Wat kan je verwachten als de bevalling wordt ingeleid?

Wat kan je verwachten als de bevalling wordt ingeleid?

“Als je het goed vindt, willen we je graag inleiden,” vertelde de verloskundige toen ik met ernstig bloedverlies op de uitgerekende datum werd opgenomen in het ziekenhuis. Ik was als de dood, had voornamelijk horrorverhalen gehoord over een inleiding.

De verloskundige stelde me gelukkig al snel gerust en vertelde uitvoerig wat er precies gebeurt bij een inleiding. Omdat ik er zelf uiteindelijk een heel positieve ervaring mee heb gehad, vertel ik er graag meer over.

Lees ook:
Barkrukken, strippen en ballonnen? Bevallen klinkt eigenlijk als een groot feest!

Wanneer inleiden?

Er kunnen verschillende redenen zijn om over te gaan tot het inleiden van de bevalling. De verloskundige of gynaecoloog zal je hier altijd over informeren. Redenen kunnen zijn:

 • Je bent (bijna) 42 weken zwanger en de bevalling komt niet zelf op gang.
 • Je baby heeft het niet meer goed in de baarmoeder (te weinig vruchtwater, weinig zuurstof, te hoge of te lage hartslag)
 • Je verkeert zelf niet meer in goede gezondheid, waardoor de bevalling echt opgewekt moet worden
 • De baby wordt te groot of te klein geschat en artsen verwachten dat het beter is als hij of zij geboren wordt.
 • De vliezen zijn gebroken maar er is binnen 24 uur geen weeënactiviteit.

Hoe gaat inleiden in z’n werk?

Er zijn meestal drie stappen die gevolgd moeten worden om uiteindelijk de bevalling op te wekken: de baarmoedermond verweken, de vliezen doorprikken en/of de weeën kunstmatig opwekken.

Als er nog geen ontsluiting is, begint de inleiding met het verweken van de baarmoedermond. Dit gebeurt met een gel van prostaglandine (een hormoon) of een ballonkatheter die vaginaal wordt ingebracht. Soms is alleen deze gel of het ballonnetje genoeg om de bevalling echt op gang te brengen, maar soms is de tweede stap nodig.

Het doorprikken van de vliezen kan dus de tweede stap zijn van het inleiden. Als het vruchtwater wegstroomt, kan het hoofdje van de baby beter indalen. Dit kan de weeën opwekken. Maar mocht dit nog niet voldoende doen, dan kunnen de weeën ook kunstmatig worden opgewekt door middel van een infuus met het hormoon oxytocine. De dosering van de oxytocine wordt meestal gedurende de bevalling verhoogd om ervoor te zorgen dat de weeën gelijkmatig heviger worden.

Mijn ervaring

Omdat ik had gelezen dat weeën die kunstmatig zijn opgewekt heviger zijn dan natuurlijke weeën, leek me dat niet echt een geweldig vooruitzicht. Bovendien is de kans op ingrepen (keizersnede, vacuümpomp of een tangverlossing 20% groter als de bevalling wordt ingeleid. Ik had er dus niet bepaald heel veel zin in.

Toch viel het me ENORM mee. Ten opzichte van mijn eerste (geheel natuurlijke) bevalling was de tweede ronde juist een makkie. Ik had het gevoel dat de weeën inderdaad heel gelijkmatig toenamen en dat ik alles prima onder controle had. Toen ik rond 7 cm - na de laatste verhoging van de oxytocine - in een weeënstorm terecht kwam, werd er op mijn verzoek direct een morfinepompje aangesloten die de scherpe randjes er vanaf haalde. Er zat vier uur tussen het doorprikken van mijn vliezen en de daadwerkelijke geboorte van mijn kleine meisje.

Angstig?

Een inleiding hoeft dus zeker niet te betekenen dat het een nare bevalling gaat worden. Bespreek met je verloskundige of gynaecoloog hoe je je bevalling voor je ziet als er een inleiding aan dreigt te komen. Leg uit waar je bang voor bent (als dat zo is) en bedenk samen of hier iets aan te doen is.

Ben jij ingeleid en heb je hier een uitgesproken verhaal over? Laat het me weten! Stuur je verhaal in 400-600 woorden naar betty@babybytes.nl. Ik zou hier namelijk graag een persoonlijk verhaal van een lezeres over willen delen.

Betty (31) is voormalig hoofdredacteur van BabyBytes. 

Ze woont in Amsterdam, is getrouwd en moeder van een zoon (september 2014) en een dochter (mei 2016). 

