‘Wacht niet te lang met eicellen invriezen’

‘Wacht niet te lang met eicellen invriezen’

Nu het mogelijk is om eicellen in te laten vriezen en zo het moederschap uit te stellen, omdat dat wegens gezondheidsredenen is of omdat je er nog niet aan toe bent, wordt dat steeds vaker gedaan. Uit Brits onderzoek blijkt dat de kans van slagen in twijfel wordt genomen, maar een Belgische fertiliteitsexpert zegt dat dat wel meevalt, alleen moeten vrouwen niet te lang wachten met het invriezen van hun eicellen.

De Britse autoriteit voor menselijke vruchtbaarheid en embryologie (HFEA) betwijfelt of vrouwen die hun eicellen hebben laten invriezen, kans hebben om zwanger te worden. Zo blijkt dat slechts 14 procent van de cycli tot een zwangerschap leidt, meldt de Belgische krant De Morgen.

Lees ook:
Eerste ex-kankerpatiënte bevalt van kind na invriezen eierstokweefsel

Twee kanten

Fertiliteitsexpert professor Herman Tournaye zet de cijfers in perspectief. “We mogen geen appels met peren vergelijken”, zegt hij tegen De Morgen. Volgens de fertiliteitsarts bij het UZ Brussel is er in hun programma per ingevroren en ontdooide eicel 7 procent kans op een zwangerschap als de vrouw jonger is dan 39 jaar. “Bij een vrouw van 35 jaar kan je gemakkelijk tien eicellen in een keer oogsten. Dat is geen garantie op een zwangerschap, maar wel een zeer redelijke kans.”

Volgens de arts zijn er twee kanten aan de tegenvallende cijfers. Aan de ene kant is er de expertise van een vruchtbaarheidskliniek en aan de andere kant speelt de leeftijd van de vrouw mee waarop er eitjes worden geoogst.

Leeftijd speelt grote rol

Zo meldt de Belgische krant dat er bij een anonieme enquête bij tien Belgische centra naar voren kwam dat bij sommige centra ongeveer de helft van de eicellen overleeft, maar bij andere overleven ze als het ware allemaal.

Maar dat leeftijd een grote rol speelt, blijkt wel uit het feit dat bij vrouwen die op hun 39e eicellen laten invriezen de kans op een zwangerschap van 7 naar 2 procent daalt. Volgens Tournaye moeten we niet in paniek raken “maar vooral vroeg beginnen. Als je eicellen wil invriezen, doe het dan als je 35 jaar bent.”

Heb jij je eicellen laten invriezen? En wil je daar mee over vertellen? Mail me dan via chantal@babybytes.nl.

Chantal is online redacteur bij BabyBytes.

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009).

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50