‘Wanneer gaan jullie aan kinderen beginnen?’ Niet meer vragen, hoor!

‘Wanneer gaan jullie aan kinderen beginnen?’ Niet meer vragen, hoor!

Het is goed bedoeld, maar de vraag ‘Wanneer gaan jullie aan kinderen beginnen?’ kan soms heel gevoelig liggen. De Australische moeder Adele Barbaro plaatste daarom een post op Facebook om anderen op te roepen wat voorzichtiger te zijn met het stellen van deze vraag. Haar post ging compleet viraal.

Voor Adele en haar man Paul was het niet makkelijk om kinderen te krijgen. Uiteindelijk zochten ze medische hulp. Via IVF kregen ze hun zoontje Harvey die inmiddels twee jaar is. Inmiddels heeft ze twee kinderen en kijkt ze terug op het proces dat ze zijn doorgegaan om zwanger te worden. Ze herinnerde zich dat vreemden, vrienden en familie haar - waarschijnlijk goed bedoeld - vroegen wanneer ze moeder dacht te worden. Ze besloot een duidelijke boodschap te plaatsen op haar Facebook-pagina.

Lees ook:
Alle vruchtbaarheidsbehandelingen op een rij

Goedbedoeld

“Ze vertelden me dat ik niet eeuwig jong zou blijven, dat mijn biologische klok doortikte. Geloof me, dat wist ik zelf ook wel. Dat hoefde ik niet per se van anderen te horen.” Ook al is het goed bedoeld, kunnen deze opmerkingen en vragen heel gevoelig liggen, vindt Adele.

“Het stel dat geen kinderen wil, moet er een antwoord zien te verzinnen, een pas getrouwd stel heeft het onderwerp misschien nog helemaal niet besproken, of de moeder met een nare bevallingservaring is er emotioneel nog niet aan toe”, zegt Adele. “Maar wat belangrijk is: het is privé en het gaat niemand anders aan.”

“Er zijn stellen die het jarenlang proberen. En er zijn stellen bij wie het uiteindelijk niet lukt. En wat denk je van de stellen die geen kinderen wil? Of het stel dat het zich financieel niet kan veroorloven om meerdere kinderen te krijgen? Of zij die een kindje hebben verloren?”

“Dus een volgende keer dat je deze vraag plompverloren stelt aan een stel, wees wat voorzichtiger. Vraag niet wanneer mensen aan kinderen willen beginnen. Je weet immers niet wat hun situatie is.”

Vind jij het vervelend als anderen vragen wanneer je aan kinderen gaat beginnen? Of wanneer je aan de slag denkt te gaan met een tweede of een derde?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Chantal is hoofdredacteur van BabyBytes.nl

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009). Naast haar werkzaamheden voor BabyBytes.nl is ze ook eigenaar van het online platform de Club van ontaarde moeders.

Reageer op dit artikel

reacties (3) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50