelt in een badpak. Het gaat er voor je kind niet om hoe je eruit ziet, het gaat erom dat je er bent! 

Hoe is jouw zelfbeeld? En heb je er wel eens bij stil gestaan dat dat effect heeft op je dochter?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Betty (31) is voormalig hoofdredacteur van BabyBytes. 

Ze woont in Amsterdam, is getrouwd en moeder van een zoon (september 2014) en een dochter (mei 2016). 

Reageer op dit artikel

reacties (10) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50