We worden later moeder en krijgen minder kinderen

We worden later moeder en krijgen minder kinderen
  • in Moeder
  • 18
  • 41417
  • 30/01/2018

We wachten steeds langer met het moederschap. Uit voorlopige cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) onlangs bekendmaakte, blijkt dat we steeds later moeder worden en ook dat we minder kinderen krijgen.

De gemiddelde leeftijd waarop vrouwen in Nederland hun eerste kind verwelkomen was vorig jaar gestegen naar 29,8 jaar. Vanaf de jaren zeventig is de gemiddelde leeftijd waarop vrouwen aan kinderen beginnen toegenomen, bericht het CBS. Vanaf 2004 bleef de gemiddelde leeftijd bij het eerste kind hangen op 29,4 jaar, maar vanaf 2014 is de leeftijd weer gestegen.

Lees ook:
Dorian (32): 'Waarom wij het bij één kind houden'

Minder kinderen

Omdat er zo lang wordt gewacht met het moederschap, is het aantal kinderen relatief dat de laatste jaren wordt geboren relatief laag. In 2017 werden er 169.000 kinderen geboren. Vergeleken met 2016 waren dat er 3.000 minder.

Ook het gemiddelde aantal kinderen per moeder is gedaald van 1,80 in 2010 naar 1,61 in 2017.

Langer wachten met moederschap

Zoals we onlangs al berichtten blijkt dat vooral jonge moeders het moederschap uitstellen of er zelfs helemaal niet voor kiezen. In 2017 werden er 55 kinderen per 1.000 vrouwen tussen de 20 en 30 jaar geboren. In 2000 waren dat nog 73 kinderen. Bij vrouwen ouder dan 35 jaar is het aantal geboorten licht toegenomen. Het aantal tienermoeders is opnieuw gedaald.

Moeders in andere Europese landen

Niet alleen in Nederland kiezen vrouwen op latere leeftijd voor het moederschap. Ook in de rest van Europa is uitstelgedrag te zien, vooral vrouwen in Zuid-Europa. Zo zijn vrouwen in Spanje en Italië krijgen gemiddeld op hun 31e hun eerste kind. Bulgaarse en Roemeens vrouwen zijn de jongste moeders. Zij worden gemiddeld op hun 26e voor het eerst moeder.

Hoe oud was jij toen je je eerste kind kreeg?

Bron: CBS.nl

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Chantal is hoofdredacteur van BabyBytes.nl

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009). Naast haar werkzaamheden voor BabyBytes.nl is ze ook eigenaar van het online platform de Club van ontaarde moeders.

Reageer op dit artikel

reacties (18) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50