Waarom veel oogcontact maken met je baby belangrijk is

Waarom veel oogcontact maken met je baby belangrijk is

Zit je wel eens met een half oog je Facebook-timeline te checken, terwijl je baby op schoot ligt en je 'op een grote paddenstoel' zingt? Tja, dat doen we allemaal wel eens. Maar, zo blijkt uit nieuw onderzoek; veel oogcontact met je baby maken, is érg belangrijk. Dus gooi die telefoon aan de kant en kijk je kleintje aan!

De communicatie met je kindje wordt vergemakkelijkt als je oogcontact maakt. Hierdoor kom je met je uk namelijk op dezelfde hersengolven en dat zorgt voor een diepere connectie. Deze 'hersensynchronisatie' zorgt ervoor dat baby's in staat zijn zo hun hun eerste sociale netwerk aan te leggen.

Lees ook:
Bijzonder: wat ziet een baby in het eerste jaar

Misverstand

Ook volwassenen onderling hebben baat bij oogcontact maken tijdens een gesprek. Dit zorgt er namelijk voor dat gesprekken die face-to-face plaatsvinden, veel minder vaak tot misverstanden leiden dan gesprekken door bijvoorbeeld de telefoon, e-mail of Whatsapp.

Voor het onderzoek, dat uitgevoerd werd door de universiteit van Cambridge, werden er aan 17 baby's video's vertoond. De kindjes kregen een kapje op die de hersengolven registreerden. Er werden video's vertoond van volwassenen die liedjes zongen. In sommige filmpjes keken de volwassenen de kinderen recht aan, in sommige filmpjes werd er weg gekeken en in sommige filmpjes werd er oogcontact gemaakt, maar met het gezicht iets afgewend. 

Gezicht afgewend

Later werden de hersengolven van de baby's vergeleken met de hersengolven van de volwassenen die de liedjes zongen. En wat bleek nu? De hersengolven vertoonden de meeste overeenkomsten op het moment dat de volwassene de baby aankeek, maar mét het gezicht iets afgewend. Op deze manier is het namelijk extra duidelijk dat de volwassene echt opzettelijk naar de baby kijkt. 

Later werd er ook een live-zangsessie gehouden. Ook nu bleek weer hoe belangrijk oogcontact was. De baby's die oogcontact konden maken met de zingende volwassene, bleek langer gefocust, begon te bewegen en maakte geluidjes. 

Kortom: kijk je kind dus veelvuldig aan, hetzij met je gezicht iets afgewend.

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50