Reageer op dit artikel

reacties (7) Stuur een bedankje


 • Blije verassing

  Ik ben twee x ingeleid en 1x spontaan thuis bevallen. Het inleiden vond ik heftig, je kan maar in 1 houding liggen en dat was in mijn geval plat vanwege de elektroden die ze op het hoofdje plaatsten. Daardoor kwam de ontsluiting moeizaam op gang, na 8 uur weeen pas 3 cm ontsluiting. Ik wilde toen een ruggeprik, die was moeizaam te zetten. Maar daardoor moest ik wel rechtop zitten en zorgde dat de baby ineens zakte, waardoor ik persdrang kreeg. Dus binnen 10 min van 3 cm naar 10 cm. Persen gingen heel vlot, ook geen complicaties daarna. Maar ik ben er van overtuigd dat als ik had kunnen rondlopen het nooit zo lang had hoeven duren. Hoop vurig dat mijn vierde nu spontaan komt

 • mama van A-M-Z-R

  Hier helaas ook zo,n horror inleiding gehad. De bevalling van een eerste is vaak sowieso zwaarder dan de volgende...

  Mn inleiding was dan ook mn eerste bevalling. Had al wat ontsluiting en werd meteen aan de wee opwekkers gelegd en mn vliezen doorgeprikt. Kwam al vrijwel meteen in een weeenstorm terecht en kon amper nog op adem komen tussen door. Was al snel zo moe dat ik tussendoor steeds een soort van in slaap viel, was echt dood op. Kon daardoor niet goed meer persen en is er hard op mn buik geduuwd om hem eruit te krijgen. Duurde maar 3 uurtjes in totaal, maar zag eruit als een lijk. En eerlijk gezegd...zo voelde ik me ook.

  Heb veel bloedverloren, nog tot zeker een maand na de bevalling en mn buik voelde overal beurs aan van het duwen erop. Alsof mn hele buik gesloopt was, brrr...

  Ik was toen erg bang voor een ks, wilde het perse niet. Daarom zo staan duwen en trekken... nu ben ik veel angstiger voor een inleiding dan een ks

 • Fam86

  Laatste inleiding gaf me rugweeen en een weeën storm kon die verpleegsters daar wel de nek omdraaien als die de druk opkwamen voeren. Heb ook een morfinepompje geprobeerd maar dat doe ik dus niet meer als er nog eens sprake mocht zijn van een inleiding dat werkt dus echt niet zo geweldig. Wat een horror wad dat. Binnen 8 uur was m'n dochter al geboren alsof ze me zo snel mogelijk uit het zh wilde hebben (zal wel niet) maar dat was mijn beleving. Sorry kan me niet voorstellen dat je een inleiding mooier kunt maken dan het werkelijk is..

  Natuurlijk was het resultaat wel prachtig.

 • mama-van-E

  Mijn inleiding was een regelrechte hel ! Ik werd smorgens 08:30 ingeleid dmv gel en mijn vliezen werden doorgeprikt. De weeen kwamen als een gek achter elkaar , epidurale gezet die voor geen meter werkte. Om 02:42 ben ik bevallen , bleek een sterrenkijker te zijn. Ben ook flink geknipt , en enorm veel bloed verloren waardoor ik 2zakken transfusie voor heb gekregen. pff als ik eraan terug denk krijg ik weer rillingen.

 • Mama!

  Ingeleid ivm zwangerschapsdiabetes met 38.5. Had al genoeg ruimte voor het plaatsen van de ballon en vrijwel direct kreeg ik al zeer regelmatige weeën. Geen opwekkers voor nodig gehad. 5,5 uur later is mijn zoon geboren. Geen weeënstorm, pijnbestrijding of knip of vacuümpomp nodig gehad. Enkel het laatste uur wee opwekkers gekregen op de laagste stand ivm dat het me iets te langzaam ging. Is mijn minst pijnlijke bevalling geweest!

 • Sharon

  Mijn inleiding was totaal onnodig en daarbij frustrerend met een KXTgyn erbij.

 • strelitzia

  Geen ballonnen of andere feestversiering nodig om de benodigde ontsluiting te kweken. Ik had al 3cm ontsluiting dus (na het zetten van de epidurale) de vliezen breken en het infuus open. Dat zette eerst geen zoden aan de dijk dus ging na verloop van tijd het infuus op standje hoger. Toen ging het vlot en zat ik in no time aan de benodigde 10cm. Epidurale werd uitgezet. Ik kon persen en 10 minuten later was mijn zoontje al geboren. Heerlijke 'zen'-bevalling gehad mede dankzij de epidurale. Ik werd trouwens met 38 weken ingeleid ivm zwangerschapsdiabetes.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50